onsdag, mars 31, 2010

Olja på vågorna inför Almedalen

Det var under Almedalen på Gotland den 3/7-2009 som finansminster Anders Borg (M) för första gången uttryckte att fokus nu låg på att arbetslösheten inte skall bita sig fast. Allt sedan dess så har vi sett den ena insatsen efter den andra bara krusat ytan på den massiva ungdomsarbetslösheten som nu råder i Sverige. Vi Socialdemokrater vet att fler jobb är avgörande för svensk ekonomi skall växa sig stark igen. Ungdomsarbetslösheten som idag ligger på cirka 25 procent dränerar svensk ekonomi för lång tid framöver.

Arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin gör sitt för att stävja utslagningen av våra unga och försöker med "lyftet" ordna 55 - 65 000 praktikpltser inom statliga verk och myndigheter. Allt för att den borgerliga alliansen skall kunna överleva Almedalen utan att fullkomligen drukna i kringdrivande arbetslösa ungdomar. Trots denna nya kolchos-satsning på praktikplatser så tvingas nu alliansen hänga ut valfläsket kring ungdomsarbetslösheten. Regeringen vill nämligen satsa 100 miljoner konor på sommarjobb för skolungdomar.

Missförstå mig rätt, det är en bra satsning. Men den är sent framkrystad, och det är en alldelse för liten satsning? Siffran jag sett är att detta skall skapa 15 000 heltidsjobb under sommaren. Idag så har vi i Sverige över 40 000 arbetslösa ungdomar i åldrarna 18 - 24 år. Till detta kan vi lägga ytterligare 53 000 som befinner sig i någon typ av åtgärder inom AMS. Vi vet att andelen kommer att öka dramatiskt i samband med skolavslutningen i juni. 100 miljoner och 15 000 sommarjobb är inget annat än olja på vågorna, och den lilla skvätten kommer inte rädda alliansen i Almedalen.

Gammelmedia på detta:
SvD , DN , Expressen , Aftonbladet

Nymedia på detta:
Mats Gerdau , Roger Haddad , Danielssons Lakejer , Tommys tankar

Krassman, In Your Face

Norges sak är vår

Norge som lagstiftat om kvotering i bolagstyrelser lyckades, trots motsåndares farhågorna om minskad kompetens, höja styrelsernas utbildningsnivå genom kvotering. Norge har gått från att 2002 inte ha en enda kvinna i styrelserna för 77 procent av de ledande bolagen till att några år senare vara världsledande i jämställdhet i näringslivet, frågan är när Sverige skall ta upp kampen med på området och inse att Norges sak är vår.

För 2009 kan vi notera 24 procent kvinnlig representantation i börsbolagens styrelser, de uppskattade siffrorna för 2010 visar på en liten ökning med två procent till 26 procent. Ett resultat som bara kan ses som otillräckligt med tanke på att debatten troligtvis aldrig varit mer aktuell än nu. Den rödgröna oppositionen är klar i sin hållning och kommer likt Norge att införa lag om könskvotering i bolagsstyrelser. Moderaterna har antytt en kursändring i frågan men att leverara är dock något annat.

Detta finns att läsa på webben kring Moderaternas syn på ämnet. "Om börsbolagen ändå inte fördubblat andelen kvinnor i styrelserna till 2014 kan det inte uteslutas att vi tvingas överväga ändringar i de regler som föreskriver vilken standard bolagsstyrelserna ska hålla". En text som knappast förpliktar åt något håll och att frågan är kontroversiell inom Moderaterna ärv äl ingen chock för någon. Reinfeldt har tonat ner frågan så mycket han orkar, men ståndpunkten finns lik för baskat med på partiets hemsida.

Moderaterna tror att politik är att tjata, och det verkar som att denna hållning i frågan kommer att skörda samma framgångar som Moderaterns inställning till bonuskulturen. Den har det ju tjatas om ett bra tag nu, istället för att lagstifta på området som man till exempel gjort i USA. Skall man ta sig an "gubbväldet" som dominerar i bolagstyrelserna så krävs det att man vill och vågar att genomföra, i vårt grannland både vill och vågar man de styrande politikerna. Men i Sverige är det lite andra tongångar.

Gammelmedia på detta:
DN , DN2 , SvD , DN3

Krassman, In Your Face

tisdag, mars 30, 2010

LÖGN

Jimmie Åkesson och Carina Herrstedt från SD svara idag på Åsa Regnérs och Mats Wingborgs artikel, om att SD har Sveriges mest extrema familjepolitik. De två SD företrädarna börjar sin artikel med följande: "Ett av de exempel som Regnér anför som belägg för SD:s påstådda familjepolitiska extremism är att vi, som enda parti, vill avskaffa alla former av tvångskvotering inom föräldraförsäkringen och i stället låta föräldrarna själva välja hur de vill dela upp föräldraledigheten."

Det är ful att ljuga, Jimmie...eller har jag missat något?

Jag har själv läst Regnérs och Wingborgs artikel ett antal gånger, och den som kan hitta vart dessa två skribenter lyfter SD:s syn på föräldraförsäkring kan väl visa mig detta. Jag kan nämligen inte hitta det som Åkesson och Herrstedt påstår. Om Regnér och Wingborg tagit upp detta vid ett annat tillfälle eller i en annan artikel så skall det framgå. Så länge det inte gör det tar jag Åkessons och Herrstedts ingång i artikeln som ren lögn.

Skribenterna väljer konskvent att INTE bemöta kontreta exempel som Regnér och Wingborg tar upp i sin artikel. Det räcker med ett av dessa för att visa att SD inte står för en jämställd politik där homosexuella och hetrosexuella har samma rättigheter. SD motsätter sig homosexuellas möjlighet­ att gifta sig och att adoptera barn. Så länge inte SD:s toppföreträdare kan hålla sig till att bemöta faktiska påståenden utan istället väljer att fabricera egna så förutsätter jag att resten av texten även den är lögn.

Gammelmedia på detta:

Nymedia på detta:

Krassman, In Your Face

Pension är uppskjuten lön Reinfeldt!

Det borgerliga sveket mot pensionärerna är på väg att fullbordas. I dagens intervju på ekot med Fredrik Reinfeldt så slår han fast att skatteklyftan mellan pensionärerna och de som jobbar kommer att bestå om de borgerliga partierna får bestämma. Borgerligheten har redan sänkt skatten med närmare 100 miljarder kronor och planerar i framtiden att man sänka skatten med ytterligare 100 miljarder kronor, trots rådande underskott. Men klyftan skall alltså beså mellan uppskjuten lön och lön.


Vi Socialdemokrater tror att Sverige tjänar på rättvisa. Vi tycker att det är smartare att lösa problem tillsammans än att ställa yngre mot äldre, sjuka mot friska, män mot kvinnor och arbetslösa mot dem som har jobb. I dagens Sverige så betalar en normal pensionär över 700 kronor mer i skatt varje månad jämfört med en löntagare, det är oacceptabelt. Det enda anständiga är att pension ska beskattas på samma sätt som lön. Socialdemokraternas besked är att klyftan ska tas bort, steg för steg. Det ska löna sig att arbeta, men det måste också löna sig att ha arbetat.

Gammelmedia på detta:

Nymedia på detta:

Krassman, In Your Face

Kärnkraften och Centern

Jag hoppas att ni inte missat detta lilla klipp från Greenpeace, visst är det underbart. Skall bli spännande och se hur resten av Centerpertiet ställer sig till utbyggnaden av kärnkraften nu när den skall avgöras i riksdagen. Centerpartiet är ju nu även förespråkare av uranbrytning i Sverige.

