fredag, februari 27, 2009

Verkligheten ökar sitt avstånd till lagstiftningen

Vilket smajl jag fick på mina läppar idag när jag satt och slö bläddrade i Metro och lyssnade på Morrissey i lurarna. Återigen tar verkligheten ett gigantiskt kliv och ökar avståndet till nyligen tagen lagstiftning. Undertecknad och några av mina vänner som just pekar på detta med att lagstiftningen inte hänger med verkligheten har fått ännu mer vatten på vår kvarn. I Metro kan vi nämligen läsa om den nya fildelningstekniken som gör Ipred-lagen verkningslös och Pirate Bay-rättegången ointressant. Det är inte helt oväntat en svensk som även ligger bakom denna nya teknik vid namn OneSwarm. Killen som nu givit verkligheten detta försprång är Tomas Isdal som doktorand på University of Washington i Seattle.


Så här förklarar Tomas tekniken bakom OneSwarm för Metro. – Det använder det faktum att du kanske tycker det är okej att visa dina kompisar vad du har för filer, men inte din chef eller någon annan. Du utbyter nycklar med dina vänner och har då en krypterad förbindelse med dem. Du frågar sedan om de har en viss fil, vilket gör att de sedan frågar sina kompisar och så vidare. Filen kommer tillbaka samma väg och för dig ser det bara ut som att du får filen från din kompis. När du laddat hem en fil innehåller den ingen information om var den kommer ifrån från början. Du måste i så fall gå till din kompis dator och se var han fick den ifrån. Sedan gå till nästa dator och se var den fick filen ifrån och så vidare. Är du polis så är det väl möjligt med husrannsakan men för privatpersoner är det svårt, säger Tomas.

Att det redan finns en marknad och handel med falska ip-adresser för att kunna genomföra olaglig fildelning är ett faktum och att Ipred kommer att få fildelningen att upphöra är det nog ingen som verkligen tror på. Klyftan mellan den stelbenta film-och skivindistrin och fildelarna kommer att bestå och lagstiftningen som beslutas kommer aldrig att komma ikapp. Jag tycker fortfarande att den lösning som STIM har på förslag är den mest lockande och troliga för att på något sätt kunna få fildelare att betala för sin nedladdning. Att helt enkelt koppla en avgift till sitt abonemang som STIM sedan använder för att ersätta artister och bolag, precis den funktion som STIM har idag alltså men på ett sätt som möter framtiden.

Gammelmedia på detta:
SvD, SvD2, DN, IDG, Franchell på AB, AB2, AB3

Krassman, In Your Face

torsdag, februari 26, 2009

Haveri på reaktor Gaphals 1

Den borgerliga regeringens främsta gaphals, Maud Olofsson (c) tycker inte det är meningsfullt att fortsätta att samtalen med den röd-gröna oppositionen gällande energipolitiken. Maud hävdar att fortsatta samtal från "vår sida" är inte är meningsfulla. Hon tycker att (S) vägrat ge besked på frågan om partiet tycker att det är okej att byta ut slut körda reaktorer eller inte. - Vi vill se helheten, svarar de bara, säger Olofsson. Det svaret är alltså inte tillräckligt bra säger den högsta förträdaren för Centerpartiet. Ett parti som om de hade vunnit med sitt förslag i folkomröstningen om kärnkraften skulle dragit ur sladden ur sista reaktorn senast 1990. Att se helheten i energifrågan är alltså inte Centerpartiets ambition i nuläget. Det faktum att den borgerliga alliansen ser lite olika på deras egen uppgörelse förvånar säkert inte så många men Maud verkar helt oförstående till detta.

Hade (c) vunnit hade vi stängt av den sista -90

Att den röd-gröna oppositionen inte nöjer sig att endast försöka resonera med Centerpartistiska företrädare i denna viktiga fråga tycker jag är helt avgörande för en hållbar energipolitik för vår framtid. Att landets energipolitik skall vara beroende på vilken majoritet som bildar regering efter valet är helt oacceptabelt, men med den borgerliga uppgörelsen som nu ligger så är det ett faktum. Vid samtalen som påbörjades i början av veckan överlämnade S-V-MP ett antal frågor inom sex områden som de vill ha svar på. Den fick löftet att svaren skulle överlämnas före helgen. De sex frågorna är: naturgasen, kärnkraften, elmarknaden och elpriserna, Vattenfall, elcertifikaten och det svenska klimatmålet. Det skulle jag kalla som frågor för att se till helheten och till framtiden, men det verkar alltså inte Maud Olofsson vara så intresserad av.

Att den röd-gröna oppositionen vänder sig emot den infrastruktur för naturgas som borgerliga regeringen vill ha är ju inte så märkligt. Det är väl ingen som glömt gaskrisen i Europa och de kommersiella villkor som styrde den politiska agendan. Att resultatet kan bli att den omdebatterade ryska gasledningen genom Östersjön granar av sig till Sverige om den motiveras kommersiellt är ju helt uppenbart. Men det är klart, vill man inte ha lösningar så kan man ju alltid låsa sig vid frågan om gamla kärnkraftsverk skall ersättas med nya. Då talar vi alltså om en fråga där beslut kan behöva fattas om först 10 till 15 år.

Gammelmedia på detta:
SvD
, DN, Aftonbladet, Dagen, Sydsvensken, SvD2

Nyamedia på detta:
KP, Alla dessa åsikter, Vitt på svart


Krassman, In Your Face

onsdag, februari 25, 2009

Jag hade fel, men det gör ju inget

Ryktet som gick förra veckan visade sig att vara riktigt. Det blir Ibrahim "Ibbe" Baylan som kommer att bli Socialdemokraternas nya partisekreterare. På fredag ska partistyrelsen formellt utse honom. Mandatet gäller fram till kongressen i november då en ordinarie partisekreterare skall väljas och jag tror inte att det kommer att dyka upp något annat namn till dess. Min gissning var inte på Ibbe utan jag trodde att Ilmar Reepalu skulle bli en het kandidat eller varför inte Peter Hultqvist. Nåväl, inte gör dig mig något att jag hade fel och att en kille född -72 som jag själv nu får den stora äran och ansvaret att bli vår partisekreterare.


