söndag, juli 31, 2011

Kommer Europa lära av sina misstag?

Runt om i Europa så har extremhögern och främlingsfientliga partierna skördat framgångar. I många av Europas länder så tror man att förtryckande av religioner, införande av burkaförbud, och hårdare flykting och migrationspolitik är vägen framåt. Tankar som tidigare varit receptet för att skapa det perfekta samhället, ett enat folk, ett rike som skall blomstra i tusentals år. I dag så redogör Katrine Kielos om dessa strömningar i Aftonbladet och frågan om Europa någonsin kommer att lära sig av sina tidigare misstag har aldrig varit mer aktuell.

Sverige är ett av de senare länderna i Europa att få dessa förespråkare av de homogena samhällets modell i våra folkvalda parlament. Sverigedemokraternas politiks syftar till att redogöra skillnaderna mellan folk, kultur och religion. Syftet är odla misstänksamheten och bidra till att den viktigaste frågan på väljarnas läppar skall vara våra samhälleliga rättigheter och skyldigheterna i en kontext som grundas på "vi och dom". En politik vars likheter är fler än dess skillnader som givit Norge dess värsta politiska massmördare genom tiderna.

Att många delar Anders Behring Breiviks tankar i Sverige är ett faktum, ser vi ut i Europa så är det ännu fler. Visst så kanske har denna attack på demokratin och det öppna mångkulturella samhälle som vi Socialdemokrater förspråkar höjt planket mot denna människosyn. Men priset som alla dessa människor och anhöriga har fått betala är obeskrivligt. Denna excess i massmord kommer resultera i att friheten och demokratin går stärkt ur ett verk som hade motsatt syfte. Den avgörande frågan är hur vi nu skall få övriga Europa att dra samma slutsats och möta dessa strömningar med mer demokrati och öppenhet. Om inte detta görs så är Europa tveklöst inne på en väg som mycket väl kan leda till att tidigare misstag upprepas.

Gammelmedia på detta:
Aftonbladet / DN / DN2 / DN3 / DN4 / SvD /


Krassman / In Your Face

Knuffen för vecka 29

Söndag och till skillnad från den förra så har jag möjlighet att leverera en Knuff-lista. Veckans genomgång visar därför på en hel del rörelse, så väl i toppen som i övriga listan. Värt att notera i toppen på listan är att vi nu har en ny bronsmedaljör i Peter Högberg. I denna genomgång så är den bästa klättraren Anna Vikström som kliver hela sju platser upp på listan. Raset står Löntagarbloggen för som tappar åtta. Övriga NetRoots-bloggare enligt listan nedan:

1. Röda Berget (oför)
2. Martin Moberg (oför)

3. Peter Högberg (+3)
5. Mitt i steget (oför)
6. Alliansfritt Sverige (-2)
7. Peter Andersson (oför)
11. (S)ebastians tankar (+5)
12. Svensson
(-1)
13. Roger Jönsson (S) (NY)
15. Jinges Web&Fotoblogg (-1)
17. HBT-Sossen (-4)
19. In Your Face (oför)
22. Lena Sommestad (-7)
23. Storstad (-3)
25. Annarkia (-2)
26. Min politiska sida (oför)
32. Jonas Sjöstedt
(-2)
33. Löntagarbloggen (-8)
37. Magnihasa (-1)
40. Anna Vikström (+7)

Krassman / In Your Face

onsdag, juli 27, 2011

Utøya In Memoriam - Vi kommer aldrig ge upp!

Alexandra Jardvall, som spelade på Socialdemokraternas dag i Almedalen, har skrivet denna sång till minne av offren för massakern på Utöya. Ta tre minuter och aderton sekunder av ditt liv och lyssna på denna fantastiska hyllning till offren för detta massmord. Alexandras ord förpliktar, och vi kommer aldrig att ge upp kampen för ett samhälle där alla människors lika värde gäller, oavsett kultur, oavsett religion, oavsett politisk övertygelse och oavsett vilka skilnader som än någon annan vill göra gällande.



Gammelmedia på detta:
SvD / SvD2 / SvD3 / SvD4 / SvD5 / DN / DN2 / DN3 / DN4 / DN5 / DN6 / DN7 / Aftonbladet / Aftonbladet2 / Aftonbladet3 / Aftonbladet4 / Aftonbladet5 / Expressen / Expressen2 / Expressen3 / Expressen4 / Expressen5 /

Nymedia på detta:

Medborgarperspektiv / Röda Malmö / Martin Moberg / (S)ebastians tankar / Tokmoderaten / Tommys tankar / Ann-Sofie Wågström / Alltid rött alltid rätt / Ulf Bjereld / Röda Berget /

Krassman / In Your Face

tisdag, juli 26, 2011

En ensam galning, i gott sällskap

I dag så har jag denna artikel publicerad i Norrteljetidning. Tyvärr så tidningen valt att INTE publicera den på nätet, synd med tanke på hur viktig frågan ändå är.

