tisdag, september 28, 2010

Bra minne men kort, Eriksson

Nåja, hur regeringsfrågan löser sig skall vi alla bli varse om, men det är ganska underhållande att läsa självutnämnda experter som i borgerliga media spekulerar om det rödgröna samarbetets framtid. Ta bara Göran Eriksson på SvD som ett exempel. Hans analys är att MP tar ett första steg för att lämna det rödgröna samarbetet, eftersom de kan tänka sig att göra upp med alliansen i enstaka frågor.

Mediedramaturgin saknar motstycke i detta konstnummer men det faktum att politiska överenskommelser skett kontinuerligt över blockgränserna under den gångna mandatperioden verkar flertalet skribenter glömt, så även Eriksson. Att Miljöpartiets har delat synen på migrations och invandringspolitiken med de borgerliga tycker jag innehåller föga nyhetsvärde och orsaken till varför detta inte tas upp av diverse skribenter kan vi nog alla räkna ut.

Efter valet 2002 pågick seriösa samtal om en koalitionsregering mellan Miljöpartiet, Folkpartiet, Centern och KD. Så sent som sommaren 2009 höll migrationsminister Tobias Billström presskonferens tillsammans Miljöpartiets Mikaela Valtersson om att de ska utreda frågan om arbetskraftsinvandring - på regeringens uppdrag. Något som jag tycker förändrar bilden något av MP:s ambition att göra upp med alliansen, än den som diverse skribenter ger.

Att MP nu inte engagerat sig mer i denna fråga under mandatperioden är de nog själva ganska tacksamma över idag. Den 29:e augusti gick Tobias Billström ut och deklarerade att de gångna fyra åren av borgerlig integrationspolitik var fyra förlorade år. – Jag erkänner att vi misslyckats med integrationen men om man vill bli frisk måste man först erkänna att man är sjuk, berättade då Moderaternas integrationspolitiske talesperson. Om Miljöpartiet hade velat varit med på den pressträffen tvivlar jag på, inte ens ansvarig minister Nyamko Sabuni från Folkpartiet medverkade.

Gammelmedia på detta:
SvD / SvD2 / DN / Expressen / Aftonbladet / Expressen2 / DN2 /

Nymedia på detta:
Ankersjö / Svensson / Johan Westerholm / Peter Högberg / Birger Schlaug /


Krassman / In Your Face

måndag, september 27, 2010

Inget blågrönt i sikte

Nog för att Centerpartiet påstår sig vara en grön röst men att döma av det möte som Fredrik Reinfeldt haft med Miljöpartiet så verkar inte någon blågrön röra vara aktuell. Reinfeldt har tidigare deklarerat att han inte tänker kommentera de pågående förhandlingarna kring regeringsbildandet utan lämnar det till övriga parter att hantera.

Av det jag läst så verkar Wetterstrand och Eriksson ge ett samlat intryck och att de i dessa "förhandlingar" visat på att ta långsiktigt ansvar för politiken, och konstigt vore det ju annars. Det finns ju FÅ andra partier som visat så långtgående ansvarstagande för vår planet som Miljöpartiet, så att dom inte skulle leverera detta även nu är väntat.

Gammelmedia på detta:
SvD / DN / DN2 / Aftonbladet / Expressen /

Nymedia på detta:
Tänkvärt! Eller inte? / Jonas Sjöstedt / Den hälsosamme / Rasmus Lenefors /


Krassman / In Your Face

Studie i mörkblått navelludd

I dag så ger sig Claes Arvidsson på konststycket att skriva något som skall uppfattas som en framtidsberättelse över Socialdemokratin. Detta utifrån sin egen horisont av mörkblått navelludd. I sin iver att smäda Sveriges största parti utmålar Arvidsson Socialdemokraterna för att tillsätta kriskongresser, kriskommission med en krisledning under krisartade former och just detta gör att han landar i att bli en parodi på sig själv.


Arvidsson försöker med valda utfall hitta poänger för att påskina att Sveriges största parti inte skulle vara en samhällsbärande faktor att räkna med. Hans enögda analys av Socialdemokratins utveckling i Europa kan inte se som något annat än en konservativ eldsjäl som skyr solidaritet och skatt efter bärkraft likt en vampyr skyr vitlök och vigvatten. Socialdemokratin är Arvidssons demon som skall misskrediteras och han verkar tro sig själv stå med en silverpåle ovanför en sovande Mona Sahlin.

Socialdemokratin är uträknad och nu skall dödsstöten utdelas, tror han. Desperation lyser igenom och han sluggar vilt och hoppas på en träff som gör att partiet som bildades 1889 går ner för räkning. Att Socialdemokraterna i Grekland fått väljarnas förtroende att lyfta landet ut krisen måste tveklöst hålla Arvidsson vaken om nätterna. Hans krönika med drapor om Socialdemokratin som gubbig, maktfullkomlig och hans villkorslösa lovsong till borgerligheten som det enda statsbärande är unken och tillskrivs av undertecknad som hans "all time low" i analys vilket tangerar Folkpartisten Ulf Öfverbergs nivå i DN.

Gammelmedia på detta:
SvD / DN /


Krassman / In Your Face

torsdag, september 23, 2010

Nära och långt borta

Befinner mig just nu i Venedig men har på grund av anledning svårt att släppa valet hemma i Sverige. Igår hade vi personaldag med S-kansliet i riksdagen och då fick vi en gedigen genomgång av valresultatet från Mats Lindström från Novus opinion.

Visst har enskilda frågor avgjort valet för många väljare men de kunde även avgjorts av de enskilda fallen, som fallet med Annica Holmquist. Men dessa ensklida frågor är inte de som nu är det avgörande för mitt parti, det är andra frågor som är det.

Hur skall vi vitalisera vår politik för att bättre nå ut till väljarna. Hur skall vi arbeta långsiktigt på att återigen bli förknippat med att vara samhällsbärande och ansvarstagande. Vi är fortfarande Sveriges största parti, men vill vi fortsätta vara det krävs det en pånyttfödelse för Sveriges Socialdemokrati.

