måndag, februari 28, 2011

Abandon ship!

Piratpartiets analys efter valet 2010 landade i att man skulle satsa på den interna organisationen. Partiet har sedan dess rustat och byggt inifrån för att hitta organisatorisk styrka. Fokus har legat på stadgar och partiet funktionärer, eftersom man i sin analys landade i att politiken tidigare fått äga hela dagordningen. Den politiken tilltalade 0,65 procent av väljarkåren och som på beställning så rasar nu medlemsantalet inom partiet.

Piratpartiet har en vana att bita sig fast i de tekniska detaljerna kring informationssamhället, vilket inte direkt skapat någon utökad väljarbas. Man har samlat de redan frälsta och nu när man talar om traditionella insändare mer en bloggbävningar så skickas signalen att man skall bli "som andra partier". Raskt överger de medlemmarna som trodde att Piratpartiet var en ny och annorlunda företeelse det sjunkande skeppet. Anna Troberg konstaterar att man inte klarat hålla en massiv tillströmning av medlemmar sysselsatt samtidigt som man haf fokus på politiken.

Så sant så, antalet medlemmar har nu krympt från 50.000 till 16.000 men att kamplustan skulle vara slut ger inte Troberg någon känsla av. Den fastslagna linjen gäller och den egna organisationen ligger i fokus. Mitt eget parti brotts även det med en liknande frågeställning. Våra medlemmar måste bli mer inkluderade, den interna demokratin måste breddas och den enskildes engagemang värnas. Jag kan konstatera att mitt parti med 122 år på nacken har något av samma symptom som denna 5-åring som Piratpartiet är. Vem som klarar uppdraget bäst får vi se, för det är ett faktum att utan nya medlemmar så strandar vi båda två.

Gammelmedia på detta:
DN /

Nymedia på detta:

Krassman / In Your Face

Hamburgarna och arbetslinjen

Dokument inifrån har i senaste två avsnitten burit vittnesmål för den arbetsmarknad som våra unga möts av. I Sverige så har man under lång tid haft en hög ungdomsarbetslöshet, men förklaringsmodellerna från politiker, arbetsgivare och fack skiljer sig markant åt. Det är LAS som är orsaken till den höga ungdomsarbetslösheten säger borgerliga småpartier och Svenskt Näringsliv. Det är ungdomarna som är slöa och inte är villiga att ta vilket jobb som helst, de har "curlats" för mycket, säger vissa. Arbetsvillkoren och anställningstryggheten är för dålig och de unga utnyttjas säger facket. Vilket mer eller mindre avvisas av de ansvariga när frågan ställs.


I valet 2010 så var ungdomsarbetslösheten en viktig fråga, men kanske inte tillräckligt viktig. Hade vi fått fler vittnesmål som de vi nu sett från Dokument inifrån, som vi fick gällande sjukförsäkringen så kanske debatten hade blivit en annan. Den borgerliga alliansen försökta klistra bilden på de rödgröna att man ville införa en "ungdomsskatt" eftersom vi ville ta bort den skattesubvention som alliansens givit alla under 26 år som har en anställning. En Subvention som gav Mc Donalds 36 miljoner i subventioner för 2009, samma år anställde företaget 89 stycken heltidstjänster vilket betyder att varje nytt jobb på Mc Donalds kostade skattebetalarna 400 000 kronor.

Dokument inifrån hävdar att förslaget från Alliansen och de rödgröna för att komma till rätta med ungdomsarbetslösheten liknar varandra, men det är inte riktigt i linje med sanningen, men jag förstår att det blir bättre TV med den ingången. Jag misstänker även att det kan finnas andra vinklingar i programmet som man kan analysera lite djupare. Oavsett det så är det i alla fall en markant skillnad på att slopa arbetsgivaravgiften för en ung arbetslös som får ett jobb, än som i detta fall subventionera företag som har unga som är anställda.

Mc Donalds siffror levererade av företaget själva så där finns det inte mycket att ifrågasätta. Det publicerades under valet otaliga debattartiklar från olika företagare som vittnade om vilket problem det skulle betyda om de rödgröna vann valet när det gällde ungdomsarbetslösheten. Nu väntar ytterligare försämringar av anställningstryggheten i form av utökad provanställning vilket säkert kommer att omskrivas på samma sätt i kommande valrörelser.

Frågan blir slutligen på vems uppdrag och för vilka dessa subventioner och förändringar nu genomförs av den borgerliga regeringen. Är det för företagen själva, eller är det för att arbetslösa ungdomar skall få jobb. Det är nämligen uppenbart att det inte är samma sak. Den borgerliga regeringen lyfter ofta att man skall jaga fuskare skoningslöst när det gäller A-kassa och sjukförsäkring. Företag som utnyttjar FAS3, jobbcoacher och statliga subventioner som används till vinster talas det inte fullt så mycket om. Men så är det tydligen med staten och kapitalet, eller hamburgarna och arbetslinjen som det nu mer heter.

Gammelmedia på detta:
Ledarbloggen Aftonbladet / Aftonbladet / DN /

Nymedia på detta:
Roger Jönsson / De tystas röst / Kaj Raving / Kommunisternas blogg / Fredriks blogg / Löntagarbloggen /

Krassman / In Your Face

söndag, februari 27, 2011

Stoppa plågsamma partiförsök

DN skriver i dag, precis som alla andra dagar, om Socialdemokraterna och den kommande extrakongressen. Nu försöker man desperat göra ett nummer av att det inte är en partikongress som skall genomföras, utan nämligen en extrakongress, mot bakgrund av den kärleksfullt kritiska rapporten som partiets kriskommission levererat. Att de kritiska frågeställningarna kring politik och organisation inte kommer att ligga i fokus är tydligen att se lite som ett scoop, enligt DN.

För mig så kommer detta naturligtvis inte som en överraskning. Partistyrelsen fick kriskommissionens slutrapport för två veckor sedan och nu gäller det att slå an en ton och använda det momentum som rapporten innehåller för att få till en kursförändring för Socialdemokraterna. Om inte partistyrelsen skulle ta fasta på rapporten och visa på att man är beslutspotent till en kursförändring så hade den stundande kongressen varit det första gatlopp av många för partiledningen. Trots borgerliga skribenters fasa så kommer Socialdemokraterna att vässa sin profil på extrakongressen, för att på kommande kongresser forma den framtida politiken.

Extrakongressen kommer bli en nystart, en nystart som skall ägnas till att presentera olika ingångar till en fortsatt färdriktning. Den skall inte bli en förlängning på det plågsamma partiförsök som Socialdemokraterna genomgått de senaste månaderna sedan valförlusten och sedan Mona Sahlin deklarerade sin avgång. Det skall inte bli timslånga debatter om misstag som begåtts och felaktiga beslut som tagits. Därför är det som nu planeras rätt väg att gå, och vi skall inte ta medias rubriker på detta med allt för stor oro. Jag misstänker nämligen att merparten av dessa vill se just dessa timslånga debatter med gnäll och att det plågsamma partiförsöket fortsätter...

