tisdag, april 17, 2012

Är att ta ansvar att kräva det av andra?

Gårdagens debatt mellan Socialdemokraternas Magdalena Andersson och finansminister Anders Borg skapar en hel del frågeställningar inför de kommande 910 dagarna till valet. Att den presenterade budgeten från Alliansen skulle vara en tunn historia hade många redan på känn, man att ett dokument på 286 sidor kunde bli så tunt var det kanske inte lika ånga som trodde. Borgerliga ledarskribenter och debattörer varnade för att återigen leverera tunt, men varningarna om utebliven revansch har uppenbart inte gått fram.


Borg är trängd och regeringen saknar politiken för att återta initiativet. Likt en försmådd minister så faller Borg till föga för att lägga debatten om Sveriges framtid på en nivå som jag återser i barnens sandlåda. Det är över två år kvar till valet och Borgs bästa försvar mot Magdalena Anderssons frågställningar kring arbetslösheten och utanförskap är att utkräva ansvar av en samlad opposition. Det är tydligen det som regeringen ser som att ta ansvar för Sverige.

Borg ger bilden av att Alliansen kommer att återkomma till väljarna med ett gemensam  budget till valet 2014. Är det ambitionen skall det bli intressant och se vilka ekonomiska utsvävningar som de små allianspartierna tillåts att göra. En annan intressant fråga blir ju vad Moderaternas alla arbetsgrupper har för egentligt syfte, skall deras resultat kompromissas med tre övriga partier hade väl gemensamma arbetsgrupper varit bättre.

Frågorna kring alliansens hållbarhetsdatum och dess regeringsduglighet hopar sig. Kommer Moderaterna presentera en egen budget för väljarna 2014 och skall det fram till dess pågå samtal med rullgardinerna neddragna inom alliansen. Vilket politiskt existensberättigande kommer de små borgerliga partierna att skänkas av Moderaterna i dessa tuffa ekonomiska tider och vilka satsningar kommer göras för på jobben. Frågor som alla behöver besvaras av alliansen innan vale, eftersom som har ansvaret.   

Gammlemdeia på detta:
SvD / SvD2 / SvD3 / SvD4 / SvD5 / DN / DN2 / DN3 /

Nymedia på detta:
Alliansfritt SverigeMartin Moberg / Peter Högberg / Röda Berget / Lena Sommestad /

Krassman / In Your Face

1 kommentar:

Monsar sa...

Ansvar er naturligvis noget man bliver pålagt af andre, men man skal samtidig ønske den, da man ellers i mange situationer kan fralægge sig al ansvar.