söndag, maj 31, 2009

Unga vänder Moderata alliansen ryggen

Valresultatet 2006 visade att väljarna under 30 inte lockades av den Moderata alliansen. I årets majbarometer från Sifo får de rödgröna 67 procent mot de borgerliga 25 av väljarna under 30 år. Bland de allra yngsta väljarna är Miljöpartiet numera nästan lika stort som Moderaterna. I valet 2006 var Moderaterna mer än tre gånger större. I två av tre veckomätningar av Sifo har Piratpartiet varit större än Moderaterna bland väljarna under 30. Sammanslaget är vänsterblocket nästan dubbelt så stort som Moderata alliansen, samtidigt som PP flåsar Moderaterna i nacken. Men är det bara FRA, Ipred och ungdomsarbetslösheten som gör att de unga vänder Moderata alliansen ryggen? Jag tror inte det.


Det ligger naturligtvis mer i detta. KD:s hållning kring de könsneutrala äktenskapen och deras vårdnadsbidrag. Centerpartiets ständiga strävan att försämra för de ungas rättigheter på arbetsmarknaden. Folkpartiets med dess övertro på EU och kärnkraften, samt deras ständiga kamp att försöka frigöra människan genom mer lagstiftning. Lägg till Moderaternas jakt på sjuka och höjningen av A-kassan. Listan kan säkert göras längre, men detta är inget som tilltalar personer under 30. Det finns liksom ingen framtidstro i de stora besluten som den Moderata alliansen levererar, och inte lär det bli bättre efter dagens debatt. Det var dåligt med Hope and Change från Reinfeldt, och då vet alla vad jag menar.

Mona Sahlin var tydlig med att stå på löntagarnas sida, oavsett vilket land man kommer från. Reinfeldt säger att det Socialdemokraterna som gör en höna av en fjäder och ville tala om att sköta de offentliga finanserna istället. Reinfeldt hävdar att den Svenska modellen inte är hotad, trots att det finns företag som Hyrlett som har affärsidé att hyra ut hantverkare med lägre löner. Reinfeldt talar gång på gång som den statsminister han är. Dock tycker jag att Reinfeldt var bra på frågan kring att söka vård inom EU. Klimat och miljöfrågan kan Mona Sahlin på sina fem fingrar och Sverige skall ha högre ambitioner för att kunna ligga i framkant.

Jag tycker att ju längre Reinfeldt talar, ju mer snömos blir det och hoppen mellan nationellt och internationella åtaganden blir obegripligt. Debatten var ganska kort på det här området men för mig är det solklart vem som är hungrig och är på offensiven, hon heter Mona Sahlin. Sedan var det debatt om SAAB. Att Fredrik Reinfeldt inte är villig att göra samma sak som Barack Obama eller Angela Merkel är uppenbart. Sex månader har gått sedan riksdagen beslutade om det borgerliga stimulanspaketet för fordonsindustrin, som motvilligt lades fram av den Moderata alliansen. Inte en krona har använts, hur passivt är inte det.

Gammelmedia på detta:
Aftonbladet, SvD, Expressen, DN, SvD2

Nymedia på detta:
Ung Vänster,
M-partistaten, S-buzz, S-buzz 2, Hanna, Kent P

Krassman, In Your Face

lördag, maj 30, 2009

Rösta (S) och gör det för jobben

Anledningen till att just Socialdemokraterna kommer bli det solklart största partiet i EU-valet är jobben. Socialdemokraternas politik handlar nämligen om det uttryck som Carl Bildt (M) en gång myntade. Det handlar om jobb, jobb, jobb. Naturligtvis mer klätt i handling och verklighet än vad Carl Bildts kommentar var. En röst på Socialdemokraterna betyder nämligen fler jobb, trygga jobb och gröna jobb.

Fler jobb, trygga jobb och gröna jobb, det är grejen det handlar om

Den Socialdemokratiska jobblinjen har satts i ett helt annat sammanhang än den politiken som fördes under den förra Socialdemokratiska regeringen och som blev mer eller mindre bortglömd under valrörelsen 2006. Väljarnas dom blev hård, vi Socialdemokrater fick storstryk och ett par riktiga hemläxor att göra från väljarna. Vi är inte klara med alla helt men vi är på god väg, vilket jag tycker att opinionssiffrorna visar. Förtroendet för den Socialdemokratiska jobblinjen är på god väg att återvinnas, samtidigt som den borgerliga jobblinjen tappar förtroende lika snabbt som arbetslösheten och utanförskapet ökar.

Det finns inga Quick Fixes på jobbkrisen, det kommer kräva långsiktiga lösningar och stora investeringar. Investeringar i forskning och infrastruktur, men kanske framför allt investeringar i människor. Investeringar för lika villkor på arbetsmarknaden, investeringar i ny och grön energi. Vi Socialdemokrater sätter människan föra marknaden i vår politik, den borgerliga regeringen här hemma i Sverige verkar mest vara nöjda med att saker och ting är som de är, i Sverige och Europa. Gör som mig, rösta på förändring den 7 juni, rösta på Socialdemokraterna.

Gammelmedia på detta:
SvD, Aftonbladet, DN

Nymedia på detta:
Mona For President, Kulturbloggen, Viktor, Krantz, Anders Löwdin, Calle Fridén, Alexandra Einerstam, Johanna Graf, Anna Vikström, Alliansfritt Sverige, Johan Westerholm, Åsa Westlund, Robert Noord, Martin Nilsson, Peter Johansson, Haninge-Posten, Peter Andersson, S-buzz, Swedenmark, Hanna
, Hanna 2, Veronica Palm, Rosa Russin , Luciano

Krassman, In Your Face

fredag, maj 29, 2009

När kommer Valumaten?

I ärlighetens namn så skall jag först säga att den här idén inte var min från början, det kan ju vart flera som tänkt denna tanke men det var min vän och trätobroder Anders som tog upp detta med mig. Vi talade om detta med valsedlar och att små partier saknar resurser som de stora att kunna sprida sina valsedlar, om de inte är etablerade. Detta tycker jag är ett problem rent demokratiskt. Jag behöver ingen valsedel till F!, SD eller PP till EU-valet, men de som behöver det skall inte ha svårt att hitta den.

Min fråga är, när kommer den?

