tisdag, december 16, 2008

Är ökat valdeltagande att vänta?


Till min stora glädje ser jag idag att motståndet mot Euron minskar. Men till min ännu större glädje ser jag att stödet för Sveriges EU-medlemskap ökar bland väljarna. 56 procent säger nu att de är för medlemskapet, medan 21 procent är emot. I maj var övervikten 51 - 23. Dock saknar 24 procent av de tillfrågade åsikt i frågan vilket pekar på en ordentlig förbättringspotential och att det kommer bli ett viktigt att mobilisera till valet den 6/6. Så här har valdeltagandet till Europaparlamentet sett ut tidigare år.
1995 = 41,6%
1999 = 38,8%
2004= 37,9%

En minskning med totalt 3,7 procentenheter och det är ju ingen rolig trend direkt. Jag hoppas att det vänder nu med de glädjande siffrorna gällande stödet för Sveriges EU-medlemskap. Tyvärr så tar Sverige över ordförandeskapet i EU den1 juli 2009 så någon tillströmning till vallokalerna för den skullen lär det inte bli.

Gammelmedia på detta:
SvD, DN, E24

Krassman, In Your Face

5 kommentarer:

Anonym sa...

Fast nu blandar du väl äpplen och päron? Valdeltagandet i EP-valet och inställningen till svensk medlemsskap är ju inte samma sak. Intresset för frågor som behandlas i EU-organ är det som behöver ökas. Sen kan man vara för eller emot.

Det är som att säga att jag inte skulle rösta i landstingsvalet för att jag tycker att det är en onödig instans i den politiska hierarkin.

Problemet ligger någon annanstans än mätningar över inställning till svenskt EU-medlemsskap.

Krassman sa...

Anonym: Min rubrik var faktiskt formulerad som en fråga men jag förstår din synpunkt.

Jag tror dock att ett ökat intresse för Sveriges medlemskap i EU betyder att det finns ett ökat intresse för Sveriges roll och Sveriges förda politik i EU. Detta bör i förlängningen kunna leda till ett ökat valdeltagande till EP-valet tror jag.

Om du tycker att landstinget är en onödig instans i det politiska systemet så kanske du väljer att rösta på ett parti som vill minska landstingets inflytande och resurser. Detta istället för att inte rösta i landstingsvalet. Så skulle i alla fall jag gjort i ditt exempel.

Anonym sa...

Haha, ja fråga var det. Min synpunkt angående landstinget var just den du gör, ingen skillnad där.

Nu hoppas vi på högt deltagande i EP-valet.

Anonym sa...

Nu ska man ju inte vara den som är den, men om man ändå är det så har valdeltagandet inte minskat med 3,7 procent, utan med 3,7 procentenheter. Det procentuella raset är större: 3,7 genom 41,6 är 0,0889. Med andra ord har valdeltagandet minskat med närmare 9 procent. Det vill säga: nästan en av tio som röstande 1995 struntade i det 2004.

Krassman sa...

Anonym: Det har du ju naturligtvis helt rätt i.