måndag, maj 30, 2011

Politiskpolio eller progressivitet

Tyskland tar med dagens beslut täten när det gäller kärnkraftens framtid. Ett beslut som skall göra att den stora nationen skall ha avvecklat kärnkraften till 2022. Under dagen förväntas det hållas en presskonferens där man presenterar hur kärnkraften, som i dag står för 23 procent av Tysklands energiförsörjning, skall avvecklas. Efter kärnkraftsolyckan vid Fukushima i mars, backade Merkel från ett beslut förra året om att förlänga livslängden för landets 17 kärnkraftverk. Dessutom stoppades de sju äldsta reaktorerna tillfälligt.


Tysklands Miljöminister har meddelat att de reaktorer som stängdes direkt efter kärnkraftskatastrofen i Japan inte kommer att återstartas. Jag kan konstatera att de kritiska rösterna som höjs, är samma röster som alltid. Industrin varnar för el-brist och ökade priser vid en påskyndad avveckling samt att produktionen av olja och kolkraft kommer öka. Oro som skall tas på allvar, men inte låta styra utvecklingen. Tyskland är bland se främsta länderna i Europa när det kommer till förnyelsebar energiproduktion. 10,6 procent av den totala energiförbrukning kommer från förnyelsebar energi, och 16 procent av elförbrukningen (2008). Målet är att förnyelsebart skall ligga på 30 procent 2020, sett till landets forutsättningar så kan jag konstatera att ambitionerna finns.


Tillskillnad från Sverige så har man inte tillåtit politiken poliosmitta frågan och man har kontinuerligt valt att pröva sig fram. Att gå från förlängning till tidigarelagd avveckling kan man naturligtvis ha synpunkter på men att på något sätt hävda att den svenska modellen, att inte ta i frågan, skulle vara att föredra är inget annat än idioti. Inte helt oväntat så tar Sveriges miljöminister problematiken som ingång i sina synpunkter på det nu visade handlingskraften från tyskarna. - Att fokusera så starkt på vilket årtal kärnkraften ska avvecklas gör att man riskerar att missa det väsentliga: det vill säga hur vi ska klara den dubbla utmaningen att både minska beroendet av kärnkraft och av klimatutsläpp.

Carlgrens egna analyser för att få tillstånd en framtidsinriktat politik för energifrågan lyser som alltid tidigare, med sin frånvaro. Vi behöver en blocköverskridande politik för kärnkraftens framtid och här måste nu regeringen och oppositionen agera. Mitt förslag, som jag berört tidigare, är att tillsätta en kärnkraftskommission för den havererade energipolitiken för att på så sätt hitta lösningar på denna infekterade fråga. Mitt eget bidrag till en lösning är att fasa ut de sex eller sju äldsta och minsta reaktorerna och bygga ut sol, vind och vattenkraften. Men att även överväga att bygga en eller två nya reaktorer. För skall det bli någon progressivitet i denna fråga behöver vi nå en blocköverskridande lösning, och då måste alla parter få var sin seger, för att vinna slaget om framtidens energiförsörjning.

Gammelmedia på detta:
DN /DN2 / SvD / Aftonbladet / Expressen / SvD2 / Aftonbladet2 / SvD3 / DN3 /

Nymedia på detta:
Thomas Böhlmark / Svensson / Brännbergs blandningar / Cornucopia? / Daniel Åberg / Konservativa tankar / Gubben vid Rämen / Veiken´s blog / Ape reft of his tail / Politik och poesi / Röda Malmö / GP / Gester...med ord / Örfilar & gladsparkar / Martin Moberg / Olas tankar / Ekologistas.se / Mats Berglunds blogg / Alexander Johansen / EFRKH / Logiskt resonemang / Marknadsliberalen / Jinge / Överklassen i fokus / Holmqvist / Miljöfara /

Krassman/ In Your Face

söndag, maj 29, 2011

Knuffen för vecka 21

Söndag och ny lista att redovisa över våra progressiva NetRoots-bloggare på Knuff listan över de 50 högsta placerade bloggaren, med knuffpoäng räknat. Under veckan så är det många stjärnor som lyst, men klarast av dom alla var Martin Moberg. Han kliver tre platser på listen och glider in på en fjärde plats, mycket bra jobbat Martin. Tyvärr så kan vi notera en het miljöraket som svalnat, och som tyvärr kommer att försvinna.

Mats Engström tappar hela sex platser på listan och befinner sig nu på en 50:e plats. Mats kommer nu påbörja sin anställning på Unionen som samhällspolitisk chef och kommer med detta att lägga bloggandet på hyllan, låt oss hoppas att det blir tillfälligt. Lycka till med jobbet Mats, och vi kommer följa ditt nya engagemang. Dessutom ett stort grattis till alla vänner på Löntagarbloggen som äntrar listan på en urstark 31 plats, grattis grattis och håll ångan och länkandet uppe. Övriga NetRoots-bloggare på listan enligt nedan:

1. Peter Andersson (oför)
2. Alliansfritt Sverige (+1)
3. Röda Berget (-1)
4. Martin Moberg (+3)
6. Mitt i steget (-2)
7. Peter Högberg (-2)
10. Lena Sommestad (oför)
12. HBT-Sossen (+1)
13. Svensson (+1)
16. Storstad (oför)
18. In Your Face (+1)
20. Roger Jönsson (+1)
21. Jinges Web&Fotoblogg (+1)
23. Annarkia (oför)
24. Ett hjärta RÖTT (oför)
25. Partistaten - av Sandro Wennberg (oför)
28. Min politiska sida (oför)
31. Löntagarbloggen (NY)
38. Magnihasa (-1)
42. Jonas Sjöstedt (-1)
45. Veronica Palm (-3)
50. Mats Engström (-6)

Krassman / In Your Face

fredag, maj 27, 2011

En mätning en trend en tanke

En mätning är inget mer än en mätning, men flera mätningar pekar på senare tid en ny trend inom den Svenska politiken. Den trenden är att Socialdemokraterna är på frammarsch i opinionen. Partiet befinner sig i medvind, så väl sett till resultat som till politiken. Håkan Juholt har genom att sätta fokus på frågor som sjukvården, under omvalet, och barnfattigdomen tagit initiativ som marknadsalliansen nu desperat försöker bemöta. Marknadsalliansen sätter inte dagordningen i det politiska landskapet, och det ger besked.