Har lyssnat på Ibbe flera gånger och det är alltid roligt att springa ihop med honom i riksdagshuset. Det är alltid full fart och det är med ett glatt humör dessutom. Tycker verkligen att han har växt som talare sedan jag hörde honom tidigare som skolminister. Var på ett internt seminarium som vi hade kring vår budgetmotion gällande infrastrukturen. Ett ämne som låter som att man skulle kunna slå ihjäl vilket engagemang som helst men Ibbe fullkomligt gnistrade och jag tror ingen av oss gick därifrån utan ett smajl på läpparna. Grattis killen och jag hoppas att du kommer göra så att vi alla får ett smajl på läpparna nu när du är vår partisekreterare.

Idag så är vår vice partisekreterare Håkan Juholt och det är många kamrater till mig som undrat varför Håkan inte nu fått chansen och prova uppdraget som fullvärdig partisekreterare. Orsakerna till det är säkert många men jag hoppas verkligen att vi använder oss av denna enormt duktiga, framtids inriktade och visionära försvarspolitiker till uppdrag som passar hans kaliber. Sverige behöver en ny färdriktning där en mer rättvis politik verkar för ett samhälle ett som talar om oss, inte vi och dom. Sverige tjänar inte på orättvisor.

Gammelmedia på detta:
SvD, DN, Aftonbladet, Barometern, Barometern 2, Sydsvenskan, Smålandsposten

Nymedia på detta:
Morian, Ingerö, Kenta,
Ledarredaktionen

Krassman, In Your Face

måndag, februari 23, 2009

Oron måste tas på allvar

Idag så hade undertecknad och Johan Westerholm en debattartikel publicerad i NT. Artikeln handlar om den motion som jag och Johan skrivit med fem andra bloggare till vår partikongress 2009. Länk till artikeln hittar ni här och nedan finner ni den i sin helhet.

Oron för intrång i privata sfären måste tas på allvar.

I höst samlas Socialdemokrater från hela landet för att genomföra sin partikongress i Älvsjö i Stockholm. På partikongressen hanteras motioner och det tas beslut om politiska inriktningar och här kommer partiet att besluta om lejonparten av den politik som vi går till val på 2010.
Inför partikongressen har vi tillsammans med fem andra socialdemokratiska bloggare från olika håll i landet skrivit en motion. Motionen handlar om att Socialdemokraterna som parti ska sätta ner foten och inte godkänna eller arbeta fram nya lagar som innebär intrång i medborgarnas privata sfär utan att först ha säkerställt en öppenhet i arbetet och en kontroll över att lagarna inte strider mot individens rätt till skydd och integritet i enlighet med regeringsformen och Europakonventionen om mänskliga rättigheter.

Vi är mitt inne i en stor förändring av hur medborgare i Sverige och på andra håll övervakas. En stor del av människors kommunikation sker i dag digitalt, och att via FRA filtrera all mail är i princip samma sak som att vi förut skulle ha sprättat och läst igenom alla brev som skickades fram och tillbaks mellan människor. En övervakning som vi främst förknippat med de gamla kommunistländernas behov av att övervaka och upptäcka illojala medborgare håller nu på att genomföras på bred front i Sverige.Vid sidan av FRA finns också debatten om Ipred och fildelning. Frågan om fildelning är mycket större än vem som har rätt att sprida låtar, filmer eller texter och vem som ska få betalt. Det handlar även om vilka metoder ett civiliserat samhälle ska få använda för att kontrollera att medborgarna följer stiftade lagar. Ska till exempel företag få lov att fungera som brottsutredare eller ska det vara en sak för polisen och åklagarnas att sköta?Debatten om fildelning, övervakning och lagstiftande är intensiv och har så varit under ganska lång tid.

Begrepp som FRA och Ipred har spridit sig utanför riksdagskorridorerna och följs intensivt av media, bloggare, ungdomar och föräldrar. Att intresset är så stort handlar inte bara om att människor vill kunna hämta musik gratis på internet. För många handlar det främst om att reagera och säga ifrån när vi steg för steg håller på att sälja ut allas integritet. Vi som skrivit motionen om ”ett moratorium mot integritetskränkande lagstiftning” menar att det finns risk att lagstiftarna inte ser när den beslutar om lagar som strider mot såväl grundlag som Europakonventionen för mänskliga rättigheter. Ett exempel är att direktiv som Ipred hanteras som en näringsfråga medan dess största negativa följder egentligen är en fråga för justitie- eller konstitutionsutskottet. Både lagar och direktiv måste belysas i ett horisontellt perspektiv.

Vi har nu levererat vår motion till Socialdemokraterna i Norrtälje kommun för yttrande och vi kan så här långt glädjas åt Roland Larssons (S) utlåtande som varit det första nålsögat när det gäller våra tankar och funderingar. Roland Larsson föreslår nämligen att hela arbetarekommunen skall ställa sig bakom vår motion och att den som helhet överlämnas till partikongressen som arbetarekommunens egen. Vi Socialdemokrater måste fokusera på att öka förtroendet för att politiken både kan och vill påverkas av det kommunikationssamhälle vi befinner oss i. Därför måste vi som parti ta människors oro för utvecklingen inom integritetsområdet på allvar.

