fredag, december 31, 2010

Borgerliga plattityder

I dag så tar Reinfeldt till orda i SvD. Som seden bjuder när minoritetsregeringens galjonsfigur tar till orda så är det landsfaderliga brösttoner som basuneras, och precis som vanligt så blir bilden av verkligheten som han beskriver från sitt elfenbenstorn överensstämmande med sanningen i mycket små portioner. Reinfeldt skriver om nya reformer, och presenterar gamla förslag som så här långt vidgat klyftan inom alla de områden som han beskriver.

Det ser allt jämt ut som att alliansens plan, istället för att hålla ihop landet, är att mer pengar skall läggas på att bibehålla eller göra skillnaderna större och tydligare i vårt avlånga land. Reinfeldt tillskriver den borgerliga arbetslinjen valsegern 2010, en arbetslinje som enligt gällande prognoser kommer uppvisa samma arbetslöshet 2014 som den gjorde när alliansen vann valet 2006. Tyvärr Reinfeldt, en valanalys kräver lite mer än detta för att imponera.

Den kritiken som Reinfeldt fått för att ha slut på idéer verkar passerat propagandaminster Per Schlingmann helt. I artikeln så kokar man om den gamla soppan och vart förnyelsen i politiken finns är det ingen som vet, speciellt inte Reinfeldt själv. Det viktigaste insatsen för jobb är skattesänkningar, de konkreta förslagen uteblir, men skattesänkningarna finns kvar. Noterar att kampen mot utanförskapet som var på agendan 2006 nu återigen infinner sig i Moderaternas vokabulär. Det var ju ganska tyst om utanförskapet under valrörelsen.

Som nummer två kommer skolan. En skola som tydligt uppvisat att klyftorna ökar mellan eleverna skall nu få nytt betygssystem, ny lärarutbildning, lärarlegitimation, förstärkta insatser för fortbildning av lärare samt skarpare och tydligare kunskapskrav i skolan. Hur alla elever skall ges möjlighet att klara detta verkar vara helt och hållet en fråga om högre krav och utökad kompetens hos lärarna. En förklaring som jag tror utelämnar en hel del, och lämnar en hel del mer att önska.

Som nummer tre kommer pensionärerna. Nya skattesänkningar är att vänta, trots att Reinfeldt själv ansåg att den rödgröna skattesänkningen som förslogs mot pensionärerna var att sänka skatterna för miljonärer. Klyftan mellan de som arbetet och de som arbetar kommer ändå att bestå i Reinfeldts Sverige, eftersom ett nytt steg jobbskatteavdraget är prioriterat. Ordningen är ju känd sedan länge i det borgerliga Sverige. Det skall löna sig att arbeta, att ha arbetat skall inte löna sig, oavsett vilka plattityder som Reinfeldt nu väljer att använda.

Som nummer fyra skriver Schlingmann om att man skall fortsätta att ta ansvar för Sverige. Hur klyftorna skall minskas, klimatet skall värnas, välfärden utvecklas och hur jämställdheten skall ökas nämns inget. Artikeln avslutas med följande ord som inte kan ses som något annat än borgerliga plattityder där politiken ekar innehållslöst: "Ett Sverige som håller samman, utvecklas och låter människor växa". Hade mannen i elfenbenstornet hade haft den ambitionen borde de reformer som nämns varit något mer än samma gammal skåpmat.

Gammelmedia på detta:
SvD /

Nymedia på detta:
Kent Persson / Peter Andersson / Tokmoderaten / Alltid rött alltid rätt /

Krassman / In Your Face

torsdag, december 30, 2010

Det handlar om att sälja

Jag har tidigare berört kungahusets under det gångna året på bloggen, inte ens kungahusets turbulenta år har gått mig förbi obemärkt. Visst så har Madeleine brutit med Jonas, men det ser jag knappast som en egentlig skandal, det finns bra mycket viktigare saker att skriva om. "Den motvillige monarken" och drottning Silivias uppenbara motstånd mot att klarlägg hennes pappas bruna förflutna ser jag som de riktiga skoopen under det året, men det är det tydligen inte alla som gör.

Kungen, familjen och drottningen....ha ha ha

TT Spektra har i förväg fått se SVT-programmet "Året med kungafamiljen" som skall sändas nu på måndag. Att kungahuset skulle haft ett skandalomsusat år verkar gått SVT förbi ganska så ordentligt. "Den motvillige monarken" ägnas två minuter av den timslånga sändningen, den brutna förlovningen en minut. Annars är det idel inslag från resor, invigningar och Nobelhögtidligheter. Silvias motstånd till att klargöra sin fars "affärer", som hon tidigare kommenterat, nämns inte i artikeln. Det skulle dock förvåna mig mycket om public service-kanalen SVT som inte tar politisk ställning skulle ta upp det.

Programledaren och journalisten Linda Nyberg, säger att syftet med programmet inte är att granska kungafamiljen utan att "skildra deras arbetsår". Hur mycket dessa skandaler påverkat kungafamiljens arbetsår är tydligen inte fullt så intressant att skildar. Hur hovet håller krismöten, försöken att mediaträna kungen med varierande framgång och Madeleines vägran att medverka på Nobelfetsen, alla dessa exempel tycker jag skulle vara intressant att ta del av.

Det skulle säkert ge en mycket ärlig och korrekt bild av kungafamiljens arbetsår, som nu programmet skall handla om. Om sanningen skulle komma fram när det gäller årets episod av programmet så skulle den nog vara att det handlar om att sälja. Sälja in kungahuset i våra hjärtan, ännu en gång. Jag tycker det känns som att apanaget till kungahuset sträcka sig ända in TV-huset på gärdet och vi skattebetalare förväntas att tugga och svälja smörjan som duktiga medborgare, någon annan än mig som känner sig lurad?

Gammelmedia på detta:
SvD / DN / DN2 / Aftonbladet /

Nymedia på detta:
Tro, hopp & kärlek / Ernvik media / Görans tankar och bagateller / Jinge /

Krassman / In Your Face

onsdag, december 29, 2010

Låt proffsen sköta puffarna

Till nyårshelgen så kommer otaliga människor att få uppsöka sjukvård på grund av skador som uppkommit av fyrverkerier. Trots att det infördes ett förbud mot smällare för snart tio år sedan har minskningen av skador uteblivit. Varje år skadas 250-300 personer så allvarligt av fyrverkerier att de behöver uppsöka en akutmottagning. Dessutom orsakar fyrverkerier stor oro för många djur och stora skador på byggnader och annan egendom.

