lördag, augusti 30, 2008

Det blir ändå fem år sent

Jag var nere på partikongressen 2005 i Malmö och jag trodde faktiskt att beslutet om en tredelad föräldraförsäkring skulle gå igenom, men icke. Nu är dock läget ett helt annat. Rådslagsgruppen "välfärd" har diskuterat tredelningen sedan rådslags arbetet påbörjades och idag så meddelar Ylva Johansson och Stefan Löfvén tankarna kring att utöka kvoteringen i föräldraförsäkringen. Idag så tar pappan endast ut 20 procent av alla föräldradagar och möjligheterna att förändra detta måste stärkas. Som ett första steg på vägen mot målet att helt göra den helt individuell så att den knyts till den vuxne på samma sätt som rätten till a-kassa och sjuk-ersättning föreslår arbetsgruppen att ska delas i tre delar: en del till mamman, en del till pappan och en del som föräldrarna själva får bestämma över.

Bodström när han var pappaledig.

– Barn har rätt till tid med båda sina föräldrar, och jag tycker att det här är precis rätt väg att gå. Med fler öronmärkta månader kommer också kvinnors ställning på arbetsmarknaden att stärkas. Visserligen tar fler män pappaledigt, men det är fortfarande kvinnorna som är hemma längst. Med nuvarande takt dröjer det 211 år innan uttaget blir jämställt, enligt TCO:s index för 2007 säger Stefan Löfvén till SvD. Helt klart en politik som jag tror kommer att uppskattas av den moderna familjen i Sverige, detta till skillnad mot vårdnadsbidraget och de andra överklassnära tjänsterna som den borgerliga regeringen prioriterar. Otroligt bra men vi hade chansen 2005, nu blir det verklighet 2010 istället.

Macro på detta:
SvD, DN, The Aftonbladet
Micro på detta:
Axner, Toker, Cattis


Krassman, In Your Face

fredag, augusti 29, 2008

Gud hör bön

KD under 4%, känner på mig att det här blir en bra dag. KD backar hårt i Synovates augustimätning som presenteras i DN. Enligt Niklas Källebring på Synovates backar KD bland medelålders väljare i åldern 45 till 59 år. Partiet tappar ännu fler till soffan. Jag tror även att KD:s homofobiska hållning ger utslag på den här mätningen eftersom den gjordes bara någon vecka efter EuroPride. Bensinpriset och det floppade vårdnadsbidraget är säkert oxå saker som får folk att ruttna på KD.

Macro på detta:
SvD, DN, The Aftonbladet, Dagen
Micro på detta:
Guero, ett hjärta rött, Tommy

Krassman, In Your Face

torsdag, augusti 28, 2008

Från DN, intet nytt

I Stockholm så finns de rikaste och de fattigste personerna i hela landet. Det är här skillanderna mellan fattig och rik är som störst och att vi kan tala om förlorade generationer är ett faktum. DN prenterar nu i förpackningen av ett scoop att de ungas situation har förrvärrats, och värre kommer det bli. Detta är ju inte något direkt scoop och det har väl stått klart under en tid att våra unga har det svårt och att många beslut som den borgerliga regeringen tagit kommer att drabba våra unga ännu mer. De ungas ställning på bostadsmarkanden och arbetsmarknaden har knappast någon liknelse med texten "den ljunande framtid är vår" från studentsången av Herman Sätherberg.

Hur skall det gå för dessa i det borgerliga Sverige?

Socialdemokraterna presenterade för en tid sedan låglöneutredningen som just visade på detta, och att det pågått en längre tid. Här kan vi lösa att sedan 80-talets början har den ekonomiska standarden ökat i alla åldersgrupper. Förbättringen är dock inte jämnt fördelad. De som är yngre än 50 år har halkat efter dem som är äldre mellan mitten av 1980-talet och början av 2000-talet. Skillnaderna mellan de åldersgrupper som, i snitt, har bäst ekonomisk standard och de som har den sämsta har samtidigt ökat. Här måste vi socialdemokrater vara självkritiska över förd poiltik och tidigare prioriteringar. Siffrorna som DN tagit fram kommer från SCB:s statistik men de kunde lika gärna rippat vår rapport rakt av istället. Nå ja, oavsett det så är de ungas framtid mer hotad än räddad av Reinfeldt och Co.