Kristian Krassman (S)
Johan Westerholm (S)

Gammelmedia på FRA ikväll:
SvD, DN, Aftonbladet

Gammelmedia på Ipred:
SvD, DN, Aftonbladet

fredag, februari 20, 2009

Skall byråkraterna få ännu större inflytande?

I DN kunde vi igår läsa en rapport från två statsvetare vid Stockholms universitet som menade att Regeringen måste få arbetsro från frågelystna riksdagsledamöter. Dessa två till synes helt oberoende statsvetare gör gällande att det stora antalet riksdagsledamöter och de alltfler politiska sekreterarna blockerar regeringskansliets och statsrådens arbete. Dessutom så missbrukar riksdagsledamöterna frågestunderna så att regeringen inte får tillräcklig arbetsro. Det är verkligen synd om regeringen och beställare av denna rapport måste väl ändå vara Sven-Otto Littorin. Han har mer eller mindre klagat över sin arbetsbelastning sedan dag ett. Han har nu blivit anmäld till KU eftersom han sagt att han inte svarar på några interpellationer på sju veckor, eftersom han skulle ut på turné i verkligheten.


Jag har ännu inte hunnit läsa de 88 sidor som dessa två författares storverk ”PM till statsministern – om vikten av effektiva politiska institutioner i globaliseringens tid” innehåller men det skall jag. Men låt oss lägga själva partipolitiken åt sidan. Det som är slående när man läser deras artikel på ämnet är deras efterfrågan på effektivitet, ledarskap och breda perspektiv. Man är kritisk till hur statssekreterare rekryteras och ser hellre opolitiska goda ledare på dessa poster som inte har en politisk ”ryggsäck” med sig in genom dörren. Våra författare skriver följande:

”Våra centrala politiska institutioner har nämligen svårigheter att få utrymme för stora framtidsfrågor som klimatförändringar, flyktingströmmar, finansiella transaktioner, teknologisk evolution, global konkurrens etc i den reguljära processen. Fokus riktas mot sådant som väljarna fäster vikt vid samt är möjligt att genomföra under mandatperioderna”

På lätt svenska skulle jag vilja översätta det stycket med följande mening. Väljarna efterfrågar bröd och skådespel vilket gör att folkvalda politiker bara ser så långt näsan räcker. Detta kan vara sant, men är då lösningen på problemet att Sveriges största parti , nämligen byråkraterna skall få ett ännu större inflytande? Eller kan det vara så att det är partierna i sig som måste förändra sitt sätt att arbete med de långsiktiga frågorna och lägga mer tonvikt på ideologi.

Jag tror på det senare. Våra författare tror dock på att lösningen ligger i att inskränka riksdagsledamöternas möjligheter att använda sig av frågeinstitutet. När man sedan läser de statistiska uppgifterna från riksdagsarbetet för hösten 2008 så blir det ännu flera funderingar från min sida. Hösten 2008 ligger på en genomsnittlig nivå i förhållande till perioden 2004-2007. Med några plus och lite minus landar jag en cirka siffra på att regeringen varit aktiva i riskdagens kammare med 79,5 timmar under hösten 2008. Då har det varit i kammaren 30 av totalt 52 dagar vilket betyder att regeringen har haft företrädare närvarande i riksdagen cirka 2,6 timmar per gång de varit i kammaren. Då skall vi även komma ihåg att alla statsråd inte närvarar samtidigt. Siffrorna över detta är på en period av nästan fyra månader, från den 16/9 till den 19/12. Frågan är om det verkligen är så synd om den stackars regeringen.

Nymedia på detta:
Hartman, Westerholm, Eva-Lena Jansson

Krassman, In Your Face

Styrelsen och Kerstin Hessius bör avgå

Tredje AP-fondens styrelse gav i fjol vd Kerstin Hessius en gratifikation på en halv miljon kronor för verksamheten 2007, skriver Dagens Industri. Visst, 2007 kanske var ett pang år för Tredje AP-fonden men vi skall ju inte glömma hur det gick det året som Hessius "bonus" delades ut. Fondens resultat uppgick till minus 44,8 miljarder kronor vilket motsvarar en negativ avkastning på 19,8 procent för helåret 2008. Som om inte detta vore illa, så blir det vätte. En bonus och rörliga ersättningar till vd och ledningsgrupp i AP-fonder inte är tillåtna.
Så 250 tusen i månaden räcker inte i lön alltså?

De statliga AP-fonderna är en del av det svenska pensionssystemet och jämställs med statliga myndigheter. Men Tredje AP-fondens styrelseordförande Claes de Neergaard tycker inte att man brutit mot reglerna. -Vi gav ett incitament i stället för att höja den fasta lönen, säger han. I regeringens riktlinjer slås uttryckligen fast att vd och koncernchef inte har rätt till rörlig lön. "Särskilda incitamentsprogram som enbart riktar sig till personer i företagsledande ställning ska inte införas" står det bland annat i reglerna. Det som styrelsen gjort med Claes de Neergaard i spetsen kan inte benämnans som något annat än häpnadsväckande. Hur kan man nu kan vara så dum att inte se en gratifikation som en bonus är för mig en gåta. Och att man gör en sådan här sak samtidigt som det diskuteras om att sänka pensionerna på grund av konjunkturen. Detta är helt oacceptabelt så jag frågade en vän till mig som är jurist om detta inte är olagligt. Svaret blev att - Nej, det är inte olagligt att vara dum i huvudet Kristian.