Av dem som vårdas på sjukhus till följd av fyrverkeriolyckor är nästan nio av tio män och drygt 40 procent är yngre än 18 år. 70 % av de som uppsöker vård är män under 25 år. Eftersom att de flesta skadade är just yngre män kan man misstänka att mörkertalet för antalet skadade är stort. Det kan ju knappast ses som tufft att bli skadad av en raket på fyllan, därför söker man inte vård. Visst har antalet som vårdas på sjukhus efter sina skador minskat, men att tala om att det skett någon förändring kring beteendet kring fyrverkerier är det inte, något mer måste verkligen till.

Låt proffsen sköta detta istället för Svensson...

Lagstiftningen kring fyrverkerierna och försäljningen är omfattande och jag uppfattar dom som ett rent lapptäcke. Det har länge varit olagligt att köpa ut fyrverkerier till personer under 18 år och sedan september i år har lagen förtydligats. Jag tror dock inte vi kommer få se många "langare" som får en rättslig påföljd av sitt agerande. Först när försäljning till privatpersoner förbjuds kommer vi få se skillnad i statistiken. Så länge män i "odödlig ålder" har möjligheten att lägga sina fingrar på fyrverkerier och tända sina stubiner, efter några stadiga innanför västen, så kommer inget att ske med antalet olyckor.

Jag uppskattar fyrverkerier vid nyår och alla andra festliga tillfällen när det används, men sett mot den historik som finns på ämnet bör man överlåta detta till professionen och de som är utbildade på området. Kunde prinsessan Victoria avstå fyrverkerier på sitt bröllop så kan vi vanlig dödliga säkert göra det samma. Jag anser att för att vi skall minska skador på människor, djur och vår miljö så bör försäljning av fyrverkerier till privatpersoner förbjudas.

Gammelmedia på fyrverkerier:
DN / SvD / SvD2 / DN2 / SvD3 / SvD4 / DN3 /

Krassman / In Your Face

måndag, december 27, 2010

100 dagar sedan valet

I dag är det 100 dagar sedan valet avgjordes och enligt Skops senste skoop så är Moderaterna Sveriges största parti, på andra borgerliga partiers bekostnad. Stödröster till Centerpartiet och Kristdemokraterna har nu flytt sin kos och dessa mickroskopiskt stora drönarpartierna till Moderaterna får i den senste mätningen 3,8 respektive 2,8 procent. Ett väl förtjänat omdömme från den tillfrågade 1 100 personerna, om ni frågar mig.

Ni äldre och ettablerade hundar har att lär av den här valpen...

För oss Socialdemokrater håller nedgången i sig. Våra 28, 2 procent tillskrivs av DN epitetet "rekordlågt väljarstöd" vilket knappast kan ses som en relevant bedömning. Jag är övertygad om att allt eftersom Sveriges största parti, enligt valet, kommer till arbetsro så kommer inte de senaste 100 dagarna kommer vara bättre än de 100 kommande. En eloge till Ylva Johansson, som var tidig med att deklarera sin framtida politik, även nu meddelar sin kandidatur till att vara med och leda Socialdemokraterna. Kanske inte så tydligt som man gör det inom Miljöpartiet, men jag bli glad ändå.

Jag uppmanar fler att följa Charlie Hanssons tänk och deklarera sina politiska ambitioner. Det närmast tåras i mina ögon av tanken på att vi kan vara på väg att släppa jante-lagen inom mitt parti, och våga säga att jag kan och jag vill. Utan att bli straffad och hamna i kylan, och ställas på tillväxt som det så kärt heter inom min arbetarkommun. Skall vi hitta tillbaka till (S)amtiden som Krin Pettersson skriver i dagens Aftonbladet så krävs det förtroendevalda som vågar visa just det förstnämnda, att visa på förtroende.

Gammelmedia på detta:
DN / DN2 / SvD / SvD2 / Expressen /DN3 /

Nymedia på detta:

Krassman / In Your Face

lördag, december 25, 2010

Förbön för Socialdemokraterna

Debatten om Socialdemokraternas framtid har i gammelmedia mesta handlat om vem som skall bli partiets nya ordförande. Inspirerade av en allt för enkel quickfix som genomförts inom Moderaterna tror man nu att Socialdemokratins framtid avgöras av att välja ny lagledare och att denne skall leverera TV-debatter, långa debattartiklar, segra i webbmätningar, om vinna opinionsmätningarna i vem som är populärast. Då har Socialdemokraterna lyckats, men tyvärr så måste jag göra er besvikna, så enkelt är det inte, ty vi stys inte av en PR-byrå.


Karin Pettersson skriver i dag en ledare i Aftonbladet som är väl värd att uppmärksamma. Den handlar om att Socialdemokraterna måste uppvisa mer jävlar anamma. Jag håller med Karin, och för att mitt parti skall kunna uppvisa denna jävlar anamma så krävs det ett antal saker. Jag vill nämligen hävda att jävlar anamma är ett slutgiltigt besked på sin övertygelse. För detta krävs mod. För att uppnå detta mod krävs självförtroende och självkänsla. I dag så kan man ju undra vart dess två sistnämnda befinner sig inom Socialdemokraterna.

Visst så ser vi att den hos enskilda aktiva, men att tala om att detta skulle vara en gemensam kollektiv känsla för vår politik och vårt parti är tyvärr inte med sanningen överensstämmande. Jag har skrivit det åtskilliga gånger, att jag hoppats på att det blir sämre innan det blir bättre. Jag vägrar nämligen tro att de problem som finns inom vårt parti, och som Mona Sahlin pekat på, försvinner genom att hon lämnar som partiordförande. Vi som är aktiva inom partiet måste nu ta vårt ansvar, eller lämna över till de som är villiga att göra det.

