torsdag, september 29, 2011

Skall hon göra om Mauds misstag?

Dagens besked efter regringsombildningen ger en del frågetecken kring Annie Lööfs val av ministerpost. Hon blir näringminister i den nya regeringen och Lena Ek ersätter Andreas Carlgren som miljöminister. Det faktum att energifrågan lämnas över till Anna-Karin Hatt är ett tydligt tecken på att Lööf skall hållas borta från frågan. Detta så att den nyblivna partiledaren skall slippa svekdebatten om kärnkraften internt. När det sedan kommer till Lööf enegagemang i frågor kring näringsliv blir det riktigt intressant, så här långt kan jag konstatera att hennes föreslagna politik på området liknar partivännen Beng Fredrick Federleys salladsbar.

Centerpartiet som år ut och år in försöker framstå som företagarnas främsta företrädare har trots ihärdigheten uppvisat en smårtsamt dåligt resultat. I mätning efter mätning som redovisas när det gäller politik för fler jobb eller politik för nöjda företagare så kammar Centerpartiet hem dasspappret gång på gång. Vad nu Lööf med hennes antifackliga hållning kommer att tillföra för sitt parti blir intressant att se. Uppenabart är i alla fall att om hon kopierar Maud Olofssons strategi att ömsom skälla, krama och klappa företagare på huvudet så kommer Centerpartiet återigen kamma hem dasspappret.

Gammelmedia på detta:
Aftonbladet / SvD / DN / DN2 / DN3 / DN4 / DN5 / Aftonbladet2 / Aftonbladet3 / SvD2 / SvD3 /

Nymedia på detta:
Peter Andersson / Jinge / Kent Persson / Tokmoderaten / Johan Westerholm / Peter Högberg /

Krassman / In Your Face

onsdag, september 28, 2011

Regeringen förlorar, men vinner de ändå?

Då var det klart, regeringen meddelar att de backar från sveket att vägra fosterhemsbarnen någon som helst ekonomiskersättning. Efter överläggning med den samlade oppositionen i riksdagen meddelar nu att det fosterhemsbarn som omfattas kommer att få en ersättning på 250 000 kronor. Stort grattis till alla de berörda som nu kommer få upprättelse och förhoppningsvis ett värdigt avslut.

Regeringen har backat skamligt från tidigare uttalanden att det skulle vara rättosäkert och orättvist med en schablonersättning. Allt det är nu glömt, och trots att det nu är oppositionen som visat ansvar, ordet som Reinfeldt tror han har patent på, så misstänker jag att det är regeringen som kommer stå som vinnare i slutändan.

Jag är glad för de berörda fosterhemsbarnen och jag är glad att oppositionen förhandlade med regeringen, men historia skriva av vinnarna, och vinnarna i detta fall tror jag tyvärr är regeringen, men jag hoppas jag har fel. Vi får se hur länge väljarna kommer minna regeringens svek, sveket mot den gruppen av människor som ingen av oss vill tillhöra. får väl även gratulera till Maria Larsson som stärkt sina korta att få sitta kvar efter den kommande regeringsombildningen. Äras den som äras bör, men det är inte Maria Larsson.
Gammelmedia på detta:
Aftonbladet / SvD / Expressen / DN / DN2 / DN3 / DN4 /

Nymedia på detta:
Kent Persson / Thomas Böhlmark / Pepparrotsgubben /

Krassman / In Your Face

tisdag, september 27, 2011

Vad består valfriheten av?

Enligt en studie som tre forskare på Karolinska institutet tagit fram så kan mer än hälften av befolkningen som är 77 år och äldre inte själva välja vilken äldreomsorg eller sjukvård de vill ha. Bara en av tio över 77 år motsvarade något så när bilden av en idealkonsument, det vill säga hade adekvat förmåga att hämta in och tolka information, såg och hörde bra, kunde ta sig fram utomhus och led inte av psykisk ohälsa, skriver de tre på Dagens Nyheters debattsida.


Privatiseringen inom omsorgen slår nya rekord och de politiska vinklingarna till att privatisera mer av offentlig verksamhet saknar motstycke. Det som kallas valfrihet har blivit en självuppfyllande profetia. Vinster prioriteras före verksamhetens kvalité och de som blir satta på undantag är de äldre, personalen, eller el-kunderna. Självklart finns det bra privata bolag som återinvesterar överskott i verksamheten och Non-profit bolag inom vård och omsorg, men dom är undantagen som bekräftar regeln. Regeln att våra skattepengar används till vinster åt privata aktörer och bolag.

Men detta inlägg handlar inte om driften, det handlar om övertron till det som i marknadsföringen av det borgerliga Sverige kallas för valfrihet. Det är nämligen inte reell valfrihet som vi som kunder på en marknad tillgår, det handlar om valfrihet som vi förväntas känna när vi gör våra val. Valfriheten är marknadens, och vi är kunder på denna marknad, oavsett om vi kan eller vill vara det. Avregleringar kan vara bra, men de som bara är bra för vissas plånböcker är jag villig att avstå från.