Gammelmedia på detta:
SVT
, SvD, DN, DN3, SvD2, DN2

Krassman, In Your Face

torsdag, februari 19, 2009

Surt sa räven om bidraget, del 2

Med anledning av artikeln i NT gällande vårdnadsbidraget så tänkta jag blogga om min syn på varför jag är mot vårdnadsbidraget och varför jag inte tycker det inte skall införas. Mitt första inlägg handlade om sveket mot jobblinjen, det andra om kvinnofällan. Varje kvinna som väljer vårdnadsbidraget gör ett val som påverkar alla kvinnor oavsett om dom befinner sig på arbetsmarknaden eller inte, och om dom har barn eller inte. Idag så ifrågasätts föräldraledighet och vårda av sjukt barn på ett helt annat sätt än för ett antal år sedan och hur många av er har inte hört talas om blivande arbetsgivare som frågar "om man tänker skaffa barn". Varje kvinna som väljer ett bidrag istället för att stå till arbetsmarknadens förfogande kommer att bidra till att ytterligare påverka alla kvinnors ställning på arbetsmarkanden och befästa bilden av att det alltid är kvinnan som är normen för att ta hand om barnen. Sverige är ett jämställt land om man jämför med många andra men det är fortfarande så att kvinnor tjänar mindre än män och att lönerna är lägre i kvinnodominerade yrken.

Att välja ett bidrag för att vara hemma med sitt barn istället för att arbeta påverka självkart den enskildes löneutveckling och framtid, det förstår ju alla. Men att det även påverkar alla kvinnor är däremot något som många missat i debatten kan jag tycka. SvD har presenterat kartläggning från Stockholms län där vårdnadsbidraget är som mest utbrett. Den kartläggning visar som att nio av tio föräldrar som utnyttjar bidraget är mammor. Kartläggningen visar även som de tidigare rapporter att intresset att gå på vårdnadsbidrag är "svalt", vilket i sig är en underdrift. Jag skulle vilja säga att det är iskallt. Hittills är det två procent av andelen möjliga hushåll som går på vårdnadsbidrag, alltså aningen färre än de 15 procent som regeringen gissade sig till när det infördes. Det är helt enkelt inte en lösning som lockar de moderna barnfamiljerna.

Gammelmedia på detta:
DN
,

Krassman, In Your Face

Vårdnadsbidraget suger, del 1

Igår så läste jag i Norrtelje Tidning om det ”kraftigt försenade” vårdnadsbidraget. Så sent som för någon vecka sedan skrev jag om min teori till varför jag inte tror att majoriteten kommer införa bidrag i min kommun. I artikeln saknar jag det politiska motivet till varför de borgerliga partierna i kommunen fortfarande vill införa bidraget. Med det resultat som det givit i övriga kommuner kan det ju knappast ses som någon succé. Jag kommer i tre inlägg ge min syn på varför jag är mot vårdnadsbidraget och varför jag inte tycker det inte skall införas. Mitt första inlägg handlar sveket mot jobblinjen.

Under valrörelsen 2006 då den Socialdemokratiska regeringen hade överskott i statsfinanserna och vi hade en arbetslöshet på närmare fyra procent så beskylldes vi Socialdemokrater för att vilja se människor i bidrag istället för jobb. Nu befinner vi oss i en finanskris, jobbkris och begynnande välfärdskris som ingen har sett det värsta av ännu. Anders Borg och Sven-Otto Littorin spår sämre år än det stålbad som Sverige fick genomgå förra gången vi hade en borgerlig regeringen. AMS förutspår en arbetslöshet på 9 % under 2010 och finansminister Anders Borg ökar nu på stadsskulden och får låna 90 miljarder under året för att finansiera de skattesänkningar som man genomfört i tidigare.

Skattesänkningar som enligt finansdepartementets egna ord är riktade till de rikaste. Med en ökande arbetslöshet i vår kommun och ännu sämre tider framöver så ser vi nu borgerliga företrädare som vill införa bidrag till föräldrar för att de skall vara hemma med sina egna barn istället för att arbeta. Vår jobblinje ligger fast, det är jobben, jobben och åter jobben som skall prioriteras, inte bidrag. Vi måste använda en poltik för framtiden för att ge gamiljer möjlighet att få vardagen att fungera och det gör vi inte med poltik från dåtiden. Jag ser ingen rättvisa i att ge skattemedel till föräldrar som med stor sannolikhet redan idag klarar sig bra utan ett bidrag på tre tusen i månaden istället för att satsa på de som är i större behov.

Gammelmedia på detta:
SvD, SvD2, DN, Aftonbladet

Krassman, In Your Face

tisdag, februari 17, 2009

Sätt stopp för valjakten Ingibjorg

Jag har tidigare skrivit på bloggen om Island och deras vansinniga valjakt. Jag har haft ett önsketänkande att Sverige och de övriga länder som är med och stöttar Islands ekonomi villkora ett stopp på valjakten. Tyvärr så har inget av detta skett och vansinnet fortsätter på ön. För några veckor sedan så avgick den sittande regeringen och nytt hopp tändes i mig för ett slut på valjakten.

Den avgående regeringen höjde kraftigt kraftigt kvoterna för valjakten som en sista nationalprotektionistisk dödsryckning. Det var en sexfaldig ökning av de tidigare kvoterna som man haft. Socialdemokraterna och Vänstern-De gröna på Island som då förde samtal om en ny minoritetsregering, motsatte sig då valjakten och motståndare på Island och bakom mitt tangentbord hoppades att den nya regeringen skulle återkalla beslutet.

Nu har närmare tre veckor har gått sedan höjningen av kvoterna och den nya regeringen har inte återkallat beslutet. Nu så verkar dock tålamodet vara slut när det gäller valjakten och Sverige har tillsammans med sex andra länder gjort en kraftig markering mot Island för det gamla beslutet att kraftigt öka valfångstkvoterna. Ambassadörerna från Sverige, Finland, USA, Storbritannien, Nederländerna och Frankrike har överlämnat en skrivelse till Islands fiskeminister där de bland annat uttrycker besvikelse över att den nya regeringen ännu inte har hävt beslutet om utökade valfångstkvoter som den förra isländska regeringen fattade. Jag hoppas att detta sätter press på den nya regeringen med den Socialdemokratiska alliansledaren Ingibjorg Gisladottir att riva upp det tidigare regeringens beslut. Hoppas verkligen att hon vågar agera trots den djupa kris som Island befinner sig i.

