torsdag, december 27, 2007

Storebror ser dig

Är det lotten som skall avgöra din frihet på nätet i framtiden? Regeringen vill att det ska vara lättare för polisen att spåra internetanvändare oavsett om det finns brottsmisstänke eller inte. Detta enligt direktiven till en ny utredning. Idag kan bara Polisen begära ut ip-adresser om det brott som utreds kan ge två års fängelse. Regeringen att polisen ska kunna begära ut ip-adresserna redan i början av en utredning. Det vill säga, vid fler brott än idag och även när det fortfarande inte finns någon misstänkt. I praktiken innebär det att även icke misstänkta kan bli föremål för polisens granskning.

Är detta tombolan som skall avgöra övervakningen?

I framtidens Sverige så kanske en tombola avgör slutsiffran på vilka ip-adresser som skall bevakas för dagen. Vad skall det sluta i så fall? Avlyssning av telefoner under liknade former kanske, och vips så är den personliga integriteten inte så personlig längre. Skrämmande tanke, eller vad tycker ni?

Krassman, In Your Face

lördag, december 22, 2007

Korståget mot de sämst ställda

Inspirerade av premiären av Arn så fortsätter den borgerliga regeringens korståg mot de med minst resurser. Deras mål skiljer sig dock något från Arns, de är fast beslutna om att klyftan i samhället mellan fattig och rik måste öka. Det senste förslaget från firman Reinfeldt & Co är att den som är sjukskriven längre än ett år ska aldrig kunna få ut mer än 75 procent av lönen i ersättning. Detta oavsett andra sjukförsäkringar som finns tecknade genom kollektivavtal eller privat.

Det borgerliga korståget mot de sämst ställda fortsätter

Enligt förslaget ska den som har en privat sjukförsäkring få sin ersättning från den statliga sjukpenningen sänkt, så att den aldrig överstiger 75 procent av lönen. Den borgerliga regerigens "tough love" av de som har minst resurser och möjligheter saknar uppenbart inga som helst gränser eller moraliska betänkligheter. Det är även ett solklart exempel på hur Reinfeldt & Co skall minska fackens möjligheter att förbättra villkoren för sina medlemmar.

Krassman, In Your Face

torsdag, december 20, 2007

Eliasson, säker som säkerheten själv

Idag så publicerade sossarna en ny grej på sin kanal på YouTube. Där låter man två sköna bloggare (Nina Unesi och Jonas Morian) ställa frågor som besökare på deras bloggar fått ställa till Jan Eliasson. Det handlade om allt från bloggar, NATO, frihandel och vapenexport till klimatfrågor.

Killen med koll, mannen är ju som ett levande uppslagsverk

Trots bredden av frågorna som Nina och Jonas plockat ut så märker man ju ganska snabbt att Eliasson inte är någon nybörjare. Killen är ju säker som säkerheten själv, vi får väl se om Nina och Jonas blir lika säkra som intervjuare :) . Annars så tycker jag man kunde lyft fram frågeställarna mer. Vart dom kom ifrån, ålder och kanske om de hade någon uttalad politisk sympati. Vi får väl se vad dom hittar på till nästa gång...

Krassman, In Your Face

onsdag, december 19, 2007

Emma får dojan från Lindex

Näringslivet tycker det är viktigt med fler kvinnor i bolagen, säger dom i alla fall. Lindex ansikte utåt, Emma Wiklund får dock dojan från styrelsen. – Det är tråkigt att inte få vara kvar, säger hon. Personligen tycker jag att det är självklart att det ska sitta kvinnor i företagens styrelser. Vi är en köpstark grupp med bred kompetens. När Lindex nya styrelse presenterades fanns det bara plats för gubbar. – Ska Lindex stärka sitt varumärke och föryngra sig så sänder de ut totalt fel signaler, säger Christina Nilroth på organisationen Styrelsekvinnor.

Emma platsade tydligen inte, fel kön kanske?

Jag känner inte till Emmas kvalifikationer och hur det har fungerat i styrelsen för Lindex men det var ju mycket uppståndelse när hon tog plats i den samma. Riktigt intressant blir det dock först när man hör vad Lindex vd, Göran Bille har att säga om det hela. Han är inte det minsta orolig i alla fall. – Allt är mer eller mindre styrt av kvinnor, säger han. Jag är inte ett dugg orolig att vi kommer att tappa fokus på kvinnor. Säger alltså killen som sitter i en styrelse med fem män. På ett företag som har har 5 000 anställda där 93 procent av dem är kvinnor. Men just det, det sitter ju faktiskt två kvinnor i styrelsen. Arbetstagarrepresentanterna från facket naturligtvis. Signalen från Lindex styrels är kristallklar, fy fan säger jag bara.