Krassman, In Your Face

KD tydligare än Centern

Läser på Alliansfritt Sverige om en mätning som Novus Opinion gjort för TV4. Frågeställningen i mätningen är något av det annorlunda slaget. De har nämligen frågat vilket parti som är det mest otydliga partiet i riksdagen. Inte helt oväntat så hamnar Centerpartiet sist. Maud Olofsson blundar dock inte för detta faktum utan erkänner naturligtvis att detta är ett problem.

Maud uppger i klippet att de vet hur det ligger till och att det är väldigt viktigt att dom fokuserar på de frågor de driver. LAS-hetsandet, försämrade villkor för de unga på arbetsmarknaden, skatteavdrag för att gå ut med hunden, uranbrytning, utbyggd kärnkraft, fiasko i klimat och miljöpolitiken och inte uppnådda mål när det gäller att underlätta för företagarna är Centerpartiets resultat så här långt. Jag tror inte att jag är den enda som misstänker att Centerpartiet kommer att göra sitt sämsta val på mycket mycket länge i höst. Inte mig emot heller, enligt mig saknar partiet en rättfärdig plats i den Svenska politiska faunan.
Gammelmedia på detta:

Nymedia på detta:

Krassman, In Your Face

KD större än Centern

Idag så presenterar Aftonbladet och United Minds sin senaste opinionsundersökning vilket hade en intressant skillnad jämfört med andra mätningar. Skillnaden mellan blocken har i United Minds mätning minskat från elva procent till de rödgrönas fördel i januari till förra månaden då fördelen minskat till 8,6 procent och nu är skillnaden mellan blocken på 2,6 procent. Carl Melin konstaterar att det är en normalisering inom opinionen som pågår vilket vi även kunnat se i andra mätningar.


Vad vi dock inte sett på ett tag är att Kristdemokraterna är större än Centerpartiet vilket ytterligare belyser problemet inom den borgerliga alliansen, och i synnerhet problemen för Centerpartiet. SD ligger i mätningen på 5,5 procentenheter och utmålas på något märkligt sätt återigen som vågmästare om detta vore valresultatet. SD har tydligt uttryckt att de aldrig kommer att stödja en regering som leds av Mona Sahlin och Reinfeldt har meddelat att han tänker sitta kvar, även om alliansen inte får nytt förtroende. Det finns alltså bara ett alternativ att rösta på om man vill inte vill se SD som vågmästare, nämligen på de rödgröna.


I mätningen så backar samtliga partier i den rödgröna oppositionen vilket natrurligtvis inte är några glada nyheter. Största tappet gör Miljöpartiet på 2,3 procentenheter men jag är helt övertygad att vårens valrörelse med dagar som 1:a maj återigen kommer att lyfta siffrorna för den rödgröna oppositionen. Men det kommer inte ske av sig självt. Idag är det 174 dagar kvar till valet och nu handlar det om att fokusera på att kommunicera vår politik och det vägval som Sverige står inför i höstens val. Nu duger det inte att sitta och häcka på interna möten längre, ut och möt väljare är min uppmaning. Våra motståndare kommer nämligen att göra det.


Gammelmedia på detta:
Aftonbladet ,



Nymedia på detta:
Peter Andersson , Tokmoderaten , Alliansfritt Sverige



Krassman, In Your Face

Mp knäcker Centern

Centerpartiet berättigande som politiskt parti har den senaste tiden varit allt mer ifrågasatt. Maud Olofsson har flyttat partiet från ett tryggt bondförnuft till populistisk latteliberalism. Kärnkraftens skall byggas ut och partiet har just ställt sig bakom ett ja till uranbrytning. Hjärtefrågan som är jobb och företagande har reducerats till att delta i ett borgerligt övertrumfande om vilka tjänster som skall subventioneras via skatten som vi betalar gemensamt.

Idag så reduceras Centern berättigande som ett alternativ inom klimatpolitiken till noll av Miljöpartiet. Borgerliga väljare som vill se ökade klyftor kommer att vända sig till Moderaterna och de väljare som vill se en trovärdig klimatpolitik på Sveriges agenda kommer att rösta på Miljöpartiet. I sitt valmanifest så vill Miljöpartiet göra följande satsningar: En grön omställning av samhället – en Green New Deal. Investeringar i hållbar infrastruktur, klimatsmart teknik, kunskap och energi.

Tjänstesektorn skall växa genom att sänkt moms inom en rad branscher. Det ska bli billigare att reparera trasiga saker, äta på restaurang, gå till frisören och laga cykeln. De vill även sänka arbetsgivaravgiften för små företag med 10 procentenheter och starta en statlig riskkapitalfond för små och medelstora företag. Det är visioner med ett tydligt fokus på hållbar omställning. Höjd kvalitet inom välfärden, tredelad föräldraförsäkring och kvotering till bolagsstyrelser, ökade resurser till kvinnojourernas arbete för kvinnofrid och våldtäktslagstiftningen ska skärpas.

Gammelmedia på detta:
SvD , DN , Aftonbladet


Krassman, In Your Face

måndag, mars 29, 2010

Hägglund är utan skuld, och kastar gärna sten

Idag så drar partiet som önskar bygga Sveriges framtid på en politik hämtad från 1900-talets begynnelse, med en fast tro att att homosexuella inte skall har rätt att ingå äktenskap och att det är bättre att erbjuda föräldrar skattefinansierat bidrag för att stanna hemma med barnen istället för arbeta. Under rubriken "tvång är tvång - inte jämställdhet" äntrar Göran Hägglund ringen och frustande tar han sig ann hela den rödgröna oppositionen i ett frontalangrepp kring jämställdheten.


Hägglund kan nog räkna med en kanonad av repliker på ämnet jämställdhet eftersom jämställdhet knappast är att se som deras paradgren, vilket även Hägglunds artikel bekräftar. I sin världsbild så handlar politiken om att inte förändra det som Hägglund definierar som valfrihet. Den handlar om att förvalta det som finns, och på vissa områden dessutom motverka de jämställdhetssatsningar som görs. Det som gestaltar den totala valfriheten för Hägglund är föräldraförsäkringen.

Vi kan väl konstatera att om föräldraförsäkringen skulle införas idag, så skulle den blivit delad mellan mamman och pappan. Att föräldrar vet vad som är bäst för deras barn måste vara en förutsättning. Något som jag också ser som en förutsättning är att alla föräldrar vet att barnet skall ha rätt att träffa båda sina föräldrar. Trots denna vetskap, som jag förutsätter, så har andelen pappor som tagit ut föräldrapenning har stagnerat de senaste tre åren. Knappt 44 procent av alla som var inskrivna som föräldralediga i Sverige 2007-2009 var pappor. Papporna tar ut drygt 22 procent av föräldradagarna, en ökning med knappt en procentenhet från år 2008, allt från TCO:s pappaindex.

KD som är att se som den starkaste rösten inom tokhögern tillsammans med valda delar av Svensknäringsliv vill inte se kvotering i bolagsstyrelser eller en individualiserad föräldraförsäkring. Enligt Hägglund är oppositionens jämställdhetspolitik ett utfall för att tvinga människor att vara politiskt korrekta. Vad hans egen politik på området jämställdhet syftar till framgår dock inte. Att inte vilja öka andelen pappor som tar ut tid med sitt barn, att inte vilja se fler kvinnor i bolagsstyrelser, att inte vilja att homosexuella skall kunna ingå äktenskap ser jag inte som någon hög ambitionsnivå på området.