Trots att Socialdemokraterna har ett långt och tufft program framför sig, både organisatoriskt och politiskt så ökar sympatierna. Stora väljargrupper förväntar sig att Socialdemokraterna kommer att leverera en politik och en modell där samhället inkluderar fler och inte låter marknaden diktera villkoren, och politiken sitter på läktaren. Nu måste arbetet med organisation och politik fördjupas. Valframgångarna från omvalet i Västra Götaland och Örebro skall analyseras. Det faktum att den långsiktiga opinionsbildningen genom ett genuint engagemang givit folkrörelsen renässans måste förvaltas och spridas som exempel.

Vi Socialdemokrater har i dagsläget inga politiska motståndare som utmanar vår politik. Den borgerliga regeringen och dess marknadsallians fortsätter i gamla hjulspår och dess övertro till ett samhällsbygge baserat på en illa fungerande arbetslinje och en flora av skattesänkningar imponerar allt färre. Det som med all säkerhet håller Moderaternas opinionssiffror uppe är statsmannaskapet. Men likt stödet för Kungahuset så kommer även regeringens trovärdighet att dala i takt med att kritisk granskning av verksamheten genomförs. Att åka Eriksgata och klappa anställda inom välfärden på huvudet samtidigt som man vill öka antalet privata bolag som skär skatteguld med täljkniv kommer att straffa sig.

I detta läge som nu råder har vi Socialdemokrater alla möjligheter i världen för att lägga grunden för en valseger 2014. Vi har idag 1235 dagar kvar till valet och vi skall hålla vår inslagna linje, fortsätta att utveckla politiken och gör skillnaderna i politiken tydlig. Marknadsalliansens och dess megafoner i gammalmedia kommer att fortsätta kräva svar på avdraget A, skatten B och avgiften C, allt för att prata om det som intresserar dom mest och oss minst i dagsläget. Nämligen frågan om det samhället som vi vill ha. Mycket återstår att göra men vi kommer att presentera en politik som inte bara är till för marknaden, utan en politik som sätter människorna främst.

Gammelmedia på detta:
DN / SvD / Expressen / Aftonbladet / Aftonbladet2 /

Nymedia på detta:
Röda Berget / nabbsjuan / Havets blogg / Jan Rume / Kent Persson / Peter Swedenmak / Ringborgs blogg / Peter Högberg / Jinge / Thomas Böhlmark / Krulli / Alltid rött alltid rätt / Björn Andersson / (S)ebastians tankar / Jämlikhetsanden /

Krassman / In Your Face

onsdag, maj 25, 2011

(M) kommer aldrig ge välfärden förtur

Det var på Moderaternas partistämma i Gävle 2007 som Fredrik Reinfeldt sa de bevingade orden - Nu är det välfärdens tur. Ja, välfärd går före värnskatt. Hur sedan Reinfeldt, Borg och övriga Moderater valt att sätta välbehövliga och långsiktiga satsningar på välfärden på undantag vet vi alla. På undantag för att köpa sina väljargrupper som ligger den borgerliga politiken närmast om hjärtat, som har sin plånbok närmast hjärtat. Tiden då de "Nya Moderaterna" stod för något nytt är förbi, den borgerliga renässansen är över, bunkerhögern vädrar vår och det progressiva kör nu i gamla hjulspår.

Moderaterna kan leva i tron att de kan bli en folkrörelse likt andra genom att bara trycka copy-paste på dess arbetssätt. Jag har sett det på nära håll inför folkomröstningen för Euron 2005, då för Stiftelsen Sverige i Europa. Då kopierade man folkrörelsens studiecirklar och öste ner 10-tals miljoner på reklam för att driva opinionen för ett ja till Euron. Resultatet känner ni säkert till, låt oss likna framgången med Moderaternas i omvalet. Dess härförare i Örebro, Kent Pettersson, bär även han ett färskt vittnesmål på sin hornhinna som liknar detta.

I Örebro så har man likt Socialdemokraterna bedrivit en valrörelse enligt traditionell folkrörelsemodell, kryddat med nya metoder. Precis som i valet 2005 så har framgångarna uteblivit. Orsaken är enligt mig det samma som Kent nu pekar på i sin väl arrangerade och placerade artikel i SvD. Det är bristen på trovärdighet. Kent vet att det bästa sättet för ett parti att bygga sin trovärdighet är genom att man låter retorik och handling vara det samma.

Precis som Reinfeldt gjorde 2007 klargör han nu att det är välfärdens tur, igen. Kent drar lansen för att Moderaterna skall värna välfärden och dess medarbetare. Hur nu detta skall gå till i när fokus är skattesänkningar och när man för en politik där privata aktörer skall kunna utmana offentlig sjukvård när som helst. När man står för en politik där det är prioriterat att sälja sjukhus till privata aktörer. Hur Moderaterna skall bygga trovärdighet mot denna bakgrund är för mig en gåta, precis som det är för Kent.

Hur Moderaterna skall skapa trovärdighet när man för en politik som sätter en peng på barn och sjuka för att skapa en marknad där det inte är individens behov, utan hur mycket "klirr i kassan" du ger som är fokus är som Kent skriver en utmaning. Reinfeldt lämnade som sagt beskedet att det var välfärdens tur 2007, jag har inte sett det under de senaste fyra åren, inte inom mitt landsting eller inom min kommun. Moderaterna kommer inte att ge välfärden förtur före skattesänkningar och privatiseringsiver de 1237 dagarna som det är kvar till valet.

