fredag, november 19, 2010

Fogh för att stanna för evigt

I dag så inleder den Nordatlantiska fördragsorganisationen sitt toppmöte i Lissabon, en tillställning som bäddar för en del pajaskonster och hä hä och hepp hepp. Trots att/ eller på grund av att situationen i Afghanistan förvärrats och framgångarna från de Nato-ledda Isaf styrkorna lyser med sin frånvaro så lutar det åt att man kommer att stanna där i ytterligare tio år, till 2020. Ett beslut som i så fall i allra högsta grad kommer att påverka Sveriges framtida insats.


USA och G8-länderna har tidigare deklarerat sina tillbakadraganden och Natos ingång i frågan kommer naturligtvis även vara avgörande för dessa. Natos generalsekreterare  Anders Fogh Rasmussen låter klar över sin sak när han deklarerar läget: - Genom att ta in mer trupper vill vi ta tillbaka initiativet på marken. Det har vi gjort. Helt klart är talibanerna pressade överallt. al-Qaida har inga säkra tillflyktsorter att operera ifrån längre. Och områdena under ­afghanska regeringens kontroll och inflytande ökar. Talibanerna har inte förlorat ännu – men de kan heller inte vinna, säger Fogh Rasmussen.

Fogh Rasmussen tangerar en mycket intressant sak i detta, intressant eftersom Danmarks egen insats har stött på ordentlig patrull. Den tilltagande aktiviteten från talibaner i Helmand provinsen, som just gjorde att den Danska framskjutna possitionen gavs upp har gjort att USA nu får ställa upp med pansar för att trycka tillbaka talibanerna i regionen. Jag kan tycka att Rasmussens bild över läget är något mer förenklad, ställd mot det bild som vi för enkelhetens skull kan kalla verkligheten.

En annan person som vittnar om detta är Robert Engnell vid svenska Försvarshögskolan. – Detta är en alltför positiv bild av situationen just nu. Det kan stämma i södra Afghanistan, men i övriga landet får talibanerna ökat inflytande, invänder Robert. I SvD kan vi läsa ett uttalande från en europeisk officer som deltar i förberedelserna för toppmötet i Lissabon. – Amerikanerna kommer att ge politikerna en rosenskimrande bild av framgångar. Men i verkligheten är det shape, clear, hold, hold, and hold. Isaf fastnar i att hålla områden som afghanerna ännu inte klarar att ta över. De amerikanska militärerna vill köpa mer tid, uppger han till tidningen.

Om det nu bara är en tidsfråga innan Natos:s strategi "shape, clear, hold, build and transfer" blir fullt genomförd så finns det risk att Nato och Fogh Rasmussen få stanna för evigt i Afghanistan. Visst finns det indikationer på några områden att det går åt rätt håll, men tyvärr så är det allt för många som pekar på att det går åt fel håll. Uttrycket att det kommer bli värre innan det blir bättre är känt sedan tidigare och tyvärr så har vi i dag fått erfara detta, ännu en gång. Jag är säker på att Sverige skall ha en långsiktig närvaro i Afghanistan, men jag är inte säker på hur mycket värre jag vill att det skall bli och om den nuvarande formen leder åt rätt håll.

Gammelmedia på detta:
Aftonbladet / SvD / DN / DN2 / SvD2 /

Nymedia på detta:

Krassman / In Your Face

1 kommentar:

Elias Dottemar sa...

NATO har skapat detta läge när de började anklaga Karzai för korruption med mera.

Regel No. 1 vid en ockupation, eller vad man nu ska kalla det, är att till 100% stå bakom den nominella regeringen. I synnerhet om den är handplockad...

Vore jag Petreus skulle jag inleda samtal med gerillaledare från Mujaheddin-tiden. Alla vet att det är de och deras elever (taliban betyder väl till och med "elev"?) som leder motståndet.

Inte med Talibanerna i sig utan bakgrundfigurer som Hekmatjar. Få honom att bryta med mulla Omar och Haqqani, gör honom till president, dra tillbaka 90% av trupperna och spara en liten trupp i huvudstaden, (under afghanskt befäl!) för att försvara regeringen.

Skicka sedan ned vår JAS-flotta och bomba opiumfälten.