Hägglund skriver i sin artikel följande fråga: "Är det rätt och riktigt att politiker tvingar folk till helt andra livsval än vad de själva uttryckligen har valt – även om valen i sig är helt godtagbara och människor själva känner sig helt nöjda med dem?" På sin hemsida skriver KD följande: "I den kristdemokratiska traditionen med stark betoning av alla människors lika värde och betoning av mänskliga fri- och rättigheter finns en stark idémässig grund för jämställdhet, som innebär att alla människor ska kunna utveckla sin fulla potential och att båda könen får makt över sina liv. För att uppnå detta krävs att de strukturer, attityder och traditioner som försvårar och förhindrar verklig jämställdhet undanröjs".

Frågan jag ställer är om Hägglund och Kristdemokraterna är om beredda att leva upp till sina vackra ord och undanröja de strukturer, attityder och traditioner som förhindrar verklig jämställdhet. Eller skall de nu hävda att deras egna politiska ambitioner är något som tillkommit för att vara ett parti som till synes verkar vara politiskt korrekt. Hägglund lurar ingen med sin tomma retorik kring den rödgröna jämställdhetspolitiken och om han tror att han är utan skuld och kan kasta första stenen i jämställdhetspolitikens glashus, trots att hans egen politik inte ens lever upp till de eget satta ambitionerna.

Gammelmedia på detta:
GP

Nymedia på detta:
Peter Kullgren , Fru bråttoms blogg , Aron Modig , Basses hörna ,


Krassman, In Your Face

Alliansen fortsätter driva ner kilen

Enligt Socialstyrelsen så har inkomstskillnaderna i Sverige har ökat. De som löper störst risk för fattigdom är ungdomar, ensamstående mammor och invandrare. Även allvarlig sjukdom leder ofta till försämrad ekonomi, skriver Socialstyrelsen i ett pressmeddelande. Den långvariga fattigdomen har minskat, men blivit mer koncentrerad till invandrare. Av de som haft socialbidrag i fem år eller mer är över 60 procent födda utomlands. Att inkomstskillnaderna i Sverige ökade mellan 2000 och 2007 berodde på att de högavlönade fick större lönelyft.

Den borgerliga fördelningspoltiken har givit effekt. Sjuka, arbetslösa och pensionärer är alla förlorare i det borgerliga Sverige. Det är nämligen dessa grupper som fått betala Reinfeldts skattesänkarfest med försämrade villkor och ersättningsregler. Allt medan de som har jobb och de dyrste husen fått de största skattesänkningarna. Den borgerliga regeringens politik vidgar klyftan i vårt samhälle lika effektfullt som en kil.

Den tiondel med störst inkomster har fått nästan lika mycket av regeringens skattesänkningar och reformer som 60 procent av svenska folket har fått tillsammans. Socialbidragen har ökat i mer än 90 procent av landets kommuner och klyftan mellan pensionärer och löntagare består. Idag betalar en normal pensionär över 700 kronor mer i skatt varje månad jämfört med en löntagare. Man har redan sänkt skatten med närmare 100 miljarder kronor. Nu planerar man för att sänka skatten med ytterligare 100 miljarder kronor, trots det underskott som skapats.
Det är alltså det som Anders Borg (M) kallar för att ta ansvar för Sveriges ekonomi.

Gammelmedia på detta:
DN , SvD , Aftonbladet , Expressen , DN2

Nymedia på detta:
Slut på vintertiden , Fp i Sollentuna , Martin Moberg , Tyckande och Tankar , Kent Persson , Ulrika Falk , Peter Andersson , Johan Westerholm , Johanna Melén ,

Krassman, In Your Face

Jag vill inte heller betala andras städning!

Idag har undertecknad en artikel kring RUT-avdraget publicerad Norrtelje Tidning. Den finns tyvärr inte på nätet men nedan finner du artikeln som var ett svar till Maud Olofsson (C) och Per Lodenius (C). Deras artikel hittan ni här.

----------------------------------------------------------------------------
Vi Socialdemokrater vet att fler jobb är avgörande för svensk ekonomi skal växa sig stark igen. Ungdomsarbetslösheten som idag ligger på cirka 25 procent dränerar svensk ekonomi för lång tid framöver, och även i Norrtälje kommun är situationen oroande.

För oss Socialdemokrater så handlar det om att ge företag bättre villkor för att kunna växa. Slopad arbetsgivaravgift för de företag som anställer en arbetslös och för de ensamföretagare som gör sin första anställning. För arbetslösa ungdomar vill vi se aktivitet från dag ett, inte garanterad passivitet som dagens borgerlig så kallade ”jobbgaranti” erbjuder våra unga. Det tror vi bygger Sverige och Norrtälje kommun stark.

Maud Olofsson och Per Lodenius från Centerpartiet ställer frågan i NT den 10/3 om att byta ett fönster är mer värt än att putsa det, och svaret på den frågan är JA på fler sätt. Att byta ett fönster skapar större mervärden så som höjt marknadsvärde på fastigheten, minskad energiförbrukning och uppvärmningskostnad samt att det ökar efterfrågan hos de som tillverkar fönster. Att få samma fönster putsat ger inte samma samhällsnyttiga effekter som att byta det. Priset för en snickare högre än för än städare, naturligtvis eftersom lönen är högre och orsaken till det är naturligtvis att marknaden anser att byta ett fönster är mer värt än att putsa det.

Jag tolkar det som att det är skattesubventioner som förutsätter det som författarna nu väljer att kalla framtidens jobb. Personligen tycker jag det är märkligt att Centerpartiet förutsätter att vi med våra skattepengar skall subventionera en hel sektor och att den skulle försvinna om det inte gjordes, trots att majoriteten av de som använder tjänsterna gott och väl kan betala den själva.

Författarna hävdar i sin artikel att en svart sektor nu blivit vit, något som jag faktiskt har svårt att tro på. Jämförelser mellan länder visar att statsskick, politisk majoritet eller skattetryck inte är den avgörande frågan om man väljer att betala skatt eller inte. Man skulle ju likt författarna kunna hävda att ROT-avdraget gjort byggsektorn vit, vilket jag inte heller tror är sant. Det finns nämligen.

Förtroendet för Centerpartiet när det gäller jobben och arbetslösheten har enligt den senaste Sifo mätningen på ämnet minskat med 33,3 procent. Enligt mätningen som publicerades i slutet av 2009 så har nu 2 procent av väljarna uppfattningen att Centerpartiet står för den bästa politiken när det gäller jobben och arbetslösheten, och jag är inte förvånad.

ROT och RUT-avdrag skall användas som stimulaner vid lågkonjunkturer, inte permanenta subventioner. Skattepengar skall inte vara förutsättningen för tjänster som människor har råd att betala. Novus Opinion har frågat tusen personer mellan den 4-8 mars vad de i helst vill satsa en miljard på. I topp hamnar fler anställda i vården (20 procent), i skolan (22 procent) och i äldreomsorgen (14 procent). Bara 2 procent vill att pengarna ska gå till avdrag för hushållsnära tjänster. Inte heller här är jag förvånad.

Gammelmedia på detta:
SvD , DN , Aftonbladet

Krassman, In Your Face

lördag, mars 27, 2010

Veckans utveckling på Knuff-listan

Vi kan se att Alliansfritt Sverige dominerar kraftigt fortfarande men att försprånget till tvåan Peter Andersson har minskat till 750 poäng från förra veckans 948. Veckans lyft står helt klart den bloggande duon och kärleksänglarna på HBT-Sossen för. Alexandra och Åsa klättrar inte mindre än fem platser jämfört med förra veckan, stort grattis till er. Även ett stort grattis till Thomas Bodström som efter en het vecka med Beatrice Ask i fokus återigen kliver in på topp 50 på en 43:e plats. Vi noterar nu 15 NetRoots bloggare på listan och noteringarna för samtliga är enligt nedan.