Gammelmedia på detta:
DN / SvD /

Nymedia på detta:

Johan Westerholm / Kent Persson / Thomas Böhlmark / Konservativa tankar / Peter Högberg / Martin Moberg / Annarkia / UDLKE / Johan Westerholm2 /

Krassman / In Your Face

måndag, maj 23, 2011

Vargarna i Roslagen

I dag har undertecknad ytterligare en artikel publicerad gällande Rialavargarna. Jag har motionerat om att kommunen skall ta ett ansvar i frågan, något som man verkar vara helt ointresserad av. Jag kan med sorg i hjärtat konstatera att debatten håller på att bli som övriga Sverige där ytterligheterna får dominera och skyttegravarna mellan vargvänner och dess moståndare grävs allt djupare. Länk till artikeln hittar ni här, och nedan i sin helhet.
Anonyma lappar som hittade uppsatta i söndags 22/5

----------------------------------------------------------------------------------------

På kommunfullmäktige den 16 maj behandlades min motion som föreslår att kommunen skall genomföra ett seminarium eller en utbildning gällande vargarna i Rialareviret. Denna möttes av ett kompakt motstånd från den borgerliga majoriteten. Moderaterna, Centerpartiet, Folkpartiet och Kristdemokraterna har uppfattningen att detta inte är en fråga för kommunen. Att ordna ett seminarium och låta de som engagerat sig i frågan komma till tals, hänvisas med fast hand till länsstyrelsen.

Visst har länsstyrelsen ansvaret i frågan, men att på det här kategoriska sättet vägra ta i frågan tycker jag är märkligt. Om inte kommunen har det minsta ansvar kan man ju undra hur det kommer sig att kommunalrådet Kjell Jansson (M) medverkar på ett möte i kommunhuset med en grupp som organiserat sig mot vargarna. Man kan även undra varför kommunens egen stiftelse, Norrtälje Naturvårdsstiftelse, erbjuder rovdjursinformation i sin verksamhet, en fråga som alltså den borgerliga majoriteten anser länsstyrelsen skall sköta.

För mig är det uppenbart att majoriteten endast vågar tala om frågan i slutna rum, och man kan ju bara undra varför. Jag har genom mitt politiska engagemang sett tre frågor som tar fram det allra sämsta hos människor när de debatteras, oavsett parti. Det är kärnkraften, migrationspolitiken och frågan om vargen. Lögner, falska siffror, felaktig forskning och personliga påhopp är mer regel än undantag. Jag har även lärt mig att samtal i slutna rum inte lösningen på någon av dessa tre.

Nu har vi vargar i vår egen kommun, och detta revir är inte likt något annat i Sverige. Det är det senaste i landet, det är det minsta i landet och det är det enda som ligger i Stockholms län. Här finns ett unikt tillfälle att göra hemläxan och se till att vargfrågan i vår kommun inte blir som i alla andra, nämligen ett totalt misslyckande. För att lyckas måste alla goda krafter samverka för att sprida information och kunskap om ”våra vargar”. Då duger det inte att göra som den borgerliga majoriteten och försöka gömma sig bakom kjolen på länsstyrelsen.

Samma dag som den borgerliga majoriteten avslog min motion så skedde ytterligare en vargattack. Den här gången var det en kalv som skadades då den blev attackerad i kohagen i Stångberga i Vallentuna kommun. Den sittande majoritetens passiva hållning visar en tydlig bild på avsaknad av politiska ambitioner och ansvarstagande, som jag sett på många andra områden.

Att kommunen har ett ansvar och bör agera för att sprida information och kunskap kring vargen är något som boende i reviret, hundägare, jägare, rovdjursvänner, socialdemokrater, miljöpartister, vänsterpartister och till och med sverigedemokrater står bakom, detta till skillnad från den borgerliga majoriteten som styr kommunen. Återigen kan man bara undra varför?

Gammelmedia på detta:
Aftonbladet / DN / DN2 / SvD / SvD2 / NT /

Kristian Krassman (S)

söndag, maj 22, 2011

Knuffen för vecka 20

Söndag och dags att dra sig undan grilloset som sprider sig i kvarteret och avlägga en knuff-rapport. Kan konstatera att det stuvats om en del i toppen på listan jämfört med tidigare vecka. Peter Andersson innehar nu guldplatsen, Peter Johansson på Röda Berget har klivit upp till silver och tidigare veckans guldmedaljör, Alliansfritt Sverige får veckan till ära nöja sig med brons.

Veckans klättrare på listan över NetRoots-bloggare är Magnihasa som kliver fyra platser upp på listan, stort grattis och bra jobbat får du av undertecknad. Veckans ras på topp 50 står faktiskt Alliansfritt Sverige för som tappar två platser, det är inte mycket men det räcker för att stå för veckans tapp. Övriga progressiva bloggar på topp 50 enligt nedan:

1. Peter Andersson (+1)
2. Röda Berget (+1)
3. Alliansfritt Sverige (-2)
4. Mitt i steget (+1)
5. Peter Högberg (+1)
7. Martin Moberg (+1)
10. Lena Sommestad (oför)
13. HBT-Sossen (oför)
14. Svensson (oför)
16. Storstad (+1)
19. In Your Face (+1)
21. Roger Jönsson (+1)
22. Jinges Web&Fotoblogg (+1)
23. Annarkia (+1)
24. Ett hjärta RÖTT (+1)
25. Partistaten - av Sandro Wennberg (+1)
28. Min politiska sida (oför)
37. Magnihasa (+4)
40. Rebella (+3)
41. Jonas Sjöstedt (-1)
42. Veronica Palm (+2)
44. Mats Engström (+2)

Krassman / In Your Face

För marknadsalliansen går vinst först

Håkan Juholt brukar uttrycka det som att något i samhället håller på att gå sönder, sitter framför TV4 morgon och inser att en av dessa saker som gått sönder i vårt samhälle är SOS Alarm. Otaliga är de rapporter som vi sett i media där sjuka nekats ambulans, med mycket svåra konsekvenser som följd, om jag skall uttrycka mig milt. Sverige styrs i dag av borgerliga politiker, politiker som delat in landet medborgare i närande och tärande. På samma sätt är det uppenbart att de som är i akut behov av sjukvård delas in av SOS Alarm som närande och tärande.
Vinstkrav%20pressar%20larmtj%C3%A4nsten

Det instrument som används för att sortera människor känner vi igen, det är bolaget vinstkrav. Eftersom SOS Alarm inte ger tillräckligt hög vinstutdelning tvingades styrelsen i höstas införa ett krav på en årlig vinstmarginal om minst 12 procent. Det innebär att mer än var tionde krona som företaget drar in som omsättning måste gå till vinst – en andel som ytterst få statliga bolag når upp till i dag. Den borgerliga strategin för att generera vinst har dessutom fungerat, inte helt oväntat på bekostnad av bolaget kvalité. Den ekonomiska pressen från den politiska ledningen inom SOS Alarm har redan gett resultat. Första kvartalet i år ökade vinsten efter skatt med 425 procent jämfört med samma period i fjol. Från 2 miljoner till knappt 11 miljoner kronor och detta beror huvudsakligen på minskade personalkostnader.