Så min fråga är följande, när kommer Valumaten? Helt enkelt den skrivare som snabbt matar fram den valsdele du själv valt skall tryckas. Principen är den samma som att stå i kön på banken, posten eller var som. Ni har alla sett dom, dessa biljettautomater som matar fram en lapp beroende på vilken knapp du tryckt. Kundtjänst, kassa eller kanske fond och förvaltning. Det kan inte vara svårt att göra ett system som trycker respektive partis valsedel, efter önskemål. Bäst jag tar upp detta med någon på valmyndigheten för så som det är idag är faktiskt inte bra.

Gammlemedia på detta:
SvD

Nymedia på detta:

Swedenmark, Svensk historia, Svensson, Kent P, Riccardo


Krassman, In Your Face

onsdag, maj 27, 2009

Wykman har missat slutet i Black Hawk Down

Idag så presenterar Niclas Wykman MUF:s senaste briljanta idé. MUF vill att Sverige skall skicka en militär insatsstyrka till Eritrea och frita den svenske journalisten Dawit Isaak. En kul idé Wykman men frågan är väl om inte du och hela MUF:s förbundsstyrelse somnade innan slutet på Black Hawk Down. Som information så kan meddela Wykman och gänget på MUF att hela gruppen av Amerikaner blir räddade av den Pakistanska FN-styrkan på slutet i filmen.

Kanske en blivande scen från en svensk storsäljare?

Hur mycket Wykman och hans kompisar verkligen tänkt igenom detta är ju en fråga som tål att funderas på. Skall vi skicka ner HMS Carlskrona eller någon av våra Isbrytare som kan ta med sig en HK9A som tar en pilot och fyra passagerare som då skall utöra insatsstyrkan? Hur Sverige nu kommer att uppfattas som den internationella fredsbevarande nation verkar inte heller vara ett ämne som Wykman och han MUF:are funderat över.

Dock en eloge till Wykman och han MUF:are som i alla fall skapar löpmeter med artiklar i gammelmedia med sina fantastiska utspel. Sedan hur seriösa dom uppfattas i sina förslag som dom kommer med verkar ju dock vara sekundärt för Moderaternas ungdomsförbund. Att gripa sju pirater i en jolle i Adenviken där vi har 152 man och två korvetter med stödfartyg är en sak, en fritagning från ett fängelse är något annat. Själv kan jag tycka att MUF bör koncentrerar sig på att det idag finns 160 000 arbetslösa ungdomar och att deras moderparti inte väljer att ta tag i frågan.

Gammelmedia på detta:
SvD, Aftonbladet, BBC News

Nymedia på detta:
Alliansfritt, Westerholm, Barkbit, Johansson, Jinge, Brynte, Jan Rume, Säfflemannen, Persson
, Sidvind, Nordmark, Toker

Krassman, In Your Face

måndag, maj 25, 2009

Obama-racet och den rosa ledartröjan

För några dagar sedan skrev Hanna Dunér på SvD om att Moderaterna leder "Obama-racet". Den rosa ledartröjan får Moderaterna med motiveringen att Carl Bildt bjuder in väljare att engagera sig i Moderaternas nätkampanj inför EU-parlamentsvalet. Genom att be väljarna om hjälp hoppas (M) på att få en stor spridning i de sociala medierna. Det måste kännas smickrande för Moderaterna att få ett sådant fint utnämnande att vara ledare i detta Obama-race. Jag kan dock nöja mig med att konstatera efter en stund läsning på S-buzz att det är Socialdemokraterna som dominerar mellan dessa två partier i just sociala media.


Socialdemokraternas lansering av kampanj-verktyget Mitt-S som är öppet för alla som vill göra en insats för Socialdemokraterna är det inte många i gammelmedia som missat. Antalet aktiva på bloggar, Twitter och FaceBook överglänser vida de Moderata numerären, för att då inte tala om de två partiernas YouTube-kanaler där jämförelsen mellan de båda verkligen visar på klasskillnad. Vad själva racet handlar om är att använda sociala media som en del i det traditionella valarbetet, att använda det som sker på nätet för att få effekt vid sidan av det samma. Att koppla ihop online med offline, som det heter på svenska. Frågan är vilka som är bäst på detta, de så kallade "nya" Moderaterna eller folkrörelsen Socialdemokraterna? Resultat meddelas på kvällen den 7:e juni för etapp ett, av totalt tre etapper i racet.
Gammelmedia på detta:
DN, DN2, DN3, SvD, SvD2, IDG, Aftonbladet, SvD3

Nymedia på detta:

Peter Andersson, S-buzz, M-partistaten, Åsa Westlund, Byström, Jesper, Wendt ,Eva-Lena Jansson, Haninge-Posten

Krassman, In Your Face

Spider-Man kampanjar i EU-valet

Om Spidde kan ta ställning så kan väl du! Kryssa Olle Ludvigsson (S) till EU-valet du med.

lördag, maj 23, 2009

Motsägesefullt och illa motiverat Björklund

Vaknade på ett underbart humör men det gick snabbt över när jag gick in på Sveriges Radios hemsida, där hade nämligen Jan Björklund riggat en fälla för att förstöra min morgon. Den borgerliga Regeringen med Jan Björklund i spetsen tänker nämligen avskaffa kommunernas skolplaner och skolornas kvalitetsredovisningar. Avsikten är att minska byråkratin uppger mannen som annars älskar skriftliga omdömen och sortering, nämligen Jan Björklund (FP).


Jan Björklund brukar gång efter annan i debatten hävda att Socialdemokraterna bär ansvaret för att skapat en flumskola utan regler och principer där allt sker utan kontroll. Själv så tvekar han nu inte en sekund att komma med förslaget att nu slopa planer och kvalitetsredovisningar. Kravet på att alla skolor och kommuner ska göra kvalitetsredovisningar har funnits i tolv år. Där ska man kunna läsa fakta om skolan, om antal elever, hur många lärare som är utbildade, hur det går för eleverna mm. De finns nu mer att hitta skolverkets hemsida. Detta anser nu Björklund är slöseri med tid och resurser, han menar att detta är som att låta folk besiktiga sin egen bil, man kan inte lita på resultatet. Vilket jag inte kommer vara sen att påpeka för hans borgerliga kompisar i min kommun när de talar om skolan.