Gammelmedia på avregleringar:
DN / DN2 / DN3/ DN4 / DN5 / DN6 / SvD / DN7 / Aftonbladet /
 
Nymedia på detta:Anders W Jonsson / Roger Jönsson / Martin Moberg / Anybody´s place / Olas tankarEtt hjärta RÖTT / Rune Lenestrandsblogg /
 
Krassman / In Your Face

måndag, september 26, 2011

Avhopp som skiljer sig


Riksdagsledamoten William Petzäll (SD) hoppar av partiet och blir politisk vilde i riksdagen. Orsaken till avhoppet är hans missbruk. Petzäll har haft en minst sagt stökig period sedan han blev riksdagsledamot och trots tidigare Timeout så räcker det tydligen inte. Hans beslut att bli politisk vilde ses naturligtvis inte som någon "fjäder i hatten" av hans forna parti. – Vi har en fortsatt förhoppning om att han ska ta sitt ansvar gentemot såväl sig själv som partiets väljare, lämna sitt riksdagsuppdrag och istället fokusera sin energi på att långsiktigt komma tillrätta med sina problem, skriver SD i ett pressmeddelande.

Jag fick bara sex av åtta rätt på den Quiz om politiska vildar som SvD har, men den visar dock en intressant bild av företeelsen. 2000-talet har så här långt ett antal vildar och orsakerna har genomgående vart politiska ställningstaganden, och det är här fallet Petzäll skiljer sig. Här är det hans missbruk som föranleder avhoppet. Enligt Expressen har Jimmie Åkesson kallat Petzäll till ett möte på partiets kansli i Kristianstad.

SD-ledaren var då intresserad av att få Petzäll att skriva på ett dokument om att lämna riksdagen. Det skulle förvåna mig om dessa uppgifter inte stämmer. Sett till SD:s brist att inte stå för alla människors lika värde så är det inte konstigt att man då behandlar en sjuk inom de egna leden på liknande sätt. Skrämmande men bra att det kommer upp till ytan.

Gammelmedia på detta:
SvD / SvD2 / SvD3 / SvD4 / DN / DN2 / DN3 / DN4 / Aftonbladet / Aftonbladet2 / Expressen / Expressen2 / Expressen3 /

Nymedia på detta:TokmoderatenMikael Persson / Röda BergetAnnarkia / Homo Politicus / Magnihasa / Jinge / Svensson / Peter Högberg / Lasses blogg / Martin Moberg /

Krassman / In Your Face

fredag, september 23, 2011

Sverige håller på att gå sönder

"Min vision är att det ska bli lättare att leva i Sverige. Barn ska kunna ha en trygg uppväxt med närvarande vuxna och utan droger. Personer med funktionsnedsättning ska kunna delta i samhällsliv och arbetsliv. Och när man bli äldre ska man kunna fortsätta att vara den person man varit tidigare". Så skriver alla utsattas favoritminister, barn- och äldreminister Maria Larsson (KD), på regeringens hemsida. Jag tycker att passar sig att läsa dessa rader innan vi kliver in i dagens rapport från Stadsmissionen.











Maria Larsson har nämligen, som i frågan gällande fosterhemsbarnens uteblivna ersättning, all anledning att  istället för vackra ord, eller ceremonier, leverera lite handling. Ordet nollvsision har i sedan Maria Larsson tillträtt drabbats av något av en infaltion. Hon är nu skapare av nollvision av självmord för unga och nollvision för att barn vräks. Utvecklingen på båda dessa områden lämnar en hel del mer att önska. Maria Larsson har utlovat både lag ändringar, införande av nya metoder och en nationell hemlöshetssamordnare. Bilden som Stadsmissionen levererar visar något annat än stadsrådet Larssons.

Nästan var femte svensk kommun uppger i Stadsmissionens årliga granskning av hemlöshet att antalet barnfamiljer som riskerar att förlora sitt boende ökar. På nationell nivå togs det senaste politiska initiativet för att bryta den växande hemlösheten 2007 då regeringen sjösatte en nationell strategi. Resultaten är nedslående. Den nationella insats mot hemlöshet, som bland annat innebar att inga barn ska vräkas, slutade gälla år 2009. Sedan dess finns inga politiska initiativ mot hemlöshet på nationell nivå enligt Stockholms Stadsmission. Sverige håller på att gå sönder på många områden, och Maria Larsson har mycket ansvar på sina axlar.


Gammelmedia på detta:
SvD / DN / DN2 / SvD2 / DN3 / Aftonbladet / Aftonbladet2 /
 
Nymedia på detta:
En mamma i kris / Röda Malmö / Johan Westerholm / Alliansfritt Sverige /
 
Krassman / In Your Face

Centerns svek mot jägarna

Nu har stridigheterna mellan regeringens Carlgren och  Jägareförbundet nått sin kulmen. I dag kan vi läsa att förbundet fryser samarbetet med regeringen i vargfrågan. Beslutet togs på Jägareförbundet extrainsatta ordförandekonferens på torsdagen. Jägarna är missnöjda med att licensjakten ersätts av skyddsjakt. Om skyddsjakten utformas på ett sätt så att den liknar förvaltning så kan vi tänka oss att glänta på dörren igen, skriver Torbjörn Lövbom, ordförande i Jägareförbundets rovdjursråd i ett pressmeddelande.