Gammelmedia på detta:
SvD, SR
, Aftonbladet, DN

Krassman, In Your Face

måndag, februari 16, 2009

Respekt till Odenberg och Björck

Det är då skillnad i virket på gamla och nya moderater. Jag kan inte påstå att moderaternas förra försvarsminister Mikael Odenberg och deras förr förra försvarsminister Anders Björck är några av mina politiska favoriter, men all min respekt har dessa två riktiga moderater. Odenberg avgick i september 2007 efter stor oenighet inom den borgerliga regeringen. Det gällde den kommande budgetpropositionen som var Anders Borgs första och de besparingar inom försvaret som denna budget skulle betyda. Odenberg uppgav då till media att: - Jag vill kunna se försvarsmaktens anställda i ögonen. Vilket jag tycker var mycket hedrande av honom. Nu har alltså den förr förre försvarsministern Anders Björck hamnat på listan över moderater jag hedrar och hyser respekt för.

En äkta moderat som jag respekterar

Anders Björck avgår nämligen i förtid som högste kontrollant av Sveriges underrättelsetjänst. Han slutar i protest mot FRA-lagarna som han anser leder till en ineffektiv underrättelsetjänst med sämre skydd för integriteten. Så här säger Björck till media: –Jag har tänkt över detta noga. Lagarna och den kontrollverksamhet man nu tänker sig främjar varken integriteten eller effektiviteten. Jag tror inte på de lösningar som har genomförts och de som nu skisseras från den 1 juli. Han har under en lång tid vart kritisk till FRA:s uppdrag och nu tar han steget vilket jag tycker är mycket hedrande för honom som person. Det skulle vara en ordentlig fjäder i hatten om vi kunde få Anders Björck och andra ”kloka” moderater så som Karl Sigfrid att ta samma initiativ som jag och sex andra Socialdemokrater gjort. Vi har lagt en motion till vår partikongress gällande ett moratorium mot mer integritetskränkande politik. Jag hyser gott hopp till att Socialdemokratiska Arbetarepartiet kommer att bifalla vår motion på kongressen, en borgerlig motsvarighet hyser jag dock inte lika mycket hopp till.

Gammelmedia på detta:
SvD, SvD2, Aftonbladet

Nymedia på detta:
Widén, Westerholm, Alliansfritt, Mer vänster i Uppsala, Hartman, Morian

Kristian Krassman (S)

Kådisar och Centerpartiklar

Man kan ju undra om regionrådet för Miljöpartiet Anders Åkesson har påbörjat en personvalskampanj eller om allt bara är ett missförstånd. Så här säger Åkesson till gammelmedia: - Vi är tillrådda att uppträda artigt och belevat mot alla. Vi ska undvika ord om partier och partifolk som kan uppfattas som nedlåtande och slappa, som sosse exempelvis, berättade Anders för Skånska Dagbladet. Maria Gardfjell som är presschef för Miljöpartiet menar dock att det rör sig om en missuppfattning. Det var tydligen när de i ett dokument bytte ut "sosse" mot "socialdemokrat". Eftersom det gick från att vara internt till officiellt.

Mediastorm i ett vattenglas, men det ger ju ett gott skratt och lite funderingar på vad de kallar varandra i den konservativa ringhörnan. Kallar man verkligen moderaterna för nya moderaterna? Eller det kanske är ännu roligare än så. Är det kådisar, centerpartiklar och folkpartiklar som de nya moderaterna har till kompisar i sina interna dokument. Oavsett så blev i alla fall en tuff måndag lite roligare när jag läste om detta. Tack till Anders Åkesson från Miljöpartiklarna för det.

Gammelmedia på detta:
SvD, DN, SvD2, Aftonbladet, Aftonbladet2

Nymedia på detta:
Röda Berget, Kent Persson, Veronica Palm


Krassman, In Your Face

söndag, februari 15, 2009

Toppen av ett isberg

På fredagen hade jag ett långt samtal med Johan om vår motion och nästa steg i vårt arbete med den. Jag satt på bussen och jag får be så mycket om ursäkt till mina medresenärer, eftersom det knappast var någon som fick lugn och ro av mitt samtal. Vi talade om det parlamentariska systemet och den ”mismatch” som vi upplever mellan det systemet och de kommunikationssamhälle som vi nu befinner oss i. Vårt samtal har nu mynnat ut i ett antal inlägg på området.

Är parlamentariska systemet hotet mot vår representativa demokrati?


Vårt parlamentariska system och sättet som vår lagstiftande församling jobbar beslutades 1971. Då infördes enkammarriksdagen och man hällde ner 349 ledamöter i den där kammaren och hittade på ett antal utskott som skulle hantera det dåtida samhällets frågeställningar. Detta system baserade sig på hur världen såg ut 1960 och vi kan nog konstatera att bäst före datumet gått ut.tt datumet gått ut blev tydligt med de lagstiftande krumbukter som FRA och Ipred har bidragit till.

Vi kan läsa i WII:s (World Internet Institut) rapporter att endast 14% instämmer i att Internet kommer göra det lättare att påverka politikerna och endast 7% anser att Internet kommer att ge medborgarna mer politisk makt. Det är fler (26%) som anser att Internet är ett hot mot den personliga integriteten, och att den leder till ökad övervakning och kontroll (39%). Trovärdigheten till att det politiska systemet lever och verkar i samma tidräkning som dessa avnämare kan inte ses som något annat än ett misslyckande. Genomförandet av FRA och Ipred har gjort att toppen av ett isberg och brutit ytan. Ett isberg som riskerar att blotta ett parlamentariskt system som kan riskera att den representativa demokratin går samma väg till mötes som den så kända atlantkryssaren Titanic, om ingen larmar om detta.