Inte helt oväntat så finner vi en sann förespråkare inom SOS Alarm styrelse för just detta med vinster inom vården. Nämligen Moderaternas gruppledare inom Västra Götaland, Johnny Magnusson. Han är ordförande i SOS Alarms styrelse och bekräftar för DN att bolaget just nu jobbar hårt med att redovisa ett bättre resultat. – Vi har ett utdelningskrav på oss från ägarna som vi måste nå upp till. Vi måste vidta åtgärder för att få upp resultatet, säger Magnusson. SOS Alarm ägs hälften av staten och till hälften av organisationen Sveriges kommuner och landsting. Avslutningsvis så vill jag lyfta SOS Alarm:s kärnvärden, och märkligt nog ingår inte det fokus på vinst som är gällande.
  • Inlevelseförmåga
    - Vi är bra på att lyssna och se sammanhang.
    - Genom särskild intervju- och samtalsmetodik kan vi snabbt leva oss in i olika situationer.
  • - Vi är alltid tillgängliga.
    - Vi fångar även upp de speciella behov och förutsättningar som våra kunder har.

  • Unik SOS-kompetens
    Alla våra SOS-operatörer är noga utvalda och genomgår vår interna grundutbildning för att bli certifierade SOS-operatörer. För att kunna ta emot samtal, fatta beslut och larma ut och kommunicera med åtgärdsstyrkor krävs unik SOS-kompetens och bygger på:
    - god intervjuteknik för att bedöma situationer
    - förmåga att analysera hjälpbehoven och åtgärder
    - förmåga att få fram adekvata insatser och resurser samt att i samverkan
    med andra leda verksamheten rätt.

  • Förmåga att fokusera
    - Vi kan kraftsamla och lösa svåra uppgifter.
Gammelmedia på detta:
DN / DN2 / DN3 / SvD / Aftonbladet / Expressen /

Nymedia på detta:
Anna Helena Rudberg / Svensson / Richard Ehlin / Norha 4 you´s weblog / Madonnan / Tokmoderaten
/ Kaj Raving / Annarkia / Martin Moberg /

Krassman / In Your Face

torsdag, maj 19, 2011

Marknadsalliansen tappar

I dag presenterar "vi som frågar samma sak som alla andra" sin opinionsmätning för maj månad. I mätningen har nu oppositionen passerat den passiva borgerliga regeringen. Inte helt oväntat så gör Moderaterna det största tappet (-2,4 procentpluttar) i den folkliga opinionen, och Socialdemokraterna det största lyftet (+ 2,0 procentpluttar). Kontrasterna i politiken har allt sedan Håkan Juholt valdes till partiordförande för Socialdemokraterna gått från klarhet till klarhet.


Den Moderata förkärleken att försöka placera sig så nära (S) som möjligt i enskilda frågor har blivit en omöjlighet för Reinfeldt och de borgerliga ledarskribenterna som i dagsläget utgör alliansens viktigaste kugge i opinionsbildningen. Trots retorisktfokus på förändring och seminareidrillning i klimat och miljöfrågor under Moderaternas riksstämma i Karlstad så framstår Moderaterna som ytliga och försvarare av systemet och vars högsta målsättning är att konsekvent sätta marknaden före människan.

Mot denna marknadsallians som tappat det politiska initiativet står en Socialdemokrati som adresserar de orättvisor som skapas i ett samhällsbygge där ditt värde på en marknad är det avgörande. Ett samhälle där offentligt ägande och gemensamma lösningar är tärande. I marknadsalliansens Sverige så är de närande de som inte kräver samhällets gemensamma resurser, om det nu inte skulle råka vara privata företag som utmanar verksamheter som finansieras av våra skatter, för då blir även de som i ett trollslag närande.

Skillnaderna i politiken kommer fortsätta att förtydligas och jag är helt övertygad om att opinionen i Sverige vill se mer av en politik som är till för människorna som på valdagen avgör, än den politik som syftar till att göra rika rikare och alla andra fattigare. Jag är övertygad om att den borgerliga kartellens dagsnotering är början på deras värsta politiska lågkonjunktur på mycket länge.

Gammelmedia på detta:
DN / SvD / Aftonbladet / Expressen / TV4 /

Nymedia på detta:
Thomas Böhlmark / GP / Tokmoderaten / Martin Moberg / Peter Högberg / Annarkia /

Krassman / In Your Face

måndag, maj 16, 2011

- (S) använder ju SD friskt i riksdagen

UPPDATERAD:
Att Moderaternas tidigare partisekreterare och nu mer gruppledare i Västra Götalands regionen, Johnny Magnusson, är på väg att få ett nytt jobba av Arkelsten är mer eller mindre uppenbart. Trots att bläcket inte torkat på valresultatet så tar sig denna Moderaternas Leslie Nielssen till tankar och funderingar som inte kan tolkas som en desperat handling. Till GT uppger han på fullaste allvar att Socialdemokraterna använder SD friskt i riksdagen för att jävlas med regeringen.



Kör Magnusson...kör!

Magnusson som inte helt verkar vara uppdaterad skall här få några intressanta siffror att suga på. TT:s genomgång av alla 289 voteringar fram till den 18 mars visar att SD röstade med regeringen i 72 procent av fallen. I de voteringar som varit direkt blockskiljande, och SD haft vågmästarroll, så har man röstat med regeringen i drygt 94 procent av fallen. Dessutom visar en undersökning som DN gjort att sex av åtta gånger som de rödgröna och Sverigedemokraterna röstat på samma förslag i riksdagen har omröstningen gått snett.

Magnusson rusar allt snabbare om stupet av sin politiska karriär och samtalet från nuvarande partisekreterare Arkelsten där hon berättar "att vi har funderat på en sak" kan inte vara långt borta nu. Skall borgerligheten i Västra Götaland ha skuggan av trovärdighet i framtiden så får nu gubben Magnusson maka på sig, och biter han sig fast är ingen gladare än undertecknad. Kör här Magnusson.