Jag har förståelse för Jägarförbundets agerande, även om jag tycker det är trist. De har haft en avgörande roll för att sköta kontakten med jägarna och skapa acceptans för vargstammen och dess framtida förvaltning. Nu när regeringen dragit tillbaka jakten och därmed stödet för Jägarförbundets arbete mot sina medlemmarna så fullbordas sveket. Självklart så styr Jägarförbundet över sina egna beslut och visst så kan detta ses som lite väl tjurigt, men som sagt. Jag förstår varför det sker! Jag känner dock oro över att detta kan leda till att mer oseriös förvaltning av vargstammen kommer ske, den som sker i skuggan av lagen vill säga.

Skall bli intressant och se om Lööf är villig att lägga två fingrar i kors för vargen, för jägarna och för Sveriges framtida förvaltning av vargen. Eller anser Lööf att vargen, eller i alla fall dess skinn passa bäst på Stureplan?

Gammelmedia på detta:
SvD / SvD2DN / Aftonbladet / Aftonbladet2 / Aftonbladet3 /

Nymedia på detta:
Peter HögbergMartin Moberg / Thomas Böhlmark /

Krassman / In Your Face






tisdag, september 20, 2011

Mycket snack lite verkstad

I dag gör Aftonbladet en djupdykning i ämnet som föranlett det politiska systemskiftet i Sverige, nämligen frågan om utanförskapet. Under fem år har den borgerliga regeringen bekämpat sitt självdefinerade utanförskap. Med dimridån "det skall löna sig att arbeta" har deras utanförskap bekämpats genom att sänka skatterna mest för dom som tjänar mycket och dragit åt tummskruvarna för sjukskrivna, arbetslösa och pensionärer.












Resultatet av överhetens politik är häpnadsväckande, på fem år har andelen i detta utanförskap minskat med 37 500 personer. Samtidigt som vi ser att överhetens politik sliter isär Sverige. Barnfattigdomen ökar, sjukskrivna utförsäkras och arbetslösheten biter sig fast. Vi är på väg in i nästa kris, och den viktigaste reformen som regeringen har för att lyfta Sverige är att sänka restaurangmomsen, något som skapar ett håll i statens kassakista i storleksordningen 9 miljarder. Vems fickor dessa pengar till slut hamnar i vet ingen. Det kan vara unga arbetslösas fickor, men det kan lika väl vara krogägarnas.

I dag presenterar den borgerliga regeringen sin budget för de kommande åren. Dess innehåll och stora överraskningar kommer jag att återkomma till, men det känns inte som att som att det kommer vara någon riktig kioskvältare. Sannolikheten för det är nämligen lika stor som att den innehåller konkreta åtgärder för att utrota utanförskapet. Det som varit den borgerliga regeringens verbala prioritet, som inte att förknippa med den politiska. Eller som man brukar säga, mycket snack och lite verkstad.

Gammelmedia på detta:
Aftonbladet / Aftonbladet2 / DN / DN2 / DN3 / SvD / SvD2 / SvD3 / SvD4 / DN4 / DN5 / Aftonbladet3 / Expressen / Expressen2 / Expressen3 / Expressen4 /


Nymedia på detta:Martin Moberg / Thomas Böhlmark / Peter AnderssonRöda Berget / JingeMagnus Andersson / Ipce Cogita / Åsa Westlund / Kommunisternas blogg / Anne-Marie Ekström /  Johan Westerholm / (S)ebastians tankar / Martin Moberg2 / Alliansfritt Sverige / LO-Bloggen / Alliansfritt Sverige2Det perfekta livet /

Krassman/ In Your Fact

söndag, september 18, 2011

Knuffen för vecka 37

Söndag och dags för ännu en lista. Det mesta i toppen ligger orört medan vi ser en del förändringar krin mitten och slutet på topp-50. Veckans ras gör Alexandra och Åsa Einerstam med HBT-Sossen som tappar åtta platser för veckan. Veckans klättrare är Marika Lindgren Åsbrink med bloggen Storstad som kliver fyra platser uppåt. Övriga NetRoots-bloggare på Knuff listan enligt Nedan:

1. Röda Berget (oför)
2. Martin Moberg (oför)

3. Alliansfritt Sverige (oför)
4. Mitt i steget (oför)
6. Peter Högberg (oför)
9.
Peter Andersson (oför)

10.
(S)ebastians tankar (oför)
11. Jinges Web&Fotoblogg
(oför)
14. Roger Jönsson (-2)
15.
In Your Face (+3)
21. Storstad (+4)
23. Svensson (+1)
26. Annarkia (+2)
28. Lena Sommestad (+2)
32. Jämlikhetsanden (oför)
34. Min politiska sida (+1) 

38. Magnihasa (+1)
42. Jonas Sjöstedt (-5)  
44. Ulf Bjereld (-2) 
50. Alltid rött alltid rätt (-2) 
Krassman / In Your Face 

fredag, september 16, 2011

Danmarks sak är vår

Gårdagens valrysare i Danmark är långt från över i sin helhet, men väl i enskilda delar. I dag så skall alla röster räknas igen och enligt de senaste uppgifterna från Ekstrabladet skiljer det 800 röster mellan Radikale Venstre och Det Konservative Folkeparti när det gäller det sista mandatet och endast 500 röster mellan Konservative Folkeparti och Dansk Folkeparti när det gäller ett av tilläggsmandaten. Resultatet om valet i Danmark kommer jag återkomma till men jag vill börja med en del andra funderingar.