-------------------------------------------------------------------------

Vi har nu fått bevittna det värsta terrordåd med politiskt motiv utfört i Norden någonsin. En kraftig sprängladdning har detonerat i Oslos politiska hjärta. Samma gärningsman, Anders Behring Breivik, har sedan begett sig till Norges unga Socialdemokraters sommarläger på ön Utöya. Här har han dödat 76 ungdomar inom loppet av två timmar, innan han greps av polis. Frågorna om vad som motiverat detta fruktansvärda massmord staplas nu på varandra.

Gärningsmannen beskrivs oftast som en ensam galning. Om samhället kommer att beskriva detta massmord som utfört av en ensam galning i framtiden får vi se, men denna ensamma galning är i gott sällskap. Vad som drivit fram detta hat hos Breivik, vet jag inte. Men vad som framkommit om hans tio år långa engagemang i det främlingsfientliga och rasistiska Fremskrittspartiet i Norge känner jag väl igen, efter kontakter med personer i dess svenska systerparti, Sverigedemokraterna.

Det är samma typ av resonemang som jag stötte på hos de rasister som ringde och mordhotade mig efter att jag föreslagit att vi i Norrtälje skulle hålla ett seminarium om de främlingsfientliga och rasistiska nätverk som finns i kommunen. Drivkraften är det kulturella krig och de kulturer som enligt dem hotar radera vår identitet som nation och som folk. Och det främsta hotet ser de i islam.

1995 sprängde Timothy McVeigh den federala byggnaden i Oklahoma, och dödade 168 människor. Han psykiatriker drog slutsatsen att han var en reko person som hade tillåtit vreden växa inom sig till dess den eskalerade i ett fasansfullt illdåd. Breiviks historia och motiv lindas nu upp. Förhoppningsvis kommer vi få en bild över vad som gjorde att han byggde upp det enorma hat som han riktade mot de unga norska Socialdemokraterna, det norska folket och demokratin.

Varje gång ett liknande brott kallas verket av ensam galning väljer vi att bortse från källan till detta hat, ett hat som får människor att döda. Otaliga är de artiklar, flygblad, kommentarer och anföranden jag tagit del som syftar till att spä på detta hat. Ett samhälle som accepterar alla våra olikheter skapas inte genom att införa burkaförbud, språktest och hårdare flyktingpolitik. Att genomföra sådana förslag vore att ge efter för dem som vill fokusera på skillnader och ge hatet näring.

Jimmie Åkesson och hans gelikar anser att det största hotet mot vårt samhälle och vår demokrati är islam, och de tar alla tillfällen i akt att påpeka detta. Men bara tre av de 249 terrordåd som begicks inom EU 2010 hade islamistiska kopplingar. Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna kanske är räddas för islam, men sett till vad som hänt i Norge och mina egna erfarenheter så är det dem vi ska vara rädda för. Sverigedemokraterna och andra nationalistiska rörelser föder nämligen det hat vi nu bevittnat.

Gammelmedia på detta:
Aftonbladet / Aftonbladet2 / Aftonbladet3 / Aftonbladet4 /SvD / SvD2 / SvD3 / SvD4 / DN / DN2 / DN3 / DN4 / DN5 /

Nymedia på detta:
Svensson / Kildén & Åsman / Peter Högberg / Martin Moberg / Markus Wallgren / Thomas Böhlmark / Varghjärta / Håkans blogg / Johan Westerholm / Utredarna / Corporatocracy /

Kristian Krassman (S)

måndag, juli 25, 2011

Alla folks frihet - hela världens fred

Sitter och försöker summera dagen som gått och det som massakern utförd av Anders Behring Breivik. Under häktningsförhandlingarna idag så erkände han handlingarna men inte att han skulle ha någon skuld i det som han nu utfört. Hatet mot oss Socialdemokrater som Breivik ger uttryck för har jag stött på tidigare. Jag har många gånger blivit kallad för landsförrädare av Sverigedemokrater, högerextremister och anonyma experter på nätet, beskrivningen är alltid den samma. Jag har svikit landet eftersom jag acceptetrar och förordar ett mångkulturellt samhälle där alla människor accepteras.

"Marxist jägare", någon har sytt denna år Breivik, frågan är vem?

Jens Stoltenberg har tydligt meddelat att det massmord som Breivik utfört skall mötas med mer demokrati och mer öppenhet, och den tanken delar jag. För det är genom att beröva människor dess frihet från att förverkliga sina liv vi skapar de motsättningar som vi ser runt om i världen mellan stater, folk, kulturer och religioner. Vi Socialdemokrater har uttryckt det genom dessa ord, ”Alla folks frihet, hela världens fred”.