Krassman / In Your Face






tisdag, september 21, 2010

1460 dagar kvar till maktskifte

I dag så är det 1460 dagar kvar till maktskiftet och oppositionsarbetet så här långt går bra. Inviterna till Miljöpartiet från den borgerliga alliansen avlöser varandra och det osäkra läget som råder kring makten över Sveriges parlament tar sig det ena märklig uttrycket efter det andra. De sista rösterna är ännu inte räknade och som det ser ut så finns det fortfarande en snöbolls chans i helvetet att alliansens får egen majoritet.

Miljöpartiets väljare har givit en tydlig signal att Maria Wetterstrand och Peter Eriksson inte har mandat att ingå i en borgerlig allians enligt en mätning genomförd av Aftonbladet. 53 procent av MP:s väljare svarar nej på ett samarbete med de borgerliga och i SVT:s Valu svarade 20 procent av MP:s väljare att de vill se ett samarbete över blockgränserna. Sveriges före detta vice statsminister, Maud Olofsson, har nu öppnat dörren för att erbjuda ministerposter för MP.

Detta skulle utradera Centerpartiet som grön röst, vilket naturligtvis är välkommet. Dock tvivlar jag på sannolikheten i att Maud skulle kunna leverera sitt eget partis undergång så snabbt, även om det nu skulle vara välkommet. Intressant är att Maud Olofsson ondgör sig över att Miljöpartiet skulle ha svängt åt vänster i sin politik. Hon kanske själv skulle ta och titta på vart hennes eget parti hamnat med henne bakom ratten. Lite mer till höger så möter hon snart KPMLR.

Jag ser fram emot den första opinionsmätningen när väl röken har lagt sig från detta kaos som råder. Det skall bli skönt att ta tag i gjorda analyser, planer och det förändringsarbete som behöver göras för en kommande valseger. För om 1460 dagar så öppnar återigen vallokalerna och en Socialdemokrati med vinden i ryggen, med hissade segel och kapten Sahlin vid rodret kommer att göra det bästa valet på åtta år, och jag själv kommer vara där och bevittna det hela.

Gammelmedia på detta:
SvD / SvD2 / DN / DN2/ DN3 / AFB / AFB2 / Expressen / Expressen2 / DN4 / AFB3 /

Nymedia på detta:
Rasmus Lenefors / Tänkvärt! Eller inte? / Kildén & Åsman / Ett Hjärta RÖTT / Martin Moberg / Peter Högberg / Kent Persson / Jinge / Annarkia / Röda Berget / Svensson / S-Buzz / Alliansfritt Sverige / Kulturbloggen /

Krassman / In Your Face

måndag, september 20, 2010

Vi skulle talat mer om döden

Under början av mandatperioden så talades det mycket tydligt om att vi Socialdemokrater måste sluta tala om döden. Detta var en slutsats vi drog från valförlusten 2006 och den kan i vissa delar stämma, men med valnatten färsk i minnet samtidigt som analyserna och spekulationerna pågår i media så tror jag att den var felaktig.


Alla vi som var aktiva kände det de sista dagarna, det var något som hade hänt. Den borgerliga alliansens oförmåga att kunna hantera frågeställningen kring de "enskilda fallen" i sjukförsäkringen var deras största svaghet. Att vi talade om sjukförsäkringen var inget nytt. Det har vi gjort innan den var klar och ända sedan de borgerliga riksdagsledamöterna applåderade när beslutet togs så har den funnits med i kritiken. Men utan de där enskilda exemplen så var det ingen som lyssnade.

Vi skulle inte låta som domedagsprofeter, men nu när vi påminde alla om att de kunde bli sjuka och effekterna av den cyniska sjukförsäkringen som den borgerliga alliansens genomfört för att sänka skatterna så tog det skruv, men det tog skruv för sent. Om vi hade vågat talat mer om döden, så kanske debatten hade kommit mycket tidigare. Vi kanske kunde läsa ett annat klamydiabrev, eller något annat exempel på den borgerliga politikens baksida som hade vänt debatten.

Men nu kom det för sent. Analysen av vårt usla val har just börjat och fler tankar och funderingar på detta kommer jag återkomma till. Det faktum att vår politik inte nådde ut och att den politik som väl nådde ut inte fick väljarnas förtroende måste vi ta reda på. Att vi gjort vårt sämsta val på 96 år säger att vi har en läxa att lära, en annan läxa vi har att lära är att valförlusten som vi gjorde 2006 inte lärde oss tillräckligt.

Gammelmedia på detta:
SvD / DN / Expressen / Aftonbladet /

Nymedia på detta:
Kulturbloggen
/ Alliansfritt Sverige / Mina Moderata karameller / Tänkvärt! Eller inte? /


Krassman / In Your Face

Magplask

Gårdagens val är sannerligen ett magplask för oss Socialdemokrater, men även för alla de andra partierna. De enda som är valtes vinnare är Sverigedemokraterna, förlorarna är som jag ser det övriga Sverige. Vi Socialdemokrater backar och den borgeliga alliansen har inte en egen majoritet. Skall det rödgröna samarbetet fortsätta och skall den borgeliga allinsen bestå som vi känner den är sedan igår de två största frågor.

I dag vet vi inte hur den parlamenteriska situationen kommer att lösa sig, men att den borgeliga alliansen med Fredrik Reinfeldt har bollen i sin hand är tydligt. Det är upp till honom att nu presentera ett hållbart regeringsalternativ, men hur det skall se ut vet vi inte. Vi Socialdemokrater gör ett uselt val, men alliansen har även den ett minskat mandat från väljarna. Nu väntar fyra år till, men av vad vet vi inte ännu.

Vi Socialdemokrater skall nu vända blicken innåt. Vi skall rannsaka och analysera de gångna fyra åren av opposition och dess resultat. Det politiska ledarskapet inom partiet, samarbetet med Vänsterpartiet och Miljöpartiet och framför allt hur debatten skall föras i det nu rådande politikska klimatet. Redan under valvakan var all de journalister som jag talde med mest intresserade av stödet för vår partiledare och jag vill bara klargöra en sak kring detta. Det kommer rulla huvuden inom Socialdemokraterna, men Mona Sahlins är inte ett av dom.