Kan de tio åren av borgerligt styre i Danmark gå samma öde till mötes här i Sverige i valet 2014? Jag tror att svaret på den frågan är ja. Den sittande statsministern Lökke Rasmussen från Venstre leder Danmarks största parti som stärkt sina kort med ett ökat antalet röster. I valet 2007 så fick Venstre 26,3 % av rösterna, dagens siffra visar på 26,7 %. Fokus på ekonomin och tal om ansvar har stärkt Lökkes ställning, men den borgerliga kannibalismen har medfört att man inte attraherat den viktigaste väljarna, nämligen valvinnarna. Därför tror jag vi nu ser en röd-grön valseger i Danmark.

Tydliga ideologiska skiljelinjer i politiken har medfört att Radikale Venstre och det röd-gröna Enhedslisten kraftigt ökat från valet 2007 med motsvarande 4,4 och 4,5 procentenheter. Man må tycka i Danmark att Lökke och hans eknomiska politik är bra, men att det skulle skapa en politik för hela Danmark tror man  inte. Att attrahera väljare över blockgränserna har varit avgörande och här har den sittande regeringen i Danmark misslyckats. Allt är som sagt inte klart än, men en sak som är det. Kristdemokraterna får inte något mandat i rikstinget det här valet heller, och sak som inte är allt för långt borta även i Sverige.

Gammelmedia på detta:
Aftonbladet / Aftonbladet2 / DNDN2 / SvD / SvD2 / Expressen / Expressen2Aftonbladet3 /

Nymedia på detta:Opinionsbloggen / Kent Persson / Kildén&Åsman / Thomas Böhlmark / Svensson / JingeJajamens blogg / Peter Andersson / Johanrsjoberg / Snusidal Socken Veckoblad / Konservativa tankar / Nemokrati / HBT-Sossen / Annarkia / Jonas Sjöstedt /

Krassman / In Your Face

torsdag, september 15, 2011

Islamofobi från Enochson

"Jag tycker att detta är en kristen gudstjänst och vi har kristna traditioner i vårt land, det är det vår tradition är uppbyggd på. Jag ser gärna en ekumenisk gudstjänst med olika kristna familjer och även den judiska traditionen, eftersom vi har halva Bibeln gemensam. Men den muslimska, hinduiska och buddhistiska tron är andra världsreligioner, så det kan vi ha i andra sammanhang, men inte vid riksdagens högtidliga öppnande. Åke Bonnier kunde låtit olika delar av det kristna trädet vara med, och roten i det kristna trädet är judendomen så det är naturligt att de är med. Koranen däremot är oss främmande."

Personen som säger detta heter Annelie Enochson och är riksdagsledamot för Kristdemokraterna. Mot bakgrund av hennes uttalande inför dagens gudstjänst så tog jag mig ett par minuter för att undersöka betydelsen av ordet islamofobi lite närmare. Enligt cybersanningen (Wikipedia) så har ordet följande betydelse: Islamofobi (grekiska phobos/φόβος: fruktan) är ett begrepp inom sociologi och politik som åsyftar rädsla, hat eller fördomar riktade mot muslimer och islam. Begreppet är negativt laddat, används ofta pejorativt, och är besläktat med xenofobi (främlingsfientlighet), kulturrasism, antisemitism, kristofobi och religionsfientlighet.

Jag tycker väl att Enochsons uttalande ligger i linje med det som islamofobi står för. Som jag tolkar det så är "oss" i hennes uttalande de kristna, men att då hävda att koranen skulle vara främmande för kristna tycker jag landar en bra bit från sanningen. Kanske är den främmande i dess innehåll, men det faktum att den tillhör en världsreligion och att religionsfrihet råder i Sverige vittnar om att Enochsons faller till föga för att ha fördomar mot muslimer och islam. Dessutom tycker jag det är anmärkningsvärt att hon angriper en gudstjänst, som är riktad till alla riksdagsledamöter och att det bland dessa finns flertalet muslimer.

Gammelmedia på detta:
SvDAftonbladet / DN /

Nymedia på detta:
Kildén & Åsman / Tokmoderaten / Erik Laakso / Jinge / Alliansfritt Sverige /

Krassman / In Your Face

Ingredienser för en regeringskris

Det har nu visat sig att borgarna med statsrådet Maria Larsson i spetsen gjorde sitt yttersta för att deras ovilja att ge fosterhemsbarnen upprättelse och avslut skulle drukna i 10:års dagen av terrordåden den 11:e september. Tidningen Resumé meddelar i dag att TT intervjuade Larsson om beslutet på fredagen, men fick förhållningsorder att publicera först på lördagen. Larssons pressekreterare ställde krav på embargot efter att ha rådgjort med Fredrik Reinfeldts presschef Roberta Alenius.

Att Larsson och Reinfeldt väljer att lägga ner sådana mängder kosmetika i en fråga som de båda två uppenbart skiter fullständigt i är anmärkningsvärt. Karin Pettersson belyser sveket mot den grupp som ingen vill tillhöra träffsäkert i dagens Aftonbladet: "Efter två år av löften och tända förhoppningar hade regeringen äntligen ¬bestämt sig. Beslutsunderlaget var gediget. Två utredningar späckade med vittnesmål. Kränkningar, fysiskt våld, våldtäkter. ¬Redan trasiga barn som fallit offer för ¬ännu ett övergrepp, denna gång av ¬samhället. Utredningen föreslog ekonomisk kompensation. Så blev det inte".