Björklunds förslag är istället att detta kvalitetsarbete, som är en viktig del för sådana som mig och alla andra som arbetar med skolfrågor i kommunen, ska ersättas av Skolinspektionens granskning. Hur sedan kommunernas kvalitetsarbete ska ske får kommunerna själva bestämma. Det bör betyda att om Björklund tycker att kvalitetsarbetet skiljer sig mellan skolorna idag kommer det att skilja sig ännu mer i framtiden. Så här säger Marie Granlund (S) om förslaget. – Jag tror att för att åstadkomma en likvärdig skola över hela landet så är det viktigt med nationella regler för hur detta ska fungera. Det är viktigt med ett kvalitetsarbete som hela tiden fokuserar på hur man ska höja kunskapsresultatet. Inte helt oväntat så håller jag med Marie om detta.

Björklund vill även att skolor som inte sköter sig skall få skärpta straff. – Skolinspektionen ska vara en vakthund mot dålig kvalitet. Då måste den också ha tänder och kunna bita ifrån. På mycket goda grunder antar vi att det finns en omfattande glädje­betygssättning, både i kommunala och i fristående skolor, säger han. Då kan man ju undra varför inte Jan Björklund föreslår att slopa kraven på betyg också, det är väl lite som låta folk besiktiga sin egen bil. Samtidigt som kraven på skolplaner och skolors kvalitetsarbete slopas, så ökar kraven på att ha ett fungerande kvalitetsarbete. Att ta bort kravet är lika illa motiverat som kravet att ta bort jämställdhetsplaner för arbetsgivare med färre än 25 anställda. Dessa idéer var för att förbättra jämställdheten på våra arbetsplatser. Jag kanske inte behöver skriva att det var ett förslag från Folkpartiet, men jag gör det ändå.

Gammelmedia på detta:
SR, DN, SR2

Krassman, In Your Face

Rösta klimatsmart - kryssa Åsa Westlund (S)

Har ni sett TV-reklamen som KD och FP gjort? Kul i alla fall att dom jag sett brädas totalt av Åsa Westlunds nya YouTube klipp.

fredag, maj 22, 2009

Hönan, ägget eller Svenskt Näringsliv?

Klämdag idag, man jag jobbade som vanligt. I DN kan vi läsa att Svenskt Näringsliv menar att klämdagen är en vanlig arbetsdag medan SL har reducerad trafik. Klämdagen är helt enkelt en förvirrad dag någonstans mitt emellan vardag och helgdag skriver DN. Om det är Peter Isling på Svenskt Näringsliv som säger detta eller DN som tycker detta vet jag inte. Svenskt Näringsliv har i alla fall räknat ut att en klämdag kostar Sverige mellan 5-10 miljarder kronor i produktionsbortfall, så vad är problemet och vad är lösningen?

Tack igen till Daniel Mathisen för loggan, som fortfarande står sig

Waynes Coffe där jag gärna äter lunch på dagarna hade skylten i fönstret om lunchbuffé uppe som vanligt, men tror ni att dom hade någon lunch buffé? Icke, trots att det står mån-fre på skylten så fanns det ingen buffé framdukad, undrar om det kan bero på att de flesta är lediga denna dag. Så hur gör vi får att ta bort klämdagen då, det enda måste ju vara att ta bort helgdagen före. Undrar när Svenskt Näringsliv tar och ger ut en rapport om detta istället för att nöja sig med att konstatera att klämdagen är ett problem. Vet inte om jag är lite känslig idag men vad är detta för nyheter egentligen. Eller är det detta som kallas långsiktigt opinionsbildande, snart så ser vi vad det kostar i produktionsbortfall med toalettbesök, fika, lunch och semester. Eller så är det jag som läst några poäng för mycket i konspirationsteorier på universitetet. Trodde dessutom att frågan var upp till arbetsmarknadens parter att lösa, men Svenskt Näringsliv kanske inte är en del av denna längre.

Gammelmedia på detta:
DN

Nymedia på detta:

Westberg, Mima´s


Krassman, In Your Face

Grattis Evin !

Dessa mätningar alltså, jag vet knappast vad jag skall tro. Idag är det 16 dagar kvar och i Skops mätning som publiceras idag så får vi Socialdemokrater 30,5 procent av rösterna, vilket är en minskning med 2,2 procentenheter sedan april. Moderaterna får 27,9 procent och har tappat 3,2 procentenheter sedan förra månaden. Skall man på något sätt skaffa sig en klar bild över alla dessa siffror så får man följa samtliga mätningar och studera hur och vilka frågor som ställs. Inte för att jag gjort detta systematiskt men min magkänsla säger mig följande om resultatet EU-valet.

Grattis Evin, In Your Face drar slutsatsen att du kommer in

Valdeltagandet kommer att öka från valet 2004 som noterades på 37,85%. Det ökade deltagandet är på grund av att rätt frågor (sorry Wykman) diskuteras och att stora grupper tröttnat på inställningen att vi inte skall vara med. Något som jag kallar "nu har vi vart med i 15 år så det är dags att lämna läktaren och kliva in i matchen på allvar effekten". Hur många som gick och röstade av de 7 088 045 personer som har rösträtt på något av de 20 partierna som ställde upp tänker jag dock inte berätta. Socialdemokraterna kommer bli största parti och tar sju mandat, Evin Cetin kommer vara en av våra nya parlamentariker. Hon kommer in på personkryss efter en suverän kampanj som hon och hennes vänner genomförde. Moderaterna blir näst störst, Piratpartiet tar ett mandat och Junilistan åker ut ur Europaparlamentet. Så grattis till dig Evin. Till Sören Wibe vill jag bara säga att du kan komma tillbaka nu, allt är förlåtet, NOT.

Gammelmedia på detta:
SvD, Aftonbladet, DN, DN2

Nymedia på detta:
Swedenmark, Peter Andersson, Kärringen mot strömmen, Svensson, Röda Malmö

Krassman, In Your Face

torsdag, maj 21, 2009

Skulle inte han lämna (M) på grund av FRA

Idag så tar MUF:s ordförande till orda på SvD:s brännpunkt. Niklas Wykman som skulle lämna Moderaterna på grund av FRA, men som fortfarande är med, beskriver att en av de bidragande orsakerna till det låga intresset för EU-valet är att fel frågor är i fokus. MUF:s valarbetare får nämligen bara frågor om den svenska ungdomsarbetslösheten. Om det nu betyder att det varit fel frågor i fokus de under de tre tidigare valen, eftersom valdeltagandet minskat för varje gång meddelar dock Wykman inte. Att mätningar visar på att vi kommer få ett liknande valdeltagande som till det förra EU-valet, och att den negativa trenden skulle vara bruten är tydligen något Wykman reflekterat över. Jag måste ändå ge honom en eloge, och det är för hans beskrivning av Moderaternas misslyckande jobblinje.