Antalet aktiva Socialdemokrater jag själv sett om bärande på ett förbrukat engagemang, som förvandlats till förvaltande är legio. Detta kommer förändras först när vi byggt upp vårt självförtroende, och då kan visa det jävlar anamma som vi behöver visa våra väljare. Jag gör precis som Westerholm gör denna 25:e december 2010, jag citerar till Katrine Kielos när det gäller dessa bärare av ett förbrukat engagemang: Flytta på er, och det är ingenting personligt – än så länge – bara ni flyttar på er. Gör oss den tjänsten, ni skymmer nämligen sikten med ert agerande för våra värderingar. Dessa, inte ni, är tidlösa. De heter frihet, jämlikhet och solidaritet vilket ni tycks ha glömt bort.

Gammelmedia på detta:

Nymedia på detta:

Krassman / In Your Face

torsdag, december 23, 2010

När lyfts frågan från sportsidorna?

Återigen så har påstådda supporters visat sitt rätta jag. Ännu en gång kan vi konstatera att ett derby i Stockholm sänkt oss skandalrubriker och jag frågar mig återigen varför och hur länge skall vi ställa upp på detta pubertala trams. Gårdagens fiasko har enligt media sin upprinnelse efter det att en ung tjej blivit knuffad. Mannen som knuffade henne ska ha vägrat att be om ursäkt och blev då misshandlad. När ordningsvakter ingrep utbröt kalabalik och AIK-fans misshandlade sina egna säkerhetsvakter.

Inga julklappar till er era töntar....

Jag har skrivit om fotbollsvåldet otalig gånger och varje gång det sker så undrar jag om man skall man skratta eller gråta, skall man bli förvånad eller bara rycka på axlarna åt dessa Neandeltalare. Men när har övriga samhället fått nog? Hur länge skall våra skattemedel användas till Poliser som får göra massinsatser för miljoner på oilka matcher istället för att jaga riktiga brottslingar? Hur länge skall dessa nyheter förpassas till sportsidorna och inte på debbattsidorna.

Jag ställer mig även frågande till klubbarnas, polisens och politikers arbete kring våldet. Varje gång en matchskandal utspelts och barnfamiljer få fly läktarna tycker jag det låter likadant från de som kan göra något åt problemen. Den här gången är det en snabb rapport som skall lösa problemen. Ett av förslagen är att man inte skall sälja biljetter till motståndarnas supporters för att hindra att onsdagens fisko upprepar sig vid nästa derby denb 11:e januari. Själv ställer jag mig tveksam till att derby problematiken inom hockyn nu skulle vara avklarad.

Jag tror att problematiken med supportervåldet kommer att lösas först är det blir en allmän angelägenhet och när samhället utanför idrotten sätter upp en nolltolerans mot läktarvåldet. Ett första steg för att nå detta är att media tar ett nytt tänk och inte sätter frågan i karrantän på sina respektive sportsidor. Först när allmänheten reagerar på dessa påstådda supporters och kosnaderna för samhället så kommer de reella lösningarna att presenteras. I dagsläget är det alldeles för många som blundar.....

Gammelmedia på detta:

Nymedia på detta:

Krassman / In Your Face

tisdag, december 21, 2010

Gör skolan avgiftsfri

Sverige är ett unikt land på många sätt. Ett sätt som gör Sverige unikt är våra friskolor, inte att de är just privata bolag utan det som är unikt är att friskolorna och deras ägare får göra enorma vinster på våra skattepengar. Vi är ett av de få länderna i Europa som har ett så tillåtande system och jag hoppas att debatten om i vems fickor våra skattemedel hamnar ökar i samma takt som friskolornas miljardvinster har gjort.



Rapport har gått igenom alla Sveriges 600 skolor som drivs som aktiebolag. 150 av dom gjorde vinster på över en miljon kronor och totalt var det rörelsevinster på 800 miljoner kronor i dessa 600 bolag, 800 miljoner av våra skattepengar. Nu talas det om att kunna begränsa dessa vinster. Klyftorna mellan eleverna ökar, vinsterna tillfaller riskakapitalbolag istället för de elever som behöver ökade resurser.

Samtidigt som detta sker, helt enligt lagens mening så får föräldrar betala dolda avgifter för sina barns skolgång. Detta eftersom lagstiftningen kring detta befinner sig i en gråzon. Enligt skollagen ska skolan i princip vara avgiftsfri, men bestämmelserna medger att det får förekomma enstaka inslag som kan medföra en obetydlig kostnad för eleverna.

Skolinspektionen har titta på detta och av förarbetena framgår att det inte avgöra vad som är en obetydlig kostnad. Det får helt ekelt avgöras av huvudmannen för skolan i varje enskilt fall. Jag kan med glädje konstatera att det fakltiskt finns kommuner som är villiga att göra detta istället för att befinna sig i gråzonen av lagen.

I dag kan vi läsa i Sydöstran att Karlskrona kommun nu inför enhelt avgiftsfri grundskola. Socialdemokraterna har genom Paul Melén satt frågan i ljuset och Patrik Hansson (S) som är 2:e vice ordförande i barn- och ungdomsnämnden är särskilt nöjd över att det från och med nu är slut med bussavgifter och annat som barnen fått betala extra för i skolan. Socialdemokraterna i Karlskrona har tagit steget, nu är frågan när övriga Sverige kommer att följa efter?

Gammelmedia på detta:
Sydöstran / Sydöstran2 / DN /

Nymedia på detta:
Martin Moberg /

Mycket läsvärt:
Eva-Lena Jansson om SD:s ställningstaganden kring A-kassan
Veronica Palm om Primegate
Lena Sommestad om Primegate


Krassman / In Your Face

måndag, december 20, 2010

Primegate fortsätter

I dag meddelar Arenagruppen att man bryter med PR-byrån Prime. När Primegate uppdagades så hade skulle jag precis kliva på planet för en helg i Köpenhamn, nyheten har jag därför mest följt sporadiskt. Efter att nu läst bloggare, Aftonbladets uppföljning och i dag mailet från Arenagruppen så kan det vara dags att skriva ner sina egna tankar om det inträffade.

Bakgrunden känner de flesta men kan tålas att repeteras. Aftonbladet har avslöjat att Svenskt Näringsliv givit Prime ett uppdrag värt fyra miljoner kronor för att försöka påverka Socialdemokraterna mot en mer tillväxtvänlig riktning. Första felet man gjorde här från Svenskt Näringsliv var att tro att det skulle behövas ett projekt inom Socialdemokrater för att driva tillväxtvänlig politik. Hade man läst på lite av historien så hade näringslivet kunna spara fyra miljoner och en PR-byrå från ett av de mest pinsamma avslöjandena inom branchens historia.