Gammelmedia på detta:

DN, SvD, DN2, DN3,DN4, SvD2, Aftonbladet

Glöm inte heller Hartmans fina sammanställning av vår motions mottagande.


Krassman, In Your Face

torsdag, februari 12, 2009

Vi måste göra vår hemläxa och göra den väl

Idag så levererar jag och sex av mina bloggande kamrater en artikel på newsmill. Den är fylld med kritik mot ett system där lagar som påverkar människors integritet staplats på varandra och resulterat i en pannkakstårta med lagar och förordningar så att både lagråd och folkvalda har svårt att skaffa sig en överblick på. Det är fler politiska församlingar som bidragit till att klyftan mellan opinion och folkvalda på integritetsområdet och även vi måste göra vår hemläxa om vi skall kunna möta väljarna med självkänsla och självförtroende.

Från vår artikel på newsmill:
Att socialdemokraterna som parti inte gett klara besked var vi tycker har öppnat för en oklarhet i var vi befinner oss i integritetsdebatten. Faktum är att det även inom socialdemokratin finns krafter som kan tänka sig att offra integriteten för en falsk trygghet, som bidrar till allt fler bevakningskameror i vårt offentliga rum och som argumenterar för att gå musikindustrins ärenden. Samtidigt ser vi hur förtroendeklyftan vidgas både inom och utom partiet. Vi är allvarligt oroliga för vart samhället är på väg och signalerna att inte (s) tar detta på allvar.

Det är därför med stor ödmjukhet vi sju socialdemokratiska bloggare vill lyfta integritetsdebatten inom vårt parti. Vi gör det bland annat genom en motion till den socialdemokratiska partikongressen där vi föreslår att partiet sätter ner foten, tar integritetsfrågorna och misstron mot makten på allvar och inför ett moratorium mot mer integritetskränkande lagstiftning. Det är en nödvändig hemläxa innan socialdemokraterna strävar efter väljarnas förtroende i valet 2010.

Vi fick sparken 2006, de orden säger jag till mig själv varje dag när jag sitter på bussen på väg till jobbet. Trots högkonjunktur, god statsfinanser och paroller som "i ständig opposition mot orättvisor" och "alla skall med" så fick vi storstryk av väljarna, Stora grupper av det som vi såg som våra kärnväljare valde att rösta på en moderat allians istället. Vi fick tre tydliga hemläxor av väljarna 2006. Nummer ett var att visa på ett nytt politiskt ledarskap. Nummer två var att reformera vår politik. Nummer tre var att ge väljarna ett trovärdigt regeringsalternativ. Jag tänker göra allt jag kan för att visa att vi gjort vår läxa, och att vi gjort den väl.

Gammelmedia på FRA:
SvD, Aftonbladet, Arbetarbladet

Vi som skrivit motionen bloggar även på detta:
Ann- Catrin Brockman, S-bloggare gör det tillsammans
Erik Laakso, Sossar mot storebror
Johan Westerholm, Ett första steg att göra om och göra rätt
Thomas Hartman, Dags för ett integritetsmoratorium
Ulllis Sandberg, Integritetskränkande politik - gör om gör rätt
Anders Widén,
Det handlar om vilket samhälle vi vill leva i

Krassman, In Your Face

Motionen är skriven och tärningen är kastad

Att verkligheten och lagstiftningen inte lirar har jag skrivit om tidigare när det gäller FRA och IPRED här på bloggen. Utvecklingen går mot ett allt mer kontrollerat samhälle där integritetens framtid är allt mer osäker, och det är det många beslutsfattare som bidragit till detta. Att försöka skaffa sig en helhetsbild över det nu rådande läget är mer eller mindre hopplöst, inte minst för våra folkvalda lagstiftare i riksdagen."Det är svårt att få en samlad bild av lagstiftningen på området och omfattningen av de intrång i grundlagsskyddet som en enskild sammantaget kan drabbas av genom olika tvångsåtgärder". Så lyder omdömet från Lagrådet om regeringens proposition 2007/08:163, Åtgärder för att utreda vissa samhällsfarliga brott m.m som antogs av riksdagen 081022.

Nu så har jag och ett antal andra Socialdemokrater som bloggar och följt denna fråga valt att lyfta frågan till en ny nivå. Nu är detta ämnet för en motion till Socialdemokraternas kongress i slutet av oktober 2009. Klyftorna i vårt land har ökar under en längre tid i vårt land Falukorv, men det har gått med en rasande fart under denna borgerliga regering. klyftan mellan opinion och folkvalda blev såväl större som tydligare än kanske någonsin den där kvällen mellan den 17-18:e juni 2008 i FRA-debattens stormöga i Riksdagen. Den efterföljande debatten kom att präglas av motstridiga budskap, bristande information, skiftande kompetens och en havererad dialog mellan riksdagens folkvalda och framför allt ungdomsförbunden och olika utomparlamentariska grupper.

Detta är saxat direkt ur motionen:

Vi vill att socialdemokratiska partiet sätter ner foten och verkar för ett moratorium, ett stopp för vidare ratificeringar eller godkännande av lagar som innebär intrång i oskyldigas privata sfär intill dess att samhället utvecklat eller återupprättat den process som erfordras för att säkerställa

Transparens i den demokratiska processen

Respekt för de parlamentariska institutionerna

Medborgardialog och förankring samt legitimering av lagar genom folkbildning

Når det politiska ledarskapet detta kan vi fortsätta bygga ett stabilt samhälle och återremittera de omstridda lagrummen till riksdagens bord. Det handlar om att göra om och göra rätt. Misslyckas vi kan ingen lagstiftning i världen skapa långsiktig stabilitet och Hjalmar Brantings ord om att ”demokrati är den upplysta majoritetens beslut” kan komma att eka tomma vilket skulle vara ett nederlag för (s) och den svenska modellen av demokrati.