Wykman skriver att om Moderaterna vill nå flera unga väljare måste man börja prata om problemet med bristen på jobb för unga, med andra ord det som Moderaterna gick till val på 2006, ni vet det där snacket om att fixa utanförskapet. Lösningen på Moderaternas problem, är enligt Wykman, att ansluta sig till Centerpartiets linje och se ungas rättigheter på arbetsmarknaden som problemet. Wykman väljer måla en lika missvisande och felaktig bild av arbetsmarknaden och hur arbetsmarknadens parter idag hanterar turordningsreglerna, samma förfarande som sina kamrater i Centerpartiet som uppvisar grunda, på gränsen till obefintlig kunskap på området. Krav på löner och trygghet är för Niklas Wykman ett hinder och det handlar inte om att förträda de unga till trygga jobb på lika villkor, det handlar om att unga skall brännmärkas som riskprojekt och därför skall särbehandlas.

Så, vad blir nästa grupp som MUF skall fixa jobben åt genom att sänka gruppens kraven. Att arbetsgivare skall kunna betala lägre löner och följa andra villkor när det gäller kvinnor inom mansdominerade yrken och vise versa. Eller är det när äldre har svårt att etablera sig på arbetsmarknaden. Det är lite märklig att få bevittna en människa som säger sig förträda de unga, och dessutom är ordförande i ett ungdomsförbund som ser gruppen som han skall företräda och deras rättigheter som ett problem. Jag undrar hur det skulle uppfattas om en organisationer som skall företräda funktionshindrade skulle uppfattas, om man ansåg att deras krav på rättigheter på arbetsmarknaden inte skulle försvars, utan istället försvagas. Men det är klart, jag delar ju inte så många uppfattningar med Niklas Wykman, den enda är väl att Moderaternas jobbpolitik för att motverka utanförskapet är ett misslyckande. Vi får väl se om han hotar med att lämna (M), igen, denna gång på grund av LAS.

Gammelmedia på detta:
SvD, DN, Aftonbladet

Nymedia på detta:
Radar, Annie, Sjöström


Krassman, In Your Face

Libertas ger upp i Sverige

Det EU-kritiska Libertas drar sig ur det svenska EU-valet i brist på resurser. Synd som attans tycker jag, deras svenska grupp på FaceBook har ju redan dragit ihop 21 personer. Nej sorry, skämt åsido. Stefan Kihlberg (Li?) förklarar att man på den korta tid som man haft på sig inte haft någon möjlighet att själva skaffa tillräckligt med pengar (trots Anders T-shirt inköp som ni ser nedan). Nu blir det i stället en satsning på valet 2014 säger Kihlberg. Jag trodde inte att pengarna var Libertas problem med tanke på att partiets grundare, Declan Ganley, är känd för att ganska gott om pengar. Den senaste siffran jag såg gällande hans plånbok var att den var 300 miljoner euro tjock. Det var å andra sidan 2006 så den kan ju blivit lite tunnare på tre år, eller tjockare.

Synd Anders, men du hade ju ändå inte fått rösta, 2014 kanske?

Självklart så måste varje del av detta alleuropeiska parti bära sina egna kostnader men initialt så måste de väl ändå räknat med att det skulle kosta en hel del? Det var ju även mycket skriverier tidigare att Libertas skulle köpa Junilistan för att "komma in på den svenska marknaden". Synd att det sprack. Med tanke på vad Junilistan kammar hem i opinionsmätningarna inför EU-valet så hade de med den här utvecklingen varit uppköpta, plundrade på nyttigheter som faxar och adresslistor och nedlagda i sann skolbolags anda. Ingen hade ju varit gladare än mig över detta. Nu kanske det inte hade blivit så kan jag välvilligt erkänna, men fasen vad roligt det hade varit. Men att Junilistan försvinner efter den 7:e juni är ju fortfarande aktuellt med tanke på siffrorna.

Gammelmedia på detta:
SvD, DN, SR, Aftonbladet

Nymedia på detta:
Pojkscouten

Krassman, In Your Face

onsdag, maj 20, 2009

Botkyrka ett föredöme för resten av landet

Idag så lyfter jag på hatten för Katarina Berggren och hennes partikamrater i Socialdemokraterna i Botkyrka och kompisarna från Vänsterpartiet och Miljöpartiet. De har nämligen valt att frysa sina löner för det kommande året 2010. Katarina motiverar beslutet så här till DN. - Jobbkrisen slår väldigt hårt mot Botkyrka, precis som i alla andra kommuner. Vi behöver ta vårt ansvar och visa att alla måste hjälpas åt för att vi ska ta oss ur den här svåra situationen. Frysningen gäller lönerna för alla som är förtroendevalda, inklusive oss som är arvoderade på heltid säger Katarina Berggren (s) som är kommunstyrelsens ordförande.

Jag har själv tagit upp detta med några av mina vänner bland Socialdemokraterna i Norrtälje kommun men intresset för att vi skulle sänka våra arvoden var ganska svalt. Känns som att det är dags för mig att ta upp den tråden igen så får vi väl se vad som händer den här gången. Jag kan ju bara konstatera att Socialdemokraterna i Botkyrka med Katarina Berggren tillsammans med Vänsterpartiet och Miljöpartiet är ett föredöme för resten av landet i dessa tider.

Gammelmedia på detta:
DN

Nymedia på detta:
Per Westberg


Krassman, In Your Face

Men er politik skapar lidande och smärta

Det gör inte ont att rösta sade Reinfeldt under inledningen till EU-debatten i Riksdagen. Jag håller med Reinfeldt om det, däremot vill jag meddela att den borgerliga politiken som förs i Sverige och Europa gör ont för många. Under debatten tvekande inte Reinfeldt att ta till pajerna som ligger upprade under ett tillfällen som detta. Det intressant att se att den drygheten och stöddigheten som Göran Persson (S) ständigt kritiserades för nu mer eller mindre personifieras av Fredrik Reinfeldt, och att han verkar trivas. Han valde att ta upp Wanja Lundy-Wedin med epitetet att "hon är känd för att sitta i massa styrelser" för att nämna en paj. Reinfeldt passade på att nämna en sak som Moderaterna inte talat om på länge och knappast kan ses som deras paradgren, nämligen jobblinjen. Tomma ord och den massiva ungdomsarbetslösheten som vi har i Sverige nämndes knappt.