Gammelmedia på detta:
Aftonbladet / DN /SvD / Expressen

Nymedia på detta:
HBT-Sossen / Åsa Westlund / Rasmus Lenefors / Johan Westerholm / Peter Högberg / Johanna Graf /

Krassman / In Your Face

söndag, september 19, 2010

I dag väljer vi väg för Sverige

För fyra år sedan så vann den borgerliga alliansens med Fredrik Reinfeldt i spetsen valet med 2,16 procent. Sedan dessa så har vi sett ett Sverige i förändring. Trygghetssystemen har förändrats och just tryggheten i dessa system har minskats. Sjuka och arbetslösa har fått avstått till förmån för de friska och arbetande. Sverige slits isär och klyftorna ökar, något som borgerliga politiker kallar för att skapa drivkrafter för arbete.


När den borgerlig regeringen vann så hade vi en arbetslöshet på cirka fem procent, i dag så ligger den på över åtta. Det har blivit 100 000 fler arbetslösa på fyra år och sysselsättningsgraden har minskat med 2 procentenheter. 1 av 3 arbetslösa är långtidsarbetslösa och socialbidragen skenar i majoriteten av Sveriges kommuner.

Utanförskapet som var det borgerliga mantrat 2006 nämns aldrig, och jag vet varför. Det utanförskap som dom mer eller mindre skulle utrota under mandatperioden har ökat med 300 000. I dag är utanförskapet 1 503 158 personer. Enligt Moderaternas egna definition var det nämligen 1 209 000 i utanförskap 2006.

I dag kan vi välja en annan väg för Sverige än den vi sett de senaste fyra åren. Det finns ett rödgrönt alternativ som kommer sätta de nya jobben, utveckling av välfärden och minskade klyftor före borgerliga skattesänkningar för de som redan fått och massiva utförsäljningar av vårt gemensamma ägande. Valet är ditt och om du ångrat din redan lagda röst så har du tills vallokalerna stänger på dig att ändra din röst.

Rösta för ett mer rättvist, mer jämställt, mer solidariskt och mer klimatsmart Sverige! I dag har du chansen att bli en av de som röstar för att Sverige ska få sin första kvinnliga statsminister någonsin. Rösta på Socialdemokraterna!

Gammelmedia på detta:
SvD / Aftonbladet / DN / Expressen /

Nymedia på detta:

Martin Moberg / Jytte Guteland / Peter Andersson / HBT-Sossen / Alla smutsiga detaljer / Tokmoderaten / Peter Högberg / Johan Westerholm / På riktigt / Rasmus Lenefors / S-Buzz / Alliansfritt Sverige / Röda Berget / Veronica Palm / Ankersjö / Under den lugna korkeken / Federley / Calle Fridén /


Krassman / In Your Face

lördag, september 18, 2010

Lösningen på fallet Holmquist, byt regering



Charaderna kring fallet Annica Holmquist fortsätter. Oviljan att inte våga sätta individen i centrum, ner det stänker ner Moderaternas vackra fasad om att ta ansvar för Sverige tar sig allt märkligare uttryck. Vi kunde se Reinfeldts ny strategi under partiledardebatten igår och dessutom så verkar självaste överdirektören på försäkringskassan fått order om att skademinimera det enskilda fallet Holmquist.

Enligt överdirektör Stig Orustfjord har det tillkommit "nya omständigheter" och han uppger också att berörda ska träffas på måndag, något som Emelie Holmquist tillbakavisar. Försäkringskassan har inte diskuterat någon annan lösning med dem. De har inte heller bestämt ett möte, bara att de ska höras nästa vecka. Orustfjord sade i går till TT att han var "hoppfull att vi ska kunna lösa hennes ekonomiska situation utifrån de förutsättningar som finns".

Han sade även att det inte handlar om den mediala uppmärksamheten, utan att de nya omständigheterna som skulle kunna leda till en lösning handlar om personliga förhållanden. Ett uttalande som jag tycker understryker hans uppdrag att "tysta" ärendet. - Det finns inga nya omständigheter. Vad skulle det vara? Vi har ju inte pratat med dem. De har haft alla dokument och gett ett avslag. Stig Orustfjord uttrycker det som att det är löst, att Annica Holmquist inte ska behöva jobba mer. Det är lögn, säger Emelie Holmquist till TT, och jag tror henne.

Jag har skrivit det tidigare, och jag skriver det igen. Frågan om sjukförsäkringen är avgörande och kan avgöra. Den är avgörande när det gäller att beskriva skillnaderna mellan de rödgröna och den borgerliga politiken, och den kan avgöra valet i morgon. När jag nu läser masskopierade kommentarer från de som försvarar sjukförsäkringen och borgerliga bloggare, betalda eller obetalda, som i inlägg efter inlägg rusar regeringen till undsättning blir det tydligt. Det blir tydligt att frågan kan avgöra valet, deras inlägg stinker fullkomligen av rädsla.

Gammelmedia på detta:
DN / SvD / Aftonbladet / Expressen / Aftonbaldet2 /

Nymedia på detta:
Beelzebjörn / Röda Malmö / Kent Persson / Jinge / Ett hjärta RÖTT / Kaj Raving / Alliansfritt Sverige / Kulturbloggen /

Krassman / In Your Face

Sjukförsäkringen sänker Moderaterna

Så har det äntligen kommit, beviset på att Moderaternas egna politik är deras största fiende. I dagens SvD/Sifo så tas just frågan om den borgerliga sjukförsäkringen upp. Toivo Sjörén från Sifo konstaterar att kvinnornas att ökade stöd för de rödgröna beror på att sjukförsäkringsfrågan åter finns i debatten. De har tidigare varit en svag punkt för de borgerliga säger han, samtidigt som han konstaterar att det fortfarande är det.

– Vi har sett att alliansens tappar väljare när man diskuterar enskilda fall i sjukförsäkringsfrågor. Klarar man inte att diskutera det förlorar man väljare, säger Toivo. När effekterna av den borgerliga politiken diskuteras så märks det på opinionen, kanske inte så konstigt att media under en längre tid valt att lägga krutet på helt andra saker än just detta. Det har ju till och med kommit frågor om fallet Annica Holmqvist varit planterat. Jag konstaterar att medialogiken trotsar verkligheten återigen och att deras agenda är långt från offentlig.

