torsdag, januari 31, 2008

In Your Face Sabuni

Nu skall företag med 10 anställda eller fler skall göra en lönekartläggning, jämställdhetsplan och en handlingsplan varje år. Regeringen föreslår nu att bara företag med fler än 25 anställda ska behöva göra jämställdhetsplaner. Samtidigt behöver arbetsgivare bara göra lönekartläggning och jämställdhetsplan var tredje år, istället för varje år. Ansvarig minister Nyamko Sabuni gör gällande att detta inte är att sänka abitionsnivån utan att det är att göra det lättare för företagen. Jag har svårt att se detta som att det inte är en sänkning av ambitionsnivån för ökad jämställdehet i arbetslivet.

Ökad jämställdehet i arbetslivet? Jag tvivlar på det Sabuni

Det handlar om att 1,1 miljoner arbetstagare i framtiden inte kommer att omfattas av någon jämställdhetsplan alls. Har själv varit delaktig i arbetet med jämstäldhetsplaner och även om många menar att dessa blir hyllvärmare så väcker arbetet många tankar. På min tidigare arbetsplats ledde arbetet till ett förbättrat lönsystem och att man tydligare tittade fokuserade på detta med lönesättningen. Jämställdhetsminister Nyamko Sabuni ser ut att hellre vilja leka arbetsmarknadsminister och göra det lättare för arbetsgivarna än att ta sitt uppdrag på större allvar. Jag kan tycka att det även är en styvmoderlig behandling av de mindre företagen. Signalen blir att de helt enklet inte klarar detta med jämställdheten och behöver avlastning. Fler och fler företag jobbar med CSR (Corporate social responsibility) och jag tror inte att företagens konkurrens eller attraktionskraft ökar med den här typen av politik, tvärt om.

Krassman, In Your Face

onsdag, januari 30, 2008

En svart dag för KD och den kristna högern

Kristdemokraterna i Alingsås vill omedelbart stänga utställningen "A history of sex" med denna motivering. "De beslut som tagits för att visa dessa djupt provokativa bilder kännetecknas av en enastående omdömeslöshet. Att det är våra kommunala skattemedel som används gör givetvis inte saken bättre". Inte konstigt att KD noteras under 4% strecket till riksdagen.

Ingen nykterhetsrörelse för Green inte, tack för det IOGT-NTO

Som om detta inte vore nog så har nu alla homofobers skyddshelgon Åke Green uteslutits ur IOGT-NTO. Detta självklart på grund av sina utspel mot homosexuella. Åke Green blev uppenbart ledsen över beslutet från nykterhetsrörelsen IOGT-NTO. – Homosexuella medlemmar är tydligen mer värda än kristna medlemmar, säger han och befarar att IOGT-NTO nu kommer att tappa anseende hos anhängare med en kristen inställning. Yea right Åke Green. In Your Face hälsar vi glatt här från In Your Face.

Krassman, In Your Face

tisdag, januari 29, 2008

Bloggen citerad i Åsa-Nisse posten igen

Det är kul att se att min lokaltidning har som rutin att bevaka min blogg. Den här gången var det dock inget större scoop, om man nu ser till tidigare avslöjanden som Åsa-Nisse posten gjort. Tack ännu en gång till Johanna Graf som då fick mig att erkänna min blåögda ungdom och att jag röstat på Ny demokrati.


Krassman, In Your Face

Får missnöjesindustrin göra polisens jobb i framtiden?

Den svenska regeringen kan ge nöjesindustrin rätt att begära ut uppgifter från bredbandsleverantörer om vem som fildelar. Det blir följden av en dom i EG-domstolen i dag. EG-domstolen slår fast att det är upp till varje enskilt land att avgöra om internetoperatörer ska tvingas lämna uppgifter om misstänkta fildelare. Länderna måste dock tolka direktiven på ett sätt så att det uppstår balans mellan rätten att skydda upphovsmännens egendom och den personliga integriteten. Kommer vi nu få se fler exempel på där nöjesindustrin kommer att göra polisens arbete i jakten på olagliga fildelare. Personligen ser jag en övervägande risk att detta sker.

Skall missnöjesindustrin göra jobbet?