1. Alliansfritt Sverige (oför)
2. Peter Andersson (oför)
6. Mitt i steget (oför)
11. Rödgrönt samarbete (oför)
14. Kulturbloggen (-1)
16. Röda Berget (+2)
17. Peter Högberg (-1)
19. HBT-Sossen (+5)
20. S-buzz (+1)
22. In Your Face (+1)
28. Ett hjärta rött (-1)
34. Claes Krantz (-1)
40. Veronica Palm (-1)
41. Martin Moberg (+1)
43. Bodströmsamhället (Ny)

Krassman, In Your Face

Välfärdens dödsänglar?

Den borgerliga alliansen ärvde ett överskott i statsfinanserna av regeringen Persson på 70 miljarder kronor, detta har nu reducerats till ett lika stort underskott. Riksgäldens räkenskaper för 2009 landar på ett totalt underskott på 172 miljarder, och statsskulden ökar därmed återigen. Jag såg Thomas Östros (S) och Anders Borg (M) debattera på SVT igår och det var en rad saker som slog mig under debatten.

För det första kan jag konstatera att Borg är på ett uselt humör. Hans karakteristiska flin och något nonchalanta inställning har förbytts till en sammanbiten och otrevlig hållning. Jag tror orsaken till detta är Borg har svårt att få ihop jobbet, kring jobben ekonomin nämligen. Borg talade om Socialdemokraterna från gångna tider och hänvisar att ett underskott på 100 miljarder inte är något problem, det kommer ju överskott i framtiden. En ny retorisk modell på sunda statsfinanser är med andra ord lanserad från Moderaterna.

Idag skriver Östros om den borgerliga skattepopulismen och vad den kommande planen från de borgerliga partierna kommer att betyda för välfärden. De förslag som de borgerliga arbetsgrupperna lagt gällande skatterna har Socialdemokraterna i riksdagen sammanställt och sedan bett Riksdagens utredningstjänst att beräkna kostnaden. Utredningen (2010:286) visar att om skatterna sänktes på detta sätt så skulle det försämra den offentliga sektorns finanser med 92,2 miljarder kronor. En summa som motsvarar kostnaden för hela rättsväsendet inklusive polisen, statens budgetkostnad för universitet och högskolor samt hela statens kulturbudget.

Östros skriver: "Välfärden måste prioriteras framför skattesänkningar på lånade pengar. Sverige ska byggas starkt genom att vi investerar i vägar, järnväg och bostäder. Rättvisan ska stärkas. Pension är uppskjuten lön – inte bidrag. Pensionärer ska inte beskattas hårdare än löntagare.Valet till hösten är ett vägval. Ska vi prioritera jobben och starka offentliga finanser – eller ska det bli fortsatta skattesänkningar på lånade pengar?". Inte helt oväntat för er så delar jag Thomas Östros uppfattning och vilken väg Sverige skall gå i detta fall. Det är heller inte för inte jag väljer att ge inlägget rubriken välfärdens dödsänglar. 25 000 personer har redan fått lämna välfärden sedan den borgerliga alliansen tog över makten 2006. Hur många fler tror ni det blir om de får fyra år till på sig med samma politik?

Gammelmedia på detta:
SvD


Nymedia på detta:
Alltid rött alltid rätt , Röda Berget , Ett hjärta rött , Peter Andersson , Nonicoclolasos , S-buzz , Tokmoderaten , Kent Persson ,

Krassman, In Your Face

SD får 22 procent om du inte säger ifrån

UPPDATERAD 28/3

Fördomar, okunskap och rädsla är alla grundstenar som finns hos de personer som utvecklar främlingsfientlighet och rasistiska åsikter, den vetskapen är ingen nyhet. De flesta tar aktivt ställning mot dessa strömningar på ett generellt plan när debatten förs, men när debatten kommer närmare den enskilde, det är då det bli svårt. Att det finns en utbredd "vardagsrasism" känner nog de flesta. Nu har det gjorts en undersökning på ämnet, och hur man väljer att bemöta den, om man nu gör det.

Dyker ämnet upp på nästa skiva, gör något åt det!

Tankesmedjan Fores presenterar idag undersökningen och analysen är att vi måste som enskilda individer våga stå upp och bemöta rasism hos grannar, kolleger eller släktingar – person till person. Undersökningen visar att dessa attityder inte är avgränsade till vissa specifika grupper, utan i allra högsta grad närvarande i många svenskars vardag. På frågan ”Har du någon vän eller släkting som du tycker har främlingsfientliga åsikter?” svarade nära hälften, 45 procent, ja. När det gällde om de tillfrågade hade någon vän eller släkting som avsåg att rösta på SD svarade 22 procent ja, 54 procent nej och 22 procent att de inte visste.

Fores har frågat vad som är rätt att göra om man har någon i sin närhet med främlingsfientliga sympatier. Hela fyra av tio svarar nej på frågan om de försökt få sin vän/släkting att ändra sina främlingsfientliga åsikter. Undersökning visar även att högutbildade kvinnor i åldrarna 45–59 år är mest benägna att ta strid mot främlingsfientliga åsikter i sin närhet. Över huvud taget är könsskillnaden påtaglig. Medan sju av tio kvinnor har försökt bemöta rasism bland släkt och vänner är det bland männen en majoritet som inte gjort det. Minst redo att ta debatten är män över 60 år med högst grundskoleutbildning.

Eftersom mytbildning är grogrunden för rasism lanserar Fores en särskild sajt, migrationsinfo.se där man kommer samla vi lättillgängligt fakta och forskning om invandringen till Sverige. Något att fundera på inför nästa barnkalas, släktmiddag, kräftskiva, midsommarfirande och kickoff med jobbar kompisarna. Så länge vi inte "vågar" ta debatten med de som vi har närmast så riskerar vi att få ett främlingsfientligt parti som får 22 procent av rösterna i höstens riksdagsval och kommer alltså bli Sveriges tredje största parti, en början på ett fjärde rike.

Ser nu i gammelmedia att SD satsar på att bli Sveriges största parti. Inte helt oväntat med tanke på den beräkningen som undersökningen Fores gjort. Med 22 procent så skulle SD kunna bli Sveriges tredje största parti. Vi känner dock igen ambitionsnivån från Centerpartiet och vi vet ju alla hur det har slutat. SD kommer inte få välsignelsen från "verklighetens folk". I Sverige så tror man nämligen inte på ett samhälle med ökade klyftor mellan människor, det visar alla opinionsmätningar.

Gammelmedia på detta:
DN , SvD

Nymedia på detta:
Awickdone ,
Kent Persson , Kommunisternas blogg , Dennis Nisson

Krassman, In Your Face

fredag, mars 26, 2010

Sluta, för de riktiga offrens skull

Så var det igång....det som jag och säkert många andra med mig förutspådde. Frustrationen över det som hänt i Bjästa har vänt. Jägarens som fick blev offer och offren som framställdes som jägare av samhället har förändrats. Som en effekt av hetsjakten mot de våldtagna flickorna som samhället och våldtäktsmannens familj eggat till så mordhotas nu istället familjen till pojken som dömts för våldtäkt. Öga för öga och tand för tand råder nu i Bjästa-fallet.