Gammelmedia på detta:
DN / Aftonbladet / SvD /

Nymedia på detta:
Rasmus Lenefors / Peter Andersson / Röda Berget / Peter Högberg / Lena Sommestad / Björn Andersson / Röda Malmö / Sörlidens / (S)ebastians tankar / Kent Persson / Johan Westerholm /


Krassman / In Your Face

Knuffen för vecka 8

En ny vecka av bloggande är till enda och det är dags att se på Knuff listan och utvecklingen bland våra NetRoots bloggare. Tidigare veckans topp-3 ligger kvar vilket tveklöst måste noteras som att Röda Berget:s närvaro inte är att se som ett populistiskt utspel från Folkpartiet mitt under en valrörelse.

Veckans största kliv uppåt på listen gör Roger Jönsson som efter en grym vecka bakom tangentbordet tar sig hela tio platser upp på listan, stort grattis Roger. Veckans ras på samma lista gör Annika Högberg som tappar åtta platser, en tillfälligt formsvacka som säkert redan gått över. Övriga NetRoots-bloggare på listan enligt nedan:

1. Alliansfritt Sverige (oför)
2. Peter Andersson (oför)
3. Röda Berget (oför)
6. Mitt i steget (oför)
8. Martin Moberg (+1)
9. Peter Högberg (-1)
13. Storstad (oför)
14. Lena Sommestad (+2)
16. HBT-Sossen (-1)
19. Svensson (-5)
23. In Your Face (+2)
25. Partistaten - av Sandro Wennberg (+2)
26. Roger Jönsson (+10)
27. Jinges Web&Fotoblogg (-6)
28. Annarkia (+1)
30. Ett Hjärta RÖTT (+2)
33. Magnihasa (+2)
38. Jonas Sjöstedt (+2)
42. Min politiska sida (-8)
45. Rebella (+1)
48. Veronica Palm (-1)

Krassman / In Your Face

torsdag, februari 24, 2011

Apple och Socialdemokraterna

Apple var tidigare uträknade som varumärket för framtiden, precis som de flesta skribenter och krönikörer tycker att Socialdemokraterna är det i dag. Båda dessa storheter, Apple och Socialdemokraterna står inför ett ledarbyte som tangerar varandra. Läser på Wall-Street bloggen med Daniel Kederstedt att Apples nuvarande vd Steve Jobs enligt rykten har sex veckor kvar i livet. Apple vägrar, förstås, sina vana trogen att kommentera – då bolaget samlar till aktieägarmöte. Liknelserna till Socialdemokraternas kongress och val av ny partiledare är flera.


Nog för att valet av Måns Zelmerlöf till ledare över "Allsång på Skansen" upprör och berör nationen, verker det som, men även denna dag så är gammelmedia fulla av spekulationer och kommentarer kring blivande ordförandeskapet inom (S). S-Kvinnor har lanserat sina fem kandidater, LO-förbundet Transport lanserar sin lösning och SSU:s ordförande Jytte Guteland tar kliver ut garderoben och deklarerar det namn som hon vill se. Viljorna är många och frågan är väl hur många lösningar som bjuds.

Oavsett hur många önskemål som nu väcks från olika organisationer så kan jag konstatera att jantelagen inom partiet allt jämt är den starkaste kraften. Antalet personer som öppet deklarerat sin kandidatur är få, men antalet namn som förordas är många många fler. Orsaken till denna miss-match är uppnbart det faktum att du som kandidat inte skall kandidera, det gör ditt partidistrikt åt dig. Öppenheten är minimal och har vi som parti ambitionen att verkligen bli Sveriges öppnaste, mest nyfikna och ödmjukaste parti mycket finns det mycket att ta tag i.

Skillnaden mot Apples situation är ganska tydlig på det här området. Apple har i dag de produkter som skapar identitet för ett stort antal, som det går bra för. Inte för att produkterna kanske är dom absolut bästa, men för att produkternas image och förpackning är det. Apple är på väg att mista sin skapare och stilbildaren som gjorde Apple till ikoner på sitt område. Socialdemokraterna är nu på väg att hitta sin stilbildare och skapare, och valet är svårt. För politiken handlar inte bara om image och förpackning, även hårdvaran måste vara den bästa.

Gammelmedia på detta:

Nymedia på detta:

Krassman / In Your Face

tisdag, februari 22, 2011

Tänka stort är bra, tänka rätt är bättre

I dag så tar Miljöpartiet i Stockholm sin Mats ur den rödgröna skolan. I SvD så deklarerar tre språkrör för MP i Stockholm att Socialdemokraterna i Stockholm vägrar inse konsekvenserna av sitt krympande väljarstöd och att blockpolitiken vandrar i dödskuggans dal. Detta omöjliggör i dagsläget ett samarbete med (S) anser man. Jag tycker det är fräscht att Mp i Stockholm tycker att väljarna bekräftat att deras karta och kompass stämmer.

Det är bra att de har självförtroende, tänker stort, och större än dagens samarbete. Men om de tänker rätt är en helt annan fråga. Skribenterna redovisar för hur de uppfattat (S) agerande när politiska poster skulle tillsättas efter valet. Här uppger de att Socialdemokraterna drev kortsiktiga egenintressen, var maktfullkomliga bara för att rädda skinnet internt. Vilket tydligen var viktigare än att respektera valresultatet och samarbeta i opposition. Om detta stämmer vet jag inte, men jag har tyvärr sett samma stelbenta och trista resonemang i min egen arbetarkommun när det gäller samarbetet med Miljöpartiet efter valet.

Vad som ligger till grund till det, enligt min erfarenhet, är rädsla till förändring och ett vurmande för att förvalta. Något som Socialdemokraterna har haft svårt att hantera under lång tid. Något som även vår egna kriskommission uttryckt väl i sin nu mer berömda slutrapport. Men om det är Socialdemokraternas fumlighet och navelskådande efter ödesvalet 2010 som skall ligga till grund för de kommande tre åren för Miljöpartiet i Stockholms arbete så har jag en del funderingar på dess möjliga framgångar.

Miljöpartiet i Stockholm tar ett kliv framåt och konstaterar krasst att Socialdemokraterna och Moderaterna har gemensamt att de snubblar och faller när det kommer till framtidens utmaningar. Som bevis för sitt case använder Mp de två tidigare valen, och jag undrar stilla om Mp:s framgångar från de valen är att se som solonummer och att Mp uppfattats som ett eget alternativ, för det är ju nämligen så de skall uppfattas i kommande val.

Mellan valet 06-10 ökade stödet för Mp i Stockholm med 4,67 %. Mellan valet 02-06 ökade det med 3,85 %. Om det stödet kommer att hålla i sig, eller öka är en chansning som Mp är villiga att ta. Om väljarna i Stockholm tror att Mp kan vara det statsbärande partiet återstår att se. Jag gillar dock att de provar sina vingar och ser om de kan flyga på egen hand, men jag skulle inte vara ärlig om jag inte nämnde vilka risker som finns. De kan falla hårt till marken och de kan flyga allt för nära solen, orsakerna till uppbrottet som Mp i dag redovisar kan vara ett tecken på att det senare redan är på väg att ske.