Macro på detta:
DN, SvD, Aftonbladet
Micro på detta:
Hanna Hallin,

Krassman, In Your Face

tisdag, augusti 26, 2008

Nacka måste nacka Nackamodellen

Redan i januari 2006 så införde den überborgerliga kommunen Nacka den så kallade Nackamodellen. Det betyder att alla föräldrar haft möjlighet att med f-skattsedel driva familjedaghem för sina egna barn upp till sex år. Men den så kallade Nackamodellen har konstaterats lagvidrig efter prövningar i länsrätten och kammarrätten. Regeringsrätten gav i går tummen ner att ge kommunen prövningstillstånd för ärendet. Istället lutar det att införa det impopulära vårdnadsbidraget istället till de 70 barn som är berörda så här långt. -Nu går vi vidare med att införa regelrätt vårdnadsbidrag, och jag räknar med att vi har det med i budgeten från årsskiftet, säger Erik Langby (m) till SvD.

Nacka får ge upp, något som Nacka på bilden struntar i.

Moderater från Nacka verkar skolade lagtrots men de har haft det tufft den senaste tiden. Först ut var Mats Gerdau som med dunder och brak och förespråkade att kommunerna inte skulle få ha fortsatt inflytande, eller som Mats säger "sätta käppar i hjulen" för nya friskolor och att privatiseringar av kommunala skolor skulle underlättas. I samma ögonblick så tar den borgerliga majoriteten i Stockholm beslutet att avbryta all privatisering av kommunala skolor eftersom rättsläget är så oklart. Lägg då till detta bakslag, nu när Nacka måste nacka Nackamodellen.

Macro på detta: DN, SvD
Micro på detta: Politikerbloggen (typ micro)


Krassman, In Your Face

Sista dagen på sommarlovet

När skall dess förvuxna barn ta sitt ansvar? Återigen så har ett derby i Stockholm slutat med upplopp och flera gripande. Hammarbyklacken kunde inte vettet segar denna gång utan kände sig tvungna att kasta in två smällare på planen och en mot polisen. Naturligtvis var det rörigt före och efter matchen. Ett pendeltåg fick stryk och bråk mellan neandertalare utbröt på en parkering nära Råsunda. Efter matchen fortsatte penismätningen och påstådda supporters lekte bland annat stenkastning. Slutresultatet för matchen i matchen blev 17 gripna, notan för skattebetalarna för denna sista dag på dessa ungars sommarlov är fortfarande okänd. Men det var naturligtvis inte billigt. När får vi se nolltolerans mot detta agerande från småungar och påstådda supporters? Skall vi behöva se derbyn med tomma läktare för att det skall gå in i att det inte är okej att leka upplopp bara för att det är match. Visst gör klubbar, polis och de riktiga supporterna saker för att få stopp på detta men jag tycker det är långt från tillräckligt.

Macro på detta:
SvD, DN, Aftonbladet
Micro på detta:
Tokmoderaten, Anna G Rahm


Krassman, In Your Face

måndag, augusti 25, 2008

En grabb att räkna med

Hörde den på radio för någon dag sedan och har inte kunnat glömma den sedan dess. Såg att han skulle spela på Mosebacke den 7/9. Gå ni, jag är tyvärr upptagen :(

När kommer skatteavdraget?

När kommer vi få se rutan på deklarationen som man gör sina avdrag i när man gått till ett privat sjukhus som inte alls finnansieras via skatten? Den rutankanske inte är så långt borta egentligen. Reformer för de som redan har det bäst har vi ju redan fått bevittnat och snart så kanske den goda smaken att välja privatskola och vård premieras med ytterligare sänkt skatt från den borgerliga regeringen. När man läser vad Birgitta Rydberg säger till DN så har vi säkerligen kommit ett steg närmare avdraget. - Stockholmarna ska inte behöva betala två gånger för vård, först via landstingsskatten och sedan via en privat försäkring. Då är vi inne på en farlig väg, säger landstingsrådet Birgitta Rydberg (fp).

Birgitta kanske är genuint orolig över utvecklingen som det privata barnsjukhuset Martina leder men jag tror att hon och hennes borgerliga vänners ideologiska kompass kommer att bevisa motsatsen. Snart kan vi säkert se motionerna i riksdagen under AMT (allmänna motionstiden) att privatpersoner som väljer vård eller skola som inte finansieras via skatten skall få göra avdrag för sina utlägg. Eller så är det bara jag som läst för mycket konspirationeteorier, vi får väl se.

Tant från Solna har tidigare bloggat om rikemanssjukhuset Martina.