De skriver helt sjuka saker, säger brodern till den dömda våldtäktsmannen. Han visade sin inkorg för Aftonbladet i går kväll: 2699 olästa mejl. Och i natt kunde varken han eller mamman sova.– Folk ringde hela natten och mordhotade oss, berättar hon. Min fundering är om hon är förvånad, men en ännu mer intressant fråga är kanske om hon tycker att rättvisa nu skipas? Är det rätt att samhället skall vara domare och bödel och leverera det som dom tycker är rättvisa?

I ett samhälle där öga för öga gäller blir till slut alla blinda, en gammal klyscha men så sant om någon i fallet Bjästa. Låt rättvisan ha sin gång och låt oss inte ta ett steg närmare den typen av samhälle där vendetta och hämnd skall ses som rättfärdiga åtgärder. Killen är dömd, visa ert stöd för offren, så som det skulle gjorts från första början. Inget blir bättre av att nu ge igen för gammal ost. Har samhället inte "vågat" ställa upp för två våldtagna flickor tidigare så skall det nu inte göras genom att förnedra förövarens familj så att de trots deras handlingar skall bli offer och få polisbeskydd. Det finns bara två offer, och de har blivit våldtagna. Se till att det så förblir.

Gammelmedia på detta:
Aftonbladet , SvD , Expressen
, Expressen2 , DN , DN2

Nymedia på detta:
Svensson , Mer vänster i Uppsala , Simma mot strömmen , Röda Malmö , Alltid rött alltid rätt , Tobias värld


Krassman, In Your Face

Rödgrön regering, igen

DN/Synovates marsmätning visar som många andra att den rödgröna oppositionen vinner valet i höst och att Mona Sahlin blir Sveriges första kvinnliga statsminister. Förutom detta så visar mätningen att väljarnas förtroende för det främlingsfientliga och rasistiska SD har minskat drastiskt. SD backar från 5,6 till 3,6 procent, vilket är en statistiskt säker nedgång. Det är framför allt bland unga män, som är partiets starkaste väljargrupp, som stödet minskar


Den rödgröna oppositionen
är i fortsatt ledning med 49,1 procent mot 44,5 för de fyra borgerliga regeringspartierna. Skillnaden mellan blocken har dock minskat från 6,6 till 4,6 procentenheter sedan februarimätningen. Värt att notera är att denna minskning inte är statistiskt säkerställd.
– Opinionsläget har varit lugnt i tre månader nu trots att det bara är ett halvår kvar till valet. Det är bara Sverigedemokraternas nedgång som är statistiskt säkerställd i den här mätningen, säger Synovates opinionsanalytiker Nicklas Källebring.

Gammelmedia på detta:
DN , Aftonbladet ,

Nymedia på detta:
Röda Malmö , Röda Berget


Krassman, In Your Face

torsdag, mars 25, 2010

En bild från Asksamhället kanske?

Jag vet inte vad som gör mig mest ledsen. Om det är rektorns oförståelse, eller det första prästen säger när killen gjort ännu en våldtäkt - Stackar pojke! Eller är det fritidsgårdens personal som trots fällande domar i både tingsrätten och hovrätten inte tar ställning utan ställer sig neutral till saken. För er som inte vet vad detta handlar om så handlar det om den berättelsen som vi igår fick till oss via Uppdrag Granskning.

"Oscar" våldtog 14 åriga "Linnea" på en skoltoalett, och erkände det dessutom under Polisförhör. Två veckor senare ändrar han sin historia men fälls i både tingsrätt och hovrätt mot sitt nekande. Killen som är uppskattat vän och populär kille får hela samhällets stöd, vuxna som ungdomar. Flickan har hittat på alltihopa och det är killen som är offret. Mamman till killen startar en Facebook grupp där tusentals personer deltar i ryktesspridningen och häxjakten på den våldtagna flickan.

På skolavslutning står killen för teater då han delar ut blommor till klasskompisarna och lärarna, jubel och applåder uppstår i kyrkan. Han är offret för en lögnaktig och lössläppt flicka som är ute efter pengar, enligt mobben. Den våldtagna flickan är bortrest för att hon inte klarar av mobbingen och utfrysningen som mer eller mindre hela bygden står för. Samma kväll som skolavslutningen våldtar han ännu en flicka. Även den här gången fälls han i tingsrätt och hovrätt, men bygden står fortfarande bakom sin lilla ängel och DNA-bevisning och flickan ifrågasätts.

Enskilda individer kan orsaka enorm smärta, men människor i grupp som väljer att svika de som redan är offer, i det här fallet varit "Linnea" och "Jennifer" är de som verkligen kan orsaka smärta. Vissa av sakerna som skrivs om dessa flickor, de vuxna på skolan agerande och andra vuxnas uttalanden från byn får mig att vilja kräkas. Hörsägen, bekantas bekanta och rykten, det är vad dessa personer väljer att sprida. Mina fråga blir varför? Vad är det som gör att ett samhälle på detta sätt väljer att sluta upp bakom en förövare som är dömd, istället för att ge du unga våldtagna flickorna sitt stöd.

Mot denna bakgrund blir ju faktiskt frågan om Beatrice Ask och hennes tidigare förslag att utpeka personer som icke är dömda i sexualbrott ganska intressant. Är det den här typen av effekter och reaktioner som hon önskar se i samhället där en skola, ett mindre samhälle eller by väljer att bli domare och avgöra vad som är rätt eller fel, och vem som är offer och förövare. Ask har ännu inte förklarat orsaken till hennes nya inställning till hennes tidigare förslag utan bara meddelat att något förslag inte kommer att läggas. Intressant och se om någon förklaring kommer, en förklaring till varför samhället skall användas för att peka ut misstänkta. Det hade nämligen inte varit bättre om det vore "Oscar" som hade behandlats på samma sätt som sina offer nu behandlats.

Gammelmedia på Asksamhället och skammens Bjästa:
DN , SvD , Aftonbladet, Expressen , Aftonbladet2 , SvD2 , SvD3 , DN2 , DN3


Nymedia på detta:
Aurora Gullberg , Peter Andersson , Ledarbloggen SvD

Krassman, In Your Face

onsdag, mars 24, 2010

Tid i tvättstugan?


Årets valrörelse spås bli den smutsigaste på länge. Nya media har fått klä skott så här långt i debatten och enligt gammelmedia finns där de värsta skitgrisarna. I tider som dessa är det extra glädjande att se S-buzz presenterar NetRoots senaste tillskott till bloggosfären. Ta och gör ett besök i tvättstugan du oxå! Här kommer det med all säkerhet att tvättas en hel del smutsigt byk framöver.

Gammelmedia på detta:
SvD ,


Krassman, In Your Face

Fi(ask)ot är fullbordat

Ser på Alliansfritt Sverige att Beatrice Ask nu backar från sitt urkorkade förslag med att skicka hem färgglada brev till brottsmisstänkta. Det var väl bara en tidsfråga innan verkligheten skulle komma ikapp den röstfiskande ministern, men att det skulle ta sex dagar är mycket anmärkningsvärt. Trodde hon verkligen så mycket på den idéen så att hon kämpat in i det sista för att inte vilja se sig som besegrad?

Flera har krävt hennes avgång och vi kan konstatera, precis som Aftonbladet gjort, att bloggosfären har haft inflytande i debatten kring Ask:s urkorkade förslag. Ask skriver nu i ett pressmeddelande följande rader: "- Jag anser inte att rättsväsendet ska skicka kuvert med särskilda färger till vare sig misstänkta eller dömda. Regeringen planerar inget sådant förslag". Uppenbart är att Reinfeldt haft ett ordentligt snack med sin minister om hennes utspel och att detta bästa var att bita i det sura äpplet så snabbt som möjligt.