Gammlemedia på detta:
SvD / DN / SvD2 / SvD3 /

Nymedia på detta:
PLC / Tokmoderaten / Martin Moberg / Kent Persson / Roger Jönsson / Badlands Hyena / Mikael Persson / Anybody´s place / Miss / Jan i Askersund / Ett hjärta rött / Ring Broman för protokoll / HBT-Sossen /

Krassman / In Your Face

söndag, februari 20, 2011

Linder är full av oro för (S) framtid

I dag så har SvD ledarskribent, PJ Anders Linder, en tydlig deklaration i sin ledare. Jag läser rätt så mycket tidningar men jag tycker aldrig jag sett en sådan uttalad oro och ängslan över Socialdemokraternas framtid. Enligt Linder är det riktigt illa ute med den svenska Socialdemokratin och dess utmaningar inför framtiden. Det verkar nästan vara så stora att frågan om att ens anta utmaningen för att bygga en politik för framtidens Sverige är utsiktslösa, enligt Linder.

Jag gläds verkligen över hans oro och all den ångest han känner inför mitt partis framtid, men det är liksom något som inte verkar stå rätt till i Linders ledare. Hans utgångspunkt är kriskommissionens slutrapport och han är tydlig när han höjer sitt varningens finger till läsaren med hjärtat till vänster. "Om S går till val på dess budskap har bara en grupp utöver de borgerliga kampanjstrategerna skäl att glädjas. Det är statsvetarna, som får ett lysande tillfälle att peka ut den grundläggande idékonflikten mellan politisering och pluralism", skriver Linder.

Linder blandar friskt mellan jämförelser i politikens historia och kriskommissionens rapport, men om det är genom detta han förstärker den oro han uppenbart känner för Socialdemokraternas nästa steg tvivlar jag dock på. Linder spekulerar i att rapporten går samma väg som så många andra grupparbeten och snart samlar damm i arkivet. Men han kan nog inte understryka sin oro med att 50 av Rörelsens ledande namn har varit engagerade i att ta fram den, och att det alltså skall mycket till för kommande partiledning för att begrava den, för min sammanfattning är att Linder anser att den måste begravas.

Frågan blir ju då varför P J Anders Linder tycker detta. Är det för hans genuina oro och politiska engagemang för Socialdemokratin? Är det för hans brinnande intresse att vilja se en Socialdemokrati som genomgår en renässans och verkligen lyfts fram som ett alternativ till det Sverige som den borgerliga alliansens presenterar. Vill Linder begrava rapporten för att skillnaderna inom den svenska politiken inte skulle förtydligas om Socialdemokraterna använde denna rapport som ledstjärna i sitt framtida arbete. Det kanske är så, men jag tro inte det.

Jag är nämligen fast övertygad om att P J Anders Linder vill att Socialdemokraterna skall misslyckas. Jag tror inte att Linder vill se ökade kontraster inom den Svenska politiken och jag tror inte Linder vill att Socialdemokraterna skall genomgå en politisk renässans. Jag tror nämligen att Linder vill begrava Socialdemokraterna och det samhälle som mitt parti vill bygga, det har han nämligen alltid velat tidigare. Men jag ser din oro Linder, och jag vet varför du känner den. Du vet nämligen precis som jag att kriskommissionen är något på spåret här, och det gillar du inte.

Gammelmedia på detta:
SvD / Aftonbladet /

Nymedia på detta:
Fältmarsalken / Peter Andersson / Kommunisternasblogg / Miniblogg / Kent Persson / Victor Pressfeldt / Ett hjärta rött / Peter Högberg / Martin Moberg / Lasses blogg /

Krassman / In Your Face

Knuffen för vecka 7

Dags att kasta ett getöga på utvecklingen på Knuff top-50 listan, som Maria Montazami hade sagt. Jag börjar med att notera att vi har ett nytt namn på 3:e platsen, men även denna gång en av våra kära NetRoots bloggare. Denna vecka håller nämligen Peter Johansson på bloggen Röda Berget listans plats tre. Man brukar ju säga att det blåser hårt på toppen, och det gäller även knuff listan.

Veckans ras gör Peter Högberg som tappar fyra platser på listan och går från en fjärde till en åttonde plats. Flertalet bloggare avancerar på veckans lista men den som gör det största klivet efter en vecka och nitiskt bloggande Ilse-Marie på bloggen Ett hjärta rött. Hon kliver inte mindre än tio platser uppåt. Övriga NetRoots bloggare på listan enligt nedan:

1. Alliansfritt Sverige (oför)
2. Peter Andersson (oför)
3. Röda Berget (+2)
6. Mitt i steget (-3)
8. Peter Högberg (-4)
9. Martin Moberg (+2)
13. Storstad (+1)
14. Svensson (+2)
15. HBT-Sossen (+2)
16. Lena Sommestad (+2)
21. Jinges Web&Fotoblogg (+2)
25. In Your Face (oför)
27. Partistaten - av Sandro Wennberg (+4)
29. Annarkia (+1)
32. Ett Hjärta RÖTT (+10)
34. Min politiska sida (+1)
35. Magnihasa (+1)
36. Roger Jönsson (+1)
40. Jonas Sjöstedt (oför)
46. Rebella (oför)
47. Veronica Palm (oför)

Krassman / In Your Face

fredag, februari 18, 2011

Storfiskarvalsen

Japan ställer nu in valjakten i Antarktis för resten av säsongen. Anledningen är, uppger regeringen, trakasserier från miljöaktivister. Japan som nu bedriver valjakt under flagg att det skulle vara forskning har alltså kommit till vägs ände med valjakten, i alla fall för denna säsong. När Japan, Island och Norge kommer att acceptera omvärldens avsky mot valjakten och helt lämna den till historieböckerna vet dock ingen.


I det här fallet är det tydligen Japan som är offret och inte valarna. – För att garantera säkerheten för våra besättningsmedlemmar och våra forskningsfartyg är regeringen nu tvingad att avsluta forskningen, sade fiskeriminister Michihiko Kano på fredagen till AFP.

Genom ett kryphål i lagen mot kommersiell valjakt dödas hundratals valar varje år. Sea Shepherd Conservation Society har i månader försökt hindra besättningen på de japanska jaktfartygen i Antarktis från att harpunera valar, vilket nu alltså givit resultat. Deras metoder behöver även de belysas men att Japan i den här fallet skall betraktas som offrer är inget annat än löjeväckande och ligger i linje med texten i Storfiskarvalsen.

Gammelmedia på detta:

Nymedia på detta:

Krassman / In Your Face

torsdag, februari 17, 2011

En rädsla som inte kan misstolkas

I dag så får de borgerliga megafoner som vrider sig av oro efter Socialdemokraternas kriskommission levererat sin slutrapport förkroppsligas av Per Gudmundson. Han summerar bilden som han tagit till sig av övriga politiska redaktörer som Gudmundson kallar för "bedömarna", och dessa bedömare är enligt honom tämligen eniga. "Tisdagens rapport från Socialdemokraternas kriskommission saknar nya tankar, och signalerar snarast en återgång till riktigt traditionell S-politik", skriver Gudmundson.