Nu verkar det dock som att Magnusson nyktrat till efter gårdagens valvaka. Med följande framkrysstade resonemang så försöker han nu reparera all den heder han förlorat: –Jag tycker inte att man ska stå på valnatten och säga att man inte gör si eller så, utan man ska ha respekt för väljarna, säger han till Sveriges Radio P4. Om Magnusson fortfarande tycker att Socialdemokraterna använder SD friskt i riksdagen framgår tyvärr inte, här kanske han kommer att utveckla sitt resonemang framöver, efter nästa samtal från Arkelsten så kanske det låter annorlunda.

Gammelmedia på detta:
GT / Expressen / DN / SR /

Nymedia på detta:
Politikerbloggen / Kent Persson / Martin Moberg / Röda Berget / Martin Moberg om Magnussons pudel / RADIKALEN / Roggansblogg / GalaXybloggen / (S)ebastians tankar /

Krassman / In Your Face

Revansch för folkrörelsen

Jag förstår att Kent Persson är ödmjuk inför det nederlag som nu visar sig i Örebro, när dimman efter slaget lättat. Resultatet i Örebro kan inte ses som något annat än en revansch för folkrörelsen, och det är den Socialdemokratiska folkrörelsen. Det arbete som Socialdemokraterna genomfört allt sedan valet 2010 är ett bevis på hur viktigt det är att driva en progressiv politik och vara tydlig i opposition.

Staffan Werme (Fp) är inte är fullt så ödmjuk inför nederlaget

Socialdemokraternas ökning i Örebro med gigantiska 7,8 procentenheter är ett resultat av ett gediget förarbete. (S) kommunalråd i Örebro, Björn Sundin, pekar på att partiet knackat på 30.600 dörrar och genomfört 42.000 samtal med väljare under valrörelsen. – Det är ett otroligt jobb. Och det har givit resultat, eftersom valdeltagandet ändå inte backar så mycket säger han till TT.

Att grundarbetet hos Socialdemokraterna kommer vara avgörande i valet 2014 är för mig uppenbart. Genom den massiva arbetsinsatsen som partiet levererat i Örebro, och även i Västra Götaland, har gjort skillnaderna i politiken tydlig. Tydliga skillnader tar fram huvudkonflikten, här i ligger även anledningen till att borgerliga partier inte vill tala om skillnaderna och att politiken gör skillnad.

Moderaternas valarbete har inte skiljt sig mycket från Socialdemokraternas. Moderaterna har kampanjat varje dag, haft valstuga på Järntorget, knackat dörr i olika områden. De har även haft bokbord i Vivalla och utanför olika mataffärer. De har varit otroligt aktiva på nätet och i media. De har även haft besök av Fredrik Reinfeldt och partisekreterare Arkelsten.

Moderaterna tappar i valet 1,5 procentenheter och med detta resultat färskt i handen är det uppenbart att Moderaternas trovärdighet och mobilisering inte fungerat. Det politiska läget är dock inte solklart, långt ifrån. Nu får vi se hur mycket sluträkningen på onsdag kan förändra läget men att det är Socialdemokraterna i Örebro som kommer bjuda in till överläggningar är ett faktum. Stort tack till Staffan Werme för att han överklagade valresultatet, vart skall jag skicka blommorna?

Gammelmedia på detta:
DN / SvD / GT / NA / NA2 / Aftonbladet / Aftonbladet2 /

Nymedia på detta:
Martin Moberg / Ulf Bjereld / Peter Andersson / Lasses blogg / The Ripoff 2006-2010 / Rolf Eriksson / Kommunisternas blogg /(S)ebastians tankar / Alliansfritt Sverige / Tokmoderaten / Anybody´s place / Konservativa tankar /

Krassman / In Your Face

Valanalys, del ett

Omvalet är genomfört, och vi Socialdemokrater har all anledning att vara stolta. Vi ökar från 30,9 procent till 32,6 i Västra Götaland. Detta är inget annat än en enorm framgång sett till det historiskt låga valdeltagandet. Endast 43,1 procent valde att avlägga sin röst i omvalet vilket är en minskning med hela 33,9 procent 2010. Detta trots att Centerpartiets Maud Olofsson invrigt talade om skilda valdagar under slutspurten.



Moderaterna tappar ett mandat, och backar jämfört med valet 2010 1,9 procentenheter. Hur än borgerliga megafoner och ledarskribenter vrider och vänder på valresultatet så är det ett fiasko för Moderaternas tidigare partisekreterare, Johnny Magnusson, och hans planerade utförsäljningspolitik av vården i regionen. Magnusson har ordentligt visat vilken dålig förlorare han är och gnällt över en smutsig valrörelse.


Detta skrivet samtidigt som vi väntar på att Moderaternas nuvarande partisekreterare skall ta avstånd från de direkta lögner som framförts när det gäller att en röst på Socialdemokraterna skulle medföra att 87 vårdcentraler kommer att stängas, eftersom man samarbetar med Vänsterpartiet. Jag tvivlar på att Magnusson kommer att sitta hela mandat perioden ut för Moderaterna, det vore att bädda för ytterligare ett fiasko.

Den borgerliga regeringen har fått sig en kraftig näsbränna och jag är helt övertygad om att detta lägger en bra grund inför en kommande valseger 2014. Trots det låga valdeltagandet, som bör gynna de borgerliga partierna, så får alliansens vårdpolitik tummen ner. Västra Götaland har inget att lära från fru Reinfeldt och jag är helt övertygad om att hennes make nu bittert ångrar sina besök till Göteborg och sina taffligt genomförda torgmöten. Det nu något problematisk läget med SD som vågmästare kommer jag återkomma till, precis som valresultatet från Örebros omval, var så säker på det Kent Persson!

Gammelmedia på detta:



Krassman / In Your Face

söndag, maj 15, 2011

Knuffen för vecka 19

På grund av anledning så utgick knuff-rapporten förra veckan. Däremot tar jag nya tag i dag och på självaste valdagen i Västra Götaland levereras en rykande färsk lista över våra progressiva NetRoots-bloggare på Knuff top-50 listan. I toppen så har vi haft ett skifte, Alliansfritt Sverige har nu passerat Peter Andersson och toppar listan.