Under veckan har alliansens försprång minskat med 5,1 procentenheter och det statistiskt säkra försprånget är enligt mätningen 4,6 procentenheter. Över 10 procent av de tillfrågade är osäkra och allt kommer att avgöras dessa två dagar. Även DN presenterar sin Synovate i dag där alliansens har ett minskande försprång med 6,4 procentenheter och 15 procent osäkra. Vi rödgröna kommer att knacka dörr, dela flygblad, ringa väljare, blogga och fylla våra valstugor för en valseger och en ny politik för Sverige. En politik som klara att diskutera de enskilda fallen.

Gammelmedia på detta:
SvD / DN / Aftonbladet / Expressen / Aftonbladet2 /

Nymedia på detta:
Jonas Sjöstedt / Tänkvärt! Eller inte? / Peter Andersson / Röda Berget / Peter Högberg / Mina Moderata karameller / Klamydiabrevet / HBT-Sossen /


Krassman / In Your Face

fredag, september 17, 2010

Vi är de enskilda fallen

Under torgmötet med Ylva Johansson och de två avhoppade, tidigare aktiva Moderaterna, Lars Sjöblom och Liisa Lettson så kom det fram en kille till mig och talade om detta med de enskilda fallen. Han hade varit runt och talat om sjukförsäkringen med massor med Moderata valarbetare och gång efter gång när han tog upp alla de exempel som vi läser om i media så var svaret det samma. – Kan inte kommentera det enskilda fallet.

Ylva Johansson, Lars Sjöblom och Liisa Lettson från dagen torgmöte

Jag tog upp detta med Lars och Liisa under torgmötet och de gav en bra beskrivning av det Moderata synsättet när det kommer till de som är sjuka. När det gäller retoriken så vurmar alltid Moderater om individen och den enskilde. Men när det kommer till kritan i en så viktig fråga som sjukförsäkringen så är svaret alltid det samma - Kan inte kommentera det enskilda fallet. Den socialakompetensen saknas inom Moderaterna berättade Lars, man vågar helt enkelt inte se den enskilde individen.

Moderaterna skriver på sin hemsida att de är ett parti som söker utmaningarna, pekar på samhällsproblemen och som sätter resultatet för människor före sakfrågorna. Men ändå så vill ingen tala om just de enskilda fallen. Man har en ideologisk lösning på ett problem, men när det väl kommer till den enskilde individen så bryr man sig inte. Reinfeldt har uttryckt det så här i Aftonbaldet – Människor kommer i kläm. Det är så att säga nästan oundvikligt i varje samhällsförändring. Detta trots att remissinstanserna hade pekat på de effekter vi nu ser av den nya sjukförsäkringen.

Vi rödgröna vill ha en sjukförsäkring där sjuka tillåts att vara sjuka och där varje enskild individ bedöms utifrån sina förutsättningar. Varje människa är unik och varje människa kan bli sjuk eller råka ut för en allvarlig olycka. Att som ansvarig politiker inte vilja kommentera ett enskilt fall är ett blunda för verkligheten, verkligheten består nämligen bara av enskilda fall, vi är alla de enskilda fallen.

Den totala kollapsen av den borgerliga retoriken kom direkt efter gårdagens partiledardebatt då Aftonbladet tog upp det enskilda fall, som nu representerar var och ens enskilda fall som vill se en mänsklig sjukförsäkring, fallet med Annica Holmqvist. Reinfeldt meddelar att han inte känner till fallet, och där bryter hans presschef Roberta Alenius intervjun. På vägen ut från studion säger Alenius upprört till Aftonbladets reporter – Ni frågar ju hela tiden om enskilda fall.

Där har ni alltså det genomgående svaret från partiet som styr Sverige, och beskriver sig själva som att de pekar på samhällsproblemen och sätter resultatet för människor före sakfrågorna. På söndag så har du möjlighet att ändra på detta, på söndag kan du rösta rödgrönt för en sjukförsäkring som ser varje enskilt fall, för det kommer aldrig de göra som sätter skattesänkningar på bekostnad av sjukas trygghet.

Nytt avhopp från Moderaterna

Återigen så skapar den borgerliga sjukförsäkringen avhopp inom Moderaterna. Den här gången är det Liisa Lettson i Solna som fått nog av sitt partis politik mot dom sjuka. Likt Lars Sjöblom menar hon att hon att hon inte kan försvara ett parti som bedriver förföljelse av sjuka. Liisa arbetar som personligt ombud och hon ser dagligen konsekvenserna av sjukreglerna och hur många sjuka får lämna hus och hem.



Liisa anser att dagens sjukregler är helt oacceptabla och en katastrof för många sjuka.- Det här är det största systemfelet jag någonsin sett. Rättssäkerheten är satt ur spel. Regeringens mål att sänka sjuktalet har lett till att de använder vilka medel som helst. De som är sjuka blir kränkande behandlade och döljs så att ingen ser vad som verkligen pågår, säger Liisa.

Jag läste om nyheten på Facebook och jag ringde upp Liisa sent igår kväll. Hon berättade att hon varit Moderat länge men att beslutet som hon tagit inte var svårt. Jag frågade om hon hade läst om Lars Sjöblom och det hade hon gjort. I dag så skall jag hålla i ett torgmöte med Ylva Johansson (S) på Sergelstorg och Lars Sjöblom skall medverka och berätta om sitt ställningstagande. Jag frågade Liisa om även hon ville medverka och svaret kom direkt. – Ja det vill jag!

Alla kan bli sjuka, och blir vi sjuka blir vi inte friskare bara för att vi blir fattigare. Jag säger inte nej till skattesänkningar, men inte på bekostnad av kvalitén i skolan, inte på bekostnad av massarbetslöshet hos våra unga och inte på bekostnad av att sjukskrivna skall tvingas till socialbidrag. På söndag kan du vara med och förändra detta, rösta rödgrönt på söndag för en human sjukförsäkring.