Hanteringen av dessa personer som utstått vidriga övergrepp saknar motstycke. Trots att man från regeringen förnekat offren en fullgod upprättelse så har man uppenbart haft förståelse för att hanteringen av gruppen innehåller alla ingredienser som kan utlösa en regeringskris. Att man ville att beskedet skulle drunkna i mediebruset från 11:e september gör att den tidigare hållning från regeringen som varit urvattnad och mekanisk övergått till att vara cynisk och hjärtlös.

Gammelmedia på detta:
Resumé / Aftonbladet / DN / SvD /

Nymedia på detta:
Johan Westerholm  / Peter Andersson / Ett hjärta RÖTT / Martin Moberg /

Krassman / In Your Face

onsdag, september 14, 2011

Vad har S att lära av Golfförbundet

I dag så levererar Carin Jämtin syfte och organisatorisk riktning för det över 100-åriga Socialdemokratiska arbetarpartiet. I samband med att hon bjuder in till delaktighet till organisationsutredningens arbete, via Facebook, skriver hon så här på politikerbloggen: Våra kontakter med det civila samhället ska öka, människor ska bjudas in till dialog. Vår politik ska formas i samarbete med det omgivande samhällets organisationer. Föråldrade strukturer som hindrar partimedlemmars påverkansmöjligheter måste brytas.

Carins ord förpliktar, förpliktar att jag som aktiv Socialdemokrat river murar och bygger broar. Jag har varit medlem under ett antal år, inte 100, men jag känner mycket väl till de föråldrade strukturer som Carin skriver om. Strukturer som bränner den som har uttalade ambitioner, ett utmanade språk och en vilja till förändring. En vilja som inte bara baseras på åsikter, utan även på insikter. Strukturer som återfinns på alla nivåer inom partiet, på gott och ont, men mest ont. Jag har lokalt sett många tappa tron och tappat hoppet, ingen nämnd, ingen glömd.

Carin skriver att vi Socialdemokrater med nyfikna ögon tittar på andra folkrörelser och organisationer i vår omgivning. I mitt engagemang så har jag hittat en folkrörelse som imponerar av sitt mångåriga engagemang och framgångar. Första fröet till sitt liv sattes 1888, ett år innan Socialdemokraterna bildades. I en den traditionella arbetarstaden Göteborg bildades den första föreningen 1902. I dag så finns denna folkrörelse spridd över hela landet och organiserar 500 klubbar och har cirka 498 000 registrerade medlemmar. I denna folkrörelse mäts engagemanget utifrån ditt enskilda bidrag.

Du kan komma och gå som du vill, och den ursprungliga verksamheten har varit den samma sedan 1888. Du kan göra det på heltid eller när lusten faller på. Oavsett nivå på engagemang så bemöts du av organisationen för det du är, en medlem i Svenska Golfförbundet. Carin skriver att tid är en bristvara för många människor. ”För många är det helt otänkbart att tillbringa timmar på möten, flera gången i veckan. Våra arbetsformer måste anpassas så att också till exempel vuxna med barn ska kunna delta i arbetet. För att lyckas bli Sveriges mest ödmjuka, nyfikna och öppna parti kommer vi att behöva lyfta på en del stenar och ifrågasätta hur vår verksamhet fungerar idag”.

Detta förpliktar, förpliktar för mig att se till att mitt parti värdesätter aktivitet i form av bloggande, skrivande av artiklar, motioner och interpellationer mer än att sitta på interna möten där dagordningen till 80 procent utgör dåtid och nutid. Att utåtriktad verksamhet ses med samma ögon som att sitta i forum där redan uttalade åsikter applåderas av redan övertygade. Tack för att du ger mig hopp Carin, och nu är det dags att vi som är aktiva leverar.

Nymedia på detta:
Politikerbloggen / Johan Westerholm / Peter Högberg / Röda Berget / Martin Moberg / HBT-Sossen / Annika Högberg / Sosseväljaren /

Krassman / In Your Face

tisdag, september 13, 2011

Reinfeldts motiv

Precis som jag misstänkte så hade de som planerat utspelet åt statsrådet Larsson, att inte ge fosterhemsbarnen upprättlse, ersättning och avslut helt missbedömt väljarnas, medias, oppositionens och de drabbades reaktioner på beskedet. Till och med Fredrik Reinfeldt, som stog där med hundögonen, och uttryckte att det var omöjligt att ersätta offren rättvist och rättssäkert har återigen tvingats inse att han sitter i en minoritetsregering. Nu, två dagar senare, så har nämligen statsministern en helt annan uppfattning i frågan.

En av frågorna till Reinfeldt kring detta tycker jag är mer intressant än andra, det är nämligen denna som TT-ställt. Borde ni inte ha försökt komma överens med dem (oppositionen) innan regeringen sade nej till ersättning? Reinfeldt helt obetalbara kommentar på detta är följande. "Det är klart att man kan vara efterklok och säga att det skulle vi ha gjort. Men man kan heller inte säga att oppositionen samfällt drivit denna frågan tidigare". Reinfeldt må vara en duktig politiker, men att beskylla honom för att vara en ärlig sådan skulle jag passa mig för.