Mitt parti har en historia av att inte lyssna på andra, än de inom familjen. En historia som har sina för och nacksdelar. Men i den takt samhället och politiken förändras så tror jag det är klokt att lyssna på sina familjelmedlemmar, men även på de som befinner sig på ett längre avstånd från barmen. Eller som den kinesiska författaren till boken Krigskonsten (Art of War), Sun Tzu, uttryckte det "keep your friends close, but your enemies closer". Meningsmotståndare och personer med andra ingångar och erfarenheter kan vara väl värda att lyssna till, för att man sedan fattar sina egna beslut.

Öppenheten inom partiet lämnar en hel del mer att önska och smusslet kring val av partiordförande och det genomförda förtroenderådet är två bra exempel på detta. Primegate gör att Arengruppen bryter med Prime för att skademinimera och som Johan Westerhom så träffande uttrycker effekten: "Prime kommer gissningsvis fortsätta att misslyckas med sin egen krishantering, de kommer sannolikt – i god socialdemokratisk anda – sluta sig för omvärlden och hoppas att förtroendet återskapas som i ett trollslag".

Det tycks som att vi Socialdemokrater nu uppvisar ett trackreckord som är sämre än Kungahusets. Den 19:e juni fick Victoria sin kille från Ockelbo, nog för att uppslutningen inte var vad man räknat med men bilden av kungahuset var i det närmaste obefläckad. Sex månader senare är hans majestät nationens största skämt. Internation skvallerprss fylls till bredden och hans egen dotter vill inte ens medveka på Nobelmiddagen på grund av uppståndelsen.

Vi Socialdemokrater förlorade valet men blev ändå Sveriges största parti. Tre månader senare är vi på väg ner mot 25 procent i sympatier, en avgående ledare som offrats av partiet och enskillda profiler som uttrycker politik som strider mot kongressbeslut och avlagda vallöften. Kommer vi nu låta historien upprepa sig? Kommer vi sluta oss för att lösa frågorna gällande bemanning och kommande produkter själva, utan att lyssna på andra. Då tror jag vi riskerar se utspel om att vi skall bli tillväxtfientliga och samtidigt ompröva avskaffandet av monarkins arvsprincip inom kort. Vi kan bättre, och det vet jag.

Gammelmedia på detta:

Nymedia på detta:

Krassman / In Your Face

fredag, december 17, 2010

1373 dagar kvar till valet

Som jag skrivit nu ett antal gånger så hoppas jag att Socialdemokraternas opinionsläge förvärras, innan det förbättras. United Minds mätning i slutet av november visade då att Socialdemokraternas lägsta nivå var nådd, men som tur var är icke det fallet. Då när Mona Sahlin hade meddelat att hon avgår som partiledare uppnådde vi 29,1 procent av väljarstödet. I dag noterar Synovate Socialdemokraterna på 26,7 procent.

Ökenvandringen för oss fortsätter och sett mot bakgrund av frågeställningarna kring partiets kriskommission, efterfrågan av öppenhet vid nominering av ny partiordförande och Morgan Johanssons utspel i FRA-frågan så var några andra siffror inte vänta. Socialdemokraternas profil som nu avtecknas lämnar en hel del mer att önska och jag måste tyvärr erkänna att opinionens dom mot oss är rättvis.

Den är dessutom rättvis när det gäller Miljöpartiet. Ett antal kandidater till posterna som språkrör för partiet har gjort presentationer av sin kandidatur vilket visar på spänst och att det finns en hunger inom Miljöpartiet att driva politiken framåt. Opinionen ger Miljöpartiet ett ökat förtroende, vilket är rakat motsatsen för Kristdemokraterna. De interna problemen i KD drabbar likväl partiet som Socialdemokraternas otydliga profil. KD:s stödröster har flytt sin kos och partiet hamnar i dagens mätning på 3,2 procent, ett ras med 2,4 procent sedan valet.

I övrigt så visar mätningen att Moderaterna som återigen valt att kliva ner från scen och ställa sig i rampljuset backar från förra månadens toppnotering. Trots detta och KD:s tokras så får de tre borgerliga partierna 49,4 procent mot 42,2 procent för de rödgröna. Dagens mest glädjande nyhet sett mot mätning är i alla fall är 1373 dagar kvar till valet och det faktum att ur kaos föds ordning, förhoppningsvis.

Gammelmedia på detta:
Aftonbladet / Aftonbladet2 / Expressen / DN / SvD / SvD2 /

Nymedia på detta:
Thomas Böhlmark / Peter Andersson / Tokmoderaten / Peter Högberg / Johan Westerholm / Monica Green /


Krassman / In Your Face

torsdag, december 16, 2010

Vissa väljer att blunda

I gårdagens SvD publicerade Anna Hedh och Margareta Winberg en artikel om förslaget i EU-parlamentet om skärpningar i lagen mot människohandel. I dag kan vi läsa sexköps förespråkarnas genmäle på området. Dessa nyliberaler förnekar sig inte när de nu ger sig på koststycket att beskriva prostitution som affärsuppgörelser mellan vuxna människor, att övergrepp och andra kriminella handlingar saknar koppling till prostitution och väljer att blundar för vad som behöver göras mot trafficking.


Dessa debattörer menar på fullaste allvar att Hedh och Winbergs artikel har en skandalöst låg nivå eftersom de beskriver hur ekonomiska motkrafter och män, med en självpåtagen rätt att handla med kroppar, mobiliserar mot skärpningar i lagen och att parlamentariker själva stått upp och bedyrat att ”den prostituerade som de själva besöker lever under goda förhållanden”. Debattörerna pekar gärna finger och ropar att morallag inte ligger i EU:s intresse, men de vägrar själva sätta fingret på problemen sexhandel och trafficking.

Beslutet i parlamentet innebär att medlemsländerna inte tvingas till en kriminalisering, men skall redovisa de åtgärder som de vidtar för att kriminalisera den som medvetet köper sexuella tjänster av ett människohandelsoffer. Köp av sexuella tjänster, mer känt som prostitution, kanske inte alltid skadar individ och samhälle men uppenbart är att man från medlemsländerna vågar se de problem som kan uppstå av trafficking. Något som dessa liberala debattörer inte verkar vara beredda att göra.