Gammelmedia på detta:
TV4 / SvD / DN / Aftonbladet / Aftonbladet2 / Aftonbladet3 /

Nymedia på detta:
Storstad / Martin Moberg / Veronica Palm / Veroncia Palm2 / S-Buzz / Rödgrön / Johan Westerholm / Stefans konspirationer / Alliansfritt Sverige / Alliansfritt Sverige2 /

Krassman / In Your Face

torsdag, september 16, 2010

Skattesänkningar på bekostnad av sjuka

Den borgerliga sjukförsäkringen är en fråga som upprör och skrämmer, och det med all rätt. Mona Sahlin har genom sitt uttalande om att ytterligare 30 000 personer kommer att sparkas ur sjukförsäkringen om alliansen vinner valet blivit föremål för Aftonbladets "lögndetektor". Jag kan konstatera att efter ha läst artikeln tvingas inse att Mona Sahlin hade fel, det är nämligen 40 000 personer det rör sig om.


Aftonbladet ger ändå Mona Sahlin rätt i sitt påstående. Under 2010 kommer 42 650 människor bli utförsäkrade enligt Försäkringskassan och vi har alla kunnit tagit del av de effekter detta haft för enskilda. Visst finns det de som kommit tillbaka till arbete, och jag gläds över dessa två procent. Detta rättfärdigar dock inte ett cyniskt och kallt system som genförts för att finansiera skattesäkningar för de som har ett jobb.

Gammelmedia på detta:
Aftonbladet /

Nymedia på detta:

Peter Högberg /

Krassman / In Your Face

Frågan som avgör, och kan avgöra

Det är skillnaderna i politiken som avgör valet. Länge så hade den borgerliga alliansens haft som strategi att beskriva det som att bara skilde sig på decimalen. Borgerliga företrädare hänvisade till siffror och skillnader på finansiering, men vad de aldrig talade om var den skillnaden som finns i människosynen och samhället i politiken. En av de frågor som verkligen beskriver dessa skillnader är den borgerliga sjukförsäkringen.

Jag hade ett samtal med en väljare igår och hon tyckte att alla politiker vill att alla skall få det bättre och att det inte skilde så mycket på politiken mellan blocken. Jag lyssnade och så frågade jag henne vad hon tyckte om den nya sjukförsäkringen, hon blev helt tyst, till en början. Sedan berättade hon om ett fall som hon hade kommit i kontakt med i sin närhet. Vi hade ett långt samtal och innan vi avslutade samtalet så citerade jag Göran Persson från det han sade på Centralen igår om skattesänkningar på bekostnad av andra grupper möjligheter, och hon höll med.

I dag kan vi i läsa om ytterligare ett exempel på den borgerliga sjukförsäkringens utformning och dess effekter. Det är Emelie som på bloggen Klamydiabrevet skriver om hur sjukförsäkringen drabbat hennes svårt sjuka mamma. Detta är bara ett av alla de exempel på sjuka som drabbat av den borgerliga sjukförsäkringen, en sjukförsäkring som skapades för att finansiera skattesänkningar för de som har ett jobb.

Ylva Johansson har utmanat Moderaternas Socialförsäkringsminister att debattera sjukförsäkringen någon gång, när det passar henne, den här sista veckan av valrörelsen. Inte helt oväntat så har Cristina Husmark Pehrsson meddelat att hon inte har tid. Jag kan även meddela att den tidigare Moderaten Lars Sjöblom, som nu mer är medlem i Socialdemokraterna värvar röster hos sina tidigare partikamrater till Socialdemokraterna, på just denna fråga.

Gammelmedia på detta:
SvD / DN / Expressen /

Nymedia på detta:
Alliansfritt Sverige / Alliansfritt Sverige2 / Johan Westerholm / S-Buzz / På riktigt / Annika Högberg / Kulturbloggen / Veronica Palm / Peter Högberg / Jämlikhetsanden / Signerat Kjellberg /

Krassman / In Your Face

onsdag, september 15, 2010

Till Fredrick F

Fredrick Federley har har blivit nedslagen av fyra typer utanför sin bostad i Hammarby sjöstad. Nog för att Moderaten Christoffer Järkeborn försöker ragga röster på sin slogan "Tryggt och snyggt i Sjöstaden", men att tror att denna attack som dessa puckon utfört har något att göra med att Sjöstaden skulle vara otrygg tror jag har fel. Idioterna som utförde attacken tog hans plånbok, men chansen att detta skulle vara ett rån ser jag som noll.


Federley är en politiker som engagerar och den personen som han är älskar man eller hatar man. Jag tillhör gruppen som går under den första kategorin. Jag ogillar hans politik, hans arroganta framtoning, och tramsiga bortförklaringar, om sanningen skall fram så ogillar jag nog allt han gör. Men bortsett från det så respekterar jag honom och hans sätt att vara.

Federley behövs, och detta vill jag att du, Fredrick Federley skall veta. Jag uppskattar ditt sätt att vara och den dagen du ändrar dig för att någon annan vill det eller för att du hotats eller fått spö som ikväll, så har dom vunnit. Dom som inte kan acceptera att det finns människor som faktisk vågar följa sitt hjärta, för de kommer alltid att hata människor som dig. Men dom skall inte vinna, du skall fan i få ett lika tragiskt slut som det i Brokeback Mountain.

P.S
Åk mer taxi i framtiden, men fan inte på mina skattepengar ;-)

Gammelmedia på detta:
DN / SvD / Aftonbladet / Expressen /


Nymedia på detta:
Norha4you´s weblog
/Tankar från en gråsäl / Mymlan / Min klon är snyggare än.... /

Krassman / In Your Face

Göran Persson på centralen



I dag så var det en fullkomligt glimmrande Göran Persson som visade glöd, som så många gånger förr på centralen i Stockholm. Så här sista dagarna av valrörelsen 2010 så talade han om skillnaderna i politiken och högerns prioriteringar. "Skattesäkningar, jag tack! Men inte skattesänkningar på beskotnad av sammanhållningen och solidariteten, inte på bekostnad kvalitén i skolan och inte på beksotand av kampen mot ungdomsarbetslösheten".