Största tappet sedan förra rapporten gör Rebella som har tappat hela tio platser på listan. Jag hoppas på en stark comeback från Sara Gunnerud, Kristina Persdotter, Anna Ardin och de andra under kommande veckor. Veckans klättring gör Veronica Palm som kliver sex platser uppåt på listan. Övriga NetRoots-bloggare på listan enligt nedan:

1. Alliansfritt Sverige (+1)
2. Peter Andersson (-1)
3. Röda Berget (+1)
5. Mitt i steget (-2)
6. Peter Högberg (oför)
8. Martin Moberg (-1)
10. Lena Sommestad (-1)
13. HBT-Sossen (-1)
14. Svensson (+4)
17. Storstad (-4)
18. Kulturbloggen (+2)
20. In Your Face (+2)
22. Roger Jönsson (+2)
23. Jinges Web&Fotoblogg (-1)
24. Annarkia (+1)
25. Ett hjärta RÖTT (+1)
26. Partistaten - av Sandro Wennberg (+1)
28. Min politiska sida (oför)
40. Jonas Sjöstedt (+2)
41. Magnihasa (+2)
43. Rebella (-10)
44. Veronica Palm (+6)
46. Mats Engström (oför)

Krassman / In Your Face

Den borgerliga nervositeten är påtaglig

I går passade jag på att ringa lite väljare i Västra Götaland. Responsen var övervägande positivt och majoriteten av de som inte hade röstat redan uppgav att de skulle rösta på Socialdemokraterna i dag. Hur det nu blir med det får vi ju se men jag kan efter ett par minuteras surfande konstatera att nervositeten gör sig gällande, och speciellt tydligt är det när man läser borgerliga megafoners mer eller mindre onyanserade analyser och spådom kring ett blivande valnederlag.

Opinionsundersökningarna visar att vi rödgröna kommer att stärka vår majoritet i valet, men vi vet att det hänger på valdeltagandet. Borgerliga sympatisörer är mer röstbenägna men nu när alternativen förtydligats inför omvalet så har valvinden vänt. De självsäkra Moderaterna har tonat ner sitt höga tonläge och jag misstänker att Reinfeldt och ledarna i ”de små blå” kommer att ångra sina senaste besök till regionen, för någon positiv effekt har inte ännu inte visat sig.

Det är dock i dag det avgörs och hur mycket än bloggare som Tokmoderaten och borgerliga ledarskribenter för söker skrämmas och helgardera sig inför en möjlig valförlust så kommer detta att påverka synen på Alliansens kannibalism och Socialdemokraternas nya ledarskap. Det tog 22 månader för Reinfeldt att presentera de ”nya Moderaterna” efter det han valdes till partiordförande. Hur lång tid det nu kommer ta innan han presenterar sitt partis nästa skepnad får vi se.

Återkommande har Reinfeldt talat om skapandet av ”Allians för Sverige” på sina torgmöten, något som inte kan liknas med annat än gammal skåpmat. Regeringen är trött och slut på idéer. Att tro att en gamma partisekreterare för Moderaterna, Johnny Magnusson, skulle kunna leverera något annat än övertro till privatiseringar och marknad i detta val kommer blir alliansens största orsak till förlusten, om den nu kommer., och det hoppas jag innerligt att den gör.

Gammelmedia på detta:
SvD / DN / Aftonbladet / GP / GP2 / GT / GT2 / DN2 /

Nymedia på detta:
Tankar hos en gråsäl / Thomas Böhlmark / Barbamama / Peter Högberg / (S)ebastians tankar / Peter Andersson / Tokmoderaten / Dackefejden / KLARTEXTEN / Anders S Lindbäck / Fredrik och hans Sollentuna /

Krassman / In Your Face

lördag, maj 14, 2011

Mauds sista valrörelse

Centerpartiets Maud Olofsson gör just nu sin sista valrörelse som partiordförande. Väljarstödet för den tidigare stolta folkrörelsen med sunt bondförnuft har flytt och under Maud Olofssons ledning. Centerpartiet har förvandlats från att varit en trovärdig röst som stog upp för sina ideal till att bli identitetssökande populister som söker allas gunst och sviker sina rötter. Maud Olofsson är inte bara ur takt med tiden för sitt eget parti, utan även i ett antal andra frågor.


Ännu en gång sätter hon partiets heder i pant, den här gången i slutspurten av valet i Västra Götaland. Dagen till ära väljer hon att genomföra ett utspel som knappast går i takt med väljarkåren i morgondagens omval. Maud Olofsson drar nämligen lans för skilda valdagar, hennes motiv till detta är den pågående valrörelsen. - Vi har ju sett här hur folk har fått upp ögonen för de regionala frågorna, och det engagerar. Det här är jätteroligt. Det borde vara valrörelse hela tiden. Det är då som vi är som bäst, sade Olofsson som för fjärde gången under valkampanjen besökte Göteborg.

Ja du Maud Olofsson! Du har varit jätteduktig i dina valrörelser, men om du nu av rent nostalgiska skäl skall klamra dig fast så har du verkligen suttit för länge på din post. Väljarna i Västra Götaland har så här långt inte uppfattat omvalet som manna från himlen och med tanke på Centerpartiets blygsamma framgångar de senaste valen så kanske det bästa för partiet vore att inte genomföra några fler val, oavsett hur roliga Maud Olofsson tycker dom är. Jag är övertygad om att skilda valdagar kommer bidra till ett konstant sjunkande valdeltagande.

Att det nu blivit lite temperatur i det här valet tror jag beror på engagemanget från partierna centralt, men att tro att detta skulle upprepa sig med skilda valdagar tror jag är att hoppas på för mycket. Nej du Maud, detta är din sista valrörelse som partiordförande så låt kommande ledarskapet avgöra den här frågan för Centerpartiet.

Gammelmedia på omvalet:
SvD / DN /Aftonbladet / GT /

Nymedia på detta:
Jinge / Ett nytt penningsystem / Alliansfritt Sverige / Tommys tankar / apg29 / Demagog /

Krassman / In Your Face

Dags att sluta ljuga nu (M)

Tidigare i veckan så utpekades Socialdemokraterna för att vara desperata. Detta för att man skruvade upp valtempraturen och Västra Götaland inför det stundande omvalet. Höga förträdare från Socialdemokraterna prioriterade olika utspel och torgmöten i regionen för att förtydliga konflikten i valet. Jag kan konstatera att den valstrategi som Socialdemokraterna valt nu skapat totalt desperation hos Moderaterna.