Saknar polisen resurser för att jaga fildelare (vilket jag tror) så är jag säker på att nöjesindustrin (missnöjesindustrin) gladeligen hostar upp resurser till detta. En annan fråga är om man börjar kommer jaga dom som bara laddar ner filer? Om man inte gör det så kan man väl helt enkelt välja att "tanka" från en server i ett annat land där lagstiftningen är en annan? Skall man stävja den olagliga fildelningen så är jag övertygad om att man måste se till att nöjesindustrin gör det lättare och billigare att ladda ner lagligt. Lös problemet med upphovsrätten genom en avgift vid inköp av tekniken. Precis som man löste det tidigare när det var kasettband och radio som var problemet. Varför ser vi inte fler skivbolag som gör som Universal Music. Då skulle säkert den olagliga fildelningen vara ett minne blott, i alla fall när det gäller musik.

Krassman, In Your Face

måndag, januari 28, 2008

Utvecklingen syns i tunnelbanan

Antalet gymnasieelever ökar men det är en kurva som är på väg nedåt. Om några år kan var femte gymnasieskola, cirka 160 skolor, vara borta enligt Skolverket. Bakgrunden är att allt fler nystartade skolor konkurrerar om allt färre elever. Enligt Skolverkets beräkningar kommer elevantalet att minska med cirka 75 000 elever fram till år 2015. Förra året fick Skolverket in över 300 ansökningar om att starta fristående skolor, de flesta från storstadsregioner som Stockholms län, Västra Götalands och Skåne.

Resultatet kommer att bli att allt fler skolor kommer att tvingas slå igen om det inte finns tillräckligt med elever. Kampen om eleverna som precis inletts inför höstens terminsstart kommer att bli ännu tuffare i takt med att elevantalet minskar, det är bara ta en titt hur det ser ut med all merknadsföring i tunnelbanan så förstår man hur det ligger till. – Vi har ju redan problem med att skolor försöker locka elever med gratis datorer, körkort och biobiljetter, säger Lage Åström, undervisningsråd på Skolverket.


Utvecklingen i min egen kommun är inget undantag. Flera etableringar sker samtidigt som vi ser att elevunderlaget kommer att minska efter 2009-2010. Detta ställer krav på oss politiker att kunna fatta de rätta besluten som krävs för att säkra våra elevers trygghet till den utbildning som de själva önskar. Den borgerliga ledningen i min kommun tog nyligen beslutet att låta ytterligare en fristående gymnasiskola starta med en inriktning som redan erbjuds av en annan gymnasiesklola, trots att underlaget är alldeles för litet. Den borgerliga etableringshetsen riskerar på detta sätt både elevernas utbildning och de friståendeskolornas framtid.

Krassman, In Your Face

söndag, januari 27, 2008

Hämtat från Norge, men ingen Norgehistoria

I 44 år har Bilprovningen haft ensamrätt på att besiktiga våra fordon men nu kan det försvinna. Regeringen förbereder ett förslag som ska presenteras i höst där man skrotar (ha ha) monopolet som finns. Enligt rapporten som näringsdepartementet har beställt kan övergången till en fri marknad innebära en fördubbling av antalet provstationer, längre öppettider, fler jobb och mindre koldioxidutsläpp genom kortare sträckor för bilisterna. Riskerna skulle vara att glesbygden kan missgynnas och att kvaliténkontrollen kan bli sämre om besiktningsfirmorna inte övervakas noggrant.

Lura kontrollanter kanske vi får göra på andra ställen i framtiden

Idag så kan ackrediterade bilfirmor "släcka" 2:or från besiktningen och dessa verkstäder kontrolleras på samma sätt som bilprovningarna själva. Sytemet finns redan i Norge och jag misstänker att det är där man hittat idén. Detta torde vara det första förslaget som den borgerliga regeringen lägger som jag tycker verkar ganska vettigt. Skatten på trafikförsäkringen som man har infört med Finland som förebild var ju ett riktigt lågvattenmärke. Om detta blir verkliget och priserna på besiktningar inte påverkas så gör jag i alla fall tummen upp.

Krassman, In Your Face

fredag, januari 25, 2008

KD har hittat helt rätt i politiken

Den borgerliga regeringens opinionsstöd fortsätter att dyka och gapet mellan majoritet och opposition slår nya rekord. S+V+MP får i denna mätning 58,5 % mot 37,9 % för de fyra borgerliga partierna. Sossarna noteras på lönefredags och helsköna 46,8 %. Avståndet som är 20,6 % har aldrig vart större sedan mätnigarna påbörjades i november 1979.