Krassman, In Your Face

fredag, augusti 22, 2008

Twingly seminarium om FRA

Att bloggosfären har haft en stor roll debatten kring FRA-frågan vet nog de flesta. Men hur mycket det påverkat frågan och rapporteringen kring FRA i media. Twingly har fått ett i uppdrag att i just FRA-frågan belysa bloggosfärens genombrott som opinionsbildare. Seminariet är öppet men det finns inte plats för hur många som helst. Vill du komma så skynda dig att anmäla dig så snabbt som möjligt.

Datum för seminariet:
Torsdag 18 september 18.00 - 19.30
Bååtska rummet
Munkbroleden 17, 8 tr
Stockholm

Anmälan görs till:
kristian.krassman
Snabel-a-tecknet
riksdagen.se

Bloggar som skriver om detta är:
Morian, kulturbloggen, Alexandra, bloggtidningen

Krassman, In Your Face

torsdag, augusti 21, 2008

Det känns så skönt att bo i ett land med gästvänlighet

Jag kände mig tvingad att uppmana min bror, Jokim Krassman att göra ett gästinlägg på min blogg kring detta med FRA. Han har tokigt mycket erfarenhet av nätet och dess funktioner och här nedan finner ni hans sätt att se på FRA.

Tänk er att lilla Sverige i den här globaliserade världen, fortfarande är ett land med tydliga gränser? Herregud, hela världen har krympt de sista åren och vi är inte längre en isolerad stat uppe vid polcirkeln med unika IP adresser. Gränserna är bortsuddade och Internet är INTE en fluga.

Jag syftar så klart på alla debatter angående FRA och annat trams som kostar oss och samhället enorma summor pengar, redan innan det har införts. Vad blir nästa steg? – Ska vi förbjuda turister att besöka Sverige – för dom har fel ”nationalitet” och kan bära på hemlig information – som kan vara relaterat till terroristiska handlingar? Nä, trodde väl inte det – eller? Eller tänk så här, hur många svenska medborgare har idag kopplingar till terroristiska organisationer? Hur ska man hantera det? IP adresser hit och dit – nästa steg kanske är kanske att undergruppera IP adresser efter ”härkomst” eller ”ras” inom Sveriges gränser? FRA får väl ta fram en liten käck blankett som man får fylla i och skicka in. Då kanske lilla Sverige kan få totalitär kontroll även på IP adresser här hemma.

Vad kommer detta kosta samhället? Du som kund kommer åka på kostnaderna för alla system som behövs för att samla in all den här ”värdelösa” informationen hos alla våra internet leverantörer. Det är inga dåliga system som behövs för detta. Ja, jag menar värdelös information – FRA eller vilka det nu blir kommer inte att hitta ett skit – det måste bli världens sämsta jobb. Sitta där timme in och timme ut och försöka hitta något. Tror dom verkligen att ”terrorister” är korkade? Hittills har terrorister tyvärr visat upp stora prov på sin genialitet utan motstycke.

Allvarligt, vi säger att jag är en terrorist och har en ganska blygsam budget – och jag verkar i Sverige. Låt oss säga att jag har grenar utomlands och det har inte undgått oss – att just ”lilla” Sverige samlar data i kampen mot terrorismen. Det är knappast så att det kommer dyka upp som en gubbe i lådan, vi terrorister vet vad som händer i världen. Det första jag gör är att skaffa ett konto hos någon tjänst som gör det möjligt att koppla upp mina program krypterat och med en annan IP, än min egen. På så vis kan jag skicka mejl och surfa runt utan att jag lämnar några spår efter mig. Det kostar vår organisation ungefär 49:- i månaden. Sen ser jag till att alla mina ”grenar” utomlands registrerar några gratis mailadresser här i Sverige, på så vis har dom i alla fall en svensk IP när dom skickar. Men för att dom inte ska loggas med en utländsk IP adress – ser jag till att dom använder en anonymitets tjänst utanför våra ”starka” gränser innan dom skickar post från den svenska gratistjänsten. På så vis har vi stärkt upp all e-post kommunikation och det kostar oss ungefär 100:- i månaden. Resten av pengarna köper vi vapen för.

Nu är jag en terrorist och vi tänker alltid steget längre – så vi använder oss inte utav e-post. Utan vi har en stark krypterad blowfish server/klient applikation som vi använder oss utav - och krypteringsnycklarna går inte att knäcka. Vem som helst med lite ”programmerings” erfarenhet kan bygga detta – men terrorister kanske inte är intelligenta på grund utav att vi inte stöder deras budskap & tro? Eller, terrorister bor i underutvecklade länder och har inte tillgång till datorer - eller? I så fall skulle inte problemet finnas. Det finns lika många sätt att ta sig runt det här systemet som det finns människor i världen. Hur länge har inte mjukvaruindustrin försökt att ”bygga” det perfekta kopieringsskyddet? Mjukvaror kopieras för mångmiljarder och det finns alltid någon smart jävel där ute som knäcker det senaste systemet! Att sådana här förslag överhuvudtaget kan komma på tapeten tycker jag är jäkligt märkligt? Kan det vara så att kompetensen ligger på fel ställe? Eller är den totalt bristfällig?