Gammelmedia på detta:
SvD / SvD2 / Politikerkollen /

Krassman / In Your Face

En röst på Fi och PP är förlorade röster

Under den senaste tiden så har Gudrun Schymans Fi och Rick Falkvinges Piratparti levt en osäkert i opinionen. Trots återkommande utspel från dessa två partier så har aldrig något av dessa partier varit i närheten av att ta plats i Sveriges riksdag. Att dessa två partier skulle vända sitt hopplösa utgångsläge och bli valets vinnare har nog de flesta insett att det inte kommer ske, trots att det fortfarande finns så många osäkra väljare.

Jag tvingas konstatera att som läget är så är en röst på Gudrun Schyman och Fi ger en röst på den borgerliga alliansen. En röst på Fi eller PP kommer med största sannolikhet att bli förlorade röster och risken är att vi får se fyra år till av borgerligt styre som betyder en förlorad kamp för ökad jämställdhet, bibehållen FRA-lag och ännu mer integritetskränkande lagstiftning och övervakning.

Båda dessa partier har ett berättigande i politiken och jag delar deras syn i ett antal politiska frågor. Men vad varje väljare måste ställa sig, nu när media med tydliga borgerliga kopplingar skriver om stödröster till KD och C är vad en röst på Fi eller PP kommer att betyda. Valet kommer att bli jämt men jag säger att dessa röster kommer att betyda fyra år till av borgerligt styre, och i värsta fall med SD som vågmästare.

Gammelmedia på detta:
Expressen /

Nymedia på detta:
HBT-Sossen /

Krassman / In Your Face

Att inte redovisa sina egna siffror



Ett litet filmklipp från gårdagens utfrågning av alliansen. Nu fick "de fyras gäng" på bästa sändningstid oemotsagda trixa med siffror och och spela ovetande. Visst är det märkligt att man inte har bättre koll än detta, på sin egna siffror. Eller kan det är så att de helt enkelt inte vill komma ihåg dom?

Något som de heller inte talar om är att det utanförskap som dom mer eller mindre skulle utrota under denna mandatperiod har ökat med 300 000. I dag är utanförskapet 1 503 158 personer. Enligt Moderaternas egna definition var det 1 209 000 i utanförskap 2006.

Gammelmedia på detta:
SvD / SvD2 / DN /Aftonbladet /Di /

Nymedia på detta:
Alliansfritt Sverige / S-Buzz / HBT-Sossen / Peter Andersson /


Krassman / In Your Face

tisdag, september 14, 2010

Vår samhällsmodell som försökskanin

Mona Sahlin, Thomas Östros och Wanja Lundby-Wedin beskriver i SvD det borgerliga experiment som just nu pågår på svensk arbetsmarknad. Regeringens jobbpolitik går ut på att pressa lönerna på arbetsmarknaden för att få fram fler jobb, en strategi som många bekräftar. Även Moderaternas egna mästare i ämnet skattesänkningar, Fredrik Reinfeldt har själv gjort det.

Den borgerliga arbetslinjen är alltså inte bara att sjuka skall klassas som arbetslösa och att arbetslösa skall ha försämrade ekonomiska möjligheter. Syftet är att man lönekraven från anställda skall minska och arbetsgivarnas marginaler öka. Inget är nytt under solen inom högerns politik och oavsett hur många gånger Schlingmann påpekar att man är de ”Nya” Moderaterna så kommer detta aldrig att förändras.

Detta ligger helt i linje med de borgerliga planerna på sämre villkor för unga och sämre anställningstrygghet på arbetsmarknaden. Det är anställdas villkor och framtida löneutrymme som skall leda till att fler jobb skapas och gör att Sveriges konkurrenskraft kommer öka. RUT-högern och dess anhängare försöker skylla allt på krisen men det faktum som skribenter påpekar kvarstår: 100000 fler arbetslösa, rekordhög långtidsarbetslöshet, växande utanförskap och en ungdomsarbetslöshet som nästan är högst i Europa.

Valet den 19:e september handlar om vilket samhälle vi vill se och det är två tydliga alternativ som står mot varandra. Nya jobb, utvecklad välfärd och minskade klyftor står mot borgerliga skattesänkningar som riktar sig till dem som redan har det gott ställt. Den 19:e september har du möjlighet att välja väg för Sverige.

Gammelmedia på detta:
SvD

Nymedia på detta:
Kulturbloggen / Martin Moberg / Peter Högberg / Kilden & Åsman / Alf Svensson / Röda Berget / Grevad Lux / Tänkvärt! Eller inte? / Hanna Stymne Bratt /

Krassman / In Your Face

Klarar GW ett förhör?

Dragplåstret till Kristdemokraten Alf Svenssons personvalskampanj till Europaparlamentet 2009, Leif GW Persson är sin vana trogen och deklarerar gladeligen i Expressen att han kommer rösta på just Kristdemokraterna i årets val. Att nu GW skulle rösta på KD kanske kommer som en chock för många, men inte för mig.

GW uppger i sin krönika att han röstat på Socialdemokraterna hela sitt liv, men så icke den här gången. När jag läser denna bomb som GW nu levererar undrar jag hur hans gamla vapendragare Alf Svensson uppfattar nyheten. Det var ju så sent som i juni 2009 som samma Leif GW Persson deklarerade att han skulle rösta på just Kristdemokraten Alf Svensson. Nedan hittar ni länken till den även den helt onyanserade deklarationen, som GW även då publicerade i Expressen.

Leif GW Persson kanske även i framtiden kommer att hävda att han alltid röstat på Socialdemokraterna, och eftersom bevisbördan ligger hos mig som misstror hans ord så kommer det troligtvis inte leda till något åtal i frågan. Men om GW skulle klara ett förhör, där jag är förhörsledare och det är sanningshalten i hans påstående att han alltid röstat på Socialdemokraterna som skulle redovisas ställer jag som föga troligt.