Det är bra Göran, fortsätt så här så skall du se att det ordnar sig

Trots KD:s många utspel med föräldraförsäkring och gemensamt kansli för de borgerliga så fortsätter partiets siffror att krympa. Orasken till detta är nog mycket partiets hållning i frågan gällande homosexuellas rätt att gifta sig. Inte så konstigt heller eftersom motståndet som finns byggs på att det står i bibeln. I mätningen får KD 3,4 % vilket betyder att KD tappat nästan hälften av sina väljare att sedan valet 2006. Det är skönt att se att fler tok-konservatister tappar i mätningen, SD tappar 0,8% och det känns verkligen som att KD och SD har hittat rätt i politiken.

Krassman, In Your Face

torsdag, januari 24, 2008

Nytt spjut från Uppsala i oppositionen

Så var sanningens ögonblick här, Pär Nuder lämnar uppdraget som ekonomisk-politisk talesman för Socialdemokraterna. Exminister Pär skriver på slutet i ett pressmeddelande att - Jag ser fram emot att sitta på Riksdagens gubbhylla tillsammans med Bosse Ringholm.
Ingen mossa här inte, inte mycket hår heller för den delen

Skönt att se att Nuder ändå inte verkar allt för bitter nu när han får lämna posten. Han lämnar över till en kille som inte spart på krutet i opposition. Trots att Thomas Östros har lång och trogen tjänst inom Socialdemokraterna så växer det ingen mossa på de grabben. Han är för närvarande vice ordförande i riksdagens näringsutskott och har varit grymt bra i såväl debatten om försäljningen av statliga företag som i klimatdebatten. Det skall bli spännande att se Thomas axla manteln efter Nuder, undrar om det blir några fler förändringar ;)

Krassman, In Your Face

Sanning eller konka om Nuder

Enligt Aftonbladet så är Pär Nuder på väg att ersättas på posten som Socialdemokraternas talesman i ekonomiska frågor. Uppgifter gör gällande att ny talesman blir Thomas Östros.
– En fullständig nyhet för mig, säger Nuder i en kommentar till TT. Det skall tydligen vara att Mona Sahlin inte är nöjd med Nuders running rate. Inget är ännu bekräftat men helt otroligt skulle det inte vara om nu Nuder ersätts av Thomas Östros.

Nuder ut, ingen som vet ingen som vet.......

Personliga reflektioner som jag gör är att Nuder precis som Mona Sahlin är från Stockholms län vilket begränsar den geografiska representationen på två viktiga poster i ledningen för partiet. Vi får väl se vad som händer och fötter i denna fråga men om ett skifte ligger i framtiden så är Thoams Östros helt klart potent kandidat till uppdraget.

Krassman, In Your Face

tisdag, januari 22, 2008

När PR-byråerna inte räcker till

Göran Hägglund (kd) har nu hittat lösningen på hur den borgerliga alliansen skall vända opinionsiffrorna. Det är dags att vi närmar oss varandra ytterligare, och tillsätter en gemensam stab säger han. Kul att läsa Hägglunds svar på hur vändningen av siffrorna skall ske. –Jag tror inte på någon quick fix, utan det handlar om hårt arbete i vardagen. Det finns en tillförsikt om att vi gör ungefär rätt ­saker, men vi kan bli mycket bättre på att kommunicera vår politik. Jag tror att effekterna av den borgerliga politiken är ganska uppenbar för de flesta, där av siffrorna som Hägglund nu skall ta tag i.

Det finns en tillförsikt om att vi gör ungefär rätt ­saker, tack för den Göran

Känns ju ganska tryggt att han oxå skall jobba med det som mycket av vårat arbete i oppositionen går ut på i dagsläget. Vi skall inte heller glömma KD:s tidigare utspel om gemensat kansli inför Europapartlamentsvalet och deras idé om en gemensam plattform. Här tyckte jag moderaternas partisekreterare Per Schlingmanns var ganska tydlig, det skulle vara ett sätt att ”förleda väljarna” sade han då. Även Folkpartiet och Centern visade tveksamhet till gemensam plattform. Intressant att även Schlingmann insett problematiken i att gå till val som en borgerliga allians. Fler och fler känner sig svikna från alliansens valrörelse 2006 och splittringen i den borgerliga alliansen visar sig i många frågor.