Mona Sahlins replik på Reinfeldts inledning var fokuserad och tydligt. Hon tog upp Moderaternas valmanifest till EU-valet, som trycksvärtan just torkat på. Där säger de att önskar skall minska utsläppen med 30% och att EU skall gå före i detta arbete, dock vill de inte denna fråga under EU:s ordförandeskap. Det är som vanligt skillnad på att tycka och göra i den Moderata politiken. Som Mona Sahlin sa - Ni tycker och säger en sak här hemma i Sverige, men när ni checkat in på planet till Bryssel så har ni glömt vad ni skrivit i ert eget valmanifest och då är det andra saker som gäller. Den borgerliga miljöpolitiken är lika tunn som ozonlagret vid polerna och det blir väldigt tydligt i debatten ju längre tiden går och Reinfeldt tvingas tala.

Monas Shalins anförande tog avstamp i jobben och villkoren kring jobben. Att stå upp för den svneskamodellen och försvara kollektivavtalen. Socialdemokraterna står för detta, Moderaterna har valt att blunda för problemet och röstar konsekvent mot alla förslag som stärker löntagares rättigheter i Europa. Fullsysselsättning och kamp mot arbetslösheten sätts först, gröna jobb och en halvering av ungdomsrabteslösheten i Europa är målet. Vi kan bara tillsammans lösa dessa problem. Vem tar ansvar för jobben i Sverige var en direkt fråga till Fredrik Reinfeldt från Mona Sahlin. Fredrik Reinfeldt svarade utan valde att tala om stabilitet i finaserna. Nu är det Maud Olofsson att tala så jag går och fikr istället.....

Gammelmedia på detta:

Nymedia på detta:

Krassman, In Your Face

tisdag, maj 19, 2009

Ljuset brinnner i båda ändarna

Idag rapporterar A-kassornas samorganisation (SO) att endast 20% av de som arbetar heltid får 80% av sin lön i a-kassa. Inkomstskyddet har därmed reducerats till att vara endast ett grundskydd för normalinkomsttagaren, skriver SO i ett pressmeddelande. SO gör gällande, precis som vi Socialdemokrater att det starkt minskade skyddet leder till att tilltron till försäkringen undergrävs. Dessutom så tar A-kassornas samorganisation upp att detta också avspeglas i ökade kostnader för socialbidragen i kommunerna.


Den senaste analysen jag såg av socialbidragen är att tre av fyra kommuner räknar med att tvingas betala ut mer socialbidrag i år än de har budgeterat för. Totalt stiger kostnaderna med 761 miljoner kronor i de 194 kommunerna och i mer än hälften är unga den grupp socialbidragstagare som ökar mest. Samtidigt som ljuset brinner för full låga i den ändan så eldar Anders Borg (M) friskt på i den andra ännu sämre tider för de som har redan har det tuffast. Idag var Borg på offentlig utfrågning om det finanspolitiska rådets rapport och han plädera som alltid om återhållsamhet och försiktighet. Rapporten som presenterades i förra veckan av Lars Calmfors förordad kraftigare stimulansåtgärder.

Likaså menar rådet att utgiftstaken i statsbudgeten inte tillåtas begränsa möjligheterna att stimulera ekonomin. Statsbidragen till kommunerna bör också höjas mer än vad regeringen planerar. Något som Borg idag kommenterade med följande – Vi har haft mycket kraftiga fall i skatteintäkterna det senaste året och vi vill vara säkra på att vi har så starka offentliga finanser att vi inte måste göra kraftiga nedskärningar i välfärden eller ta till skattehöjningar. Ja du Borg, nu har skatterna sänkts med närmare 100 miljarder, med de största sänkningarna till de som redan har mest. Jobbkrisen är över oss, uppsägningar och varsel inom välfärden har börjat och Anders Borg lånar pengar för att få ihop statsbudgeten. Allt sker till tonerna av marschmusiken där den borgerliga regeringen nyligen tog ett nytt kliv i skattesänkningsparaden. Ljuset brinner i båda ändarna och vad händer när lågorna möts? Kommer Anders Borg att öppna plånboken då kanske?

Gammelmedia på detta:
DN, SvD

Nymedia på detta:

Swedenmark, Peter Andersson, Nemokrati


Krassman, In Your Face

söndag, maj 17, 2009

Sex har gått, hur låter det ut om sex till

Kvällens debatt på Agenda i SVT 2 hade en rad spännande punkter och kommentarer. Sist partiledarna möttes i en debatt var sex månader sedan. Man kan bara konstatera att tiden inte stått still sedan dess. Då var finanskrisen i sin linda, nu är jobbkrisen ett faktum. Inte helt oväntat så var det fyra pressade borgare som gång efter annan skulle kräva oppositionen på svar om vad de skall erbjuda i framtiden och hur mycket skatterna skall höjas. Kvällens två nitlotter går oavkortat till Jan Björklund och Fredrik Reinfeldt. Björklund som till kvällen hade iklätt sig en högre grad av förvirring än vanligt. Fredrik Reinfeldt var sur som ättika och bilden som han så hårt har arbetet med att vara den samlade och analyserande statsmannen var som bortblåst.


Mona Sahlin och Maria Wetterstrand var knivskarpa. Mona var tuffare än tidigare och pekade på den oansvariga politiken som Reinfeldts regering levererat. Wetterstrand backade upp bra kring jobben och hon kom med ett par riktigt bra formuleringar kring jobben. Höjda skatter för de som tjänar mest är budskapet, och de görs för att investera Sverige ur krisen, inte att låta våra unga, arbetslösa, sjuka och våra pensionärer få betala de skattesänkningar som borgerligheten genomfört för de som tjänar mest. Skillnaderna mellan majoritetens orättvisa fördelningspolitik och oppositionens vilja att ta ansvar för Sverige är kristallklar. Precis som opinionen visar så är det oppositionen som står för en politik för framtiden, det är därför regeringen bara samlar 25,2 procent av de unga under 30 år medan oppositionen får 66,7 procent.