Vad ger alla dessa signaler för bild av ”Lilla” Sverige utomlands? Hur stora belopp kommer Sverige tappa i ”förlorade” affärer – för att folk inte kommer våga ”handla” över gränserna? Folk runt omkring i världen kommer skratta åt oss, tyvärr. Gränser som i dagsläget är utsuddade men som Sverige kämpar om att behålla. Smygkommunism? Näh, kommunism...Titta bara på Kinas metoder för att styra internet trafik....
Lägg ner dom här idiotiska förslagen som stjäl vår integritet!

Joakim Krassman, gästbloggare på In Your Face

Svenska medborgare eller boende i Sverige?

Centerpartiets Federley försöker nu rädda vad som räddas kan av sin heder genom att trixa fram en Center lösning av FRA-frågan. Förslaget som nu presenteras är att FRA ska få spana, men inte på svenskar, i alla fall inte förrän reglerna utretts närmare. SvD skriver att hela Centerpartiets riksdagsgrupp står bakom förslaget som lämnats över till regeringen. Vilket betyder att inget har förändrats eftersom hela Centergruppen stog bakom det förra förslaget som oxå klubbades i Riksdagen.

Federley: Du kan väl gissa i vilket land dessa står?

Förslaget betyder att svenska underrättelsetjänsten kan fullfölja sin huvudsakliga spionverksamhet, att följa rysk och annan utländsk trafik som bara passerar Sverige och som inte har någon svensk avsändare eller mottagare. Vad nu Centerpartiet menar med Svensk är fortfarande en gåta. Är det boende i Sverige eller Svenska medborgare man syftar till som skall få frisedel från att spioneras på vet ingen. Vi får väl se om detta påverkar våra internationella kontakter när vi nu på Centerpartistisk manér skall avlyssna alla med utlänska IP-adresser. Dessutom så har ju Sverige fått höra att vi är rena drivhuset för terrororganisationen.
Alla FRA-förspråkare måste inse att nätet inte befinner sig inom några nationsgränser och att de som vill ha en hemlig kommuniktion oavsett syfte kommer att kuna ha det i framtiden oxå. Idag kan du skaffa en anonymitetsserver i Sverige via en Colocation och vips så kan din lilla terror-cell jobba vidare.

Skriver om detta gör:
DN, SvD, Ilona, syrrans granne, kanalen, Farmor Gun, Erik

Krassman, In Your Face

Unga och äldre göre sig icke besvär

Vi kan konstatera att vissa banker lider av svår åldersnoja. Ikanobanken, lånar inte ut pengar till dem som är under 18 eller över 70 år och Citibank som inte ger ut kreditkort till dem som är över 75 år. I denna hårda värld så får inte ens Ikeagrundaren Ingvar Kamprads låna pengar på sin egen bank (Ikanobanken) med dessa regler. - Nej, han får inga lån om vi följer regelverket. Vi gör inte skillnad på folk och folk, säger Ikanobanken Sveriges chef Stefan Nyrinder till DN.

Bäst att du mjölkar ordentligt nu och inte behöver låna när du är 70!

Jag trycker det luktar diskriminering lång väg och Katri Linna (blivande diskrimineringsombudsman) ifrågasätter den här typen av begränsningar. - Det finns ganska mycket schabloniserade riskbedömningar som kan slå väldigt snett och som både är osakliga och diskriminerande, säger hon till DN. Enligt Linna är dessutom bankernas övre åldersgränser inte alltid den kommersiellt bästa lösningen. Själv så betalar jag en försäkring som löser ut mina lån om jag dör så att det inte drabbar mina anhöriga och den typen av försäkring måste väl även kunna gälla äldre. Skulle nu ålderna vara en risk så får väl det då påverka premien på försökringen precis som trafikförskringen och många andra försäkringar.