Rikskriminalpolisen hävdar att förbudet mot sexuella tjänster har blivit en barriär för människohandlare och kopplare som tänkt etablera sig i Sverige trots detta så förekommer det i Sverige, men inte alls i samma utsträckning som i andra EU-länder. På detta argument för att bibehålla lagstiftningen hänvisar debattörerna till att trafficking främst riktar sig mot de platser där det finns mest pengar och stora skillnader i levnadsstandard, och det är nu det blir riktigt intressant.

Jag vet inte vilken uppfattning dessa debattörer har om Sveriges ekonomi, men sett till övriga EU-länder och den senaste krisen så kan knappast Sverige ses fattigt och utblottat, trots de ökande klyftorna. Vi har i Sverige en hög levnadsstandard och vi har en ekonomisk utveckling som vida överglänser merparten av Europas länder, och har så haft. Ställt mot debattörernas påstådda orsaker till trafficking så är Sveriges rådande läge alltså en gåta.

Enligt U.S. Department of State’s beräkningar faller mellan 600 000 och 800 000 människorårligen offer för människohandel, enligt FN kan det vara så många som upp mot 2 miljoner. I ett internationellt perspektiv är det framför allt handel med kvinnor för sexuell exploateringsom är den största verksamheten. Debattörerna kan hävda att EU inte är intresserade av den svenska sexköpslagen, jag kan hävda att debattörerna inte är intresserade av att adressera problematiken med människor som köper sexuella tjänster av ett människohandelsoffer.

Gammelmedia:
SvD / SvD2 /

Nymedia på detta:

Krassman / In Your Face

onsdag, december 15, 2010

Något väsentligt mycket viktigare

Spekulationerna och debatten om Morgan Johanssons utspel under gårdagen tar kraften från det mesta i dag inom svensk media och jag ställer mig frågan hur stort utrymme detta uppenbara klavertramp skall erhålla i det som kan ses som allmänintresset. Både DN och SvD har detta som huvudnummer på sina ledare men jag tänker trots den obefintliga medialogiken och skriva om något väsentligt mycket viktigare.

Denna vecka genomför P3 sin, sedan 2008, återkommande insamling Musikhjälpen. Årets insamling går under namnet "Barn är inte till salu" och alla insamlade pengar går till projekt som motverkar människohandel. Samma vecka som detta genomförs så skall EU-parlamentet rösta om skärpta regler om människohandel, ett sammanträffande om något för att lyfta debatten om prostitution och människohandel.

Agera mot människohandeln, och önska en låt!

För sanningen är ju den att det sker även i Sverige och att det finns politiker som vill se att den lag som motverkar spridningen av detta tas bort. Rikskriminalpolisen ser att förbudet mot sexuella tjänster har blivit en barriär för människohandlare och kopplare som tänkt etablera sig i Sverige. Visst förekommer det men inte alls i samma utsträckning som i andra EU-länder, detta alltså tack vare sexköpslagen. Nu ligger alltså frågan om skärpta regler på Europanivå men motviljan mot att kriminalisera sexköp är uppenbar, trots att forskning visar att legalisering av prostitution driver på grov kriminalitet, illegal prostitution och människohandel.

Så här skriver Anna Hedh (S) och Margareta Winberg (S) i sin dagsaktuella artikel om motståndet. "Våra mångåriga försök att exportera den svenska sexköpslagen vinner sakta terräng, men de ekonomiska motkrafter och män, med en självpåtagen rätt att handla med kroppar, mobiliserar på ett sätt som är fullständigt oacceptabelt för oss".

Enligt FN:s organ mot brott och narkotika består 80 procent av människohandel av handel för sexuella ändamål. Att kriminalisera förövarna har varit utgångspunkten för de förhandlingar som Anna Hedh varit ansvarig för i Europaparlamentet. Trots att det finns en uppenbar ovilja hoppas jag att man i EU-parlamentet kommer att rösta för skärpningar i lagen mot människohandel. Att som Fredrick Federley (C) och andra nyliberaler driva frågan om att skrota sexköpslagen är nämligen inte rätt väg för att motverka människohandeln.

Gammelmedia på detta:
SvD / SvD2 / DN /

Nymedia på detta:
Kildén & Åsman /Peter Andersson / Johan Westerholm / Tro, hopp och kärlek / Martin Moberg / Johan Westerholm /


Krassman / In Your Face

tisdag, december 14, 2010

Eftertänksamhet efterlyses

I dag meddelar Morgan Johansson att Socialdemokraterna tänker följa regeringens linje gällande FRA. Jag är övertygad om att signalen som Morgan Johansson önskar lämna är att man tar ansvar och att övervakningen av våra innevånare är statsmannamässig och att det ligger i tiden, vilket tyvärr blir helt fel, och detta är djupt beklagligt. I dag är dagen då Socialdemokraterna sviker det första rödgröna vallöftet som lämnats till väljarna och jag ställer mig frågan om jag skall bli förvånad eller inte.


Jag vill, likt Johan Westerholm, påminna om den att-sats som Socialdemokraternas kongress beslutade om 2009 och vilket lyder enligt följande: “Att (S) verkar för en översyn av de lagar som på något sätt kan kränka offentlighetsprincipen och individens rätt till skydd för sin identitet och integritet i enlighet med regeringsformen och europakonventionen om mänskliga rättigheter”. Allt från denna motion som jag själv medverkat till att skriva.

Ett terrordåd med fundamentalistiska förtecken har drabbat Sverige och som i ett trollslag så tyr det sig som att varken kongressbeslut eller vallöften är relevanta. Socialdemokraterna ställer sig nu alltså bakom en utvidgad spaning och att Säpo skall kunna signalspana genom FRA. Detta trots att det alltså inte genomförts någon som helst översyn av rådande lagstiftning som skulle gjorts enligt tidigare kongressbeslut.

Det är många som manat till eftertänksamhet och att det som nu skett skall utredas innan man drar förhastade slutsatser. Att nu förespråka ytterligare lagstiftning, och lägga ett nytt lager av lag ovanpå befintliga när det gäller integritetskränkande lagstiftning är inte att visa på eftertänksamhet. Den yttre hoten mot Sverige kan absolut vara en grund till att fundera över gällande lagstiftning och FRA, det är jag fullt medveten om. Men att påbörja arbetet med det tre dagar efter det första svenska självmordsbombs-attacken utförts tycker jag knappast visar på eftertänksamhet.