Gammelmedia på detta:
SvD , Aftonbladet , DN , Expressen , Aftonbladet2

Nymedia på detta:
Thomas Bodström , Staffan B , Awickdones blogg , Grevad Lux , Anders S Linbäck ,

Krassman, In Your Face

Småbarnsförälder och politiskt aktiv

Idag har Catarina Wahlgren (V), undertecknad och Hanna Stymne Bratt (S) en artikel i NT gällande att vara småbarnsförälder och politiskt aktiv. Länk till artikeln finns här och ni finner den även i sin helhet nedan.

-------------------------------------------------------

Norrtelje Tidning hade för ett tag sen en artikelserie om våra politiska representanter. Där framgick att en stor del av våra förtroendevalda är människor som utför dessa uppdrag på sin fritid och att andelen som lever på politiken är ganska liten. Vad bra det vore om alla kände en politiker. Avståndet mellan beslut och medborgare skulle minska och fler skulle säkert engagera sig.

En nedslående siffra är homogeniseringen i åldern 50-65 år som finns bland våra folkvalda. Varför är denna grupp så överrepresenterad? Varför saknas ungdomar och småbarnsföräldrar i våra politiska församlingar? Det förstärker och förlänger avstånd mellan politiker och verklighet.
Problemen är kända i de politiska partierna, ändå sker inte så mycket konkret för att förändra mötesformer och strukturer för politiskt engagemang. Vill vi ha en demokrati där människor känner lust och ork att engagera sig så måste vi skapa system som möjliggör detta. Med dagens kunskaper och teknik borde det vara enkelt.

Exempelvis: Öppna skolorna för ungdomsförbunden, gymnasieskolan borde sjuda av politisk aktivitet, ungdomar som diskuterar, reflekterar och tar ställning. Kommunfullmäktige håller ofta på till klockan 23.00 vilket omöjliggör för dem som måste hem med buss, dem som måste lägga barn och dem som pendlar och måste upp tidigt.

Tidigare fanns barnvakt på fullmäktige, vilket var positivt. Nu säger ordföranden i NT att det inte efterfrågas, men det kanske ska erbjudas redan nu inför nästa mandatperiod för att småbarnsföräldrar ska våga kandidera? Det är ändå svårt med sena kvällar, men det kanske underlättar för någon. Även vid partimöten kan man lätta upp för småbarnsföräldrar genom att ha en leklåda eller någon typ av verksamhet för barn.

Det måste bli lättare att delta i diskussioner och möten från sitt hem. Skriftliga underlag kan skickas ut i förväg, man kan delta i möten via telefon eller internet. Nya mötesformer skulle kunna underlätta för ungdomar, småbarnsföräldrar, människor med funktionsnedsättningar och glesbygdsbor att delta i det politiska livet. Givetvis är det inte meningen att användning av ny teknik helt ska ersätta gamla mötesformer eller utesluta människor som inte har tillgång till tekniken utan att bredda möjligheterna för alla att delta.

Ibland verkar det som den överrepresenterade delen av befolkningen är nöjd med de mötesformer och representation som i dag finns, men vi ser alla hur partierna tappar medlemmar och därmed urholkas också demokratin. Många gånger har vi hört gräsrötter och proffspolitiker fråga sig hur vi ska få fler unga, kvinnor och invandrare att engagera sig, men det görs väldigt lite för att möjliggöra detta engagemang.
Rapporter visar att det är de unga som lämnar sina politiska uppdrag innan periodens slut. Vi måste fråga oss varför och vi måste vara beredda att förändra.

Vi tillhör de underrepresenterade politiskt aktiva som hela tiden brottas med problemen att få arbete och familj att gå ihop med politiken. Trots att det ofta känns som att arbeta i motvind så brinner vi för våra frågor. Vi känner att vi är viktiga. Vi har själva barn i skolan och förskolan och inom barn- och ungdomsidrotten. Många beslut som fattas av förtroendevalda berör människor som vi, men de fattas av människor som hade barn i skolåldern för 20-30 år sedan.

Det är viktigt att alla åldrar och grupper finns representerade bland dem som bestämmer om vår närmiljö och vår vardag. Annars kan föräldrar fortsätta skrika sig hesa, skolor läggs ned ändå, verksamheter kommer att slås ihop och flyttas och förändras. Barngrupperna kommer att fortsatt vara stora om vi föräldrar inte hörs, gymnasieprogram kommer att fortsätta läggas ned om ungdomarna inte hörs, gatorna kommer att fortsätta att vara fulla med snö och skyltar om de handikappade inte hörs och bussarna kommer att fortsätta att stanna i Älmsta om glesbygdsborna inte hörs. Vi måste alla finnas representerade och vi måste alla få rimliga möjligheter att delta på våra villkor.

Catarina Wahlgren (v)
Hanna Stymne Bratt (s)
Kristian Krassman (s)

Två nypor salt och 4 - 1 i målskillnad

De flesta media rapporterar idag om den senaste förtroendemätningen mellan Reinfeldt och Sahlin som gjorts. Föga oväntat så finns det ett större förtroende för Sveriges manliga statsminister än den samlade oppositionens kvinnliga företrädare. Det här resultatet i den här typen av "personval" har mer eller mindre varit gällande sedan Sahlin tillträdde som partiordförande för (S) och är föga förvånande. Att jämföra en statsminister med någon som inte är det är redan där att ge resultatet i förhand. Mätningarna som tar hänsyn till samtliga partiledare säger mer, dock om ett ämne som inte säger något.

Både Reinfeldt och Sahlin är politiker och när det gäller förtroendet för denna så är rollerna något omvända. Sammanvägda mätningarna visar på att oppositionen har varit större än den borgerliga alliansens sedan de tog makten 2006. Vi kan alltså konstatera att det är stor skillnad på vems politik man föredrar och tänker att rösta på, än vem man föredrar som person. Den senaste väljarbarometern som publicerades den 18 mars från samma företag visade dessutom att oppositionen leder med 9,1 procent. Reinfeldt - Sahlin mätning är att ta med en nypa salt alltså.

Den andra nypan med salt får vi ta med mätningen som Sifo gjort på uppdrag av Sveriges Radio. Den mätningen visar att jobben är den viktigaste frågan i det kommande valet, vilket inte är oväntat. Vad som däremot är oväntat är Moderaterna enligt mätningen har den populäraste jobbpolitiken. Det är första gången som Moderaterna får detta förtroende och sist jag så ett sådant resultat så var det sju procents övertag i frågan för Socialdemokraterna. Intressant är ju även att det är 41 procent som är tveksamma, ett underbetyg om något för samtliga berörda.

Sifos telefonmätning visar även att Socialdemokraterna har högst förtroende i tre av de fem viktigaste frågorna inför höstens val. (S) har enligt mätningen den bästa politiken för äldrevården, skola och utbildning och sjukvård. Lägger vi även till Miljöpartiets resultat när det gäller miljö och klimatfrågor så står det 4 -1 till oppositionen. Är det Moderaternas kampanj för RUT-avdraget som skall ge alliansen långvärdigt förtroende i jobbfrågan eller kommer det handla om mer relevanta frågor. Frågor som att vi har över 25 procent arbetslösa ungdomar och ett utanförskap som ökat med 70 000 personer. Eller är det att se som detaljer på Beatrice Ask nivå?