Skriver om detta gör:
DN, E24,

Krassman, In Your Face

tisdag, augusti 19, 2008

Överklassnära tjänsten felbedömd av borgerligheten

Det var detta som skulle rädda alla som hade det svårt med livspusslet och jobben skulle bara strömma in. Regeringen räknade med att staten skulle betala 700 miljoner kronor i skatte­avdrag för hushållsnära tjänster under andra halvåret 2007. Hur blev då verkligheten? Som fallet med vårdnadsbidgaet får man väl säga, lite av en flopp. Reformen som skulle fixa livspusslet har inte ens kostat en femtedel av prognosen på 700 miljoner, närmare 131,5 miljoner.

Något som de flesta ändå klarar och vill göra själva!

Detta är naturligtvis bra på flera sätt tycker jag. Det finns annat som är vettigare än att lägga skattepengar på än avdrag för att få hemmet städat. De konstiga reglerna kring vad som får dras av har säkert bidragit till resultatet men jag tror ändå att den borgerliga regeringen felbedömt Svenska folkets iver att återuppleva en svunnen tid. Den svenska familjen av idag är modern och vill inte gå tillbaka till en romantiserad bild av 1900-talet genom överklassnära tjänster.

Alexandra har naturligtvis bloggat på detta och var dessutom först.
Hartman som är på besök på riksdagen har även han bloggat lite.
Kulturbloggen skriver om IOK och Pirate Bay.

Krassman In Your Face

söndag, augusti 17, 2008

Mer splittring inom extremcentern

Frågan är väl egentligen om vi är förvånade av att detta händer hos dessa eget påstådda demokrater. Det finns väl ingen politisk ideologi som har haft så mycket splittringar och interna bråk som extremcentern i landet Falukorv. Sverigedemokraternas ordförande i Stockholms län, Johan Rinderheim, lämnar partiet med omedelbar verkan. Naturligtvis så meddelar han till SvD att han funderar på att starta ett nytt parti eller förening. Precis som många andra tidigare konflikter inom extremcentern. Rinderheim verkar under en tid haft lite trassel med ledningen inom SD och till SvD uppger han att Sverigedemokraterna är alldeles för toppstyrt samt att ledningen sneglar för mycket åt Dansk Folkeparti. Det lilla jag kan läsa om den utlösande orsaken till att Rinderheim får foten från partiet tyder ändå på att det är dåligt med demokrati hos dessa påstådda demokrater. Extermcenterns stora problem har ju alltid varit att samarbete internt och denna senaste händelse visar att de fortfarande dras med samma problem, sedan kan man ju fråga sig hur dessa påstådda demokrater tänkte samarbeta med andra partier när de har så stor problem att komma överens med sina egna.

Krassman, In Your Face

fredag, augusti 15, 2008

Uppdrag slutfört?


Mission accomplished eller?

Att Storbritanien har lång erfarenhet att arbeta på ockuperad mark med hyggligt (bättre än USA) resultat, det vet vi av historien på Irland. Nu signalerar man att de brittiska truppernas reträtt från Irak kan påbörjas. Den övervägande delen av Storbritanniens trupper i Irak kommer att dras tillbaka inom de närmaste nio månaderna uppger en högt uppsatt källa inom brittiska försvaret, enligt The Guardian. Det här kan vi läsa om läget i Basra "House prices have doubled in a matter of months. Restaurants are opening alongside the waterside corniche. Oil-rich Kuwaitis are beginning to move in, and trade at the port is booming". Om bilden från The Guardian är korrekt får vi väl se. Oavsett det så skulle jag nog vilja se de brittiska trupperna ta över från de Amerikanska i övriga Irak, då kanske Irak kan få sin frihet någon gång.


Krassman, In Your Face

torsdag, augusti 14, 2008

Privatiseringshetsen som kom av sig

Den borgerliga majoriteten i Stockholms stadshus sätter stopp för nya avknoppningar (läs privatiseringar) av kommunala skolor. De borgerliga partierna har stött på flera patruller i sin iver att privatisera Sverige och förra hösten fick Statskontoret i uppdrag av regeringen att utreda systemet med avknoppningar. Slutsatsen som Statskontoret gjorde var att överlåtelse av offentlig verksamhet till kommunal personal måste föregås av ett anbudsförfarande.

In Your Face Mats Gerdau, hälsar In Your Face

Så sent som i veckan kunde vi dock höra moderata riksdagledamoten och skolpolitikern Mats Gerdau önska bort allt kommunalt inflytande vid privatisering och nyetablering av friskolor. Denna moderata önskedröm verkar vara alldeles för långt borta tidsmässigt och det är väl därför nu den borgerliga majoriteten i Stockholm ger upp sin ideologiska hjärtefråga. Vi får väl se vilka effekter detta ger för det är inte bara borgare i Stockholm som lider av denna privatiseringshets. I flera kommuner i landet har man infört så kallade utmanardirektiv som betyder att man när som helst skall kunna utmana kommunal verksamhet för att kunna ta över driften.