Alla de som delar Breiviks tanke att Socialdemokratin har sålt ut nationer genom att förespråka alla människors frihet måste vi möta med mer öppenhet och mer demokrati. Vi skall inte möta de som vill tala om människors skillnader mer än våra likheter genom att gå dem till mötes. Burkaförbud och språktester är inte lösningen på motsättningar mellan människor, öppet accepterade av olikheter är det. Jag kommer som stolt Socialdemokrat arbeta ännu hårdare för detta, och den som inte tror att alla folks frihet innebär hela världens fred kommer möta en väl motiverad motståndare och en svår framtid, precis som Anders Behring Breivik.

Gammelmedia på detta:
Aftonbladet / Aftonbladet2 / Aftonbladet3 / Aftonbladet4 / SvD / SvD2 / SvD3 / SvD4 / SvD5 / SvD6 / DN / DN2 /DN3 / DN4 / DN5 / DN6 / Expressen / Expressen2 / Expressen3 / Expressen4 / Expressen5 / Expressen6 /

Nymedia på detta:
Peter Andersson / Svensson / Tänkvärt! Eller inte? /Röda Malmö /Kent Persson / (S)ebastians tankar / Kommunisternas blogg / Jan Rume / Martin Moberg / MXp / Maria Abrahamsson / Tokmoderaten / Sapere Aude / Jespers blogg / Sassersson /

Krassman / In Your Face

söndag, juli 24, 2011

Satans jävla mördare

Istället för att jag sitter på Ölands djurpark och njuter av semestern sitter jag framför datorn och lyssnar på talet som Jens Stoltenberg höll under ceremonin i domkyrkan i Oslo. Istället för att se njuta av lite ledighet och smutta på ett glas friskt vin så rinner min tårar så jag knappt ser vad jag skriver. Har försökt att hänga med av rapporteringen under dagen så gott jag kunnat och innan bilen gick mot Öland så han jag börja läsa massmördaren Anders Behring Breiviks 1500 sidiga dokument som min bror hade mailat till mig.











Jag kommer säkert att återkomma till Breiviks tankar men så här långt kan jag konstatera att det jag konstaterade under lördagen allt jämt håller. Brevik är en galning, men han är knappast ensam om att vara det. De tankar och åsikter som han ger uttryck för har jag hört tidigare, många gånger. Av Nazister som ring och hotat mig, av Sverigedemokrater som debatterat med mig och av anonyma åsiktsmaskiner som lämnat sina slemmiga avtryck i mail till mig och i kommentarer på min blogg.

Detta massmord kommer att överskugga politiken för en lång tid framöver och mitt fokus kommer tveklöst att ligga på att bevisa att Anders Behring Breivik inte var en ensam galning, han var en galning i gott sällskap. Han var möjligtvis ensam i sitt vansinnesdåd, men han åsikter om vad som är hotet mot vårt samhälle delas av många. Ett samhälle som accepterar alla våra olikheter skapas inte genom att införa burkaförbud, språktest och hårdare flyktingpolitik. Att genomföra sådana förslag vore att ge efter för dem som vill fokusera på skillnader och ge hatet näring.

Gammelmedia på detta:
Aftonbladet / Aftonbladet2 / Aftonbladet3 / Aftonbladet4 / Expressen / Expressen2 / Expressen3 / Expressen4 / DN / DN2 / DN3 / DN4 /DN5 / DN6 / SvD / SvD2 / SvD3 / SvD4 / SvD5 / Aftonbladet5 /

Nymedia på detta:
Johan Westerholm / Thomas Böhlmark / Anna Ardin / (S)ebastians tankar / Peter Andersson / Lars Bäck / Ulf Bjereld / Martin Moberg / Lena Sommestad / Röda Berget / Peo Wågström / Roger Jönsson / Håkans blogg / Peter Högberg / Alltid rött alltid rätt / Tokmoderaten / Anna Vikström /

Krassman / In Your Face

lördag, juli 23, 2011

Massakern på Utöya

Jag vet inte vilket som var värst. Att gå och lägga sig, trots åskan, och sluta följa rapporterna av stigande dödssiffror från massakern på Utöya och nu vakna upp till de fasansfulla rubrikerna som kavlas ut över världen. I dag så kan vi läsa att Norge har fått sin egen Timothy McVeigh, som så här långt har över 90 personer liv på sitt samvete, om han nu har något. Beskrivningen av denna misstänkta politiska massmördare har alla de delar som kännetecknar en person som är vårt demokratiska och öppna samhälles största fiende.
En ensam galning eller en politiskt motiverad massmördare?