Gammelmedia på detta:
SR , DN , SvD , Aftonbladet , SvD2 ,
Aftonbladet2

Nymedia på detta:
Peter Andersson , Back Nilsson , Tokmoderaten , S-buzz , Johan Westerholm
,

Krassman, In Your Face

tisdag, mars 23, 2010

Gymnasieskola i framkant

Idag så hade undertecknad tillsammans med övriga oppositionen i utbildningsnämnden samt oppositionsrådet, Elisabeth Björk, en artikel publicerad i Norrtelje Tidning. Artikeln finns publicerad här , och ni hittar den nedan i sin helhet.

--------------------------------------------------------------------
Vi från oppositionen vill ha en gymnasieskola som ligger i framkant, en gymnasieskola som ger kunskaper för livet. Vi vill ha en gymnasieskola där personal och elever känner sig delaktiga i utvecklingen.

Vi från oppositionen vill ha en gymnasieskola som ligger i framkant, en gymnasieskola som ger kunskaper för livet. Vi vill ha en gymnasieskola där personal och elever känner sig delaktiga i utvecklingen. Gymnasieskolans framtida utmaningar ska vi möta tillsammans, för att göra skolan till en attraktiv och spännande plats för pedagoger, elever och föräldrar.
I NT den 5 mars undrar Jonas Gustafsson om byråkratin styr skolpolitiken i Norrtälje kommun. Vi som representerar oppositionen har ställt oss samma frågor som Gustafsson, och delar hans analys. De politiska visionerna och diskussionerna som tidigare förekommit på nämndens möten är som bortblåsta och den borgerliga majoriteten uppvisar en tämligen passiv hållning till verksamheten.

Vi är beredda att styrka Jonas Gustafssons teser. Vi konstaterar att förvaltningsledningen är den dominerande kraften, och ser att politikerna i den styrande majoriteten tycks sakna styrka, vilja och ambitioner för gymnasieskolan. Visioner och planer levereras av förvaltningen och beslutas av politikerna. Självklart ska det vara tvärtom.

I november i fjol presenterade Sveriges kommuner och landsting sina öppna jämförelser över gymnasieskolan i Sverige. Norrtälje kommun hade då klättrat några placeringar, men det var en klen tröst. Precis som förra året ligger Norrtälje kommun bland de sämsta 25 procenten av landets kommuner.

Vi ser med stor oro på utvecklingen av gymnasieskolan i Norrtälje. Inte ens de bästa rektorer och pedagoger kan lyckas att nå högsta kvalitet när verksamheten är underbudgeterad. Genom att tilldela sparkrav har rektorerna tvingats till åtgärder som uppsägning av både administrativa och pedagogiska tjänster.


Vi från oppositionen har konsekvent satsat mer än den borgerliga majoriteten på gymnasieskolan i våra budgetalternativ. Vi inser att vi måste våga investera för att vision ska bli verklighet. Men vi håller med Jonas Gustafsson om att det mest avgörande för vår gymnasieskola är att det finns visioner och ambitioner.

Vi vill se en gymnasieskola där de dagliga besluten fattas så nära eleverna och verksamheten som möjligt och inte i kommunhuset. Vi är bekymrade över vilka effekter den nuvarande majoritetens passiva förvaltning av verksamheten får för dem som befinner sig i verksamheten. De borgerliga visionerna för morgondagens moderna gymnasieskola lyser med sin frånvaro.

En modern utbildning handlar för oss om tydliga kunskapsmål och uppföljning. Vi har en övertygelse om att alla vill och kan lära. Vi vill ge alla elever lika chanser att utvecklas och vet att det innebär resurser efter behov. I en miljö där alla respekterar varandra ser vi att studiero och trygghet ökar. Vi ser också att det pedagogiska ledarskapet i skolan och i klassrummet är avgörande för kvaliteten i gymnasieskolan.

Vi vill tillsammans med elever och pedagoger skapa förutsättningar för en möjligheternas gymnasieskola. Vi tror inte att man kan kommendera fram högre betyg. Vi tror att man genom ett förbättrat elev- och personalinflytande kan få ett bättre arbetsklimat. Deras kunskap och erfarenheter från vardagen i skolan måste tas tillvara när vi skapar möjligheternas gymnasieskola.

--------------------------------------------------------------------

Krassman, In Your Face

måndag, mars 22, 2010

Varför nöja sig med en Facebook grupp?

Många är vi som går med i grupper på Facebook åt höger och vänster. Sanna Rayman på SvD tvekade inte en sekund när hon gick med i gruppen "Justitieminister Beatrice Ask måste avgå!". Futtigt tänkte Thomas Bodström, och levererar istället ett krav på sin blogg att Beatrice Ask skall avgå, eller ta tillbaka sitt uttalande "Jag är den enda som tänker på flickorna som utnyttjas".

Varför nöja sig med detta?

Thomas skriver följande på bloggen "Jag trodde att det rörde sig om en groda från Ask, men ännu efter fyra dagar så har hon inte tagit tillbaka det. Efter Reinfeldts uttalande i lördagsintervjun i P1 är det också uppenbart att statsministern och justitieministern har olika uppfattningar i denna grundläggande fråga". Det skall bli intressant att se hur Reinfeldt och Ask hanterar denna lilla passning. Bäst jag kollar så inte Reinfeldt är med i gruppen på Facebook, är han det så blir väl processen kort med Ask kan jag tänka mig.

Gammelmedia på detta:
SvD , DN , Aftonbladet , Expressen

Nymedia på detta:
Bodströmsamhället , S-Buzz , Röda Berget , HBT-Sossen
, Scaber Nestor , Hartman , HAX , Johan Westerholm , Peter Andersson , Rasmus Lenefors , Svensson , Tokmoderaten , Peter Soilander

Krassman, In Your Face

Fyra år till, nej tack

Det senaste modeordet från Moderaterna verkar vara "trösklar". Hajade till när jag hörde Schlingmann på Agenda talade om Moderaternas klädkod som ny skall känneteckna det Nya Moderaterna rent utseendemässigt. Första gången jag hörde det var när Reinfeldt talade om att sänka trösklarna under valrörelsen 2006. Syftet var att utrota det förhatliga utanförskapet som Göran Persson hade skapat.

Idag så har vi ett utanförskap som ökat med 70 000 personer, allt sedan Reinfeldt drog vapen mot detta utanförskap. Det som skulle lösa utanförskapet var sänkta skatter, eftersom det skulle ge fler jobb och en försämrad välfärd eftersom sjuka och arbetslösa nu skulle jobba. Vi vet alla hur det ser ut idag. 120 000 fler arbetslösa, 25 000 av dom kommer från välfärden. Bidragsberoendet skenar och 90 procent av alla kommuner har fått ökade socialbidragskostnader.

Idag målar Thomas Östros bilden av det Sverige som vi Socialdemokrater vill se istället. Thomas skriver följande "Sverige är ett bra land. Men allt fler möter stängda dörrar. Ekonomin går med underskott när skatten sänks med lånade pengar. Klyftorna mellan människor ökar. Vi socialdemokrater vill satsa på fler jobb – inte ökade klyftor. Sverige ska tillbaka till överskott och starka statsfinanser. Full sysselsättning är vårt mål. Utanförskapet ska minska."