Idag så skriver samtliga undertecknare till motionen varför vi vill se ett moratorium mot mer integritetskränkande politik. Hela motionen hittar ni här och länkar till respektive bloggar finner ni nedan.

Ann- Catrin Brockman, S-bloggare gör det tillsammans
Erik Laakso, Sossar mot storebror
Johan Westerholm, Ett första steg att göra om och göra rätt
Thomas Hartman, Dags för ett integritetsmoratorium
Ulllis Sandberg, Integritetskränkande politik - gör om gör rätt
Anders Widén, Det handlar om vilket samhälle vi vill leva i

Andra nymedia på detta:
Myndighetskontroll, M-karameller, Kulturbloggen, Sundin, Klamberg, Falk

Krassman, In Your Face

fredag, februari 06, 2009

Wag the Dog

Det är ju inte så konstigt att Maud väljer att samla sin riksdagsgrupp och nattmangla med de övriga borgerliga innan Centerpartiet håller sina kommundagar i Visby. Hade hon åkt till Visby utan att givit vika för de övriga i den moderata alliansen så hade hon aldrig kunna leverera den överenskommelsen som nu den moderata alliansen med Kd i spetsen tvingat fram. Det är kanske det här som den "nya Centerpartiet" kallar för demokrati och om sanningen skall fram så har jag väl haft den känslan ett tag nu att Centern blir mer och mer topp styrt. En annan spännande sak är ju det faktum att den moderata alliansen hellre nattmanglar och kommer med utspel på det här området när vi är mitt uppe i en jobbkris vars effekter vi inte sett sedan början av 90-talet.

Småborgerlig stolt röksvamp, trivs bra på klöveräng.

Istället för att lösa de problem som arbetslösa, varslade, sjukskrivna och företagare står inför så lägger regeringen krut och engagemang på att få bygga nya kärnkraft. Ett beslut som bör ligga 10 år fram i tiden. Om ni har sett filmen "Wag the Dog" så vet ni alla vad fenomenet betyder men för er som inte gjort det så är handlingen följande. När den amerikanske presidenten hamnar i blåsväder på grund av en sexskandal anlitas en av Hollywoods främsta filmproducenter för att se till så att skandalen hamnar i skymundan. Metoden blir att iscensätta att USA har blivit indraget i ett krig. Vi får väl se om det nu blir en blocköverskridande överenskommelse för i samma ögonblick som den moderata alliansen beslutade sig för gå emot folkomröstningen så cementerade dom kärnkraftsfrågan inom blockpolitiken, vilket de snabbt insåg. Kortsiktigt och populistiskt och knappast det som Sverige och klimatet är vinnare utav så en inbjudan till Mona Sahlin lät inte vänta på sig.

Gammelmedia på detta:
SvD, DN, DN2, SvD2, SvD3, Aftonbladet

Nymedia på detta:
Ett hjärta rött, Radar, Alexandra, Grå himmel


Krassman, In Your Face

torsdag, februari 05, 2009

Kärnkraften skall ersättas, med ny kärnkraft

Nu har Centerpartiet gett upp sin tidigare ståndpunkt om kärnkraften och den moderata alliansen har nu enats om att Sveriges kärnkraft skall ersättas, med ny kärnkraft. Nu tas avvecklingslagen bort och därmed så lämnar men resultatet från folkomröstningen 1980 där man hade tre förslag att välja på, alla som förespråkade en avveckling av svensk kärnkraft. Att energifrågan är het råder det ingen tvekan om. Otalet gånger har jag bjudits på olika seminarium på ämnet och så sent som för en månad sedan, även en resa till Finland för att besöka byggande av deras senaste reaktor i Olkiluoto. Allt snyggt och prydligt arrangerat av en borgerlig PR-byrå. Jag har under många år som aktiv Socialdemokrat krävt att avvecklingen av kärnkraften skall upphöra, men. Jag är inte en sämre människa än att jag kan ändra mig och idag så är jag en motståndare mot kärnkraften med mer kunskap och engagemang i den här frågan än vad jag hade som ivrig atomkramare.

Så 80-tal så det inte är möjligt....

Det som fått mig att ändra mig är det ansvar som vi har över vårt klimat. För mig så handlar det om att vi som förbrukar energi själva skall ta hand om dess biverkningar och inte lämna det ansvaret till kommande generationer. Producerar vår energi utsläpp så är det vårt ansvar, inte våra barns. Det finns även andra argument mot kärnkraften. Dyra kärnkraftverk garanterar inte billig energi till oss som konsumenter eller vår industri. Satsningar på kärnkraft kommer att ställas mot satsningar på utbyggnaden av förnybar energi. Satsningar på kärnkraft kommer att minska motivationen för att spara energi. Man kan göra som den moderata alliansen och säga att man satsar på miljön genom att bygga nya kärnkraftverk. Det blir ju ganska ihåligt när alla redan vet att det i särklass billigaste åtgärderna för att minska utsläpp är att effektivisera och att spara energi. George W Bushs motivering att inte skriva på Kyotoprotokollet var att det skulle påverka den amerikanska livsstilen. Jag kan misstänka att de borgerliga motivet till att bygga nya kärnkraftsverk är att en utbyggnad av förnybar energi och energisparande kommer påverka den borgerliga livsstilen.