Krassman, In Your Face

tisdag, december 18, 2007

...sade Litttorin med ett flin

Vi måste göra förändringar i Lex Britannica sade arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin på en presskonferens i dag. Nästa år ska regeringen lägga fram en proposition som ska ta upp en förändring av Lex Britannica. Lagen innebär att svenska kollektivavtal ska gälla i Sverige och ger en möjlighet att tränga undan utländska kollektivavtal. Men EG domstolen underkänner nu den generella rätten att undantränga dessa avtal. – Vi håller inte med att om de uttalanden som säger att detta är ett hårt slag mot den svenska modellen. Jag såg något uttalande om att detta öppnar upp för en låglönemarknad i Sverige, och det tror vi inte alls, säger Littorin.

Tror någon att Littorin gråter sig till sömns över detta, knappast.

Det är ju underbart att höra att Littorin inte tror att detta är ett hårtslag mot den svenska modellen eller öppnar för en låglönemarknad. Frågan är kanske vad Littorin tror att det innebär då?. Att gästarbetare från andra länder skall nöja sig med löner som är en bråkdel av de löner som gäller i det land där jobbet utförs. Att dessa arbetare inte omfattas av de rättigheter och skyldigheter som som gäller de arbetare som jobbar på inhemska företag. Om inte det är att öppna en marknad där arbetare ställs mot arbetare med löner och villkor som främsta konkurrens medel, med enorma skillnader dessutom. Ja, vad kan det betyda Littorin?

En annan fråga är om arbetare från Svenska företag skall få löner enligt gällande lagar och avtal när men jobbar i andra länder, vi får väl se i vilka länder vi väljer att jobba då i så fall. Självklart har Littorin inget emot att det som facken byggt upp i över hundra år skall raseras genom att ställa arbetare mot arbetare. Gemensamt de stå, kluvna de falla. Detta moderaternas rop då och föralltid skalla.

Krassman, In Your Face

In byggnads och solidaritetens face

Enligt EG domstolen var Byggnads blockad av bygget i Vaxholm 2004 ett hinder för friheten att erbjuda tjänster som inte var motiverad av hänsyn till arbetstagarna. Ett mycket märkligt ställningstagande med tanke på att kollektivavtalet är skapat med utgångspunkt för de anställdas rättigheter och skylldigheter på en arbetsplats.


Enligt EG:domstolen är rätten att vidta fackliga stridsåtgärder en grundläggande rättighet. Men stridsåtgärderna måste vara grundade på tvingande hänsyn till allmänintresset. Domstolen anser att en blockad av byggarbetsplatser kan vara ett sätt att garantera utsända anställda deras arbets-och anställningsvillkor. Men stridsåtgärderna kan inte vara motiverade av att tvinga fram en anslutning till byggnadsavtalet. Domstolen kanske menar att byggnads skulle hävda rätten till att de anställda skulle behandlas med mänskligrättigheter istället för fackliga rättigheter. Vi har ju sett flera exempel på hur dessa gästarbetare blir behandlade av sina arbetsgivare, mer eller mindre som slavar.

Krassman, In Your Face

måndag, december 17, 2007

In Your Face Adelsohn

Även konspirations tankarna kring media tycks nu drabba den borgerliga eliten. Före detta moderatledaren Ulf Adelsohn uppmanar vänner och bekanta att bojkotta SvD, vars debatt- och ledarsida han menar ligger bakom regeringens sjunkande opinionssiffror. Han påstår även att nyhetsbevakningen är vinklad. Något som säkert inte Adelsohn hade något emot eller ens reflekterade över under förra mandatperioden när Socialdemokraterna satt i majoritet.

Stackars lille Ulf, nu vet du hur det känns.

– Det är en märklig kritik som Ulf Adelsohn kommer med, men jag är inte förvånad, så här har han tyckt i flera år. Ulf Adelsohn verkar tycka att vi ska bli regeringens hejarklack och det tänker vi aldrig bli, sa Mats- Eric Nilsson, redaktionschef och SvD:s tf ansvarig utgivare. Nej det är väl uppenbart att det är svårt att sitta vid makten när man gör ett uselt arbete, detta ovsett vart man befinner sig på den politiska skalan. Även om moderaterna nu mer vill ge bilden av att vara ett parti, och inte ett politiskt parti.