Enligt uppgifter från TT så hade en anställd inom försvarsmakten skickat en varning till en bekant om misstankar ett planerat bombdåd på Drottninggatan innan det skedde. Försvarsmakten nekar och uppger att de inte känt till planerna på det inträffade händelserna. Mot denna bakgrund och det fullkomliga fiasko som "terrorhotet" i Göteborg utmynnat i, som för övrigt Säpo fortsätter att utreda, så vill jag återigen efterlysa lite eftertänksamhet när det gäller Sveriges insatser i detta krig mot terrorn.

Gammelmedia på detta:
SvD / Aftonbladet / DN / Expressen / SvD2 / Expressen2 / GP / SvD3 / SvD4 /

Nymedia på detta:
Johan Westerholm / Tokmoderaten / Peter Högberg / Peter Andersson / Svensson / Här finnes drakar / Thomas Böhlmark / Maria Ferm / Magnihasa / Martin Moberg / Prärietankar / Norha4 you´s weblog / Karl Malmqvist / Jiddra / Kulturbloggen / Rasmus Lenefors / Johan Westerholm2 / Mina Moderata karameller / Röda Berget / Jinge / Erik Laakso /

Krassman / In Your Face

fredag, december 10, 2010

Att spänna bågen

Satt i söndags och svor över den gångna tidens bloggande. Socialdemokraternas interna förehavanden har fått ett alldeles för stort utrymme på bloggen. Jag har kopierat beteendet som riksdagsledamöter, SSU:are och ordföringar från olika partidistrikt uppvisar. Vi förkunnar vad Socialdemokraterna behöver göra, och inte göra. Det är som att vi tror att det är en nationell angelägenhet. Men vem vet, det kanske ger resultat.

Det glädjer mig att det finns de som agerar. Att de finns de som låter ord övergå i handling. Låt oss ta ett exempel när det nu gäller valet av partiordförande. Det är partidistrikten som har nomineringsrätt till kongressen och det glädjer mig enormt att Veronica Palm och Socialdemokraterna i Stockholm nu vågar spänna bågen. De meddelar nu att styrelsen för partidistriktet kommer att gå ut med en fråga till sina drygt 6 000 medlemmar.


De vill nämligen veta vilka egenskaper och erfarenheter som är viktiga hos en ny partiordförande, de vill få in förslag på namn på nästa partiordförande och vilka övriga personer medlemmarna anser ska utgöra partiets ledning. Jag tycker detta vittnar om en insikt om det rådande allvaret inom Socialdemokraterna, dessutom så kommer det visa vilka av våra partidistrikt som vågar, att just spänna bågen.

Socialdemokraterna genomförde 2005 en medlemsenkät och jag kan konstatera att om vi inte bjuder in våra egna medlemmar i detta arbete utan överlåter det till en styrelse och en valberedning så är mer illa ute än vad jag först trodde. Enligt enkäten så var den största anledningen till att man gick med i Socialdemokraterna sin personliga utveckligs skull. Nu har vi alla ett ansvar att se till att följa Stockholms exempel och låta alla våra medlemmar lyssnas till.

Gör som många andra gjort, gå till Sandro Wennbergs blogg och bidra till att skapa klarhet i frågan om fler S-medlemmar ska ges rätten att nominera personer till en ny partiledning.

Gammelmedia på detta:
Expressen /

Nymedia på detta:
Johan Westerholm / Martin Moberg / Veronica Palm / Partistaten / Lena Sommestad / Peter Högberg / Jämlikhetanden / Annika Högberg / HBT-Sossen / Johanna Graf / Liza Sahlén Karlsson /

Krassman / In Your Face

torsdag, december 09, 2010

Att ta klimatfrågan på allvar

I dag så har vi som valts till ledamöter och ersättare i den nybildade kliamtnämnden en debattartikel i NT. I den så uttrycker vi en del tankar och funderingar kring ämnet men även en del farhågor som vi har inför denna nämnds reella inflytande. De kommande 10 åren kommer vara avgörande för klimatets utveckling och den kommande mandatperioden är fyra av dessa. Fyra år till av borgerlig klimatpolitik med låga ambitionsnivå och uteblivna åtgärder.


Länk till artikeln hittar ni här men även nedan i sin helhet.
-------------------------------------------------------------------------

Enligt forskarna på SMHI:s klimatforskning, Rossby Centre i Norrköping, är de närmaste tio åren helt avgörande för om vi ska lyckas vända trenden i klimatförändringen. Kommande mandatperiod är nästan halva den tiden.

Frågan är vad det borgerliga styret i kommunen tänker göra när det väl kommer till kritan? Den nya klimatnämnden får inte bli ett spel för gallerierna där man samlar dem som är intresserade av miljöfrågor, för att sedan prioritera bort dessa frågor.

Det är ett bra initiativ med en egen nämnd för klimatfrågan, men det får inte stanna där. Skall politiken på området få ett inflytande så behöver den integreras inom alla politikområden, innehålla tydliga mål som följs upp, precis som man i dag har ekonomiska mål som följs upp. Upp till bevis, säger vi till alliansens ”gröna röst” som Centerpartiet själva kallar sig. Centerpartiet har ordförandeposten i den nya nämnden och är alltså ansvarigt för verksamheten som nu skall presenteras.

Vi från oppositionen tänker ta vårt ansvar och lägga förslag på hur vår kommun skall kunna ta de viktiga stegen mot en hållbar utveckling. Tyvärr har kommunens arbete med Agenda 21 lämnat mycket att önska och det är dags att ta ett nytag kring de strategiska framtidsfrågorna. Ett första steg är ta fram en klimatstrategi för kommunen, med tydliga mål, tidsplaner, ansvariga och ett system för uppföljning.

En viktig del i detta är att kommunen och våra egna verksamheter skall använda sig av det lokala näringslivet i högre utsträckning än vad man gör i dag. Det skulle minska transporterna samtidigt som man stärker företagen och arbetsmöjligheterna i kommunen.

Vår vision av samhällsbyggnad är att människor på ett enkelt sätt ska kunna leva hållbart, även i en kommun som är så stor som vår till ytan. Det ska vara lätt att ta sig fram utan egen bil, det ska vara lätt att sopsortera, spara på energi och vatten och det ska vara lätt och säkert att ta sig till skolan själv för barnen. Vi anser att Norrtälje kommun skall ha en tidsplan för avskaffande av användandet av fossila bränslen.