Anders Behring Breivik gjorde sin värnplikt i det norska försvaret och varit medlem i en skytteklubb i Oslo. Han hade flera vapen registrerade i sitt namn och har utmärkt sig som en flitig debattör på flera islamkritiska sajter. Där har han i flera inlägg givit uttryck för nationalistiska hållningar och framstått som kritisk till ett mångkulturellt samhälle. Han har även vänt sig mot svenska medier, som han anser inte är tillräckligt kritiska mot islam. En granne uppger att han var tystlåten och denna misstänkta massmördares historia kommer nu att kartläggas allt eftersom förhören fortsätter.

Det kan mycket väl visa sig att Anders Behring Breivik är ensamt skyldig till detta dåd som han nu misstänks för. Men kommer man någonsin finna en förklaring till hans agerande och vad som format honom. Kommer han att avfärdas som en ensam galning av samhället eller kommer samhället att ta avstånd från de och det som bidrar till att forma den här typen av människor, en politiskt motiverad massmördare. McVeigh sprängde den federala byggnaden i Oklahoma 1995 och dödade då 168 människor. Han avrättades 2001 och hävdade in i slutet att den sanna terroristen var USA. McVeighs psykiatriker, John Smith, slutsats var att McVeigh var en hygglig person som hade tillåtit vrede byggas upp inom honom tills det att den eskalerade i ett fasansfullt illdåd. Vi får väl se vad som är Anders Behring Breiviks historia och motiv.

Hur detta kommer att påverka det demokratiska och politiska systemet i norden har jag svårt att se, men att det kommer att förändras är för mig uppenbart. –Vi har ett öppet och tryggt samhälle där man ska kunna vara politiskt engagerad och föra en debatt utan att känna sig hotad. I många år har ungdomar träffats på Utöya och haft diskussioner, utan säkerhet, utan polis. Det är det som nu har attackerats, och det är det vi nu måste skydda, sade Stoltenberg under morgonens presskonferens.

Gammelmedia på detta:
DN / DN2 / DN3 / DN4 / DN5 / SvD / SvD2 / SvD3 / SvD4 / Aftonbladet / Aftonbladet2 / Aftonbladet3 / Aftonbladet4 / Aftonbladet5 / Expressen / Expressen2 / Expressen3 / Expressen4 / Expressen5 / DN6 / SvD5 /

Nymedia på detta:

Kommunisternas blogg
/ Lasses blogg / Jinge / Peter Högberg / Tokmoderaten / Jämlikhetsanden / Johan Westerholm / Roger Jönsson / Svensson / Signerat Kjellberg / På riktigt 2.0 / Alla smutsiga detaljer / (S)ebastians tankar / Röda berget / Peter Högberg2 / (S)ebastian tankar 2 / Ulf Bjereld /
Roger Jönsson 2 / Martin Moberg / Annarkia / Tokmoderaten gästar hos (S)ebastian / Magnihasa / Enn Kokk / Johanna Graf / Jämlikhetsanden2 /

Krassman / In Your Face

fredag, juli 22, 2011

Klöverkriget

I går presenterade Centerpartiet sina tre "kandidater" till ny partiordförande. När man hör de tre kandidaternas argument till varför de skall väljas till partiordförande så är är det likheterna och Centerns nuvarande politik som är det genomgående. Detta istället för nya politiska visioner och kontraster i ledarskapet. Jag kan även konstatera att namn som Lena Ek och Eskil Erlandsson nu är helt avpolletterade, något som jag tror är ett misstag. Deras erfarenheter och profiler hade nog behövts i detta Klöver-krig som dessa tre kandidater kommer att utkämpa.

Först ut att måla sin bild av ett tilltänkt ledarskap är Anna-Karin Hatt. Ser man till Anna-Karins text i dagen DN så är den ett mästerverk i plattityder, klichéer och floskler. Hatt kliver helt ogenerat in i rollen som den sanna profeten mot all världen orättvisor och sparkar konsekvent in den öppna dörren efter den andra. Centerpartiet skall återigen bli modernt allmänborgerligt parti som på Fälldins tid, bland annat genom att föra en stark socialliberal jämställdhetspolitik. Enligt Hatt så är Centerpartiet roll nu att bli den tydligast för­nyande kraften i regeringssamarbetet, en åsikt som SÄKERT delas av en majoritet av de borgerliga väljarna.

Hatt skriver att hon skall fördjupa förnyelsen av Centerpartiet. Jag kan tänka mig att väljarkåren till partiet, som i dag uppmäter mellan fyra och fem procent, bävar inför vad denna fördjupning kan komma att bestå av. Hatt deklarerar tydligt att det "nya Centerpartiet" som hon vill leda inte kommer att vara ett landsbygdsparti, eller ett parti för starka individualister i storstaden, utan i spänningsfältet däremellan. Jag tror personligen att Hatt kommer gå segrande ur klöverkriget. Grattis till partiordförande posten Anna-Karin Hatt och lycka till med att formera Centerpartiet till ett borgerligt parti, som låter precis som alla de andra.