Fridén killen har oxå skrivit på detta.

Krassman, In Your Face

Vinst är okej men reglering behövs

Privat verksamhet som finansieras med skattemedel är ju inget ovanligt. Omsorg, sjukvård, barnomsorg och skolor är alla verksamheter som finansieras till största del av våra skatter. Då och då kan vi se att dessa verksamheter gör stora vinster och det är naturligtvis en förutsättning för att de skall kunna fortsätta. Självklart är inte vinsterna problemet utan det är hur dom används som jag ser som ett problem. Att som det rapporteras att Maria beroende­centrum i Stockholm i samband med att ägarbolagen slogs ihop till ett under förra året kunde ta ut 84 miljoner i aktieutdelning är inte okej.

Bra med vinst men utdelningen är inte okej.

Visst är det som Dag Larsson säger att man måste vara självkritisk och titta på upphandlingen men det känns ändå som att det bör finnas ett sätt att reglera detta utan att behöva göra allt i efterhand. Jag känner till ett antal privata förskolor som tar allt sitt överskott och ger tillbaka till verksamheten för att förbättra den samma. Om nu privata företag som finansieras med skattemedel tar ut vinster i aktieutdelning så bör man se över reglerna för detta så att vi skattebetalare även kan få ta del av vinsten. Ett skattepåslag vid aktieutdelning kanske skulle vara en möjlig lösning. Visst skall det vara möjligt att bli miljonär på att driva privat verksamhet som finansieras av skatter, men investerarna och de största risktagarna (skattebetalarna) skall även kunna få sin avkastning.

Ingiberg har ny adress till bloggen.
Helena har gjort uppehåll i bloggandet och nu vet jag varför.
Farmor Gun kämpar på med FRA-lagen.
Luciano tycker oxå att riksdagen skall ha öppet längre.
Dessutom bör ni läsa Johannas senaste inlägg.

Krassman, In Your Face

onsdag, augusti 13, 2008

Visst kan bloggare styra landet

Om det nu var någon som trodde att 82-åringen Fidel Castro skulle lägga politiken på hyllan och bara förtvina så kan vi konstatera att så inte blev fallet. Han är nu mer en aktiv bloggare på sin egna blogg "kamrat Fidels reflektioner", tror även jag hittade en länk till en sida som översätter inläggen till engelska. Om det nu är Fidel själv som skriver alla inlägg kan jag hysa visst tvivel för men helt klart är väl att gubben skapat en känsla av odödlighet genom att börja blogga. Nu kan man ju undra om han någonsin kommer att dö. På bloggen så har tydligen den gamle revolutionsledaren publicerat 145 inlägg och efterom han fortfarande sitter som generalsekreterare i kommunistpartiet och är den störste ideologiske ledaren så är hans inflytande stort över Kubas framtid. Detta kan ju vara ett sätt för slitna odemokrater att behålla makten och det dröjer väl bara några månader innan vi alla kan gå in och läsa på Robert Mugabes blogg.

Krassman, In Your Face

Ljudlig protest att räkna med

FRA-lagstiftningen engagerar och självklart så börjar det hända saker hos våra artister som är med i samhällsdebatten. Timbuktu får nu sällskap i proteströrelsen av muskigeniet Nils Mårten Ed (Promoe) och Looptroop Rockers. De kommer att släppa låten "Den ljusnande FRAmtid" och handlar inte helt oväntat om övervakningssamhället och hur politikerna låter partipiskan styra. Jag hoppas verkligen att Promoe i sann proletäranda lägger låten på nätet för fri nedladdning så att vi alla kan sprida budskapet. Nu har ju även FRA-lagen blivit föremål för EU-kommissionen, och vi får väl se om det kommer att påverka Reinfeldt, Tolgfors och de övriga FRAhetsarna.


Hårdrockens urfader skriver om spoilervarning.
Anki sliter sitt hår över Gerdau, som jag oxå gjort.
Fridén har ett riktigt hett inlägg som berör FRAhetsen.
Tanten i Solna har inte bloggat på ett par dagar men får en länkning ändå.