Gammelmedia på detta:

Nymedia på detta:

Krassman / In Your Face

Det RUT-högern inte vill tala om

Sista veckan av valrörelsen och det är fortfarande ickefrågorna som dominerar i media. Vilka skall regera med vilka, vilka åker in, vilka åker ut och vilka ökar mest i den senaste mätningen. Vad som gör den pågående rapporteringen ännu mer intressant är dessutom artikeln i Aftonbladet som publicerades av "Den allierade jornalisten".

I dag är det dags för ännu en ny mätning att ta plats i media och man kan bara undra om balansen mellan den och den faktiska politiken som valet handlar om kommer att vara balanserad, vilket jag tvivlar på starkt. Medias rapportering på nyhetsplats till trots så finns det inslag som tränger igenom bruset, något som RUT-högern inte vill tala om, och som ni förstår så menar jag inte DN:s ledarsida.

Under rubriken "”Sverige håller på att slitas sönder” så publicerar i dag ett antal artister det som valet den 19:e september handlar om. Skribenterna skriver bland annat följande: "Alliansregeringen bär ett stort ansvar. I en omfattning som saknar motstycke håller den gemensamma välfärden på att urholkas, säljas ut eller förvandlats till ett simpelt vinstmaskineri för privata ägare".

Artikeln visar tydligt vilka frågor det är som avgörs av valets utgång den 19:e september. Alternativen har presenterats tydligt. De rödgröna regeringsalternativet står för en politik med fokus på fler jobb, utevecklad välfärd och minskade klyftor. Mot detta står en borgerlig allians som tänker fortsätta i fyra år till med mer av amma politik som nu. Orättvsia skatter, utförsäkrade sjuka och mer till de som redan har. Sverige håller på att slitas sönder, oavsett hur mycket det spekuleras i stödröster till Centerpartiet.

Gammelmedia på detta:

Nymedia på detta:

Krassman / In Your Face

måndag, september 13, 2010

Knuffen för vecka 35

Måndag och valrörlsens tempo märks på riksdagskansliet. Just kommit från ett torgmöte med Ylva Johansson och trots regnet så var det många som lyssnade och ställde frågor om den borgerliga sjukförsäkringen, som var temat för dagen. En snabbtitt på Knuff listan och jag kan se att det hårdnar i toppen på listan. Kent Persson håller fortfarande förstaplatsen men maginalen till Peter Andersson har minskat med 70 poäng under veckan.

Veckans klättrare bland våra Nätrötter är tveklöst Martin Moberg som efter en vecka av högkvalitativt bloggande kliver tre platser på listan. Veckan ras, om ändå litet, gör Cleas Krantz som tappar två platser. Överiga NetRoots-bloggare på listan enligt nedan. Sista veckan och det är nu det avgörs. 2006 så bestämde sig 30% av de som röstade på valdagen sista veckan, på valdagen var det 10% som bestämmde sig.

2. Peter Andersson (oför)
3. Alliansfritt Sverige (oför)
11. Mitt i steget (oför)
12. Peter Högberg (oför)
15. Röda Berget (oför)
16. Kulturbloggen (oför)
19. Martin Moberg (+3)
21. In Your Face (-1)
22. Storstad (+1)
23. HBT-Sossen (+2)
27. Svensson (-1)
29. S-buzz (+1)
36. Claes Krantz (-2)
39. Jinges Web&Fotoblogg (+1)
41. Ulrika Falk (oför)
46. Magnihasa (-1)
48. Ett Hjärta RÖTT (+1)

Krassman / In Your Face

lördag, september 11, 2010

SD och det återkommande inslaget

Expressen skriver i dag om Expo:s granskning av SD och deras kandidater inför valet nästa söndag. Föga förvånande så visar det sig att 51 av Sverigedemokraternas kandidater har kopplingar till den rasistiska vit makt-rörelsen. Åtta av dem är före detta medlemmar i högerextremistiska Nationaldemokraterna. En av dessa deltog dessutom som frivillig legosoldat i Pluton Viking i inbördeskriget på Balkan.

Kandidat för SD på väg till fullmäktige i Borås ....

Av de 233 kommuner som SD kandiderar i finns det SD-politiker med kopplingar till vit makt-rörelsen i 28. I ytterligare sju kommuner finns kandidater som tidigare varit medlemmar i högerextremistiska Nationaldemokraterna. SD:s återkommande inslag med kopplingar till nazister och rasister verkar liksom aldrig att försvinna, och frågan är väl om detta förvånar någon. Att de slängt militärkläderna på hyllan och polerat sin fasad uppvisar ju en lika grund trovärdighet som om att Moderaterna skulle vara ett arbetarparti och företräda alla i samhället.

SD kommer alltid förbli ett parti för främlingsfientliga, rasister och homofober. Ett parti som är Sverigefientligt och som hämtar sin näring i att göra skillnader på människor, istället för att se våra likheter. SD kommer för alltid var en sockerbit för spyflugor att samlas på. Deras försök att verka som vackra och demokratiska fjärilar kommer aldrig att lyckas.

Gammelmedia på om SD:
Expressen / DN /SvD / Aftonbladet
/

Krassman / In Your Face

Städhjälp för pensionärer istället för chefredaktörer

Vi rödgröna går till val på att slopa skattesubventionen för hushållsnära tjänster. Istället vill vi föra en fördelningspolitik som inte bara gynnar de som har höga inkomster och redan i dag kan betala sin städning och putsning av matsilvret, som dessutom har råd att betala det vitt. Konjunkturinstitutet påstod i veckan att RUT helt skulle finansiera sig själv, i takt med att skatteintäkterna ökar och kostnaderna för olika bidrag minskar.

RUT-högern jublade men efter två dagar visar det sig att KI:s siffror inte stämmer. Rapporten som visade att RUT skulle var gratis för staten var fem år gammal och finansierades av arbetsgivarorganisationen Almega. KI:s generaldirektör Mats Dillén tar nu avstånd från de gjorda uttalandena. Dillén meddelar att den analys som gjordes byggde på långsiktiga antaganden, och dit har man inte nått när det gäller RUT-reformen, den är ju nämligen bara tre år gammal. Dessutom har ju Almega visat enormt låg trovärdighet i debatten kring RUT-avdraget tidigare.