Gammelmedia på detta:
DN / DN2 / SvD / DN3 / Aftonbladet / Aftonbladet2 / Aftonbladet3 /

Nymedia på detta:
Peter Andersson / Monica Green / Pelle Billing / Kent Persson / Roger Jönsson / (S)ebastians tankar / Peter Högberg / Röda Berget
/

Krassman / In Your Face

lördag, juli 16, 2011

Hamilton, Obama ringer inte dig!

Söker man på ordet teknokrat så finner vi följande förklaring. En teknokrat är en supporter av teknokratin. Men det är även ett skällsord på namnkunnig tekniker eller ekonom som ser sin egen business som den enda egentligt samhällsnyttiga. Ser gärna villigt politiska besvär samt dylikt som rent tekniska sådana samt förordar således tekniska lösningar mot dessa.

Det finns många politiker som inte vill att politik skall handla om politik, för dom så skall politik handla om regler och funktioner. En av dessa tydligaste teknokrater som finns i Sverige är Carl B Hamilton från Folkpartiet. I dag så har denna främsta av främsta teknokrater en debattartikel publicerad i SvD där han påskiner att oppositionen mot den borgerliga regeringen skulle förbereda något som liknas vid en statskupp. Detta eftersom det i dagsläget saknas en majoritet i riksdagen för att genomföra det femte jobbskatteavdraget.

Hamilton gör gällande att det skulle vara ett brott mot budgetprinciperna att rösta ner den borgerliga regeringens skattesänkning. Enlig teknokraten Hamilton skulle det vara i strid med budgetreformens intentioner och förarbeten skulle innebära två parallella budgetprocesser. Den vanliga budgetprocessen, och den som initieras av oppositionens utskottsinitiativ.

Att det är den borgerliga minoritetsregeringens uppgift att finna underlag för sina förslag i riksdagen verkar Hamilton helt missat i sina krumbukter kring budget arbetet. Att den borgerliga regeringen är passiv och saknar nya idéer är uppenbart och Hamiltons utspel stryker under detta faktum på ett tydligt sätt. Sett till det som nu sker i USA så visar Hamilton tydligt att han inte platsar som rådgivare till Barack Obama, han platsar faktiskt inte ens som rådigvare åt Fredrik Reinfeldt. För politik handlar om att vilja och att välja, och för att kunna göra det så måste man ha ambitioner, något som Carl B Hamilton inte haft på många år.

Gammelmedia på detta:
SvD / DN / SvD2 / SvD3 /

Nymedia på detta:
Röda Malmö / Peter Högberg / Kommunisternas blogg / Röda Berget / Anybody´s palce / Helena Palena / Martin Moberg / Kulturbloggen /

Krassman / In Your Face

onsdag, juli 13, 2011

USAAB

Efterspelat av den ekonomiska krisen fortsätter i USA. Det högt belånade landet står inför stora prövningar och precis som alltid så är de som är mest behövande som drabbas hårdast. I en intervju med amerikanska tv-kanalen CBS på tisdagen varnade president Barack Obama för att pensionärer och krigsveteraner kanske inte kommer att få sina statliga utbetalningar i början av augusti - om inte parterna innan dess har enats om att höja skuldtaket.


Republikanerna, med majoritet i representanthuset, kräver hårdare nedskärningar än Obamas partikamrater, Demokraterna, och säger tvärt nej till skattehöjningar. Fristen för budgeten går ut den 2 augusti och USA:s väldiga underskott har naturligtvis väckt internationell oro. Internationella valutafonden IMF:s nya chef Christine Lagarde varnade på söndagen för att ett misslyckande kring uppgörelsen om budgeten skadar världen ekonomiska stabiliteten och hon uppmanade USA:s politiker att finna en kompromiss.

I november 2012 är det val i USA och just nu läggs grunden för den kommande kampanjen. Den nationella agendan för USA kommer bli den tongivande och det är uppenbart att USA precis som SAAB har en skakiga väg framför sig. Vladimir Antonov och Barack Obama är båda kraftigt överskuldsatta. USA står inför risken att drabbas av en ny lågkonjunktur och jag tror personligen att denna balansgång som Obama måste göra mellan nedskärningar i de offentliga kostnaderna och samtidigt behålla sina kärnväljare är hans största prövning hittills.