Krassman, In Your Face

söndag, augusti 10, 2008

Fräscha tankar från vänster

Jag har flera gånger vädjat till Jonas Sjöstedt att han skall komma tillbaka från USA och rädda Vänsterpartiet och Lars Ohly från sig själva. Tycker att Ohly under en tid resonerat helt galet och gjort det ena korkade utspelet efter det andra, inte konstigt att (v) under en tid fått haft sina tankar och funderingar själva. Men det finns hopp måste jag säga. Hörde på nyheterna om Ohlys tal från Gnesta och det lilla jag hörde (och har läst) lät förvånande fräscht. Våra kära företagare har fått ännu mer regler och lagar att följa under den senaste perioden vilket kan vara ett gissel men den tio punkter långa handlingsplan mot ekonomisk brottslighet som Ohly nu släppte känns riktigt ball.

Fortsätter det så här så kanske du inte behöver komma hem Jonas.

Vänsterpartiet vill lagstifta så att Skatteverket kan göra oanmälda stickprov på arbetsplatser, skärpa skatteflyktslagen så att det blir svårare att flytta pengar utomlands, och införa personalliggare i fler branscher än restaurangbranschen. Visst blir det mer för våra företagare att ta tag i men de 133 miljarder kronor per år som Skatteverket uppger att fusket med svartjobb och arbetsgivaravgifter kostar så får det väl vara hänt. Genom detta hoppas Vänsterpartiet kunna dra in ungefär hälften av de pengar som försvinner varje år och klarar man det så är denna satsning självklar tycker jag.

Krassman, In Your Face

lördag, augusti 09, 2008

Bo Lundgren is back

Då står det äntligen klart, det vi alla har väntat på. Den klassiska moderatpolitiken som gjorde att Fredrik Reinfeldt fick grönt ljus att fimpa bunkergänget och se till att Bo Lundgren kastade in handduken som partiledare för moderaterna är tillbaka. Nu känner vi igen takterna och de "gamla" moderaterna kanske äntligen slutar pipa om FRA och sluter upp i leden, för det är väl vad Reinfeldt hoppas på? Ut med det nya och in med det gamla, så skulle jag vilja summera budskapet från Reinfeldt som han lämnade i Vaxholm idag.

Sänka skatter och jaga bovar istället för bilister retoriken är modern igen.

Nya skattesänkningar och lovsång gällande fungerande rättskedja och brottsbekämpning och vips så har Bo Lundgren gjort come back. Det moderata välfärdspaket som skall lanseras har jag med ljus och lykta försökt hitta något konkret på men det kanske inte är så märkligt att jag inte hittat något ännu. Den moderata synen på välfärd har vi ju fått bevittnat ett tag med förändrad sjukförsäkring och en rad försämringar för de som har det som sämst. Vi får väl se vart det slutar för dom som för varje dag som går i detta borgerliga Sverige hamnar ännu längre utanför, det borgerliga självutnämnda utanförskapet. Det som moderaterna hade alla quick fixes till en gång i tiden, 2006.

Krassman, In Your Face

fredag, augusti 08, 2008

Moderat driftformshets

Privatiseringen av Sverige går inte tillräckligt fort tycker moderaterna och lägger nu fram nya tankar när det gäller att privatisera kommunala skolor och underlätta för nya friskolor. Det känns åter som att det är skolans driftsform som är lösningen på skolans problem och att detta är viktigare än innehållet i den samma. Nu så förslår moderaterna att kommunerna ska fråntas sitt inflytande över etableringarna och inte skall kunna säga nej till etableringar av friskolor. I Sverige så betalar kommunerna för varje elev som väljer en friskola (enskilt bidragsfinansierad verksamhet) precis som för det kommunala och det lagliga ansvaret att ordna skolplats ligger hos kommunen.

Riksdagsledamoten
Mats Gerdau (m) tycker jag uppvisar en sällan bevittnad naiv inställning till frågan, men han har väl sina ideologiska skäl till detta förmodar jag. Till SvD säger han följande – Varför ska man tillfråga konkurrenten just när det gäller skoletableringar? Man frågar inte Konsum om de vill att Ica ska få starta, och det är väl här Mats Gerdau försöker att spela dum för att komma undan med sin fattiga retorik, han som mycket väl känner till hur lagstiftningen på området ser ut.

Driftsformen viktigare än innehållet verkar det som?

Om han menar att Skolverket skall vara den instans som avgör till vilka skolor medborgarnas skatter går till istället för de folkvalda i kommunerna så känns förslaget som ett utfall av moderat privatiseringshets. Idag så har de kommunala nämnderna att ta ställning till en sak när en friskola ansöker om att starta. Det är om etableringen innebär påtagligt negativa följder för skolväsendet i kommunen. Det är alltså denna formulering som moderaterna tycker lägger käppar i hjulen för friskolorna. Jag har vid två tillfällen förordat att friskolor inte skulle få etableras och båda dessa gånger så har den kommunala förvaltningen som jobbat med ärendet delat den uppfattningen. Vid det ena tillfället så valde den borgerliga majoriteten att godkänna etableringen. Jag hoppas att det inte var för att han som skulle starta skolan sitter för moderaterna i kommunfullmäktige här i Norrtälje, men man har ju ändå sina tvivel.