Krassman, In Your Face

söndag, december 16, 2007

Norén 2.1

Jaha, då var granen klar. I år körde vi en Norén 2.1 med gjutjärnsfot, tanken var att vi skulle köra vit och svart gran men vi hittade inte riktigt de grejerna vi villa ha. Hoppas att den klarar sig ända till julafton i alla fall. Trots barn och djur alltså.....


Norén 2.1 består av:
Träd 295 kr (kungs gran)
Glitter 40 kr
Fot 149 kr (eftersom förra året fynd pajade)

Summa: 484* kr

*= Lokala avvikelser kan förekomma

Krassman, In Your Face

fredag, december 14, 2007

Polisen kan stoppa vissa matcher

Äntligen så har diskussionen med hårdare tag mot supportervåldet gett resultat. Polisen vill kunna säga nej till vissa matchdatum i fotbollsallsvenskan. Bakgrunden ä det det våld som blossat upp vid matcher mellan storstädernas allsvenska lag. - Vi har ett bra samarbete men vill ha utslagsröst där vi kan säga nej till en match för att vi inte fixar den, säger enhetschefen Lena Tysk vid polisens brottsförebyggande enhet och ansvarig för supporterpoliserna. För polisen handlar det om att publiken ska känna sig trygg, även om det blir spel på dagar som inte passar förbundet eller tv-bolagen, säger Lena.

Bra sagt Lena, se nu till att få med dig klubbarna på den här linjen

Det är bara gratulera dessa så kallade supporters till att Polisen nu tvingas agerar på detta sätt. Det måste bli ett stopp på detta trams som dessa barnungar håller på med. Miljontals kronor i kostnader för skador, skadade och Polis som får jaga vuxna barn på stan. Nej nu räcker det, inför nolltollerans mot bollvåldet.

Krassman, In Your Face

tisdag, december 11, 2007

Regeringens julkappstips, ett statligt bolag

Mats Odell meddelar att försäljningen av statliga Vin & Sprit startar i dag. Denna ideologiska utförsäljning av vårt statliga bolag väntas vara klar nästa år. Investmentbanken Morgan Stanley kommer nu att kontakta några intressenter för att kolla om de vill vara med och bjuda på en bit Sverige. Regeringens ideologiska motiv att sälja Vasakronan, Vin &Sprit och SBAB och aktieinne­haven i OMX, Nordea och Telia Sonera är inget som kommer förbätra läget för den borgerliga regeringen.

Köpa en bit Sverige i jul, köp ett bolag av regeringen Reinfeldt

SvD presenterade i juni 2007 en undersäkning som Sifo gjort där det visade sig att Svenska folkets motstånd mot att sälja ut statliga bolag hade förstärkts. Enligt enundersökning tyckte hälften av de tillfrågade att det är dåligt att sälja företagen som finns på regeringens lista. Knappt en tredjedel tycker det är bra. Frågan är hur siffrorna kommer se ut vid nästa mätning.

Krassman, In Your Face

måndag, december 10, 2007

Springsteen och Sahlin

Ikväll är det dags för Bruce Springsteen att sätta Globen i gungning, självklart så kommer Mona Sahlin att vara där istället för att gå på Nobel-banketten i Blå Hallen. En bidragande faktor i Mona Sahlins val är förstås att hon får träffa Bruce i egen hög person. Ett möte bakom scenen före konserten är arrangerat av arrangören Sony BMG.
Helt rätt av Mona att välja Springsteen, vissa kan ju verkligen prioritera.

Mona Sahlin har ju följt honom i trettio år snart, och då är detta väldigt väldigt stort. Så därför avviker hon till Globen efter prisutdelningen, säger Cecilia Eklund som är Monas pressekreterare. Så rätt av Mona att prioritera detta, själv så försökte jag få Mona att åka till Oslo och medeverka på utdelningen av Nobels fredspris till Al Gore. Men men, jag var för sent ute. Nästa gång kanske fredspriset skall delas så kanske hon är där, vem vet.