Första symptomen på denna desperation var det patetiska torgmötet som alliansens partiledare genomförde i torsdags. Mötet fullkomligen osade nervositet och de politiska budskapen som framfördes var trots att det var i mitten am maj månad inget annat än snömos. Nästa symptom rapporteras i dag från Alliansfritt Sverige via Staffan Lindström på Jämlikhetsanden. Moderaterna hävdar nämligen att en röst på Socialdemokraterna kommer medföra att man stänger 87 vårdcentraler, vårdcentraler som i dag har 512 264 inskrivna patienter.

Ett påstående som inte ens kan liknas vid en sanning med modifikation. Vänsterpartiet i Göteborg svarar själva mycket tydligt på Moderaternas lögner, se deras pressmeddelande här. Nedan är Saxat ur Vänsterpartiet pressmeddelande:

"Vänsterpartiet har allt sedan regionbildningen varit ett parti som tagit stort ansvar för utvecklingen av Västra Götaland. Vi tog också ett stort ansvar i att bilda en politisk majoritet i det efterspel som följde av valet i höstas. För oss är det en självklarhet att följa ingående kontrakt och avtal så också de som berör vårdgivarnas roll i primärvårdens organisering. Därför faller också utspelet om nedläggning av de 87 vårdcentralerna på sin egen orimlighet.

Att moderater och andra borgerliga partier i sin desperation försöker smutskasta och med rena lögner föra en kampanj mot vårt parti tar vi bestämt avstånd mot. Vänsterpartiet visar respekt mot varje parti med en ärlig diskussion som visar på ideologiska skillnader men att förfalla till lögner det tycker inte vi hör hemma i en valrörelse".

Några förslag på att lägga ner de 87 vårdcentralerna finns inte från Vänsterpartiet och inte finns det i deras egna ambitioner. Däremot så har Moderaterna tydligt sagt att de vill sälja ut de små sjukhusen i regeionen, något som de nu, när det kommer till kritan och slutet av valrörelsen mer eller mindre hävdar inte kommer ske. Mycket märkligt med tanke på att det är så tydligt meddelat sedan tidigare. Men dettta känner vi igen, så på direkt uppmaning från undertecknad, sluta ljug nu.

Gammelmedia på omvalet:
SvD / DN / Aftonbladet /

Krassman / In Your Face

fredag, maj 13, 2011

Tydliga alternativ i omvalet

I dag presenterar Socialdemokraterna sina kommande satsningar för en förbättrad sjukvård. Som inspiration till utspelet för den nationella sjukvårdspolitiken som nu presenteras ligger de satsningar som Socialdemokraterna i Västra Götaland går till val på. De senaste veckorna så har skillnaderna i den föreslagna sjukvårdspolitiken som utlovas i valet nu på söndag kristalliseras, vilket gett utslag i opinionen.


Enligt dagens Sifo mätning som presenteras i Göteborgs-Posten ökar Socialdemokraterna med drygt fem procentenheter på bara några veckor. Det framstår nu även som ett faktum att den allians som Reinfeldt lovsjunger vid varje torgmöte han besöker kommer att avgöra valet i regionen. Samtliga av de små borgerliga partierna backar i dagens mätning, det stärker tesen att när alternativen är tydliga så spelar småpartierna andrafiol, i bäst fall.

Socialdemokraternas huvudmotståndare i valet är Moderaterna och deras Johnny Magnusson. Han har snabbt skapat sig ett namn när det gäller att privatisera mer av den gemensamma vården runt om i regionen. Huvudkonflikten är tydlig, vård efter behov eller vård efter plånbok. Rätt för de anställda inom sjukvården att utvecklas eller rätt till privata vårdbolag att när som helst utmana den gemensamma vården. Det handlar helt enkelt om vård på patienters och anställdas villkor eller marknadens.

Signalen så här långt från de boende är tydlig, den rödgröna sjukvårdspolitiken får tummen upp och den borgerliga som inspireras från Moderaternas olika skyltfönster runt om i Stockholm får tummen ner. Nu är omvalet i sitt avgörande och jag hoppas att de boende i regionen på måndag vaknar och har rätt till en vård där deras behov går före vinstintressen och inte en sjukvård med gräddfiler för de som har privata sjukförsäkringar.

Gammelmedia på detta:
Länk
DN / Aftonbladet / Aftonbladet2 / SvD / Expressen / GP / GP2 / Aftonbladet3 /

Nymedia på detta:
Mina politi(s)ka åsikter / Röda Berget / Rune Lenestrands blogg / Hemimammas blixtrande bloggar / Jytte Guteland /Röda Berget - Jämlikhetsanden / Johan Westerholm / Martin Moberg / Tokmoderaten / Alltid rött alltid rätt / Jämlikhetsanden / Håkan WL / Birgers blogg / Anybody´s place / (S)ebastians tankar /

Länk
Krassman / In Your Face

torsdag, maj 12, 2011

Vilka sjukhus skall säljas Magnusson?

Moderaternas partisekreterare mellan 99-03, Johnny Magnusson , har ambitionen att sälja ett antal av de sjukhus som finns i Västra Götaland. De sjukhus han själv nämnt så här långt är Skene lasarett, Dalslands lasarett, Lidköpings sjukhus och Uddevalla sjukhus. Lösningen för vårdens utmaningar tror Moderaterna som vanligt ligger i driftsformen och att allt blir bättre om privata företag kan ta ut vinster på skattefinansierad verksamhet. Trots att tesen om att markanden löser allt bäst är överbevisad ett antal gånger så väljer fortsätter Moderaterna att uppvisa en märklig övertro till detta.



Att nu debatten kommit att handla om Moderaternas privatiseringsiver stör Johnny Magnusson som nu börjar skjuta skarpt i debatten. Själv bedyrar han att Moderaterna skulle ha några som helst planer på detta, trots sina egan uttalanden alltså. Socialdemokraterna blåser till strid kring frågor som inte finns. Han hävdar på fullaste allvar att Socialdemokraterna påstår att moderaterna vill ”sälja ut” sjukhus. Men att de inte har några förslag på att ”sälja ut” några sjukhus. Nu är det ju dock så att politiker går inte till val på vilka förslag som dom har lagt, utan vilka förslag som man skall lägga, och här har ju Johnny Magnusson vart lika tydlig som tydligheten själv.