Gammelmedia på detta:
SvD, DN, Aftonbladet, SvD2

Nymedia på detta:
Åsa Westlund, Monica Green


Krassman, In Your Face

Rödgrön opposition, om de unga får välja

Söndag och ett fantastiskt vackert väder. Är uppe tidigt, är på besök hos bror och hans familj i Sigtuna. Barnen vaknade tidigt och jag kände på mig att det var något speciellt idag. Mycket riktigt, SvD presenterar sin Sifo-mätning för maj månad. Oppositionen kammar ihop 48,7 procent mot borgerlighetens 45,1 procent vilket är en ökning med 2,4 procentenheter från mätning i april. Värt att notera är att de unga väljarna (under 30) som väljer att lägga sin röst på (S)-(V)-(MP). I den gruppen så har oppositionen ett rejält övertag med hela 40 procentenheter. Regeringen samlar bara 25,2 procent av de unga medan oppositionen får 66,7 procent, alltså två av tre.


Det kanske inte är så konstigt att det är de som skall bli Sveriges framtid som väljer att lägga sin röst på den rödgröna oppositionen. FRA, Ipred, miljö och jobbfrågan måste ses som de frågor som tydligast skickar signalen till de unga att en annan framtid är möjlig. Jag och många andra som jag talat med upplevde att det var något som hände på 1:a maj i Sverige. Det kändes verkligen som att arbetarrörelsen samlade sig på ett sätt som jag inte hade känt tidigare. Det kändes som att det var dags att fokusera, vinna valet och lägga tjafset åt sidan. SD forsätter att göra en strålande insats och hamnar för Sverigedemokraterna fjärde månaden i rad under 4 % spärren.

Gammelmedia på detta:
DN, SvD, Aftonbladet

Nymedia på detta:
Noord, Swedenmark, Svensson

Krassman, In Your Face

torsdag, maj 14, 2009

Skall vården jobba på ackord?

I ena änden öppnar man för gräddfiler i form av försäkringslösningar där tjockleken på plånboken skall avgöra vilken vård du får. I det borgerliga Stockholms läns landsting skall Södersjukhuset öppnar en privatklinik. Hjärtpatienter skall ges en ny möjlighet att få vård, men inte alla. Här är bara försäkrings­kunder välkomna och inga svårt sjuka med kroniska hjärtbesvär.

Sjukvård på Ackord, nej tack säger Krassman

I den andra så jagas kostnaderna inom sjukvården med allt mer raffinerade metoder. I det borgerliga Uppsala läns landsting vill man ge bonus på rådgivningen till de som ser till att ambulans rycker ut så lite som möjligt. Berörda sjusköterskor är rädda för att vården ska påverkas och att nyanställda inte ska våga hänvisa till ambulans i osäkra fall. – Jag ser inget problem med det, säger Monica Mäki Karlstrand, som är chef för sjukvårdsupplysningen. Dock meddelar MedHelp som är ansvariga för sjukvårdsrådgivningen i Stockholms, Sörmlands och Värmlands läns landsting att man skrotar bonussystemet. Frågan är nu hur man ställer sig till detta i Uppsala?

Samtidigt som detta sker så säljer den Moderata regeringen 2/3 av alla Apoteken, vilket kommer leda till ökade kostnader. Sverige har idag en låg vinstmarginal tack vare apoteksmonopolet. Nu så skall den höjas rejält och det är skattebetalarna som skall stå för notan. 10 kr extra per förpackning skall de nya, privatägda apoteken, ha från oss skattebetalare. Säga vad man vill, men i detta land så ökar klyftorna mellan fattiga och rika. Rapporten från Socialstyrelsen gällande skillnaderna i vården kommer med tiden inte bli minde. Detta så länge det satsasprivatiseringar och gräddfiler, och kostnader jagas med mer eller mindre motbjudande metoder.

Gammelmedia på detta:
Aftonbladet, Aftonbladet 2, DN, SvD, SvD2, DN2

Nymedia på detta:
Anki, Västergötskan, Anki igen, Jinge, Esbati, Hägg och Syrén, Ett hjärta rött, Westerholm

Krassman, In Your Face

tisdag, maj 12, 2009

EU-profiler kan ge (C) och Junilistan ett uppsving

EU-profiler är ett projekt som tagit två år och som tagits fram av det Europeiska universitets-insitutet i Florens i samarbete med Kieskompas och NCCR Democracy/Politools network. Om det är bra vet jag inte men det låter ju flashigt. Ungefär som reklamen för hudkrämer när man hänvisar till hudinstitutet i Genève som tydligen inte existerar. Nåja, oavsett det så gjorde jag testet i EU-profiler. Resultatet var väl inte någon surprise. Det blir Socialdemokraterna för mig.

Krassman resultat, närmast klockrent

Vad som däremot var intressant är resultatet om man väljer att svara alternativet "håller med fullständigt" på alla 30 frågor, inte viktar dom och inte lämnar några partisympatier. Då blir man med en nästan kirurgisk precision Centerpartist. Om man sedan tar och gör åt andra hållet, och svarar "håller inte alls med" så blir det Junilistan. Detta förfarande i själva testet kan ju ses som helt irrationellt men skapar ju ett antal frågetecken kring Centerpartiets och Junilistan politik. Något som jag länge misstänkt, men det var ju roligt att detta projekt från ett hudinstitut i Genève kom fram till samma misstankar.

"håller med fullständigt"


"håller inte med alls"

Gammelmedia på detta:
Aftonbladet,

Nymedia på detta:
Newsmill, Röda Malmö, Hyenan


Krassman, In Your Face

Mellin önskar varken trygghet eller löneökningar

Idag kan jag läsa på/i Aftonbladet att Lena Mellin med en stor portion minimal verklighetsförankring (bra oxymoron), ett kryddmått fantasi och en knivsudd inspiration hämtad från finanspolitiska rådets rapport löser ungdomsarbetslösheten. Det är nämligen lönerna och de ungas trygghet som är orsaken till att 1/4 av alla unga idag saknar arbete.

Lena Mellin skriver att det är ett problem att fackliga organisationer driver kravet att under avtalsrörelser höja lägsta lönerna. Som intäkt för detta tar hon Finanspolitiska rådets kommentar att det är ”troligt att höga minimilöner missgynnar ungdomar”. Ja du Lena Mellin, visst är det ett problem att unga skall ha lön överhuvud taget? Det vore väl naturligtvis bättre att alla unga diskrimineras och att ungas löneutveckling inte skall garanteras som för andra grupper på arbetsmarknaden. Då skulle kraven på bostäder, barnomsorg och skola minska och på så sätt räddas nationen från undergång, eller? Det kanske är så att Lena Mellin står för samma linje som Johan Staël von Holstein att man skall jobba gratis. If you pay penuts, you get monkys, säger ett talesätt och i samma andetag börjar jag fundera på vilken lön Lena Mellin har.