Jag har full förståelse för att nyliberaler och stockkonservativa högermän som Gudmundson börjar tänka på Nangijala när det föreslås att Socialdemokraterna skall gå tillbaka till rötterna och leverera traditionell S-politik. Att Socialdemokraterna hittar tillbaka till sin berättelse där vi är partiet som förstår människors vardag och där man levererar lösningar på de problem som de stora väljargrupperna identifierat. Att man leverera en Socialdemokrati som står i en tydlig kontrast mot en maktfullkomlig borgerlig allians är inget som Gudmundson och han gelikar önskar, och vi vet alla varför.

Gudmundson målar nu bilden av att inget nytt framkommit trots kriskommissionens höga svansföring, och det är här det blir riktigt intressant. Vad hade Gudmundson skrivit om kriskommissionen hade förordat att Socialdemokraterna skulle kliva mot mitten och ta Folkpartiets plats i solen, att Socialdemokraterna skulle triangulera Moderaterna och använda deras retorik och deras fördelningspolitik. Hade Gudmundson då applåderat kriskommissionens tankar och funderingar? Nej kära läsare, det hade han inte...han vill nämligen inte skriva något som kan uppfattas som positivt om Socialdemokraterna.

Man kan inte misstolka rädslan som Gudmundson signalerar.

Gammelmedia på detta:
SvD /

Nymedia på detta:
Thomas Böhlmark / Peter Högberg / Peter Andersson / Martin Moberg / Rebella / Johan Westerholm / Roger Jönsson / Sandro Wennberg /

Krassman / In Your Face

onsdag, februari 16, 2011

Att förvalta pundet

Trots Reinfeldts desperata strategi att dominera i media, genom att denna gång skälla på DN, så är det Socialdemokraterna och den nu avslutade krisrapporten som äger. Det som verkligen är värt att lägga några minuter på i dag i frågan är den debattartikel som några av de tyngsta bloggarna inom den progressiva bloggrörelsen NetRoots levererar i Aftonbladet. Oron över hur partistyrelsen skall hanter slutrapporten är påtaglig och jag har all förståelse över att bloggarna nu skickar en tydlig signal till de som nu skall förvalta pundet.


"Kriskommissionens arbete är nu slutfört. Frågan är nu vad som nu händer med underlaget. Det är, enligt vår uppfattning, inte ett underlag som är avsett för en kongress att bifalla eller avfärda – utan en startpunkt för fortsatt förändring", skriver bloggarna. Jag tror och hoppas att signalen till partistyrelsen går fram tydligt och att de kommande kongresserna går i linje med kriskommissionens rapport. Enligt undertecknad så bör en avvikelse från denna föreslagna väg ses som otänkbar och långsiktigt ofruktbar.

Har ännu inte hunnit analysera hela rapporten, eftersom jag ligger på sidan 20 fortfarande, men den känslan som jag fick under gårdagens gruppmöte förstärks i dag av Lena Mellins ledare i Aftonbladet och Kent Petterssons borgerliga bloggande. Jag vill se en tydlig Socialdemokrati som belyser skillnaderna i politiken och beskriver utmaningarna i vårt samhälle mot en tydlig ideologisk förankring. Som sagt tidigare, Sverige behöver inte mindre Socialdemokrati, Sverige behöver mer av den.

Gammelmedia på detta:
Aftonbladet / Aftonbladet2 / Aftonbladet3 / DN / SvD /

Nymedia på detta:
Peter Högberg / Röda Berget / Martin Moberg / HBT-Sossen / Alliansfritt Sverige / Röda Berget2 / Robert Noord / Kent Persson / Johan Westerholm / Lena Sommestad / Henrik Oscarsson /

Krassman / In Your Face

tisdag, februari 15, 2011

Sverige behöver mer Socialdemokrati, inte mindre

Socialdemokraterna har sedan valförlusten 2006 saknat mycket av det som Austin Powers kallar för sin mojo. Sedan den valförlusten så har alltså partiets självförtroende lämnat en hel del mer att önska. Men i dag så kände jag faktiskt av den, eller i alla fall i valda delar. Det var efter att lyssnat på kriskommissionens Anna Johansson, Ardalan Shekarbi, Morgan Johansson, Kajsa Borgnäs och Johan Persson:s summering av deras slutrapport på kvällens gruppmöte i riksdagen.


Jag har skummat igenom dagens rapporteringar på ämnet, sett Ardalan i morgonsoffan, fått dragningen på gruppen och läst 20 sidor av rapporten på 118, så min bild är inte fulltäckande men det är i alla fall en början. Precis som jag kände att när Anna avslutade dagens dragning för våra riksdagsledamöter med orden: - Nu är vårt uppdrag slutfört, nu är det upp till andra att ta vid. De som nu tar vid har i alla fall fått en grundplåt som är en bra början. Sverige behöver mer Socialdemokrati, inte mindre, och det här kan verkligen vara början.

Nu lämnas rapporten över till partistyrelsen och jag hoppas verkligen inte att man tappar detta guldägg i självrannsakan, politisk framtidsanalys och organisatorisk vitamininjektion som rapporten bjuder på. Jag hörde under kvällen kommentarer, läste tweets och såg FB uppdateringar som alla beskrev att nu ser vi framåt när slutrapporten är lagd. Jag hoppas inte att dom alla har fel, men jag oroas över att dom inte förstått. För om vi bara ser framåt så kommer rapporten hamna i en skrivbords låda, långt ner i en skrivbordslåda.

Vi ligger just nu på runt 25-26 procent i opinionsundersökningarna, men vi skall komma ihåg att man i dessa undersökningar kan få noll procent. Om vi inte tar det uppdraget som nu kriskommissionen lämnar över till Sveriges Socialdemokratiska arbetareparti på allvar så kommer vi hamna där. Vad vi skall göra är att se uppåt, med raka ryggar och vara stolta över att vi är Socialdemokrater. Vi skall se på oss själva och vi skall se ge oss en målbild av att vara ett 40 procent parti. Nu börjar allvaret och nu börjar jobbet, vi skall se framåt men om vi bara ser framåt så kommer vi snabbt att glömma misstagen och felstegen och då kommer vi aldrig att få se en Socialdemokrati som tar sin revansch, en revansch som Sverige så väl behöver.

Gammelmedia på detta:
SvD
/ SvD2 / SvD3 / DN / DN2 / Aftonbladet / Aftonbladet2 / Aftonbladet3 / Expressen / Expressen2 / Expressen3 /

Nymedia på detta:
Johan Westerholm / Peter Högberg / Sandro Wennberg / Veronica Palm /
Storstad / Martin Moberg / Röda berget x 2 / HBT-sossen / Ulf Bjereld /Jämlikhetsanden, Johan Westerholm, Röda Malmö / Johanna Graf / Peter Andersson / Annika Högberg / Bengt Silfverstrand / Norah4U / Sebastians tankar / Olas tankar / Henrik Alexandersson / Magnus Andersson / Lars Björndahl / Ledarbloggen / Tokmoderaten / Makthavare /

Krassman / In Your Face

måndag, februari 14, 2011

Sorry, Kristersson bryr sig inte

På Aftonbladet debatt kan vi i dag läsa ett upprop från ett antal profiler som begär att Sveriges socialförsäkringsminister, Ulf Kristersson (M), skall ta sitt ansvar över de som drabbas av den borgerliga sjukförsäkringen. Tyvärr så kan jag meddela alla att Kristersson inte bryr sig om de drabbade och att han kommer inte tillåta några störra förändringar av sjukförsäkringen.

