lördag, april 11, 2009

Vad finns det i 7 600 ton lösgodis?

I påsk äter vi i Sverige tre Kaknästorn fyllda med plockgodis. Enligt Handelns utredningsinstitut så sätter vi i oss totalt 7 600 ton lösgodis, närmare ett kilo per person. Att godis inte är så nyttigt vet ju dom flesta, men vad godiset egentligen innehåller hör nog knappast till allmänbildningen. Det finns dock rapporter som pekar på en rad allvarliga saker om vårt godis. Det finns många farliga färgämnen som använd i godiset – ett av dem anses så skadligt att flera tillverkare nu bannlyser det. Men det är ju knappast så att vi ser varningstexter i hyllorna bland det färgglada godiset. Det finns sill och med en universitetsrapport som visar på att barn blir hyperaktiva och får inlärningssvårigheter av vissa färgämnen.

Europa parlamentarikern Åsa Westlund (S) har länge vart engagerad i konsumentfrågor och kämpat med frågan om dessa färgämnen sedan Sverige gick med i EU. Azofärgämnen, som de heter, var tidigare förbjudna i Sverige. Detta eftersom det har varit känt att de orsakar utslag, rödblommighet och klåda hos personer med allergi. När Sverige gick med i EU tilläts ämnena igen. – De säljs överallt. Och det är svårt att se skillnad som vanlig konsument. Men se upp för billigt och väldigt färgglatt godis, säger Åsa Westlund (S) till Aftonbladet. Nedan ser ni vilka färgämnen detta gäller.

Azofärgämnen
E 102 tartrazin gul
E 110 para-orange gul-orange
E 122 azorubin röd

E 123 amarant röd
E 124 nykockin röd
E 129 allurarött AC röd
E 151 briljantsvart BN svart
E 155 brun HT brun
E 180 litorubin röd

Dessa gör barn hyperaktiva
E 110, Para-orange. Gulorange färgämne.
E 122, Azofärgämne. Rött färgämne.
E 102, Tartrazin. Gult färgämne.
E 124, Nykockin. Rött färgämne.
E 129, Allurarött. Rött färgämne.
E 104, kinolingult

Gammelmedia på detta:
DN, Aftonbladet,SvD, SvD2

Nymedia på detta:
Åsa Westlund,
Carls konsumentblogg, Peter Andersson, Yngre medelåldersbloggen

Krassman, In Your Face

1 kommentar:

Peter sa...

Helt sjukt att dem proppar i så många olika tillsattser i godis och mat ect. Men det är ju bara för att tjäna så mycket pengar som möjligt. De skiter i hur konsekvenserna blir för dem som äter det!