Gammelmedia på detta:
SvD / DN / DN2 / SvD2 / Aftonbladet / Aftonbladet2 / DN3 / SvD3 /

Nymedia på detta:
Svenssongalaxen / Jinge / Verklighetens folk /


Krassman / In Your Face

söndag, juli 10, 2011

Knuffen för vecka 27

Söndag och Almedalen är slut för i år. Veckans aktiviteter på bloggfronten kommer att visa på Knuff-listan om någon vecka och det skall bli intressant att se vem som varit den mest länkade bloggaren under Almedalsveckan. Veckan som gått bjuder på en hel del kraftiga ras, men även ett par fina klättrare.

Sandro Wennberg på Partistaten gör det största raset på sex platser men är i gott sällskap av undertecknad och Marika Lindgren Åsbrink på Storstad som tappar fyra platser. Veckans klättrare blir Jinge som kliver hela fyra platser uppåt på listan, tre andra bra klättrare som alla tre kliver tre platser är Sebastian Stenholm på (S)ebastians tankar, Jonas Sjöstedt och Ulf Bjereld. Övriga NetRoots-bloggare på listan enligt nedan:

1. Röda Berget (oför)
2. Martin Moberg (+2)
4. Alliansfritt Sverige (-1)
5. Mitt i steget (oför)
6. Peter Högberg (+1)
7. Peter Andersson (-1)
11. Svensson (+1)
13. HBT-Sossen (-2)
14. Jinges Web&Fotoblogg (+4)
15. Lena Sommestad (-2)
16. (S)ebastians tankar (+3)
19. In Your Face (-4)
20. Storstad (-4)
23. Annarkia (-1)
25. Löntagarbloggen (+2)
26. Min politiska sida (-1)
27. Ett hjärta RÖTT (+2)
30. Jonas Sjöstedt (+3)
32. Partistaten - av Sandro Wennberg (-6)
38. Magnihasa (+2)
42. Ulf Bjereld (+3)
47. Anna Vikström (+2)

Krassman / In Your Face

lördag, juli 09, 2011

Dagen "D" i Almedalen

Gårdagen började klockan åtta med att förbereda inför scenbygget i Almedalen. Till Håkan Juholts tal så hade jag en idé om att ge tillbaka talaren till Almedalen. Jag har varit i Almedalen ett antal år, både som besökare och i arbetet. men en sak som jag reflekterat över är alltid den signal av ensamhet och avstånd som den tomma scenen med en talare och en teckentolk ger. Nu när jag själv fick vara med att komma med tankar och idéer över hur vår dag i Almedalen skulle se ut så villa jag göra något annorlunda.


Jag ritade en sex meter lång catwalk som utgick från den befintliga scenen ut bland publiken. Håkan Juholt nappade direkt på idén. Naturligtvis så betyder det att man måste justera arbetet med säkerheten runt scenen men sett till gårdagens evenemang så kan jag konstatera att de här killarna och tjejerna kan sina saker. En annan sak vi testade var detta med budskapet #nystart på talarstolen. Att bara använda en hashtag skapade naturligtvis frågetecken, men sett till flödet på Twitter kan jag konstatera att det fungerade, och att Socialdemokraterna var först med att använda detta, precis som en catwalk.

Det blev en sen kväll och mina intryck från hela evenemanget har grumlats av tokhöga halter med adrenalin och nervositet. Vi filmade Håkans tal till vår YouTube-kanal, och vilket tal det var. Det var tydligt ideologiskt tal och tveklöst bättre än Reinfeldts dogmer. Håkans svar till den borgerliga horden att Socialdemokraterna skulle stå för det gamla fick ett svar som tål att upprepas.

Det Sverige som den borgerliga regeringen skapar med ökade klyftor där välfärdens verksamhet är till för att ge avkastning, före att ge service till våra medborgare har vi Socialdemokrater klarat förut. Vi har byggt det svenska välfärdssystemet och vi kommer att kunna bygga det igen. Det är den borgerliga regeringens politik som flyttat Sverige från att vara ett föredöme till att bli en medelmåtta. Det duger inte och vi har högre ambitioner för Sverige än så.

Gammelmedia på detta:
DN / DN2 / DN3 / DN4 / SvD / SvD2 / SvD3 / Aftonbladet / Aftonbladet2 / Aftonbladet3 / Aftonbladet4 / Expressen /


Nymedia på detta:
Martin Moberg / Under den lugna korkeken / Havets blogg / Kent Persson / Moteld / Annarkia / (S)ebastians tankar / Anne-Marie Ekström / Johan Westerholm / Röda Berget / Mikael Andersson / Mina Moderata Karameller / Martin Moberg2 /


Krassman / In Your Face

onsdag, juli 06, 2011

Ett skatteavdrag för jobb

I dag presenterade Luciano Astudillo en rapport som en arbetsgrupp tagit fram för näringslivsutveckling i områden med hög arbetslöshet. Uppdraget för gruppen var att ta fram konkreta förslag för att främja näringsliv, öka ekonomisk aktivitet och stärka sysselsättningen i områden med hög arbetslöshet. Det utanförskapet som sammanfattas från de 38 ekonomiskt utsatta områdena är makalöst.