Vi rödgröna inför en maxtaxa för hemtjänsten på 100 kronor timman. Vi tycker att det är bättre att vår äldre får en ökad livskvalitet genom de skattepengar vi betalar än att de används för att subventioner städning och direktörer och andra som redan kan bekosta sin städning själva. Vi får väl se om gammelmedia med alla sin välbetalda tyckare som själva använder RUT-avdraget kommer att rapportera lika storstilat om KI:s nya hållning till RUT eller om de kommer de låta de gå obemärkt förbi.

Gammelmedia på detta:
Dagens PS
/ SvD / E24 / DN /

Nymedia på detta:

Martin Moberg
/ Ali Esbati / LO-Bloggen /Storstad / Peter Högberg / Thord Pettersson /


Krassman / In Your Face

torsdag, september 09, 2010

Schlingmann tar bladet från munen

Schlingmanns nyhetsbrev bjuder i dag på en uppmaning utöver det vanliga. Schlingmann som gång efter annan varit ute och dementerat att det skulle finnas någon kampanj som syftar till att angripa Mona Sahlin. Detta trots mail och uttalanden från olika statsråd och x-statsråd. Vi känner dock till Moderaternas önskan att detta val skall var ett presidentval där personerna är viktigare än politiken, och i dag tar Schlingmann bladet från munnen.
Slutskedet i Moderaternas valrörelse skall enligt Schlingmanns senste nyhetsbrev handla om detta, och låt mig citera Schlingmann "Till alla engagerade sympatisörer; kom ut som moderater och berätta för andra! Det största hotet mot den ekonomiska uppgången och jobben i Sverige är Mona Sahlin". Det är alltså Mona Sahlin som är hotet, och det är detta som deras sympatisörer skall berätta för alla de känner.

De skall inte tala om hur de nya jobben skall skapas, inte hur de skenande socialbidragen skall stoppas. Inte om klyftorna mellan pensionärer och de som arbetar skall minska, inte om våra trupper i Afghanistan skall vara kvar till sist. Den skall inte tala om klimathotet och inte om 415 000 arbetslösa och om de ökade klyftor i Sverige. De skall inte tala om fyra år av misslyckad integrationspolitik och att 85 000 personer kommer att vara utsparkade från sjukförsäkringen med fyra år till med borgerlig regering. De skall tala om att Mona Sahlin som är hotet.

Krassman / In Your Face

M + C + KD + FP + SD = ?

Centerpartiets Maud Olofsson drog sig inte för att utmåla Lars Ohly som kommunist och deklarerade klart och tydligt att hon aldrig skulle sitta i samma regering som denna kommunist. Vad Maud Olofssons tycker när det gäller att regera med en rasist och homofob är dock mer oklart. SD kommer inte att ta plats i riksdagen men om olyckan skulle vara framme och detta Sverigefientliga parti skulle ta plats i den samma så måste korten läggas på bordet innan.

Det rödgröna blocket har i alla fall redogjort för de planer som finns för att finna underlag till en rödgrön regering, men den borgerliga alliansens har precis som i frågan om svenska truppers närvaro i Afghanistan duckat för frågeställningen. Men nu börjar det brännas, och Fredrik Reinfeldt har sig själv och sina allianskamrater att tacka för detta. Anna-Lena Lodenius och Mats Wingborg ställde frågan till Reinfeldt i SvD: Om de röd-gröna blir störst, men med SD som vågmästare, kan du garantera att du då inte kommer att fortsätta att styra med stöd av SD?

Fredrik Reinfeldt, Maud Olofsson och de andra inom alliansens har haft som viktigaste frågeställning att under mandatperioden kräva svar om framtida från de rödgröna. Nu är det dags för alliansens och Fredrik Reinfeldt att svara på frågan om de tänker styra Sverige med det partiet som han själv säger är Sverigefientligt. Väljarna har rätt till ett svar om det bara är de rödgröna partierna som inte tänker göra sig beroende av Sverigedemokraterna.

Gammelmedia på detta:
SvD / DN / Aftonbladet /

Nymedia på detta:
Anna-Lena Lodenius / Ett hjärta rött / Tänkvärt! Eller inte? / Guero / Jonas Sjöstedt / Tokmoderaten /Alltid rött alltid rätt /


Krassman / In Your Face

onsdag, september 08, 2010

Brors på väg mot sammanbrott

Henrik Brors på DN måste nu vara nära ett nervöst sammanbrott på grund av läget i opinionen. Det blev tydligt för mig när han i dag skulle skriva om DN/Synaovates senaste opinionsundersökning. Det första i Brors analys som fick mig att förstå att något inte stod riktigt rätt till var hans kommentar av FP:s lyft på 0,6 procentenheter i mätningen.



Visst så har det varit ett antal utspel om skolan, men att tro att just dessa skulle ha attraherat yngre män har jag svårt att tro på. Jag tror inte att de har attraherats av Folkpartiets hårdare tag i skolan, utan mot hårdare tag mot flyktingar och invandrare. Folkpartiet har ju nu mer gjort som tradition att kräva hårdare tag mot denna grupp, i slutet av en pågående valrörelse.

Nästa formulering som stärker min tro om att Henrik Brors sammanbrott är nära, eller att det behövs nya korrekturläsare på DN är följande sammanfattning när det gäller mandatfördelningen, om denna mätning skulle bli ett valresultat:



Att den borgerliga alliansen efter valet skulle ha 332 mandat i riksdagen ser jag som föga troligt för att inte säga omöjligt, jag tror inte ens att alliansen vinner valet. Socialdemokraterna blir i mätningen största parti och alla vet att det är dessa dagar som nu återstår som kommer att avgöra valet. Många är fortfarande osäkra och andelen som bestämmer sig sent har vi sett öka i tidigare val. Valet 2010 kommer att avgöras på valdagen, inte innan.

Gammelmedia på detta:
DN / SvD /

Nymedia på detta:
Peter Andersson / Peter Högberg / Jonas Sjöstedt / Alltid rött alltid rätt / Böhlmark /


Krassman / In Your Face