Krassman, In Your Face

fredag, januari 18, 2008

Inga nya dagar, ingen höjning, inget nytt förslag

Den kristna högern har nu lyckats vakna till liv när det gäller debatten om föräldraförsäkringen. Föräldrar med tonårsbarn skall i framtiden kunna ta föräldraledigt. Det föreslår i alla fall en arbetsgrupp inom kristdemokraterna, som på så sätt vill mota den psykiska ohälsan bland unga.
KD tänker nytt, eller gör dom verkligen det?

Socialdemokraterna lade under förra året förslaget om att tonårsföräldrar ska kunna ta ut föräldraledighet men blev då nedröstade av de borgerliga partierna, även KD. Förslagen kanske inte såg helt likadana ut men det är ju skönt att se att även den kristna högern kan tänka om. Om man sedan vill stävja ohälsan bland våra unga så tror jag att det kräver en rad insatser och förbättringar av stödet från samhället. En sak som den kristna högern skulle kunna föreslå är ju att man utökar antalet dagar i föräldraförsäkringen samt att man tar tillbaka sitt beslut om att sänka ersättningnivån som man inledde mandatperioden med. Detta eftersom man ändrade beräkningsgrunden för föräldrapenningen och den tillfälliga föräldrapenningen (VAB-dagarna). Men vad vet jag, det kanske är för mycket att begära av dessa nytänkare......

Krassman, In Your Face

onsdag, januari 16, 2008

Vad betyder ordet omdöme för Kristersson?

Stockholms moderate socialborgarråd Ulf Kristersson fixade en stor hyreslägenhet åt sig själv i en fastighet som ägs av Ersta Diakonisällskap. Statsåklagaren Nils-Erik Schultz tänker syna frågan om det föreligger en jävsituation och fattar i nästa vecka beslut om det ska inledas en förundersökning. När det gäller Ulf Kristersson omdöme att på detta sätt, vi sina kontakter skaffa sig en hyreslägenhet och tränga sig före 45 000 som står i bostadskö så kan man fråga sig vad ordet omdöme betyder för honom. Att Ulf Kristerssons omdöme har visat sig tvivelaktigt tidigare är ju ingen nyhet.

Inga större problem att tränga sig före 45 tusen i kö, omdöme?

Hans omdöme sviktade även när det gällde att köpa svart städhjälp. Då var svaret från Kristersson att när han satt i riksdagen, gick det inte an, – Självklart är det så att i den rollen har man ögonen på sig mycket mer än annars, så i det blir extra viktigt. Är man dessutom lagstiftare så har man ett extra ansvar att göra rätt. Man kan ju verkligen undra vad ordet omdöme betyder för Ulf Kristersson och hur dessa toppmoderater ser på vad som är olämpligt och förtroendeskadligt.

Krassman, In Your Face

tisdag, januari 15, 2008

Ulf Larsson bantning av försvaret

Vad har Sveriges försvar och Ulf Larsson från Lets Dance gemensamt? Svaret är dålig hållning och kraftigt bantad verksamhet. De senaste inom försvarets GI metod är kraftigt bantade övningar, minskade flygtider för stridsflyget och kortad värnplikt. Till detta så skall vill man att regeringen godkänner en överföring om 850 miljoner kronor från försvarets materielanslag till anslaget för drift som man ansökt om.

UlF Larsson före och efter, skall försvaret gå samma väg

– Vi löser det vi ska lösa, men visst kan det här få konsekvenser längre fram, sa Försvarsmaktens produktionschef Jan Salestrand vid en presskonferens under Folk och försvars rikskonferens i Sälen. Inte för att jag vill öka anslagen till försvaret men det måste finnas en grundläggande plan för nedskärningar och förändringar som skall göras. Man kan inte bara se landets försvar som en budgetpost. Vi får väl se om konsekvenserna blir lika stora som för Ulf Larsson. En dålig hållning, ett blekt intryck och tappad personlighet.