Vid en sysselsättning lika hög som i övriga riket skulle dessa områden bidra med inte mindre än 4,6 miljarder kronor i skatteintäkter till kommuner och landsting, samt lika mycket till staten, varav 1,5 miljarder skulle gå till pensionssystemet. Ett av de konkreta förslagen innehåller ett jobbskatteavdrag som till skillnad mot borgerlighetens verkligen skulle leda till fler jobb.

I dessa 38 områden så saknar drygt 40 procent av de personer som får försörjningsstöd arbete. I dag finns det en marginaleffekt för den som börjar arbete då försörjningsstödet avräknas fullt ut mot arbetsinkomsten. Vilket skapar en inlåsningseffekt till bidragsberoende. Förslaget är att man här skall ge ett stöd i samband med denna avräkning som görs av försörjningsstödet, mot arbetsinkomst. Under till exempel sex månader skulle enskilda få detta riktade och precisa ”jobbskatteavdrag”.

Ett annat konkret förslag är hur man skall komma till skott med de stora underhållsbehoven i miljonprogrammen, detta genom grön upprustning. Förslaget är en garantimodell för upprustning och klimatsmart omställning av flerfamiljshus. Staten garanterar lån för upprustning och tar ut en garantiavgift av fastighetsägaren och de boende garanteras inflytande över renoveringen. Ett antal konkreta förslag för jobben, bostäderna och miljön. Ställ detta mot den trötta regeringens förslag att blint sänka skatterna och gissa sig till effekterna.

Gammelmedia på detta:
DN / SvD /

Nymedia på detta:
Holmqvist / Jämlikhetsanden / Peter Högberg / Peter Andersson / Roger Jönsson / Martin Moberg / Parkstugan / Anybody´s place /

Krasmman / In Your Face

Dag två i dalen: Centerpartiet och kärnkraften

I dag ser vi ett tydligt resultat av det faktum att Maud Olofsson sålde Centerpartiets själ, i samband med alliansens överenskommelse om kärnkraften. Partiet var det första i världen som i ett nationellt parlament tog ställning mot kärnkraften. Den första motionen mot kärnkraften väcktes av 1973, och samma år framträdde nobelpristagaren Hannes Alfvén vid stämman i Luleå. Centerpartiet krävde stopp för utbyggnaden av kärnkraften och att inga fler kärnkraftverk skulle laddas. Själen är såld av Maud, men det finns en liten glöd kvar, och den brann till i dag.


I dag förkunnar nämligen ett antal Centerpartister, att Mauds initiativ, Alliansen har kostat Centern det egna partiets identitet. Därför vill många att partiet till nästa val bryter sig loss från det borgerliga samarbetet, skriver Svenska Dagbladet. Flera av dem ställer sig positiva till en samverkan över blockgränsen. Att Maud redan lämnat styrhytten är uppenbart och nu ser de traditionella Centerpartister som finns kvar sin chans att återigen ge sitt tynande parti legitimitet för framtiden.

SvD har talat med de 27 centerpartistiska distrikten och merparten av dem menar att samarbetet har varit mycket dyrbart för partiet. Att nu verkligheten kommit i kapp Centerpartiet, och att man nu öppet talar om det, efter fem år pekar på att måttet är rågat med missnöje. Att frågan om kärnkraften finns i detta missnöje är påtagligt. En av Centerpartiets viktigaste profilfrågor genom tiderna kan återigen komma att spela en central roll. Om man nu vågar lämna det alliansbygge som Maud Olofsson så ofta skryter om.

Centerns partisekreterare, Michael Arthursson, är snabb med att tona ner tonerna som nu spelas. Han anser inte att det finns någon allmän stämning inom partiet att man önskar lämna alliansregeringen, till grund för detta så använder han partiets valanlys, som snart har sex månader på nacken. – Där kom det fram att vi inte har varit tillräckligt tydliga i alliansen. Vi har inte fått fram vad Centerpartiets mervärde är till tillräckligt många, men att vi ska jobba med det — inom allianssamarbetet. Att grunden inom alliansen varit att varje parti skall få sin plats i solen har ingen missat, inte ens jag som är Socialdemokrat. Kannibalismen vi sett inom alliansen är ingen nyhet, och att det kan bli alliansens undergång är knappast det heller.