Det andra problem är enligt Lena Mellin att de ungas rättigheter på arbetsmarknaden stänger ute dom från den samma. Det är alltså lagen om anställningsskydd som är problemet. Att LAS har varit ett starkare skydd tidigare och att ungdomsarbetslösheten då var lägre verkar inte vara något som Lena Mellin reflekterat över. Hon menar att det är LAS som gör att arbetsgivare är försiktiga med att anställa unga och att det är därför det oftast tidsbegränsade anställningar. Att hon har så dålig verklighetsförankring och inte har koll på att provanställning i sex månader är mer eller minde praxis är märkligt. Det kan även ses lite märkligt att skälen som Lena Mellin uppger inte delas av arbetsgivarna själva, min erfarenhet som jobbat fackligt i cirka 15 år säger något annat.

Gammelmedia på detta:
Aftonbladet

Nymedia på detta:
Jobbävningen, Eva-lena Jansson

Krassman, In Your Face

måndag, maj 11, 2009

Soros, Krugman och Calmfors kan väl inte räkna!

Igår kväll hörde jag den amerikanske finansmannen George Soros beklaga sig över regeringarna i Europa inte följer Barack Obamas exempel och tar i ordentligt när gäller att möta lågkonjunkturens effekter. För någon månad sedan såg jag Nobelpristagaren i ekonomi Paul Krugman på TV, han kommenterade krisen som han funderat en hel del på. Då hade just Barack Obama tagit nya politiska initiativ och genomförde investeringar på miljarder och åter miljarder dollar, vad sade Krugman om detta? Jo han tycker det var för lite, det behöver göras mycket mer. Vad sade då Krugman om de satsningar man nu gör i Europa? Förmånliga lån till industrin och bankgarantier för att säkra finanserna. Jo, han tycker att Europas ledare inte förstått allvaret i situationen och att dom gjorde ännu mindre än vad Barack Obama gjorde.

Varför lyssna på andra, tänker Borg. Dom kan säkert inte ens räkna.

Lars Calmfors som leder det finanspolitiska rådet som tillsattes av Anders Borg själv efter valet 2006. Rådet, med flera tunga nationalekonomer, har i uppdrag att göra en oberoende granskning av regeringens finanspolitik. Calmfors har tidigare riktat kritik mot den Moderata regeringens initiativlösa ekonomiska politik. Nu har det finanspolitiska rådet åter kommit med kritik mot den Borgerliga regeringen. Calmfors och ledamöterna i rådet (utom Lars Tobisson) vill se kraftigare stimulanser för att motverka "sysselsättningskrisen". Likaså menar rådet att utgiftstaken i statsbudgeten inte tillåtas begränsa möjligheterna att stimulera ekonomin. Statsbidragen till kommunerna bör också höjas mer än vad regeringen planerar.

Rådet säger även att
regeringen har en övertro på jobbsökaraktiviteter i lågkonjunkturen. Vi har alltså ett antal prominenta ekonomer och även världens rikaste och mest inflytelserika finansman som pekar på att insatser och investeringar krävs. Men vad säger då Sveriges finansminister Anders Borg? Anders Borg tycker dessa tankar är för riskfyllda samt att osäkerheten är för stor. Han anser även att en höjning av a-kassan skulle bli väldigt dyr och skulle ge andra icke-önskvärda effekter. – Då riskerar vi att få en arbetslöshet som biter sig fast, säger han. Ja du, Anders Borg! Varför lyssna på personer som Soros, Krugman eller Calmfors när du själv är en sådan visionära politiker och duktig på att räkna. Gud hjälpe oss säger jag bara.

Gammelmedia på detta:
SvD, DN, Aftonbladet

Nymedia på detta:
Westerholm, Peter Andersson, Nordling, Viktor, Lasse online, Krantz


Krassman, In Your Face

Kompetensförmedlingar och att lyssna på Soros

Att vi skall möta framtidens utmaningar med kompetens har de flesta konstaterat, dock inte alla. Passiva åtgärder är inte framtiden utan att utbildning och kompetensutveckling är det borde vara uppenbart för de flesta. Orsaken till att den Moderata regeringen väljer att blunda för detta faktum kan bara vara att en aktiv politik för ökad kompetensutveckling genom utbildning kostar statliga skattemedel. Socialdemokraterna som konsekvent levererat förslag efter förslag på ökade resurser till utbildning under lågkonjunkturen levererar nu nästa förslag för att öka vår konkurrenskraft, att ersätta arbetsförmedlingen med en kompetensförmedling, förslaget är baserat på fem åtgärder.


* Ersätt Arbetsförmedlingen med en kompetensförmedling som arbetar med att få fram den kompetens arbetsgivarna efterfrågar.

* Inrätta en kompetensförsäkring som gör det möjligt att studera en kortare eller längre period mitt i arbetslivet.

* Inrätta en kompetenskommission som kartlägger behov och tillgång på yrkesutbildningar och tar initiativ till utbildningssatsningar.

*Slå ihop Arbetsförmedlingen och delar av Försäkringskassan till en ny organisation, Kraftsam. Organisationen ska ge ett samordnat stöd till arbetslösa med komplexa behov och svag ställning på arbetsmarknaden.

* Alla människor ska kunna leva på en lön. Alla som har behov av det ska ha rätt till en handlingsplan och personlig handledare för att utifrån sina behov få aktivt stöd mot ett arbete.

Vi Socialdemokrater sätter politiken för jobben först. Vi vet att de nya jobben aldrig kommer att komma om man inte vågar att satsa på varje enskilds möjlighet att utvecklas. Svenskt Näringsliv pekade på över 80 000 missade matchningstillfällen på arbetsmarknaden under 2008. Detta eftersom det satsades för lite på utbildningar som möter arbetsmarknadens krav. Så nog finns det, och går det att skapa fler jobb. Då duger det inte att förvalta arbetslösheten genom passiva åtgärder och återhållsamhet. Såg igår världens rikaste och mest inflytelserika man, den amerikanske finansmannen George SorosAgenda. Han menar att Europa nu har ett sämre utgångsläge än USA för att ta sig ur krisen. Detta eftersom regeringarna i Europa inte likt Barack Obama vågat ta initiativ till att göra investeringar i att få fart ekonomin. Händerna i byxfickorna och stå och titta på duger inte. Sverige kan bättre, precis vad Ylva Johansson (S) och Sven-Erik Österberg (S) bevisar i sin artikel i SvD om kompetensförmedlingar.