Hade Reinfeldt haft det minsta intresse av att ge offren upprättelse och avslut. Hade Reinfeldt haft den minsta intresse av att hantera frågan värdigt. Hade Reinfeldt haft det minsta förståelse för att beskedet att inte tro på offren, är en provokation. Hade Reinfeldt velat veta vad oppositionen tyckte, ja då hade han agerat annorlunda. Men det gjorde han inte, och jag tror jag vet hans motiv till detta. Jag tror att han valde att agera som han gjorde, för att han högaktligen skiter i fosterhemsbarnens upprättelse.

Gammelmedia på detta:
Aftonbladet / SvD / DN / Expressen /


Nymedia på detta:

Lapsus dei / Snusidal Socken Veckoblad / Tommys tankar / Mina Moderata karameller / DHE / Martin Moberg / Partistaten /

Krassman / In Your Face

måndag, september 12, 2011

Larsson avgår som minister

Maria Larsson meddelar nu att hon avgår som minister, i alla fall i sak. Genom en halv ko-vändning så lägger hon över frågan om ersättning, upprättelse och avslut för fosterhemsbarnen i oppositionens knä. Vilket för övrigt är just den plats som frågan redan befinner sig. Detta eftersom Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet har kommit överens om att ta ett initiativ i riksdagen om att regeringen måste återkomma med ett nytt förslag, i enlighet med det upprättelseutredningen presenterade i vintras.

Jag har läst att Larsson i samband med sveket mot tidigare uppsatta förhoppningar visat på integritet och styrka. Hur hög trovärdigheten som det Kristdemokratiska statsrådet nu har i frågan kommer jag med all säkerhet att återkomma till. Larssons beslut har startat en storm, som de som planerade utspelet trodde skulle mojna efter helgen. En felkalkyl som nu landat i jämförelsen att partiet som står för etik och moral av den höga skolan, prioriterar avdragsgill på bidrag till kyrkan före upprättelse och avslut för en grupp som ingen vill tillhöra.

Jag är övertygad om att Larsson med detta påbörjat sin Golgata-vandring och snart kommer möta sin korsfästelse i form av ett nederlag i frågan i riksdagen. Denna sällsynt skådade avsaknad av fingertoppskänsla från Larsson kommer med all säkerhet minnas av väljarkåren. Att trampa på offer och sätta stämpeln på dem som icke trovärdiga har aldrig varit en politisk framgångsfaktor, så var det med att stå för "Ett mänskligare Sverige".

Gammelmedia på detta:DN / DN2 / SvD / Aftonbladet / Expressen / Expressen2 / Expressen3 / Aftonladet2 /

Nymedia på detta:
apg29 /

Krassman / In Your Face

Avgiftsfri skola är INTE en detalj

I dagens NT så har Hanna Stymne Bratt och jag en replik publicerad på Göran Petterssons funderingar till vår motion om att införa en avgiftsfri skola i vår kommun. Pettersson som tidigare hade hävdat att införandet av detta skulle vara ett brott mot kommunallagen, tvingades under kommunfullmäktige backa under galgen, och levererade en ny tolkning av en avgiftsfri skola.

Innebörden var att våra egna skolbarn behöver ta med sig kontakyter till skolan, annars så skulle politiken detaljstyra skolverksmaheten. Vi kan inte tolka det på något annat sätt än att Pettersson tycker att det är dessa kontanta bidrag till skolan i vår kommun som ger varje skola och klass dess karraktär, men vi får väl se om Pettersson har ett nytt argumnet nästa gång motionen kommer upp till behandling. Nedan finner ni artikeln i sin helhet.

--------------------------------------------------------------------------

Politikerna ska inte detaljstyra skolan, skriver Göran Petterson i sitt svar till vår debattartikel i Norrtälje tidning. Det håller vi med om, skolans pedagoger ska till exempel kunna välja om de vill lägga pengar på små blå datorer eller en ny lärartjänst. Skolans personal ska kunna själva bestämma hur de ska organisera verksamheten.

I vår kommun är det är en stor brist på stödet till barn med särskilda behov. Vi vet att lärartätheten är låg och att vi på många ställen har stora klasser där eleverna inte får studiero och möjlighet att utvecklas. Vi vet att många lärare ropar på hjälp och att behovet av en rejäl satsning på skolan är stor. Petterson säger att politiken inte ska detaljstyra och det har han sagt förut.

När vi från S och V lämnade in en motion om att kommunen ska ta reda på behovet av barnomsorg på obekväm arbetstid och att om behov finns svara upp mot det, så tyckte Pettersson att tanken var bra, men att det var att detaljstyra.

När vi efterfrågat tillagningskök i en ny förskolenhet anser Pettersson att det är att detaljstyra. Vi misstänker starkt att när vi från oppositionen lägger oss i något som har med skolans och förskolans verksamhet att göra, anser Pettersson att det är att detaljstyra.