Det borgerliga experimentet med jobbskatteavdraget, sjukförsäkringen, a-kassan, instegsjobben och nystartsjobben skulle alla leda till fler jobb och nu vet vi resultatet. Hösten val är ett avgörande vägval för landet Falukorv. Borgerligheten gapar efter fyra år till, och vi vet vad de tänker satsa på. Vill vi se mer av samma eller ska vi prioritera det som skapar jobb. För att skapa möjligheter för fler arbeten så krävs nu konkreta åtgärder inom politiken. Nu duger det inte med passiva åtgärder och att gömma tiotusentals arbetslösa på praktikplatser på statliga myndigheter.

Gammelmedia på utanförskapet:
SvD , Aftonbladet , DN ,

Nymedia på detta:
Ett hjärta rött , Grandmaster Peder
, S-buzz , Peter Andersson , Martin Moberg , Alltid rött alltid rätt , Back Nilsson , Nattis 2.0 , Ericas tillhåll , Alliansfritt Sverige

Krassman, In Your Face

söndag, mars 21, 2010

På med sydvästen, det kommer mer dynga

SD meddelar nu grunderna i sin kommande ekonomiska politik. De meddelar att den kommer att presenteras i sin helhet under valrörelsen. Helt naturligt för ett parti som bygger sin politik på skillnaderna mellan människor så utlovas det miljardregn över vissa grupper, och kraftiga besparingar på andra. De som inte faller inom SD:s norm vill säga.


En lång rad satsningar utlovas från SD. 13 miljarder kronor till pensionärerna, höjd a-kassa och föräldrapenning, höjt vårdnadsbidrag, ett utvecklat RUT-avdrag och mer pengar till försvaret. SD vill även ha kvar hela jobbskatteavdraget trots att det sista steget genomförs på lånade pengar. Här kan vi väl se det första beviset på att SD inte tvekar att använda sina paradgren, glädjekalkyler och siffertrixande. Något som även borgerligheten har anammat på senare tid.

Oavsett det så tror jag SD kommer att lägga fram en budget som stärker bilden av detta främlingsfientliga och rasistiska parti. SD anser som ett exempel att regeringens instegsjobb som ska hjälpa invandrare att få jobb är diskriminering av svenskar. En fråga som verkligen belyser SD:s resonemang när det gäller att skapa ett samhälle för alla, bara du kommer från rätt land, har rätt föräldrar, har rätt sexuella läggning och bekänner dig till rätt tro. På med sydvästen mina vänner, det kommer komma mer dynga sprättande från SD.

Gammelmedia på detta:
SvD , DN , Aftonbladet

Nymedia på detta:
Back Nilsson , Sänd mina fötter regn , Liedströms blogg
, Tokmoderaten , Peter Högberg

Krassman, In Your Face

Sänkta trösklar i gymnasieskolan?

Talesättet "skomakare - bliv vid din läst" kan sammanfatta mina funderingar över P J Anders Linder:s krönika i SvD. Linder ger inte helt oväntat Socialdemokraterna skulden för den rådande ungdomsarbetslösheten på 26 procent. Det är ju ingen ovanligt för honom, men idag så är det dock den tidigare statsministern Göran Perssons fel. Grunden enligt Linder är den Gymnasieskola som Persson sjösatte under 1990.

Så här skriver Linder "Uppdelning i studie- och yrkesförberedande studier var förlegat. Att lära sig ett yrke var att fastna i ett fack. Det nya arbetslivet skulle handla om att snabbt ställa om från det ena till det andra och för att ha den nödvändiga överblicken borde man gå på högskola". Linder hamnar efter lite resonerande och botaniserande i slutsatsen att det var efter detta andelen elever utan slutbetyg ökade och roten till detta är att ha treåriga program på gymnasieskolan.

Alla behöver inte bli akademiker för att få ett jobb men vill man ha en starkare förankring på arbetsmarknaden är det bra. Alla behöver inte gå en gymnasieutbildning men vill man ha ett jobb så är detta mer eller mindre ett generellt krav från arbetsmarknaden. Den unga generationen idag kommer att byta karriär cirka fem gånger och det kanske går alldeles utmärkt utan att läst tre år på gymnasiet, men är det verkligen den ambitionen vi skall ha undrar jag.

Alla passar inte för skolbänken och alla skall få göra sina val. Gymnasieskolan är en fri skolform och alla behöver inte söka sig till den och ändå gör 98 procent av alla unga det. Unga vet nämligen att kraven på arbetsmarknaden ökar, i alla branscher och yrken. Att som Linder tro att man kan skylla den skenande ungdomsarbetslösheten i Sverige på tidigare skolminister Göran Persson är bara taffligt men vittnar om en intressant sak. De borgerliga partimegafonerna kommer göra allt som är möjligt, och omöjligt att försöka hitta förklaringsmodeller för det borgerliga jobbfiaskot och skuldbelägga Socialdemokraterna, LAS och fackföreningen.

Att som Linder försöka blunda för det faktum att de kommuner med högst utbildningsnivå i landet även är de med högt inkomster och har störst nyttjande av hushållsnära tjänster fungerar inte. Att som Linder hävda att konservativa idéer som "skomakare - bliv vid din läst" skall ge våra unga bättre förutsättningar för att möta framtiden stämmer helt enkelt inte. Jag tror att vi i Sverige skall konkurrera med vår kompetens som främsta vapen, och oavsett vad Linder skriver så tror jag inte sänkta trösklar inom gymnasieskolan bidrar till det.

Gammelmedia på detta:
SvD ,

Nymedia på detta:
Dr Cais Blogg , Back Nilsson , Lars Björndahl ,


Krassman, In Your Face

lördag, mars 20, 2010

Reinfeldt och piskan

Har av Moderater jag känner fått höra hur Karl Sigfrid behandlades på Moderaternas gruppmöte i riksdagen inför FRA beslutet som skulle tas. Läser i DN att frågan kring detta och Reinfeldts sätt att hantera partipiskan kom upp under ekots lördagsintervju. Reinfeldt sade sig vara övertygad om att partipiskan behövs för en stabil regeringspolitik. Det skulle vara dåligt för Sverige om alla fick rösta som de ville, sade han i intervjun.

Den här ligger tydligen i ett schatull i förstakammarsalen, som bara Reinfeldt har nyckeln till.

Den formuleringen kan man ju fundera en del på. "Det skulle vara dåligt för Sverige om alla fick rösta som de ville". Nog för att beslut i riksdagen kan vara kontroversiella och svåra, ta folkmordet på Armenier som nu har några veckor på nacken som ett exempel. Ledamöter som har en annan inställning än sitt parti brukar vanligtvis "kvittas ut" men uppenbart är ju att det fungerar olika, i partierna. Fortfarande så ger beslutet från riksdagen kring folkmordet effekter och Reinfeldt har framfört att beslutet var beklagligt.

Nästa fråga som kan falla i riksdagen är regeringens förslag gällande kärnkraften. Beslutet ska klubbas i mitten av juni och det räcker med att fyra riksdagsledamöter sviker regeringens linje för att förslaget ska falla. Reinfeldts senaste antagonist i Moderaternas riksdagsgrupp, Göran Thingwall, har redan sagt att han tänker rösta mot regeringens förslag, två Centerpartister har dessutom meddelat det samma. Det blir alltså för Reinfeldt att åter svinga piskan och se till att de folkvalda ledamöterna inom den borgerliga alliansen inte röstar som dom vill. Det skulle väl vara dåligt för Sverige kan jag tänka mig...

Gammelmedia på detta:

DN , DN2 , SvD , SvD2

Nymedia på detta:
Ulrika Falk , Johan Westerholm , Kent Persson , Kuniri
, Markus Ketolainen , Aftonbladet blogg , Gotiska klubben , Liedströms blogg , Löwdin i Bromma

Krassman, In Your Face