Gammelmedia på detta:
SvD, DN , Aftonbladet, DN2, DN3

Nymedia på detta:
Ett hjärta rött, Utvecklande apan, Sofia Knöös, Alexandra

Krassman, In Your Face

Aprilskämt redan i februari

Verkligheten finns där, det är bäst att vi blundar. Så kan vi sammanfatta regeringskansliets senaste grepp i moralpanikens tecken. Saken är nämligen den att anställda på regeringskansliet och våra ministrar ska förhindras att besöka webbplatser som handlar om krig, terror, vapen och sex. Förvaltningschefen för regeringskansliet, Jan Landahl, vill ha ett system där ett antal oräkneliga sidor på internet ska blockeras. Detta moralpanikande berör alla som arbetar inom departementen, cirka 5.000 personer och samtliga statsråd. En arbetsgrupp har arbetat fram ett förslag på hur blockeringen ska gå till och vilka typer av webbplatser som ska svartlistas. Jan meddelar dock att dispenser ska kunna ges till anställda som av yrkesskäl måste gå in på blockerade sidor.
Usch vad hemskt, bäst att blunda, inte lyssna och inget säga....

I ett internt papper på utrikesdepartementet kallas förslaget "illa underbyggt, oreflekterat när det gäller demokratiaspekten och rättsosäkert". Med all rätt måste jag säga. Att beslutsfattare och anställda som arbetar med att lägga förslag på lagar skall ha på sig skygglappar i sitt arbete låter som ett aprilskämt. Jag tycker att ett av de största problem inom politiken är att man i många fall saknar en förankring i verkligheten. Att på detta sätt hindra vissa att ta del av det som övriga medborgare tar del av är inte ett steg i rätt riktning. I en tid när nätverk och kommunikation är allt viktigare så ska man inte begränsa människors tillgång till information oavsett vilka etiska aspekter man krystar fram. Och ja, man skall få använda Facebook på sitt jobb, det skall nämligen vara ett av verktygen för att bygga nätverk och skaffa sig information. Det behöver nämligen alla mer av, oavsett vad vi jobbar med eller om vi inte jobbar alls.

Krassman, In Your Face

måndag, februari 02, 2009

Min favorit vänsterpartist kommer hem

Till min glädje kan jag idag läsa att Vänsterpartiets förre EU-parlamentariker, Jonas Sjöstedt återvänder till svensk politik och ställer upp i riksdagsvalet 2010. Han har fått en förfrågan från några partimedlemmar i Västerbottens län om att bli nominerad till riksdagslistan vilket han har tackat ja till. Jag har flera gånger skrivit på bloggen om att jag vill att Jonas skall komma hem och rädda Vänsterpartiet från sig själva, nu har den frågan löst sig så där är min oro stillad.

Respect alltså........

Visst kommer Sjöstedts namn på Vänsterpartiets riksdagslista locka S-supporters att rösta på Vänsterpartiet men det bjuder vi faktiskt på. Vi kommer ändå att få så många röster så inte skall vi slåss om dom, låt den borgerliga kannibalismen istället ha sin gilla gång. Den och deras misslyckade jobbpolitik kommer göra att deras tapp till den röd-gröna oppositionen blir ännu större. Välkommen hem Jonas.

Krassman, In Your Face

Reepalu som ny partisekreterare?

Reflekterade över ett antal saker under partiets framtidsdagar i Västerås. Förutom att känslan av bot och bättring efter allt styk vi fick 2006 och att vi verkligen tagit tag i hemläxan vi fick från väljarna så tror jag att vi för första gången fick se vår nya partisekreterare. Jag tror nämligen att han heter Ilmar Reepalu. Under dagarna i Västerås så slogs jag av hans framträdande roll och även sättet som han talde på från talarstolen. Ett språk som visade på ansvar och allvar för partiets bästa. Han kändes som en samlande kraft både i tal och bild.

Är det Ilmar som kommer bli vår nya partisekreterare?

Efter att funderat kring detta så tyckte jag att bitarna föll på plats, i alla fall i mitt huvud. Skåne behöver en tydlig representation i partiets ledning. Ilmar Reepalu har otroligt mycket att tillföra nu när det i dessa tuffa tider med jobbkris och handlar om våra kommuner och landstings framtid med sitt engagemang från SKL. Det skulle stärka partiets koppling till frågorna som berör människors vardag, det som vi redan är bäst på men man kan alltid bli bättre. Likaså skulle Ilmar Reepalu ge integrationsfrågan och kampen mot SD och ND en tydlighet som vi inte sett tidigare. Om jag har rätt får vi väl se….

Gammelmedia på Reepalu:
SvD, DN

Krassman, In Your Face

Besök även en annan blogg!

Nu har jag fått den stora förmånen att få blogga på min lokaltidning, Norrtelje Tidning. Innehållet på denna blogg kommer att skilja sig lite från In Your Face men bli nu inte för glada för detta. Så här blev presentationen på den nya bloggen efter en stunds funderande:

"Min blogg handlar om det ämne som påverkar våra liv, antigen vi så önskar eller ej, den handlar nämligen om politik. Jag vill gärna ge mina tankar och funderingar kring samhället i stort och den kommun där vi bor i synnerhet. Är en på gränsen till överaktiv Socialdemokrat som älskar att debattera och det är ingen skillnad när det kommer till det skrivna ordet. Gör som det jag hoppas att få göra med er läsare, utmana, uppmuntra och utvecklas genom era åsikter och insikter"

Jag kommer fortsättningsvis att blogga på In Your Face men även om jag är tvilling så kommer frekvensen på mina inlägg att påverkas av min nya blogg. Besök gärna min nya blogg så ofta som ni besöker denna, jag utlovar lika många skratt som vresiga kommentarer som ni kan hitta här.

Krassman, In Your Face