Det kommer inte heller spela någon roll hur många gånger kravet ställs från oppositionen, de små borgerliga partierna eller de drabbade själva. Kristersson avgör inte frågan, det gör Reinfeldt och Anders Borg. Vi vet att den borgerliga sjukförsäkringen liggger fast och det som kan komma ske är ytterst små förändringar. De som är grunden för sjukförsäkringen är omfördelning från sjukförsäkringen till jobbskatteavdraget och sänka skatten för de som arbetar. Det är prioritet ett för Kristersson och hans kamrater, tro inget annat.

Vi kommer fortsättningsvis att se rapporter om utförsäkrade som hamnar mellan stolarna och hamnar på gatan. Blir av med ersättningar och tvingas till socialbidrag under förnedrade former. Orsaken är lagstiftningen och Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen har att rätta sig efter den, och skall någon förändring ske så krävs det en annan politik. Sjukförsäkringen kunde avgjort valet 2010 men tyvärr så ville väljarna annat.

Nu skall cirka en miljon väljare få lägga sin röst på nytt, och jag hoppas att alla de som nu röstar i omvalet i Örebro och Västra Götalands landsting tar tillfället och visar sitt motstånd mot den borgerliga alliansens politik. Det är nämligen den politiken som ligger till grund för sjukförsäkringen och uppkomsten av alla dessa enskilda fall.

Gammelmedia på detta:

Nymedia på detta:

Krassman / In Your Face

Knuffen för vecka 6

Förra veckans utveckling bland våra progressiva NetRoots bloggare har bjudit på ett antal överraskningar. Jag kan i dag konstatera att våra bloggare nu innehar guld, silver och bronsplatsen på Kuff-pallen och att även fjärde och femteplatsen tillhör våra NetRoots-bloggare.

Veckans lyft bland våra bloggare är Peter Johansson på Röda Berget, hans bloggande från tidigare vecka lyfter honom tre platser på listan.Veckans ras, om ändå litet, står Alexandra och Åsa på HBT-Sossen för. De tappar två små futtiga pltser från förra veckans notering. Övriga NetRotts bloggare på Knuff listan enligt nedan:

1. Alliansfritt Sverige (oför)
2. Peter Andersson (oför)
3. Mitt i steget (+2)
4. Peter Högberg (+2)
5. Röda Berget (+3)
11. Martin Moberg (+2)
14. Storstad (oför)
16. Svensson (oför)
17. HBT-Sossen (-2)
18. Lena Sommestad (oför)
23. Jinges Web&Fotoblogg (oför)
25. In Your Face (-1)
30. Annarkia (oför)
31. Partistaten - av Sandro Wennberg (oför)
35. Min politiska sida (+2)
36. Magnihasa (+2)
37. Roger Jönsson (+2)
40. Jonas Sjöstedt (-5)
42. Ett Hjärta RÖTT (+1)
46. Rebella (+1)
47. Veronica Palm (+1)

Krassman / In Your Face

söndag, februari 13, 2011

Den talande tystnaden

I dag skriver SvD om den massiva kritik som SSU, S-studenter och S-kvinnor levererat mot den talande tystnaden gällande valet av Socialdemokraternas nya partiordförande. Det finns inom partiet ett kompakt motstånd mot att kandidater öppet deklarera sin kandidatur och vilken politik man vill se framtidens Socialdemokrati driva. Frågan är värd ett bättre öde och denna kultur inom Socialdemokraterna måste nå vägs ände, här har vi aktiva Socialdemokrater ett ansvar att axla.


Detta förfarande är inte förenbart med framtiden och är knappast ett smickarande karraktärsdrag för ett parti som aspirera på att bli Sveriges mest öppna parti. Visst så skall partiets framtida politik skapas på kommande kongresser med delaktighet från medlammarna, men det faktum att det ledarskap vi väljer är avgörande för den kommande politiken kan inte negligeras.

Kriskommissionen har meddelat att man tycker att partiet skall genomföra en extrakongress i höst där politiken för den nya partiledningen läggas fast. Den ingången talar för att partiet den här gången verkligen kan lära sin läxa och att detta förslag tas på allvar. Jag hoppas att vi får se denna kongress och att vi där beslutar om en nyordning och ett modernt förfarande när det gäller att välja våra företrädare. För att en nyordning skall komma till stånd så krävs det att kommande kongresser befolkas med ombud som tänker nytt, tänker öppet och tänker långsiktigt.

Vi behöver ombud som är jantelagsantagonister om vi skall lyckas.

Gammelmedia på detta:
DN / SvD / DN2 /

Nymedia på detta:
HBT-Sossen / Peter Andersson / Annika Högberg / Calle Fridén / Essbeck / Sandro Wennberg / Roger Jönsson / Tokmoderaten / Röda Malmö / Röda Berget /

Krassman / In Your Face

lördag, februari 12, 2011

UNIBET, från allmänna till privata intressen

Spelbolaget Unibet ska betala 35 miljoner kronor till ATG. Unibet har under lång tid och i stor omfattning gjort olovligt intrång i en sportdatabas som tillhör ATG. Sportdatabasen innehåller uppgifter om samtliga svenska trav- och galopphästar samt utländska tävlingshästar. Enligt domslutet har Unibet olovligen ”gjort utdrag ur sportdatabasen i betydande omfattning”.

En yttrande som Unibets advokat Monique Wadsted inte alls håller med om, hon menar att domstolen inte har gjort en ordentlig analys. Unibet kommer förmodligen att överklaga domslutet. Eftersom databasen tillhörde ATG, mer känt som "monopolet" av UNIBET, så kan vi konstatera att UNIBET i detta fall avviker ordentligt från sin slogan. Den här gången handlade det om att ta från det allmänna för privata intressen.

Vi får väl se om UNIBETS vision "spänningen i att satsa pengar för att vinna mer", eller som de väljer att kalla det Moneytainment, kommer leda till att de överklagar dommen. Det vore väl spännande att se om en högre rättsinstans tycker att ATG:s krav på skadestånd på 325 miljoner kronor går igenom. Eller UNIBET kanske inte vill spela med så mycket pengar, men snacka om att det skulle vara Monytainment.

Sett mot den programförklaring som UNIBET gör på sin blogg, Hyckla lagom, så kan jag konstatera att man knappast lever efter sina egna moraliska förpliktelser. Där finns att läsa följande bevingade ord: "Vi på Unibet brinner för sport och spel och är starka anhängare av en ansvarsfull spelmarknad". UNIBET kanske själva borde kommentera dommen på bloggen och deras ställningstagande för en ansvarsfull spelmarknad. Bloggens namn antyder ju att passa alldeles utmärkt för detta.

