Denna söndag går i opinionsmätningarnas tecken. Mycket finns att säga om de olika resultaten i mätningarna, och de olika metoderna. I SvD/Sifo mätningen så är skillnaden mellan oppositionen och den Moderata regeringen 1,2 procentenheter. I Skops väljarbarometer så noteras den Moderata regeringen på 50,6 procent mot 45,5 procent för den röd-gröna oppositionen. Socialdemokraterna är störst i båda mätningarna, KD är utanför riksdagen i den ena, men klarar sig precis i den andra. I SvD/Sifo mätningen så är den enda statistiskt säkra förändringen jämfört med i mars är Miljöpartiets uppgång. Partiet får där 8,6 procent av sympatierna, en ökning med 2 procentenheter. I Skop mätningen hamnar dock Miljöpartiet på 5 procent. SvD/Sifon genomfördes mellan 6-16/4 och är baserad på 1924 intervjuer. Skop mätningen är gjord på omkring 1.000 svenskar (kontroll av medborgarskap?) mellan 18 och 84 mellan 1-18/4.
Trodde inte att båda dessa mätningar skulle peka på att vi Socialdemokrater är det största partiet men det är naturligtvis kul. Med tanke på att vi nu går in i en valrörelse så hoppas jag att fokus kommer att ligga på politiken istället för mosa Mona kampanjer och AMF-pension som under den senaste månaden. Vad som dock är tydligt är att SD har hittat hem i opinionen, och hamnar utanför riksdagen för tredje mätningen i rad. I alla fall enligt SvD/Sifo mätningen. Att radioprogrammet Kalibers granskning av SD blottlagt partiets främlingsfientliga kultur och innehåll har inte gått väljarna förbi.
Hur opinionsutvecklingen kommer se ut för de etablerade partierna och SD kommer det stundande EP-valet och Kyrkovalet i höst att utvisa. Aldrig tidigare så har väl dessa två val varit så viktiga för Sveriges framtid. Ingen vill tillhöra det förlorande laget vilket jag tror kommer att visa sig genom en kraftig mobilisering från partrierna till dessa val. Det partiet som kommer närmast i sin målsättning eller överträffar den gällande kommer att utses som segrare vilket kommer ställa saker på sin spets till höstens kyrkoval. Ett val som förra gången hade ett valdeltagande på 12%. Att vi Socialdemokrater sätt jobben först även i Europapolitiken är ett tydligt budskap till väljarna. Det handlar om att utveckla ny teknik för "gröna" jobb som göra att vi kan öka vår konkurrenskraft och på så sätt klara jobbfrågan och vår väldfärd. För oss Socialdemokrater handlar det om att människan måste komma före marknaden när det gäller villkor påarbetsmarknaden och för oss som konsumenter. Mot detta står ett borgerligt gäng som spretar i sina argument och vill att arbetare skall konkurrera med lönen som villkor för att få jobb och en kemilkalieindistri som skall avgöra vad som är nyttigt och inte. Sverige har två ganska tydliga vägar att gå.
Gammelmedia på detta:
SvD, DN, Aftonbladet,
Nymedia på detta:
Åsa Westlund, Peter Andersson, Johan Westerholm, Morian, Kent Persson, Monica Green, Jobbävning
Nymedia på SD:
Alexandra
Krassman, In Your Face
6 kommentarer:
Ju närmre valet desto intressantare blir det. Glädjande att Kommunist-Lasses gäng backar och att SD ligger lågt. Tydlig tendens mot två block och sen lite skräp som flyter omkring. Konstigt med MPs framgång, dom har ju inte sagt flasklock på sista tiden?! Mätningen sker ju kanske innan TPB domen och allt vad det innebär för t.ex Piratpartiets ev framgångar. Kan vi reant av få se en repris på det som hände med Ny Demokati 1991. Tänk om PP kommer in i riksdagen? Vilket "drag under galosherna" det blir. Eller snarare "full fart i bredbandet" eller nåt. Hahaha! Rick Falkvinge debatterar med Mona eller Fredde R. Vilken j*vla show det blir!
Jag kan inte rösta på ett parti som inte är religiöst neutralt.
S har skrivit under på svenska kyrkans trosbekännelse genom sitt ledarskap i organisationen. Att tro att S är religiöst neutrala är som att inbilla sig att partistyrelsen i S skulle vara politiskt neutral.
Vill man ha en religiöst neutral skola kan man inte röst på ett religiöst parti! Det är inte trovärdigt att S skulle vilja ha en religiös neutral skola när man leder svk vars uppgift är att bedriva mission.
Hmmm - Peo undrar lite var du sover? MP låter sej höras av och är per def ett borgerligt parti ... MEN de har de där smulorna i sitt program som kan förnya och vitalisera politiken - de stirrar inte blint på 'lönsamhet' utan riktar blicken på hållbart - för egen del lutar stora delar av kroppen åt vänster
Men du har rätt och fel herr Krassman - dessa två val är viktiga och mobiliseringen det viktigaste - dock inget mått inför ett som jag tror ödesval 2010
Politiken har fått inslag av något jag aldrig sett förut - den är helt befriad från ideologi - det är bara dagens vers som gäller
Du och alla inom den del av politiken som hör till en vänsterfallang .. bara MÅSTE avkräva era väljare ett engagemang - en vilja att delta - det måste bli slut på tron att 'det ordnar sej' Pendeln har inte nått sin pik på högersvängen - en bit kvar innan det svänger åt andra hållet
Religion Nineva är en känsla som du bär där inne - den är ytterst privat och sossarna har aldrig gjort politik av den - eller?
Janne
S leder sitt parti och svenska kyrkan...av detta kan man inte inbilla sig att S är politiskt eller religiöst neutral.
Svks bekännelse är ingen känsla utan i text dokumenterat exakt vad det är...dessa texter har S ställt sig bakom och bekänner sig till.
@Peo
Tror mer på att vi ser PP i riksdagen 2010 än SD. Misstänker att de kommer att påbörja ett arbete med att ta fram någon form av valmanifest till valet 2010. Kommer de in så har Sverige en osäkrare framtid än någonsin framför sig. Vilka krafter finns inom PP, vilken politisk agenda förutom friheten på nätet är det som styr den gruppen? Här har verkligen de partierna som finns iriksdagen idag att fundera på.
@Nineve
Svenska kyrkan regleras fortfarnde genom lag stom styrs av riksdagen. Betyder det att inga partier i riksdagen är religiöst neutrala? Samtliga partier styr ju över dess lagstifning.
En organisations kan inte ta svenska kyrkans trosbekännelse, det kan bara en individ göra. Det är skillnad på organisation och person Nineve.
Inom Socialdemokraterna har vi massor med medlemmar, supporters och förträdare som har olika trosbekännelser. En del av dom sitter till och med i riksdagen och fattar beslut om den Svenska statskyrkan.
Krassman, i sverige har vi ingen stadskyrka och regleras inte av riksdagen utan av kyrkomötet.
I kyrkomötet återfinns endel av riksdagspartierna, de som valt att ställa sig bakom kyrkans bekännelse. Andra riksdagspartier har valt att ställa sig neutrala till religion och kandiderar inte till kyrkomötet.
Vill man ha en religiöst neutral skola kan man ju inte rösta på ett parti som leder sveriges största religiösa samfund, det säger ju sig självt.
Skicka en kommentar