Nu till själva frågan, det som Göran anser är en detalj, hur avgifter i skolan påverkar barns uppväxt under fattiga förhållanden. Vi anser att det inte är en detalj att se till att alla barn får samma möjligheter att delta i skolans verksamheter, även när det sker utanför skolgården. Detta är en grundläggande princip, just därför så står det i lagen att skolan skall vara avgiftsfri, det är INTE en detalj.

En detalj är dock att man får göra undantag, tvärt om det Pettersson gör gällande. Vi vet att många tycker det är jobbigt med alla dessa små utgifter, en tjuga hit, en matsäck dit. Vi vet att många barn får stanna hemma när det är utflykter, för vilken skam är det inte att säga att man inte har råd med något som för många andra är en struntsumma. Vi vill understryka att vi anser att det är mycket viktigt att skolan har möjligheter att regelbundet göra utflykter på skoltid utanför skolans område.

Däremot anser vi inte, vilket Göran Petersson tycks göra, att det förutsätter att barnen har med sig kontanter till skolan. För oss är att ta politiskt ansvar se till helheten inom skolan och se till varje elevs bästa. Att som Pettersson diskvalificera en avgiftsfri skola som detaljstyrning är oansvarigt och tycker vi pekar på ett bristande omdöme, ett bristande omdöme när det kommer till att ge alla barn samma förutsättningar för att delta i skolans verksamhet.

Något som Göran Pettersson verkar förutsätta skall ske med kontanta bidrag till skolans verksamhet, en verksamhet som dessutom visade ett överskott på närmare sex miljoner kronor för 2010.

Hanna Stymne Bratt S
Kristian Krassman S

söndag, september 11, 2011

Knuffen för vecka 36

Söndag och dags att titta över våra progressiva bloggares utveckling på Knuff-listan.  Eftersom min rapportering haltat så ser vi i dagens lista en del större rörelser av vissa bloggare. Dagens raket är tveklöst Staffan Lindström på Jämlikhetsanden som klättrar 15 fina placeringar uppåt på listan. Veckans ras gör Lena Sommestad som tappar sju platser på dagens lista. Övriga NetRoots -bloggare på listan enligt nedan:

1. Röda Berget (oför)
2. Martin Moberg (oför)

3. Alliansfritt Sverige (oför)
4. Mitt i steget (oför)
6. Peter Högberg (oför)
9. Peter Andersson (oför)
10.
(S)ebastians tankar (oför)
11. Jinges Web&Fotoblogg
(+2)
12. Roger Jönsson (+2)
18.
In Your Face (+4)
23. Svensson (+5)
25. Storstad (+1)
27. HBT-Sossen (-3)
28. Annarkia (+3)
30. Lena Sommestad (-7)
39. Magnihasa (oför)
42. Ulf Bjereld (+2) 

50. Alltid rött alltid rätt (-2)

Krassman / In Your Face

lördag, september 10, 2011

En ursäkt och billigare Toast Skagen

En vän, vi kan kalla honom Nicklas, kommer inte att få upprättelse meddelar i dag äldreminister Maria Larsson (KD). Nicklas är i dag i 50-års åldern och har hela sitt vuxna liv kämpat mot missbruk, hemlöshet och arbetslöshet. Han har kämpat för att vara drogfri, nykter, ett hem och ett arbete, saker som vi andra mer eller mindre tar som självklarheter. Niklas befinner sig i det skiktet i vårt samhälle där ingen vill vara, orsakerna till hans situation är naturligtvis många, men grunden lades när Niklas blev sexuellt utnyttjad på det fosterhem som skulle bli vändningen för hans tuffa ungdoms år.








Hans kamp för att hitta till det som kan anses som ett värdigt liv fortsätter än i dag, och jag bara hoppas att han orkar lite till efter dagens besked från äldreminister Maria Larsson. Maria Larsson som företräder det parti som använder etik och moral som ledord meddelar i dag att alla fosterhemsbarn som for illa på fosterhem under 1900-talet INTE kommer att få något skadestånd. Orsaken till att regeringen frångår det tidigare målsättningen är att det inte att på ett rättvist och rättssäkert sätt går att betala ut ersättning till dem som utsatts för vanvård.

Men Nicklas blir inte lottlös, Maria Larssons besked är att fosterhemsbarnen ska få en ursäkt av staten - Jag har förstått att det är väldigt betydelsefullt för många att en sådan ceremoni kommer till stånd, säger hon. Vad som hade varit betydelsefullt för Niklas och alla de andra tusentals personerna som drabbats är att utan avsteg lita på deras vittnesmål och ge dessa människor det som dom verkligen behöver, värdighet. Värdighet att får höra Nicklas säga till mig - se vad jag fick, se vilket helvete dom tycker jag haft. Nicklas har berättat att hans skulle ge skadeståndet till sin dotter, eftersom han anser att hans liv redan är slut.

Jag förbannar regeringens beslut, jag förbannar det och kräver att det omprövas. Jag förbannar beslutet för att regeringen väljer att prioritera billigare Toast Skagen på krogen istället för att göra det som är rätt och riktigt. Att tro att en ceremoni är det som dessa människor behöver för att känna återupprättelse och värdighet är inget annat än hyckleri. Dessa övergrepp har nu fått sina berättelser och för att ge återupprättelse och värdighet krävs det mer än vackra tal, det krävs handling och bekräftelse.