Krassman, In Your Face

En idol har lämnat oss bikers

Enligt uppgift till SvD avled Thore Skogman i går eftermiddag i sviterna efter lårbensbrott, efter att kompikationer uppstått. I pressmeddelande skriver Gävleborgs landsting att Thore Skogman avled på Gävle sjukhus, efter att han för en vecka sedan fått en fraktur på lårbenshalsen.

Musik som förbrödrar, i alla kretsar

Under sommaren 2006 så var Thore Skogmans musik en kär följeslagare på de MC-träffar vi besökt med min mcklubb. Det visade sig att Thores musik var en underbar "ice breaker" på dessa träffar och otaliga är gångerna vi danst till Surströmmingspolka och plättlaggen med övriga bikers. Tack Thore för dina underbara texter och ditt härliga språk.

Krassman, In Your Face

söndag, december 09, 2007

I Chiquitas bananspår

Det är tydligen inte bara Chiquita som odlar sina bananer med vidriga metoder. Biståndsorganisationen Actionaid anklagar bananjätten Dole för sexuella trakasserier, antifackliga åtgärder och arbetsdagar på 15 timmar på plantager i Costa Rica. Det verkar uppenbart som att det inte går att odla bananer utan att bete sig som ett as mot sina anställda och fack. Actionaid har intervjuat 38 arbetare på tolv stora plantager ägda av Dole och Chiquita i Costa Rica och Kajsa Claude vid Actionaids i Stockholm besökte plantager i Costa Rica så sent som för en månad sedan.

Bananer, lika laddat nu som då

Axfood är en av de livsmedelskedjor som säljer Dole-bananer från den plantage som besökts. Deras presschef Ingmar Kroon säger att det kan vara så att folk upplevt saker, men att det i så fall inte är representativt för hela situationen. Ord står mot ord som men vis av erfarenhet så pekar det mot att Dole lärt sig alla misstagen och övergreppen som Chiquita använder. Knappast lugna bananer från Dole heller med andra ord.

Krassman, In Your Face

torsdag, december 06, 2007

Vinster måste tålas att granskas

Friskolebranschen i Sverige har vuxit till en miljardindustri. Sex av de största aktörerna tjänade tillsammans över 150 miljoner kronor förra året, visar SvD Näringslivs granskning. En friskola får en skolpeng som betalas med kommunala skattemedel. Vissa vill hävda att aktieägarna har tagit en risk genom att investera i friskolor och vill självklart ha utdelning på pengarna. Jag undrar om dessa personer verkligen förstår innebörden i sitt eget resonemang.


Många friskolor använder sitt överskott till att återinvestera i den egna verksamheten och det är en helt annan sak, och även helt riktigt tycker jag. Dock måste kommunala skolor kunna få konkurrera på lika villkor. Det finns även andra frågor man måste ställa när det gäller friskolor. Det är våra skattepengar som betalar skolorna, men vi har ingen demokratisk påverkan som man har över andra kommunala verksamheter. Sedan har vi de fallen då en friskola går i konkurs. De får behålla sina pengar och en kommunal/friskolor får erbjuda eleverna nya platser, och nya pengar skall fram. Är detta demokratiskt och rättvist, nix säger jag.

Krassman, In Your Face

tisdag, december 04, 2007

In Your Face Cederschiöld

Carl Cederschiöld föreslår att ändra undantaget för miljöbilar i Stockholm så att nyregistrerade bilar tvingas betala trängselskatt redan från 2009. I dag gäller riksdagsbeslutet från förra året som säger att miljöbilar slipper betala trängselskatt fram till 1 juli 2012. Det finns ju risk för att hela systemet med trängselskatt urholkas allt eftersom människor köper allt fler miljöbilar som slipper trängselskatten, säger Carl Cederschiöld.

Det är köerna som är den här killens problem, inte klimatfrågan

Det är helt fantastisk vilken insikt gubben nu fått i denna fråga, att politiken verkligen kan påverka människors val. Han uppger att tanken med trängselskatten var att reglera trafiken i innerstan, och då trängs miljöbilarna lika mycket som andra bilar. Det enkla faktum att trafiken har minskat med 20-25% (i alla fall under försöket) tycks gått honom helt förbi. Vi kan konstatera att det nya miljöpartiet moderaterna kommer få det ännu svårare att lyckas ge sken av att föra en politik som är till för att värna vårt klimat och vår miljö. Nej du Carl, ge bilister fler morötter att skaffa en miljöbil. Inte färre.

Krassman, In Your Face