Vi tror att samarbete mellan olika aktörer är en framgångsfaktor, till exempel skolor, universitet, andra myndigheter, intresseorganisationer, och som vi redan nämnt, näringslivet. För att lösa morgondagens problem krävs kreativa lösningar. För att klimatpolitiken skall bära frukt så måste den genomsyra och integreras. En egen nämnd för klimatfrågan vänder inte självmant klimatutvecklingen, det kan bara göras om klimatnämnden har ett mandat och en reell påverkan.

Det är först då vi kan få till förbättring och sedan en förändring.
Tidigare år av borgerlig klimatpolitik i vår kommun har haft en för låg ambitionsnivå och man har aldrig givit frågan ett reellt inflytande. Nu hoppas vi att majoriteten tänkt om och verkligen är villig att göra det som krävs för att vända trenden. Vi har nämligen inte tid för ännu ett spel för gallerierna.

Kristian Krassman, S
Tove Åström Engvall, S
Bengt Sellin, S
Charlotta Nilsson, S
Per-Åke Jeansson, S
Diego Lopez, V

onsdag, december 08, 2010

Förvaltare och förvandlare

I dag så publicerar en duo av föredettingar och Novus en undersökning om partiernas tillväxtpotential. Resultatet av denna undersökning andas att Socialdemokratiska väljare just nu har högre trovärdighet för partiet än vad partiet själv uttrycker i mångt och mycket. Åtta av tio Socialdemokratiska väljare tror att partiet kommer att öka sitt väljarstöd i nästa val. Fyra av tio tror till och med att stödet kommer att bli mycket större.

Två delegater från det tidigare förtroenderådet...

Detta är naturligtvis mycket glädjande och lovande men det sätter även fokus på att Socialdemokraterna måste klara den botox och identitets-behandling som partiet nu måste genomföra. Visst så måste partiets politik utvecklas och omprövas men det handlar inte om att bränna hela partiprogrammet på bål som en del verkar tro. Precis som många gånger tidigare så tror jag att kommande Socialdemokratiska kongresser klarar att leverera en aptitretande politik för väljarna, men det är själva botoxet identitetsbiten som jag kan känner oro inför.

Jag skriver botox för att det handlar om synen på partiet och identitet för att det handlar om vad som kännetecknar partiet. Den interna kulturen behöver lyftas ut i dagsljuset och en del troll som sitter kvar och surar i den Socialdemokratiska grottan behöver bäras ut och ersättas med tyckare och tänkare. Samma sak som Moderatern fick genomföra efter fiaskot med Bo Lundgren 2002. Förvaltare behöver ersättas av förvandlare för att Socialdemokraterna skall kunna uppnå denna potential som våra väljare ger uttryck för.

Novus och de två föredettingarna lyfter även fram Moderaternas tillväxtpotential hos väljarna. Enligt mätningen så är 50 procent beredda att rösta på Moderaterna och 45 procent på Socialdemokraterna. Det finns alltså ordentligt med utrymme för en rafflande politisk framtid och om 1382 dagar är det dags igen för väljarna att avgöra vilka som skall få förtroendet för att bygga Sverige starkare.

Gammelmedia på detta:

Nymedia på detta:

Krassman / In Your Face

tisdag, december 07, 2010

Att jaga en misstänkt våldtäktsman

Julian Assange är på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt i augusti i Enköping, tre fall av sexuellt ofredande i Stockholm och Enköping och ett fall av olaga tvång i Stockholm. Alla dessa misstankar om brott måste redas ut, och det vet även Assange som nekar till anklagelserna. Assange jagas även av världens mäktigaste män, inte för dess ovannämnda misstänkta brott, utan för de kontinuerliga strömmen av avslöjanden av flagrant dokumenterad diplomati med USA som avsändare.

Bara inte Assange dubbelkopia råkar illa ut...

Världens ledare tror jag hoppas på att detta "halmstrå" som anklagelserna mot Assange utgör skall minska flödet från det ständigt läckande WikiLeaks, och kanske ge möjlighet att täppa till källan för gott. Assange är nu gripen i England och ska ställas inför domstol senare idag. Den kommer sedan avgöra om han ska utlämnas till Sverige. Mina studier i konspirationsteorier skickar tydliga signaler att det nu pågår en febril verksamhet i det dolda av olika säkerhets tjänster att försöka hitta nya misstankar och åtalspunkter mot Assange.

Jag tror att det mediala intresset för denna misstänkta våldtäktsman kommer att hålla honom vid liv ett tag till. Däremot kan substansen i kommande läckor onekligen bidra till att han försvinner från jordens yta, under oklara omständigheter. Assange må vara ansvarig för WikiLeaks men verksamheten kommer att fortsätta i samma styrka oavsett om han är med eller inte.

USA:s försvarsminister, Robert Gates, meddelar att han välkomnar gripandet av Assange. Detta tycker jag är ett tradikomiskt inslag och en talande bild för hur man ser på WikiLeaks, som är en ny typ av fiende. Man tror att det är ett hot som alla andra, med andra ord har de inte lärt sig någonting eller så spelar de som att de inte förstått. Oavsett vilket så tror jag detta kommer att bli kostsamt i onödan för denna supermakt.

Detta måste tveklöst vara det mest uppmärksammade händelsen av en misstänkt våldtäktsman, men det är inte på grund av handlingarna som han misstänks för och just det ger mig en dålig smak i munnen. Jag skulle gärna vilja se att alla som misstänks för våldtäkt och häktas i sin frånvaro, efterlyses internationellt och ges samma publicitet. Det verkliga brottet som Assange verkligen misstänks för är en bisats i sammanhanget. En bisats som enligt anklagelserna mot honom innehåller ett antal brottsoffer, verkliga brottsoffer.

Något som jag aldrig tror att de diplomatiska kontakter som nu blivit offentliga kommer att bli.