Gammelmedia på detta:
DN / Aftonbladet /

Krassman / In Your Face

fredag, februari 11, 2011

Valet 2010, ett sant fiasko

Att valet 2010 blev ett fiasko för oss Socialdemokrater är ju inget nytt, men valet 2010 visar även på att det var ett organisatoriskt fiasko. Otaliga rapporter har strömmat in om oegentligheter och klagomål till valmyndigheten. Som ett direkt resultat av detta så stundar nu nyval i Örebro och Västra Götalands landsting. Stort grattis till er som längtat efter valrörelse, nu är det bara köra igång igen.

I just Örebro så det politiska läget varit långt från sabilt, man har nämligen bytt majoritet i kommunfullmäktige varannan månad. Knappast den bästa lösningen för att kunna driva en progressiv politik. Jag hoppas onekligen på en röd majoritet efter det nu stundande valet. Rent historiskt så är detta en sensation, och acceptansen för sjabbel från rösträknare och andra inblandade kommer onekligen att bli ett förmål för kommande val. Har inte hittat något resultat av tidigare omval men jag skall undersöka det närmare.

Att demokrati tar tid är okej, man att valmyndigheten landat i att omval skall göras fem månader efter valet i september är helt oacceptabelt. Ny rutiner mpste till och den gällande vallagen måste se över till valet 2014. Att inte ett land som Sverige lyckats modernisera själva valproceduren är ju en internationell pinsamhet av monumental format och jag vill återigen lyfta frågan om när valumaten kommer att presenteras.

Valmyndigheten har en rapport på elektronisk röstning från 2003. I sluet av rapportetn skriver de följande: "Valmyndigheten vill med detta markera en positiv inställning till en vidareutveckling av valadministrationen meden fortsatt successiv datorisering där vissa bestämda steg utvecklas och implementeras så att god funktionalitetuppnås innan nästa fas inleds. På ett sådant sätt kan utvecklingen mot en helt datoriserad röstning ske utan attsäkerheten i genomförandet av valen äventyras". Nog talat, nu är det dags att agera. Hela rapporten finner ni här.

Gammelmedia på detta:
DN /SvD / Aftonbladet / Expressen /

Nymedia på detta:
Kent Persson / Peter Högberg / Martin Moberg /

Krassman / In Your Face

torsdag, februari 10, 2011

Spännande kongresser att vänta

Aftonbladet fortsätter skriva om det partiledarval som är det mest avgörande för Sveriges framtid. Nej, det är inte spekulationerna kring Maud Olofssons kommande avgång i Centerpartiet eller det interna gnissel som pågår inom Kristdemokraterna. Detta handlar om valet av ny partiledare inom Socialdemokraterna. I dag lyfter man återigen den process som valberedningen och Socialdemokraterna har som arbetsmodell för detta val, en modell inspirerad från forna dagar då demokrati och öppenhet inte var praxis.

Modellen med att ärva ordförandeskapet finns rotad djupt i partiet, på många nivåer. Det finns en kultur där den sittande ledaren väljer sin efterträdare, och att detta accepteras. Orsaken till detta är en riktig klassiker, för det är så man alltid gjort. Denna kultur när det gäller tillsättandet av partiordförande fick ett tvärt och tragiskt slut. Göran Perssons tilltänkta efterträdare togs ifrån oss alldeles för tidigt.

Sedan denna tragedi så har ordförandevalet inom Socialdeokraterna inte vart sig likt och partiet har lappat och lagat efter läget. Ett förfarande som lämnar en del mer att önska just när det kommer till öppenhet och demokrati. I dag så lyfter Aftonbladet åter Stig Malms kritik mot denna arbetsmodell och han får medhåll. Så här säger en av partiets starkaste lysande stjärnor, Johanna Graf. – Det här partiet har inte tillåtit moderna ledare att komma fram. Därför har jag föreslagit att man ska vakanssätta partiledarposten och sätta dit en kriskommission. Först måste man ha klart för sig vilken vision, vilket samhälle man vill bygga.

Johan Westerholm fär även han uttrycka sin kritik på området. – Vi är väldigt kritiska mot både slutenheten och senfärdigheten. Det är bara sju veckor kvar till partikongressen och vi har fortfarande inga namn. Slutenheten har gjort att namndiskussionen blir forcerad, säger han. Han får dock inte medhåll från partisekreterare Baylan.

Baylan hänvisar till att frågan tidigare tagit upp på partiets kongressen utan att någon nyordning införst. Vi som ser problemen med denna ordning och som har ambitionerna att göra något åt denna på kommande kongresser kommer att agera, det är säkert. Vi kan inte längre ha en ordning där partidistrikt och anställda inom partiet har argumenten som väger tyngst i vågskålen när valen av partiets högsta ledning skall verkställas.

Gammelmedia på detta:
Aftonbladet / Politikerkollen / Expressen / SvD /

Nymedia på detta:
Johan Westerholm / Sandro Wennberg / Tokmoderaten / Johanna Graf / Peter Högberg / Rasmus Lenefors / Thomas Böhlmark / Peter Andersson / Annika Högberg / HBT-Sossen / Johanna Graf2 / Martin Moberg / Jämlikhetsanden / Utsikt från ett tak /

Krassman / In Your Face

onsdag, februari 09, 2011

Vi ber om era kryss

I dagens NT så har undertecknad och Hanna Stymne Bratt följande artikel publicerad. Vi är båda kandidater till att väljas som kongressombud till partiets extrakongress och här levererar vi våra tankar och funderingar inför den stundande kongressen.

--------------------------------------------------------------------------

I slutet av mars kommer Socialdemokraterna att hålla sin extrakongress, på den väljs vår nya partiordförande. Till den här kongressen är ett antal Socialdemokrater från Norrtälje kommun nominerade till ombud.

Socialdemokraterna har gjort ett omfattande arbete och det är flera hundra sidor av synpunkter tusentals medlemmar i arbetarekommunerna runt om i landet som har kompletterat det material som valledningen fått in från partidistrikten. Ur materialet har valberedningen tagit fram kriterier på vår nya partiordförande, så här sammanfattas resultatet.

Vår nya partiordförande skall säkerställa att Socialdemokraterna fortsätter att vara den ledande politiska kraften i landet och att vinna kommande val. Han/hon skall samla hela partiet, stärka och utveckla partiorganisationen och bygga ett starkt lag. Vara tydligt förankrad i partiets värderingar, leda vår idédebatt och i samspel med medlemmarna utveckla partiets politik efter de förändringar som sker i samhället och omvärlden. Han/hon skall ha goda kunskaper och god förmåga att kommunicera och vara ledande i den politiska debatten.

För att komma ifråga som partiordförande måste man tidigare i tillräcklig omfattning ha prövats i sitt ledarskap inom partiet. Det är positivt med internationella erfarenheter och kontakter. Det är inte nödvändigt att partiordförande sitter i riksdagen under nuvarande mandatperiod. Man slår fast att vi behöver en partiordförande som kan bli Sveriges nästa statsminister och som också ska kunna leda partiet i flera kommande val.