Gammelmedia på detta:
DN / SvD / Aftonbladet / Expressen / Expressen2 / Aftonbladet2 / Expressen3 / Aftonbladet3 / SvD2 / SvD3 / SvD4 / Aftonbladet4 /
Nymedia på detta:
Med örat mot rälsen / Morgan Johansson / Svensson / Iakttagaren / Mikael Andersson / Tankar och vattenskvalp / Reclaim / Per Westberg / Politik med meraMin klon är snyggare än din / APG29 / Anybody´s place / RosenRasande / Morgan Johansson på Newsmill / Alliansfritt Sverige /

Krassman / In Your Face

fredag, september 09, 2011

Kent tar över Mauds badtunna

Som ett brev på posten kommer i dagens SvD det första trevande försöket från Moderaterna att kväva ytterligare ett stödparti i sin allians. Kent Persson, Moderatbossen i Örebro, uppmanar Fredrik Reinfeldt att återigen ta kontakt med Gustav Fridolin och Åsa Romson från Miljöpartiet till nya överläggningar för att hitta ett bredare regeringsunderlag. Jag hoppas innerligt att Fridolin och Romson tar år sig av Kents sockersöta smicker och ställer sig villiga till att ingå i regeringen och bli ytterligare ett parti i raden av borgerliga lydpartier. 

Varför kan man då undra, jo för inget som detta skulle få den borgerliga alliansens att fullständigt implodera i ett moln av brutna överenskommelser och urvattnade kompromisser. Att vidhålla regeringsmakten är huvudmålet för Moderaterna och vi har alla sett de små fragment av inflytande över politiken som de små borgerliga partierna fått till skänks av de maktfullkomliga Moderaterna. Det är en samling med svältfödda småsyskon som står i skuggan bakom de välmående Moderaterna. Underlaget till utspelet är en undersökningen från Dagens Samhälle.

Den visar att 3 av 4 miljöpartister vill att att MP ska regera tillsammans med såväl Moderaterna som Socialdemokrater. Kent tar fasta på detta och sjunger sin lovsång om samarbetet mellan MP och M i Örebro, men verkligheten ute i landet visar något helt annat. En granskning som Dagens Samhälle gjort tidigare visar bland annat att dubbelt så många maktskiften går från blått till rött/rödgrönt än åt andra hållet och att dubbelt så många kommuner som förra mandatperioden kommer att styras av rödgröna koalitioner. När makten väl finns att fördela och det är jämbördiga parter man vill ha i samarbetet så väljer MP att gå en annan väg.

Gammelmedia på detta:
SvD /

Nymedia på detta:
Martin Moberg / Peter Högberg / Peter Andersson / Lotta Olsson / Thomas Böhlmark / Kent Persson /

Krassman / In Your Face






onsdag, september 07, 2011

Är orsakerna okända?

Regeringen har, för att visa på någons sorts handlingskraft, tillsatt en utredning för att ta reda på orsakerna till att antalet fall av barnmisshadel ökar. Denna snabbutredning har utlovats att vara klar i slutet av oktober och jag tror inte att orsaken till detta snabba arbete är de enorma resurser som regeringen tillsatt, det handlar mer om att orsakerna till detta redan är kända.













Stiftelsen Allmänna Barnhuset gjorde en kartläggning 2006 om våld mot barn. Där frågade man barn och föräldrar om deras erfarenheter av och attityder till kroppslig bestraffning. Rapporten konstaterade att det allvarliga och grova våldet mot barn inte hade ökat, däremot hade en mildare form av aga blivit vanligare: när föräldrarna knuffar, sliter i eller ruskar om sitt barn. Andelen föräldrar som uppgav att de hade behandlat sina barn så hade fördubblats sedan förra mätningen och femdubblats när det gällde barn upp till ett år som är de allra mest skyddslösa.

Kartläggningen visar även att barn som lever i ekonomiskt utsatta hushåll löper tre gånger så stor risk för att bli utsatta för våld i hemmet av en vuxen, och 50 procent större risk för att bli utsatt för mobbning i skolan. Jag kanske sticker ut hakan här man jag vill hävda att den ökande barnfattigdomen som vi ser i Sverige är en bidragande orsak till att vi år 2010 har 1500 fler anmälda misshandelsfall av 0-6 åringar än 2005.

Orsaken till att barnfattigdomen ökar i Sverige är enligt Rädda Barnen att den ekonomiska familjepolitiken har blivit sämre på att jämna ut skillnader mellan rika och fattiga barnfamiljer. Sett mot denna bakgrund så är den eskalerande barnfattigdomen och antalet ökade misshandelsfall en tickande bomb. Vad kan vi då göra för att stanna klockan på denna tickande bomb. Det är dags för politiken att agera och fatta de beslut som krävs för att motverka den ökande barnfattigdomen, tyvärr så verkar den borgerliga regeringen vara fullt upptagen med att prioritera billigare Toast Skagen istället.

Gammelmedia på detta:
DN / DN2 / SvD /

Nymedia på detta:
Alltid rött alltid rätt / Barnperspektivet / Kaela / Anybody´s place / Kent Persson / Hemma föräldrar / Smurfgodis / Gothia förlag /

Krassman / In Your Face