Gammelmedia på detta:
DN / SvD / Aftonbladet / Expressen / DN2 / SvD2 / SvD3 / SvD4 /

Nymedia på detta:
Motpol / Fria tider / Martin Moberg / Peter Högberg / Hans Åberg / Kommunisternas blogg / Törnqvist tänker och tycker / Min politiska sida / RADIKALEN / Thomas Böhlmark / Röda Berget / Parkstugan / Roger Jönsson / Holmqvist / Snusidal Socken Veckoblad / Social fobi - Det du behöver veta / Magnus Andersson / Mikael Persson / Tokmoderaten / Alltid rött alltid rätt / Jesper Svenssons blogg /

Krassman / In Your Face

tisdag, juli 05, 2011

Dag ett i dalen: Ohlys kapital

Jaha, då var man på plats, Almedalen 2011. Sitter just nu med ett antal bloggare inom NetRoots, Martin Moberg, Staffan Lindström och och Helena Ericsson. Dagens ämne är helt klart den förtroende mätning som publicerats när det gäller Lars Ohlys ordförandeskap i Vänsterpartiet. Att som Ohly, inför sitt tal i kväll i Almedalen, få en undersökning publicerad med ett sviktande stöd internt måste naturligtvis skaka om en del. Ohly är rutinerad och är van att det blåser på toppen, men den här dagen kommer han att minns för en lång tid framöver.

Jonas Sjöstedt har tidigare meddelat att han inte tänker kandidera, om Ohly avser att sitta kvar. Nu har han dock meddelat att han tänker göra det, samtidigt som över hälften av partidistriktens ordföranden vill att Lars Ohly ska avgå. – Ja, jag fick kritik för att det var en sorts utpressning mot Lasse och det tog jag till mig. Därför säger jag som det är. Jag kandiderar om jag får stöd av partiets lokalavdelningar, säger han till media. Vänsterpartiet kommer ha en spännande kongress i vinter att se fram emot.

Den frågan som jag tror kommer att avgöra, till Jonas Sjöstdets fördel, är frågan om delat ledarskap inom Vänsterpartiet. Ohly är skeptisk till delat ledarskap. Men om kongressen fattar beslut om ett delat ledarskap kan han tänka sig att fortsätta som en del i ledarduon. Sjöstedt däremot förespråkar ett delat ledarskap och har själv talat om det tidigare. – Ja, jag tycker att det vore klokt. Jag tror att det skulle ge en mycket bättre bild av vilken sorts parti vi är, att vi som feministiskt parti ska ha minst en kvinna på partiledarposten, säger han till SvD. Jag tror tyvär Ohly lämnar walkover genom backa in i frågan och det kan komma att kosta, i ett läge då hans förtroende internt verkar sakna kapital.

Gammelmedia på detta:
Aftonbladet / Aftonbladet2 / Aftonbladet3 / DN / SvD / DN2 / DN3 / SvD2 / Expressen /Expressen2 /

Gammelmedia på detta:
RADIKALEN / DHE / Mer Vänster i Uppsala / Jinge / Ulf Bjereld / Tokmoderaten / Peter Högberg /

söndag, juli 03, 2011

Knuffen för vecka 26

Söndag och denna dag så ligger våra progressiva bloggar i NetRoots i startgroparna inför Almedalen. Det har redan blivit en del bloggande inför den kommande veckan och det skall bli intressant att se vilka bloggare som kommer dominera rapporteringen från ön. Den gångna veckan har varit en bra vecka för våra nätrötter.

Av de 50 högst rankade bloggarna är 22 nätrötter, 7 av dessa har oförändrad placering medan 14 klättrar uppåt på listan. Den som är det svarta fåret i veckans sammanställning är Peter Andersson som tappar, om ändå blygsamt, en placering på listan. Veckans klättrare är Svensson som kliver 3 platser uppåt på listan. Ett stort grattis till Sebastian Stenholm med bloggen (S) ebastians tankar som kliver in som nykomling på en grymt stark 19:e plats. Övriga NetRoots-bloggare på listan enligt nedan:

1. Röda Berget (oför)
3. Alliansfritt Sverige (oför)
4. Martin Moberg (oför)
5. Mitt i steget (+1)
6. Peter Andersson (-1)
7. Peter Högberg (oför)
11. HBT-Sossen (+2)
12. Svensson (+3)
13. Lena Sommestad (+1)
15. In Your Face (+1)
16. Storstad (+1)
18. Jinges Web&Fotoblogg (+2)
19. (S)ebastians tankar (NY)
22. Annarkia (oför)
25. Min politiska sida (+1)
26. Partistaten - av Sandro Wennberg (+1)
27. Löntagarbloggen (+1)
29. Ett hjärta RÖTT (oför)
33. Jonas Sjöstedt (oför)
40. Magnihasa (+2)
45. Ulf Bjereld (+1)
49. Anna Vikström (+1)

Krassman / In Your Face