Mycket i detta är viktigt, men vi tycker det blir som mest spännande mot slutet. När vi väljer partiordförande så måste vi välja långsiktigt. Den partiordförande som nu väljs 2011 skall också ska kunna vara partiordförande 2022. Vi tror och hoppas att valberedningen gör rätt i sin nominering av ny partiordförande, men det är kongressombuden som avgör frågan. Det är ombuden som beslutar en avgörande del i det som är vårt partis framtid.

Vi Socialdemokrater har alla möjligheter att göra rätt val på kongressen i slutet av mars. Detta trots alla stalltips, teorier, dolda agendor och borgerliga ledarskribenter. Men då krävs det att vi har kongressombud som tar ställning och kan påverka den kommande kongressen. Den frågan avgörs nu av er som nu skall välja ombud så tag gärna kontakt med kandidaterna och hör hur de resonerar inför den kommande kongressen, innan du sätter dina kryss.

Kristian Krassman (S)
Kandidat till extrakongressen

Hanna Stymne Bratt (S)
Kandidat till extrakongressen

tisdag, februari 08, 2011

Vägen till en gated community

I Stockholm så finns Sveriges fattigaste och Sveriges rikaste befolkning, och klyftan mellan de två ökar. En avgörande faktor till detta är den under lång tid mer eller mindre obefintliga bostadspolitiken, och då talar jag om bostadspolitiken för att främja blandade boendeformer. Experter förklarar den ökade segregationen med 90-talets alla ombildningar till bostadsrätter. De senaste 20 åren har antalet bostadsrätter mer än fördubblats och prislappen för en central lägenhet skenar i väg.


Den enkla förklaringsmodellen från politiken till detta är att alla vill bli miljonärer. Det kanske är en god tanke men att göra det genom att privatisera hyresrätter till underpris på en bostadsmarknad i obalans visar vilken väg huvudstaden har framför sig. Det är en väg som sakta men säkert kommer att omvandla hela Stockholm, till en gated community. I DN läser jag att mycket forskning pekar på att en blandning av olika sociala grupper är bra för samhället.

Personer med låg utbildning och låga inkomster påverkas positivt av att bo integrerat med medelklassen, exempelvis för vuxnas karriär och barnens prestationer i skolan. Å andra sidan så har ju Moderaternas gruppledare i riksdagen, Anna Kinberg Batra, slagit fast för länge sedan att Stockholmare är mycket smartare än lantisar. Frågan blir då hur länge det kommer gälla, om alla i storstan kommer vara som karaktärerna i Solsidan.

Gammelmedia på detta:
DN /

Nymedia på detta:
Martin Moberg / Storstad / Svensson / Lasses Blogg / Alltid rött alltid rätt / Peter Högberg / (S)ebastians tankar / Röda Malmö /

Krassman / In Your Face

måndag, februari 07, 2011

Hon ställde frågan...till Alex

Under valrörelsen 2010 så hade vi målsättning att vi skulle värva 10 procent nya medlemmar till Socialdemokraterna i Norrtälje kommun, vi misslyckades. Vi ställde helt enkelt inte frågan tillräckligt många gånger. Någon uttryckte det som att man inte ville vara för "på" när man knackade dörr, man ville liksom inte skrämma iväg en presumtiv väljare. Frågan blir ju då hur vi skall kunna förnya och föryngra oss om vi inte blir fler medlemmar?

Svaret på det mina vänner kan ni allihopa, för det går nämligen inte, och det går verkligen inte att göra det om vi inte ställer frågan. Aftonbladets Karin Pettersson talade på Kriskommissionens seminarium på Rönneberga i mitten av januari. Hon talade om framtiden för Socialdemokraterna och hon talade om valet av ny partiordförande. Hon tyckte vi skulle leta utanför de vanliga mötesrummen, tänka utanför boxen. Hon sade att vår nye partiordförande kanske inte var medlem i partiet i dagsläget.

Hon kanske har rätt, men i dag så kanske han gick med. Jag vet inte hur många medlemmar som värvats via Facebook men jag konstaterar att det fungerar. Inte för att det kanske är just vår blivande partiledare som gick med i dag, men enligt uppgift så har Ellinor Eriksson ställt frågan, och Alexander Schulman är nu medlem i Socialdemokraterna. Varmt välkommen Alexander och nu väntar jag med spänning på en tweet eller bloggpost på ämnet.

Krassman / In Your Face

Finlands sak är inte vår

Läser en artikel i SvD av Björn Lindhal, under avsnittet näringsliv/innovation, ett artikel som lätt kan uppfattas som köpt reklamplats, frågan är bara av vem? Eller så försöker Björn i artikeln ge en bild av den strålande energikällan och dess framtida utmaningar. Björn skriver om denna urgamla kärnkraft och en personalkår som är lika gammal, men syftet med artikeln missar faktiskt undertecknad helt och hållet, men vad vet jag egentligen.


Jo, jag vet lite om kärnkraften i Sverige. Björn skriver att Svensk kärnkraft befunnits sig i en dvala, vilket är helt sant. Han skriver dock att under de senaste åren har politikernas inställning till kärnkraften ändrats: "Tankeförbudet försvann redan 2006 och i fjol beslöt riksdagen med knapp majoritet att det ska bli tillåtet att byta ut gamla kärnreaktorer med nya". Sant även detta, men vad det har haft för betydelse för energibolagen och kärnkraften i Sverige är mindre oklart.

Dvalan som Björn skriver om har inte förändrats sedan den borgerliga regeringen vann omröstningen, med två rösters majoritet. Det är ett faktum att licensjakten på varg har ett starkare stöd i Sveriges riksdag än den borgerliga kärnkraftspolitiken, och det vet energijättarna. De har nämligen meddelat att det inte blir några nya reaktorer med denna bräckliga majoritet som finns i riksdagen, i alla fall under denna mandatperiod.

Mot bakgrund av en föråldrad kärnkraft som går på övertid, lappas och lagas allt eftersom, så är det naturligtvis välkommet att SvD lyfter fram företag som Dassault Systèmes. Så att dessa kan presentera sin modell över hur man skall modernisera de reaktorer som finns i dag, så att de klarar ett par år till. Bra initiativ kan tyckas, men frågan om varför konsumenterna skall betala kalaset hänger likt bilan på en giljotin över initiativet.

Jag kan tycka att vi har sett nog av denna strålande energikälla och dess framtid. En mandatperiod till av ovisshet och lappande och lagande stärker inte kärnkraftens trovärdighet eller långsiktighet. Det är dags att ge alternativen dess rätt utrymme och aktivt driva på politiken i kärnkraftsfrågan. Debatten skall handla om framtidens energikälla för Sverige, istället för att försöka normbekräfta Finlands kärnkraftspolitik. Trots att mamma är från Finland så är inte Finlands sak vår, i alla fall inte i detta ämne.
Att bygga en ny reaktor i Sverige borde kosta någonstans mellan 40-60 miljarder kronor, som alltså vi konsumenter skall betala. Istället för att hålla branschen på halster så måste en ny politik till, en politik som är långsiktig och hållbar. Avveckla kärnkraften i Sverige och ersättas den med andra alternativ, utan att vi konsumenter och industrin drabbas. Sett till kärnkraftens driftssäkerhet de senaste vintrarna så är ju detta det enda säkra alternativet.