Magnusson är en komiker på många sätt, inte bara i sitt agerande!!

I dag skriver Anders Lindberg kloka ord i Aftonbladet om vad valet i Vätsra Götaland handlar om, och det är människosyn. Människosynen som Moderaterna har haft för att med kirurgisk skicklighet forma en politik som ger sig på de som redan har det sämst. Den borgerliga sjukförsäkringen, A-kassan och FAS3 är alla exempel på denna politik. Vinnarna i den borgerliga politiken för ökade klyftor inom sjukvården är de välbeställda, vårdbolagen och försäkringsbolagen.

Förlorarna är alla andra. Moderaternas Leslie Nielsen försöker nu desperat att mörka sina egna politiska intentioner. Jag hoppas för alla medborgare i Västra Götaland att han inte lyckas. För den sjukvården som är den bästa, är den som prioriterar utifrån behov och inte plånbokens tjocklek. Sjukvården som är till för att tjäna befokningen, och skall vårdbolags vinstintressen prioriteras hamnar vårdtagaren inte i första rummet.

Gammelmedia på detta:
Aftonbladet /

Nymedia på detta:
Martin Moberg / Jinge / Röda Berget / Jämlikhetsanden /

Krassman / In Your Face

onsdag, maj 11, 2011

Valrörelse i GBG

Är den här veckan i Göteborg och följer det rafflande upploppet i regionens omval. Frågan om sjukvården står i fokus och i debatten som förs så är det tveklöst att detta val är ett sjukvårdsval. Som tidigare är konflikten klassisk mellan borgerlig och Socialdemokratisk sjukvårdspolitik. Borgerligheten vill sälja ut sjukhus och på så sätt skapa gräddfiler i vården för de som har råd med privata försäkringar medan Socialdemokraterna vill utveckla det gemensamt ägda och investera i framtiden.

Läser på ledarbloggen att läget är jämt, men att det rödgröna laget leder med en knapp majoritet. I Sifos lilla mätning från början av maj så uppskattas stödet för de Rödgröna och Sjukvårdspartiet till 47,5 procent och för Alliansen till 45,4 procent. I dag så är det fyra dagar kvar valet och den största oron som finns är valdeltagandet. Antalet förtidsröstande är lägre än valet 2010 och det är uppenbart att fler behöver få veta att deras röst är viktig i valet.

För att valdeltagandet skall öka så måste politiken ta sitt ansvar. Håkan Juholt har utmanat Fredrik Reinfeldt på debatt två gånger, och två gånger har Reinfeldt nekat. Juholt var tydlig på sitt torgmöte på Kungsportplatsen igår. Han lovade att Socialdemokraterna inte kommer att sälja några sjukhus i regionen bad Reinfeldt lämna besked på vilka sjukhus som skall säljas om de vinner valet i regionen. Reinfeldt kommer till Göteborg i morgon, med de andra ledarna från de små partierna. Vi får väl se om de svarar på Juholts fråga.

Gammelmedia på detta:
Aftonbladet / GT / GT2 / DN / Aftonbladet2 / Expressen /

Nymedia på detta:
Henrik Ekengren Oscarsson / Tokmoderaten / Annarkia / Jinge / Ledarbloggen / Martin Moberg / Jämlikhetsanden /

Krassman / In Your Face

lördag, maj 07, 2011

Frys ingångslönerna i 100 år

Almega fortsätter trots bättre vetande att såga sitt eget förtroendekapital med fotknölarna. Det senaste utspelat från arbetsgivarorganisationen är föga oväntat och ligger i linje med deras tidigare undersökning som publicerades under 2010. Almega som är en av arbetsmarknadens parter hävdar nu på fullaste allvar att det som branshen behöver för tillväxt och sänkt arbetslöshet är frysta ingångslöner och ett stopp för garanterade löneökningar.

Mannen på bilden måste glömt en nolla, eller två...

Den nu mer helt onyanserade Jonas Milton tar i så det räcker och blir över när han nu pläderar för sitt case. – Alla har rätt till lön, men inte till löneökning, säger Almegas VD Milton till SvD, och förtydligar att medarbetare som inte fungerat inte ska ha löneökning. Vad nu Milton lägger i ordet "fungerat" skapar ju bara det en del frågetecken. Att tro att en anställd inte har utevcklats i sitt arbete under ett år och förtjänar en löneökning är ett resonemang som bara den mest feodala arbetsgivaren kan hävda. Arbetsgivarens ansvar för att se till att de anställda utvecklas och att företagets resurser utnyttjas på bästa sätt verkar inte vara något som ligger i Almegas intresse.

Återigen så öppnas blottorna i Milton och Almegas resonemang. Att den garanterade löneökningen som alla får när arbetsmarkandens parter gör uppvillkoren skulle vara ett problem för företagen, Almega och Sveriges utevckling är ju inget annat än ett skämt. Det skall bli intressant om Milton och hans gäng möter någon framgång i att nu slå på dom som har de lägsta lönerna i landet och står på lägsta trappsteget i lönetrappan. Sveriges ekonomi är på frammarsch och hjulen snurrar. Överskott i statens finanser och arbetslösheten sjunker, i detta klimat föreslår alltså Almega en frysning av ingångslönerna på 10 år, varför de inte gick ut och krävde 100 år måste bero på att Milton hade glömt en nolla, eller kanske två.

Almegas resonemang är en unken doft från en svunnen tid som inte hör hemma i ett kunskapsbaserat samhälle där individens utveckling på arbetsmarknaden står i fokus för tillväxt och utveckling. Det feodala arbetsgivarna som förväntar sig att de anställda lägger huvudet på hatthyllan när de kommer till jobbet och sedan sitter vid ett löpande band som inte bidrar till någon som helst utveckling är förvånansvärt få. Men att de får toppjobb inom arbetsgivarorganisationerna verkar vara mer vanligt.

Gammelmedia på detta:
SvD / SvD2 / DN /

Nymedia på detta:
Röda Berget / Ankersjö / Martin Moberg / Progresiv blogg om solidaritet / Olas tankar / Arbetarprat / Peter Högberg / Martin Moberg2 / Silverstänk /

Krassman / In Your Face