Krassman, In Your Face

Övertro om skriftligt omdömen och mer flum

Björklund tjatar vidare om att skolan är flum och att det krävs rättning i ledet. Jan Björklunds förtroende till pedagogerna ligger på kraftigt minus och nu skall riktningen pekas ut. Skolfrågan engagerar och det finns ju mer eller mindre lika många experter som tidigare elever i landet. Trots detta så är det märkligt många som har samma övertro till skriftliga omdömen som Jan Björklund. Tror man verkligen att dessa kommer att förändra skolan, elevernas vardag och göra så att alla elever klarar godkänt i kärnämnena?

Björklund öppnar för ännu mer flum i skolan

Vad får människor att tro att ett skriftligt omdöme skulle motivera elever och föräldrar att engagera sig mer än ett muntligt omdöme? Har vi i detta land inte lärt oss något av historien när det gäller betyghets och att selektera och sätta stämpeln på våra barn i tidiga åldrar. Tack, men nej tack Jan Björklund. Se istället till att ge skolan de resurser som den behöver så att alla elever kan synas och motiveras. Alla elever har utvecklingssamtal och tror man nu att ett skriftligt omdöme som är utformat av varje enskilld rektor skulle bidra till tydlighet, knappast. Detta är att tillföra ännu mera flum, signerat Jan Björklund.

Krassman, In Your Face

måndag, januari 14, 2008

Nystartsjobben, Littorins luftslott

Den borgerliga regeringens trumfkort i arbetsmarknadspolitiken börjar mer och mer likna ett luftslott. Ojämn könsfördelning i nystartsjobben och att inte rikta dessa mot offentlig sektor är två brister som snabbt visade sig. När nystartsjobben presenterades så var detta en "kraftfull åtgärd riktad mot alla som under en längre tid varit borta från arbetsmarknaden med särskild inriktning mot unga, äldre och flyktingar" Totto Littorin sade då att 10 000 personer skulle komma in i jobb i månaden med nystartsjobben, men det kunde även bli många fler. Visst är det många som fått ett nystartsjobb men den borgerliga lovorden om "riktiga jobba" känns avlägset när siffrorna kommer fram. Bara drygt 4% av de som har haft ett nystartsjobb får fortsatt anställning hos samma arbetsgivare.

Bara 4% av de som har haft ett nystartsjobb får fortsatt anställning.

Sveriges arbetsmarknadsminister har svårt att förstå varför inte det funkar som det vad tänkt med nystartsjobben. - Det var en prognos. Vad det beror på vet vi inte riktigt, det får vi återkomma till. Det visar sig i detta fall att den borgerliga regeringens lösningar verkar bra på pappret men i verkligheten så blir kanske resultatet ett annat. Att hävda att AMS satsningar är till för att dölja arbetslöshet och skrota alla dess utbildningar och insatser kanske inte var så klokt av borgerligheten. Det visar sig igen att verkligen styra det här landet kanske är lite mer komplicerat än vad Reinfeldt och gänget trott.

Krassman, In Your Face

fredag, januari 11, 2008

Skola på lika villkor

SVD har gjort en granskning av de tio friskolorna i Stockholm där eleverna får högst betyg. Flera skolor ber föräldrarna om ekonomiska bidrag, trots att grundskolan ska vara gratis. Om dessa eknomiska gåvor uppfattas som obligatoriska avgifter strider det mot skollagen eftersom grundskolan skall vara kostnadsfri. Tre av de tio skolorna – Carlssons skola, ­Enskilda ­gymnasiet och Fredrikshovs slotts ­skola – tar emot ­ekonomiska bidrag från föräldrarna. Vi skall inte heller glöma TV3.s intressanta program om Europaskolan där föräldrarna tidigare fick betala en "frivillig avgift" och där man sedan berättade i brev hem till alla föräldrar vilka som inte hade betalat den.

Skola på lika villkor sa Bill, frivillig avgift sa Bull....

Alla skolor får ersättning för sina elever via kommunlaskatten. På hemsidan till Fredrikshovs slotts skola har det fram tills nyligen angetts att föräldrarna betalar ett ”frivilligt utvecklingsbidrag” på 1000 kronor per termin och barn. Efter SvD:s intervju med rektorn har summan 1000 kronor ­raderats från hemsidan. Jag kan bra tänka mig vilket liv det skulle bli om kommunalaskolor skulle införa samma system för att få in lite mer pengar till verksamheten. Oavsett driftsform så skall skolorna konkurrera på lika villkor och dessa altenativs sätt att dryga ut kassan och förändra konkurrensen måste upphöra.