Gammelmedia på detta:
DN / SvD / Aftonbladet / Expressen / DN2 / SvD2 / Aftonbladet2 / Aftonbladet3 / SvD3 / DN3 / DN4 / Aftonbladet4 /

Nymedia på detta:

Jinge / Röda Malmö / HAX / Kildén & Åsman / Poddbloggen / Min klon är snyggare än din / apg29 / Mina Moderata karameller / Svensson / Vardagskrig / Martin Moberg / Ipce Cogita / Det progressiva USA / Kommunisternas blogg / Annarkia / Tianimi /

Krassman / In Your Face

måndag, december 06, 2010

Jag nominerar Wikileaks till Nobelpris

Efterskalven från Wikileaks jordbävnings avslöjande gällande världspolisens diplomatiska arbete fortsätter på både internationell och nationell nivå. Nu är det Sveriges hemliga informations utbyte med USA som diskuteras i det offentliga. Som vanligt när det är något som är hemligt så är syftet att verksamheten skall ske i det dålda från befolkningen och den offentliga debatten.

Dagens ämne kring det hemliga samarbetet när det gäller övervakning av terrormisstänkta hade tveklöst kunna påverkat Piratpartiets reella möjligheter att ettablera sig som politiskt parti, inte därmed sagt att den frågan nu är avgjord. Men hade denna fråga blivit aktuell under FRA-debatten så är jag övertygad om att det hade haft effekt.


Vad Wikileaks har mer att läcka kommer att skaka politiken på många plan och det faktum att Sverige har haft långtgående hemliga samarbeten med USA i denna fråga kommer göra att grävande jornalister kommer fortsätta att gräva. Beatrice Ask meddelar att hon inte har något att dölja, ett uttalande som vittnar om detta bara är början på detta kapitel i Wikileaks historian.
Det är nog lite för sent för att nu utropa nya Nobelpristagare för i år men jag vill i alla fall nominera Wikileaks till kommande års fredspris i Alfred Nobels ära. Visst så kommer huvuden att rulla på metaforiskt och fysiskt av Wikileaks avslöjanden men jag är helt övertygad om att vi kommer att få se en bättre värld när detta epos i politisk omskrivning är slut.

Alfred Nobels testamente säger att priset skall tilldelas dem som "hafva gjort menskligheten den största nytta" och att en femtedel tilldelas "den som har verkat mest eller best för folkens förbrödrande och afskaffande eller minskning af stående arméer samt bildande och spridande af fredskongresser". Något som jag är helt övertygad att Wikileaks kommer att bidra till.

Gammelmedia på detta:
SvD / DN / Expressen / Aftonbladet / Aftonbladet2 / Expressen2 / SvD2 / DN2 / DN3 / SvD3 /

Nymedia på detta:
Jinge / Åsikter om allt / Jens Holm / Annarkia / Thomas Böhlmark / Röda Malmö / Alltid rött alltid rätt / Kilden & Åsman / Peter Andersson / Svensson / Vardagskrig / Röda Berget / Martin Moberg / Ipse Cogita / Kulturbloggen / Hartman / Johan Westerholm / Klartexten /

Krassman / In Your Face

söndag, december 05, 2010

Dags att vända blad Silvia?

Har precis sett andra delen i Kalla fakta:s uppföljning på drottning Silvias pappa, Walther Sommerlath. Hennes tidigare uttalanden om hennes pappas fabrik och hans politiska engagemang lämnar mot denna bakgrund en hel del mer att önska, precis som drottningen själv tycker att kungahusets rådgivare i denna fråga gör. Att Silvia inte efter det första programmet i serien reviderat sin inställning och bidrar till att klarlägga sin fars historik är inget annat än häpnadsväckande.

Hur mycket betalade han för fabriken, Silvia?

Silvia har möjlighet att klargöra och ta avstånd från det som skett när det gäller hennes fars köp av fabriken från Efim Wechsler. Silvia har möjligheten att bidra och ta avstånd från den historia som nu publiceras, men hon väljer att inte medverka i någon intervju. Silvia har möjlighet att häva den banksekretess som finns för att visa hur mycket hennes far betalade den Judiska fabrikören Efim Wechsler som nu tvingades till att sälja fabriken av de Nazistiska lagar som införts. Men hon avböjer från att medverka i en intervju.

Det svenska kungahuset hade sina glansdagar för sex månader sedan. Stora delar av Sverige stod och applåderade när Viktoria fick sin gymägare från Ockelbo. Trots att den förväntade folkfesten och turistinvasionen kom av sig så måste vi ändå konstatera att kungahuset var hett. I dag är det iskallt och Silvias agerande efter TVnäljes research är och förblir en nationell pinsamhet större än kungens kaffeflickor. Detta är ytterligare en fläck på kungahusets putsade fasad och frågan är när övriga Sverige fått nog av dessa bidragstagare.
För det har i alla fall jag fått.


Gammelmedia på detta:
TVnäljes / Aftonbladet / DN /


Krassman / In Your Face

Knuffen för vecka 48

På grund av anledning så har jag inte levererat någon Knuff lista för våra NetRoots-bloggare på några veckor. Tar dock nya tag i dag och ger er här bilden över utvecklingen bland oss progressiva bloggar. Gångna veckans klättrare är tveklöst Magnihasa som klättrar hela sex platser sedan senaste rapporteringen. Veckans tapp gör Jonas Sjöstedt som faller sex platser nedåt på listan till plats 48:a.

Välkommen in på listan säger vi till Annika Högberg med sin blogg Min politiska sida, hon äntrar Knuff listans topp 50 på en övertygande 43:e plats. Vi välkomnar även Lena Sommestad till listan som äntrar på en fin 45:e plats. En klar uppmaning till övriga läsare är att följa dessa två bloggare och länka till deras tänkvärda inlägg. Övriga 19 bloggare från NetRoots som befinner sig på topp-50 finner ni här nedan:

1. Alliansfritt Sverige (oför)
2. Peter Andersson (oför)
6. Mitt i steget (+1)
7. Peter Högberg (+1)
14. Röda Berget (+1)
15. Kulturbloggen (+2)
16. Martin Moberg (oför)
18. Storstad (oför)
19. Svensson (+2)
20. HBT-Sossen (+3)
21. In Your Face (-2)
28. Jinges Web&Fotoblogg (oför)
29. Magnihasa (+6)
30. S-buzz (+3)
38. Claes Krantz (oför)
42. Roger Jönsson (+1)
43 Min politiska sida (NY)
48. Jonas Sjöstedt (-6)
49. Ett Hjärta RÖTT (-1)

Krassman / In Your Face