Gammelmedia på detta:

Nymedia på detta:

Krassman, In Your Face

lördag, maj 09, 2009

Sociala media, fagra löften och sockervadd i city

Idag är det 29 dagar kvar till EP-valet. Moderaterna, KD och Vänsterpartiet kickar idag igång sina kampanjer genom jippon i centrala Stockholm, som enligt DN innehåller "folkligt frieri med såväl sockervadd som fagra löften". Någon som dock inte leverera sockervadd på centrala platser i Stockholm är Marita Ulvskog. Hon leverera en stenhård artikel på Newsmill istället med budskapet att ordföranden i EU-kommissionen, José Manuel Barroso, borde avgå.


Kritiken mot Barroso har vi hört tidigare och Marita Ulvskog är mycket tydlig på vilka punkter EU-kommissionens ordförande inte har levererat. Kommissionen har underpresterat när det gäller klimatet, jobben och arbetstagarnas rättigheter. Så här skriver Marita Ulvskog i sin artikel "Det viktigaste är självklart vilken politik den nya ordföranden och kommissionen kommer att driva. Europa behöver inte fem år till av sömnig högerpolitik som ökar orättvisorna samtidigt som den misslyckas med att lösa jobbkrisen." Med över 20 miljoner arbetslösa i Europa kan jag inte ge henne mer än rätt, de borgerliga regeringarna runt om Europa gör helt enkelt inte inte tillräckligt för jobben. Det behövs en ordförande i kommissionen som ser människan före marknaden och tar initiativ och agerar, istället för att reagera.

Idag presenterar SvD en ny Sifo mätning som visar på att (S) och (M) är i klar dominans inför valet den 7:e juni. Det är närmare 1800 som har svara på frågan ”Vilket parti skulle du rösta på om det var val till EU-parlamentet idag? (S) får det absolut högsta stödet på 35,2 %. (M) ligger på en andraplats med 27,6 %. Jag glädjer mig åter till att Junilistan ser ut att helt bli av med sitt inflytande i Europaparlamentet. Junilistan är i dag tredje största svenska parti i parlamentet och får bara 1,7 % i denna mätning. Piratpartiet har helt klart större möjligheter att ta mandat i valet och får i mätningen 3,4 %.

Gammelmedia på detta:
SvD, DN, DN2, Aftonbladet,

Nymedia på detta:
Newsmill, Åsa Westlund, Kulturbloggen, Peter Andersson, Sidvind, Haninge-posten


Krassman, In Your Face

fredag, maj 08, 2009

Rör inte min kompis, logotypen

Idag presenterar Moderaterna partiets nya valkampanj. En av logotyperna är tillsynes klart inspirerad av en gamal logotype som ett visst ungdomsförbund som bär namnet SSU äger. Men så är det väl, har man inga egna idéer så får man ta andras. Krassman rasar och säger rör inte min kompis, logotypen.
Orginalet och den borgerliga blåkopian

Gammelmedia på detta:

Krassman, In Your Face

Wallström i topp, inte så oväntat heller



Margot Wallström (S) har högst ranking i frågan om att företräda Sverige i det europeiska samarbetet. Närmare var tredje svensk, 29 procent, anser detta i en Skop-undersökning som gjorts på uppdrag av Moderaterna. Om resultatet är något att lyfta på ögonbrynet åt vet jag faktiskt inte. Att Margot Wallström brädar namn som Fredrik Reinfeldt, Carl Bildt (M) och Mona Sahlin (S) på detta ämne ser jag mer som en självklarhet än som en nyhet. Margot Wallström har varit EU-kommissionär sedan 1999 och sedan november 2004 är hon EU-kommissionens första vice ordförande. Känns som att de namnen som hon verkligen bör mäta sig med är personer som Pierre Schori, Jan Eliasson, Hans Blix och Anna Lindh.

Gammelmedia på detta:

Nymedia på detta:

Krassman, In Your Face

torsdag, maj 07, 2009

Vem kommer leda 100-åringen?

Centerpartiet började som ett upprop, "Bröder låtom oss enas", av Carl Berglund i tidningen Landsbygden 1910. Idag kan vi läsa ett nödrop från detta parti i DN skrivet av Börje Hörnlund. Att Maud Olofsson nu personligfierar hela Centerpartiet kan gott och väl äventyra denna 99-årings hela framtid tycker jag är uppenbart i Hörnlunds artikel i DN. Så här skriver han "I och med att Maud Olofsson övergett den traditionella mittenpositionen och dragit högerut äventyrar hon partiets själ. Under tidigare partiledare hade många socialdemokrater Centern som ett alternativ. I dag försöker Olofsson locka till sig andra borgerliga partiers väljare, vilket troligen kommer att misslyckas"


Börje Hörnlund pekar tydligt på problemet med den rådande borgerliga kaniballismen. Vilka skall (C) ta röster från till EP-valet nu när man har målsättningen att tredubbla sitt mandat så att man nu får tre parlamentariker istället för en som de har idag. Sedan så har de även ambitionen att vid nästa års allmänna val så skall partiet tredubbla väljarstödet, vilket skulle betyda att Centerpartiet skulle få cirka 17,4% och skulle bli Sveriges tredje största parti. Det är bra med ambitioner, men vart finns förankringen i verkligheten i dessa ambitioner?

(C) har sedan valet 2006 förlorat vart fjärde väljare så partiets utveckling går verkligen i motsatt håll jämfört med deras ambitioner. Då känns det ändå lite märkligt är ändå att det bilden som dominerar i media är att ledarskapet inom Socialdemokraterna som är ifrågasatt och att det är Mona Sahlin som skall avgå. Man kan undra när munkavlen kommer att kastas från fler Centerpartister som resonerar som Börje Hörnlund och kraven på Maud Olofssons avgång kommer att göra sig hörda. Något som jag knappast ser som otroligt, men det bör ske tidigast till valrörelsen 2010, alltså i direkt anslutning till Centerpartiets misslyckade i valrörelsen till EP-valet.

Gammelmedia på detta:
DN, SvD, Aftonbladet

Nymedia på detta:
Swedenmark, Kulturbloggen, Alexandra , Johanna Melén, Röda Malmö, Peter Andersson, Röda Berget

Krassman, In Your Face