Gammelmedia på detta:

Krassman / In Your Face

söndag, februari 06, 2011

Knuffen för vecka 5

Pågrund av anledning så blev det ingen knuff-rapport från undertecknad förra söndagen, men passar på att göra bot och bättring nu istället. Veckans raket bland våra NetRoots bloggare den här veckan är tveklöst Annarkia som kliver 10 platser sedan den förra noteringen, stort grattis och keep it up.

Veckans störtdykning står Magnihasa för som tappar hela 11 platser på listen sedan den förra noteringen. Jag förutsätter att svackan för "Magnifika gnistor hackar samhället" är temporär och hoppas på revange. Veronica Palm gör återigen entré på listan och personligen hoppas jag att få se mer av henne och henns bloggande i framtiden. Övriga NetRoots på listan enligt nedan:

1. Alliansfritt Sverige (oför)
2. Peter Andersson (oför)
5. Mitt i steget (+1)
6. Peter Högberg (+1)
8. Röda Berget (+1)
13. Martin Moberg (-1)
14. Storstad (oför)
16. Svensson (-1)
15. HBT-Sossen (-2)
18. Lena Sommestad (oför)
23. Jinges Web&Fotoblogg (-2)
24. In Your Face (+2)
30. Annarkia (+10)
31. Partistaten - av Sandro Wennberg (+3)
35. Jonas Sjöstedt (+3)
36. S-Buzz (+3)
37. Min politiska sida (+4)
38. Magnihasa (-11)
39. Roger Jönsson (-3)
43. Ett Hjärta RÖTT (+3)
47. Rebella (-3)
48. Veronica Palm (NY)

Krassman / In Your Face

fredag, februari 04, 2011

Det kom ett mail...

I detta mail så läste jag följade rader: "Nu har jag fått en valsedel i min hand där jag finner ditt namn. Jag vill naturligtvis rösta på mina kamrater ifrån Norrtälje men jag skulle vilja veta vad du står i den stora frågan om vilken partiordförande vi skall ha. Min inställning är att det är för lite av idiologi i den politiska debatten. Jag har också lyssnat så mycket som möjligt på de kandidater och vad de står för och jag kan kostatera att det funnits ett antal partiledarkandidater."

En dag efter att jag efterfrågat synpunkter och frågor på min syn på partiets val av ny partiordförande så kom första frågan. Vi som är nominerade som ombud till partikongressen har möjligheten att få denna fråga att handla om de rätta sakerna, att handla om det ledarskap som Socialdemokratin skall ha i framtiden. De som är ombud skall komma väl förberedda och det kan bara ske om vi som kandidater aktivt tar del av våra medelmmars funderingar.

Kriterierna som valberedningen kommit fram till är presenterade och nu börjar pusslet att läggas. Tyvärr så tangerar Karin Petterssons på Aftonbladet bilden av processen som blivit den allmänna: "Processen när det gäller att utse nästa socialdemokratiska partiledare har utvecklats till ett slutet och obegripligt spel. Det är stötande, eftersom det förnekar socialdemokratiska väljare och kanske särskilt dessa unga väljare. Politiska ledare som utstrålar glädje, vilja och hopp, snarare än oro".

Här kan alla vi som nominerats om som ombud göra skillnad. Ta ansvar över er kandidatur och ta debatten, för det är när vi tar samtalet med våra medlemmar och hör deras funderingar och frågor vi kommer att vara förberedda att vara "The last man standing" på extrakongressen. Det är genom att aktivt lyssna vi kan agera som valberedningens öron och ha möjlighet att göra rätt val på kongressen i slutet av mars. Det kommer att vara ett namn som precenteras, så låt oss se till att det blir rätt namn.

Gammelmedia på detta:
Aftonbladet /

Nymedia på detta:
Peter Högberg / Johan Westerholm /

Krassman / In Your Face

torsdag, februari 03, 2011

Kryssa en jantelagsantagonist

I gårdagens Aftonbladet skriver Erik Norelius, som varit organiserad Socialdemokrat i 68 år, att det var kongressombuden på Socialdemokraternas förra kongress som är orsaken till partiets elände. Det är en mörk bild av vårt parti som Erik målar upp, men det är i vissa delar en bild jag delar. Så här skriver Erik om Socialdemokraternas kommande kongress:

”Vid den kommande kongressen blir det i stort sett samma ombud som vid de senaste kongresserna. Om det inte sker ett omtänkande”. Jag hoppas verkligen att alla medlemmar som nu väljer vilka ombud till kongressen gör som Erik och gör som kvinnan jag talade med i dag på telefon. Hon var från norra Sverige och hon hade ringt upp varje ombud som fanns på listan över nominerade, innan hon satte sina fem kryss.

Det finns märkliga inslag som kan härledas till partikultur inom de politiska partierna. Inom Socialdemokraterna så finns det en jantelag som motverkar vårt partis syften på ett mycket effektivt sätt. Jag brukar ibland likna det vid att vi inte har några politiska motståndare egentligen, vi har bara oss själva. Varje gång jag ser att denna jantelag inom partiet utmanas så tar vi ett litet kliv till att göra rätt, och kunna bli det parti som vi egentligen vill vara.

Ett lysande exempel på detta är Charlie Hanssons öppna besked att han är villig att axla Socialdemokraternas ledarskap. Ett annat är Johan Westerholms träffsäkra blogginlägg där han för fram sin syn på partiets ledarskap och där han uppmanar andra att rösta på honom som kongressombud.

Jag förutsätter att Socialdemokraternas valberedning gör ett bra arbete, och att de gör rätt i sin nominering av ny partiordförande. Men det är kongressombuden som avgör frågan, och dessa ombud utgör så att säga the last line of defense när det gäller att besegla en viktig del i det som kan beskrivas som framtiden för partiet.

Vi Socialdemokrater har alla möjligheter att göra rätt val på kongressen i slutet av mars. Detta trots alla stalltips, spelteorier, dolda agendor och borgerliga ledarskribenter. Men då krävs det att jantelagsantagonister som bland annat Johan Westerholm, Alexandra och Åsa Einerstam och undertecknad kan ta ställning och påverka utfallet från den kommande kongressen. Det omtänkande som Norelius eftersöker är möjligt, och det avgörs av er som nu skall välja ombud. Tveka inte att kontakta mig om du vill veta hur jag som kandidat resonerar inför den kommande kongressen, innan du sätter dina kryss.

Gammelmedia på detta:
Aftonbladet / Aftonbladet2 / SvD / DN /

Nymedia på detta:
Johan Westerholm / HBT-Sossen / Sandro Wennberg / Röda Malmö / Peter Högberg / Ring Broman för protokoll / Ericas tillhåll / Aurora Gullberg / Johanna Graf /

Krassman / In Your Face