Krassman, In Your Face

onsdag, januari 09, 2008

För Monas och Sveriges skull...

får jag säga att ordningen är återställd. Efter en lång väntan stod det klart att Hillary Clinton fick 39 procent av rösterna mot Barack Obamas 36 procent i nattens primärval i New Hampshire. Naturligtvis är jag glad över Barack Obamas framgångar men min favorit har hela tiden varit Hillary Clinton.

Två riktiga favoriter men bara en riktig vinnare

Min främsta orsak till det är för att det är dags för en kvinna att leda USA och för att jag tror att det finns en bra grund för kontakterna mellan vår blivande statsminister Mona Sahlin och Hillary Clinton. Låt oss hoppas att USA:s tidigare first lady får revanch och blir den som tar plats i ovala rummet och att hon även kommer till Sverige under valrörelsen 2010.

Krassman, In Your Face

tisdag, januari 08, 2008

Sälja ut Sverige, jobbet som ingen vill ha

Hans Ragnhäll som är chefsjurist på enheten för statligt ägande på näringsdepartementet, har tagit ett nytt jobb på koncernjuriststaben på SEB. - Jag hade gärna varit kvar och slutfört försäljningsprocessen. Det har varit roligt och kommer att gå väldigt bra. Det här är inte konstigare än att jag fått ett intressant erbjudande, säger Ragnhäll som slutar den 31 januari.

Odell tappar folk som skall sköta utförsäljningarna, igen

Det är alltså inte ett mycket bättre eller ett mycket intressant erbjudande som Hans fått. Det verkar mer som han tog första bästa erbjudande istället, och det är väl inte helt otänkbart heller. Hans avhopp är det sjätte i raden av personer som slutat i finansmarknadsminister Mats Odells försäljingsorganisation, som planerar försäljningen av de statliga bolagen Telia Sonera, SBAB, Vasakronan, Nordea, OMX och Vin & Sprit. Det verkar onekligen som att det är svår rekryterat till jobbet att sälja ut våra statliga bolag.

Krassman, In Your Face

måndag, januari 07, 2008

En julklapp på 40,4%

Vi Socialdemokrater ökar i Skops väljarbarometer för tredje mätningen i rad. Vi får 40,4 % i decembermätningen och det är en ökning med 1,3 procentenhet jämfört med siffrorna i oktober. Mätningen gjordes mellan 1 och 28 december och drygt 1 000 svenskar i åldrarna 18-84 år fick svara på frågan om vilket parti de tyckte bäst om i rikspolitiken.

En sen julklapp men att siffrorna är ett tecken på det kraftiga missnöjet som finns mot den borgerliga alliansen och dess orättvisa politik är uppenbar. Det är glädjande att det går bra, men det finns enormt mycket mer att göra för oss Socialdemokrater för att vi skall vinna valet 2009 och 2010. Bäst jag skriver en debattartikel på direkten....

Krassman, In Your Face

tisdag, januari 01, 2008

Dags att förbjuda fyrverkerierna

I sverige så bränner vi upp 250 miljoner per år på fyrverkerier och resulatet av detta slöseri är ingen direkt rolig läsning. Varje år skadas cirka 300 personer så allvarligt av fyrverkerier att de behöver uppsöka en akutmottagning. Lägg till åtskilliga bränder och alla de djur som får men för livet så har du en bra bild av vad fyrverkerierna lämnar kvar efter sig när krutröken lättat. Gårdagens firande var inget undantag. Skador på människor och egendom och en 16-årig pojke fick livshotande skador i en fyrverkeriolycka i Blekinge.
Antal vårdade på sjukhus 1997 - 2006 fördelade på kön och ålder.
Källa: Patientregistret 1997–2006, Socialstyrelsen/Epidemiologiskt Centrum.

Självklart är de flesta som skadas av fyrverkerier män och många av de drabbade är under 18 år, det kan tyckas som att 18 års gränsen på fyrverkerier inte verkar fungera. Smällare är sedan ett antal år tillbaka förbjudet att sälja eller använda för konsumentbruk och jag tycker det är dags att förbjuda fyrverkerierna helt.

Krassman, In Your Face