Friskolor är mestadels bra alternativ inom de områden som de finns etablerade, inom barnomsorg, skola och gymnasieskola har de tveklöst bidragit till att utveckla alla skolformerna. Men att inte låta kommunerna kunna påverka vad kommunalskatten skall användas till och styra skolutvecklingen till förmån för fler friskolor är oansvarigt och odemokratiskt. Det skall bli spännande och se om den moderata alliansen får med sig sina övriga borgerliga kompisar på denna tankevurpa. Personligen så tycker jag att kommunernas inflytande vid etableringar av friskolor är för svag och bör ses över. Frågan om etableringen innebär påtagligt negativa följder för skolväsendet i kommunen är alldeles för flummig.

Maryam har oxå skrivit om detta.


Krassman, In Your Face

torsdag, augusti 07, 2008

Idrott+politik = sant nr.II

Har flera gånger skrivit på ämnet om bojkott av OS i Kina och att varje idrottsutövare bör ställa sig frågan om bojkott eller protest. Nu har ytterligare ett initiativ tagits på detta. Det är ett 40-tal OS-deltagare som delar uppfattningen som även jag har att idrott och politik hör ihop. De har skickat ett protestbrev till Kinas regering, mot landets politik i Tibet. Bland avsändarna återfinns svenskarna Emma Green, Johan Wissman och Alhaji Jeng.

Dokumentet i sin helhet finner ni i länken. Det har undertecknats av flera framstående aktiva. Utöver svenskarna exempelvis världsrekordhållaren i 110 meter häck, Dayron Robles, Sanna Kallurs konkurrent Lolo Jones och skicklige USA-sprintern DeeDee Trotter. Om detta nu gör någon skillnad får väl alla experter diskutera om men jag är helt övertygad om att ju fler som vill och vågar ta ställning påverkar, oavsett om man är idrottare eller inte. Det är nämligen det som är det fina med länder som är demokratier. Alla har rätt att uttrycka sin mening och bli respekterade, något som Kina ännu inte greppat.

Krassman, In Your Face

tisdag, augusti 05, 2008

Att kalla saker vid dess rätta namn

Har precis lyssnat på Maryam på P3, hon var nämligen gäst på Brunchrapporten. Jag skrattade tills jag grät över denna fantastiska Maryam och om jag inte får rösta på mig själv till riksdagsvalet 2010 så får Maryam min röst, igen. Maryam fick frågan på programmet om "U-ordet" och vad hon tyckte om det. Självklart så var hon hur tydlig som helst i sin ståndpunkt att man skall kalla saker vid dess rätta namn. Samtidigt kan vi läsa att den borgerliga regeringen har problem att knäcka sin egen uppfinning utanförskapet. Detta rapporteras det bland annat om på SR.se. Där står det att regeringen fortsätter att ha svårt att nå sitt mål att minska antalet svenskar i så kallat utanförskap, det vill säga personer som inte har heltidsarbete.

Fick mig att skratta så jag grät idag.....

Intressant att Sveriges Radio väljer att definiera det myntade uttrycket utanförskapet att gälla bara de som inte har ett heltidsarbete. Om nu den definitionen kommer att gälla så kommer den borgerliga regeringen knappast klara att adressera och lösa frågan med utanförskapet. Det blir ju ganska omöjligt att lösa den uppgiften eftersom man samtidigt skapar en arbetsmarknad med sämre möjligheter, trygghet och rättigheter (lägre trösklar som de väljer att kalla det) för den generation som hittills fått de sämsta förutsättningarna på mycket länge. Det var den moderata alliansens som presenterade lösningarna på utanförskapet under valet 2006. Dagens verkligheten tycks inte vara lika enkel för den moderata alliansen, det kanske hade varit enklare om de valde att kalla problemen vid dess rätta namn istället för att göra en billig retoriken för att vinna valet. Det lutar mer och mer åt att vi kommer se ett borgerligt misslyckandet med utanförskapet, vilket gör att den moderata alliansen förlorar valet 2010. Det är dags för lösningar på våra problem, lösningar som fungerar på riktigt och inte bara i retoriken.

Krassman, In Your Face