När jag läser om den publicerade undersökningen som visar att just en tredjedel av personalen lägger ansvaret i kvinnans händer när hon utsätts för ett övergrepp så tänker jag på hur lite vi människor lärt oss den tabu som ämnet har. Det blir ännu mer intressant när man funderar på kommentaren från Maaret Castrén, professor i akutsjukvård och som arbetar utbildning på Södersjukhuset . – Studien visar att vi fortfarande har mycket att jobba med på attitydssidan, säger hon till Ekot.
Nog för att denna kommentar säkert är en del av ett längre
resonemang, men den skulle lika bra kunna vara fälld av Pär Ström då han
återigen uttrycker hur synd det är om oss män som tvingas leva i ett
matriarkat. Detta handlar nämligen än så mycket mer än bara attityd, det
handlar om att se det strukturella förtryck som mäns våld mot kvinnor innebär.
Utan att ha siffrorna framför mig så kan jag gissa mig till
att majoriteten av de tillfrågade i studien är kvinnor. Majoriteten som arbetar
inom sjukvården är nämligen kvinnor. Mer än hälften av dessa kvinnor ingår i den
gruppen som utsätt för någon form av våld från män under sin livstid. Att
erkänna att man blivit eller är förtryckt, slagen eller psykiskt misshandlad är
tabubelagt och stigmatiserat.
Vem vill vara ett offer, vem vill vara en svag kvinna och
vem vill se sig själv i den som fått stryk? För att vara ödmjuk så skriver jag
att de är få som vill det, att man väljer att distansera sig är inget konstigt.
Att de som utgör den yttersta och första kontakten inte ser, inte kan eller
inte vill se mäns våld mot kvinnor skiljer sig inte från de övriga i samhället.
Det är anmärkningsvärt och beklämmande att hälften av
personalen inte frågat de kvinnor som kom in med misstänkta misshandelsskador
om de blivit misshandlade. Att knappt var tionde kvinna som misshandlats fick
inte sina skador dokumenterade är lika allvarligt. Att man nu lyfter detta är
bra, men det är inte en sjukvård som ställer frågor och utreder som är
lösningen.
Det som är lösningen är att våga tala om mäns våld, och de
som sitter med den största insatsen där är sådan som jag själv, för jag är en
man. Det är vårt ansvar att se till att vårt våld och dess effekter på
samhället debatteras. Det är inte en kvinnas fel att den blir slagen av en man,
det är mannens fel och vi andra män måste se detta. Det är först när vi män står
upp för dessa kvinnor som samhället kommer förändras, den förändringen kommer
inte att komma bara för att kvinnorna/männen inom vården gör det.
Gammelmedia på detta:
Aftonbladet / DN / SvD / Expressen /
Nymedia på detta:Lasses blogg / Anna Starbrink / Jinge / Genusnytt / Verglighetens tolk / Feminism och Funderingar / Tokmoderaten / Strandtestarbloggen / Leffe45`s weblog / Det perfekta livet /
Krassman / In Your Face
15 kommentarer:
Hur mycket får en man/kvinna provocera innan de gjort sig "förtjänta" av en smäll? Jag räknar alltid med att jag kan få en smäll om jag beter mig som en skitstövel.
@Anonym: Där hjärnan tar slut tar nävarna vid var det någon som sa. Det finns bara ett fall då den som slår första slaget kan klara sig, och det är vid nödvärn. Då kan den som attackerar vara "förjänt" av en smäll som du så vacker kallar det. Men annars så är det kört för den inställningen, även om man är en skitstövel.
"Siffror visar att mer än varannan kvinna utsätt för någon form av våld från män under sin livstid"
Vilken/vilka undersökning/ar visar det?
Övergrepp av vilket slag det vara månde resulterar i ett trauma. Men det finns också något tabubelagt och det är när kvinnor slår män. Reaktionsmänstret och det psykologiska eftermälet är detsamma. Det är lätt att glömma att det finns egenntligen ingen könstillhörighet när det gäller övergrepp. Män slår kvinnor och kvinnor slår män. Det enda skillnaden är att kvinnor har fler stödinsatser än avd män har i en likartad situation. Det finns ett stort mörkertal coh jag skulle önska att vi pratade övergrepp som övergrepp, oavsett kön. resultatet blir likväl traumatiserande.
Hmm, det låter ju märkligt att en tredjedel tycker att det är kvinnans fel. Tycker en tredjedel alltid det? Menade de inte att det var kvinnans "fel" var tredje gång och mannens fel de andra två? Hur är det föresten när män blir slagna, är det mannens fel till två tredjedelar då med??? - Tidningarnas "rapportering"...
Men skämt åsido, jag tycker det är hemskt när människor blir illa behandlade, misshandlade, skadade och sjuka. Man kan fördöma orsakerna och tro att det blir bra så. Jag tror att alla som begår ett brott samtidigt är offer själva. Sjukvårdens uppgift är inte att döma i vem som har rätt eller fel. Inte på något sätt.
Svenska Dagbladet skriver att det över huvud taget inte ställdes någon fråga i undersökningen om huruvida misshandlade kvinnor får ”skylla sig själva”. Jag citerar tidningen:
”Påståendet var formulerat som att det kan vara ‘kvinnans passiva och beroende personlighet som gör att hon utsätts för våld från sin partner’. 28 procent av personalen tycker att det kan vara en del av orsaken säger hon [Mareet Castrén, en av forskarna bakom undersökningen].”
Observera ”del av orsaken”.
Själv tycker jag att våld i alla former är vidrigt. Våld mot kvinnor och våld mot män helt oberoende av vem som utför den misshandlande handlingen.
Förnekar jag att män misshandlar kvinnor? Nej, det gör jag verkligen inte. Problemet finns och är alldeles för stort och måste bekämpas på alla plan.
Fakta är dock att det är större risk för män att drabbas av misshandel och jag anser att det är lika viktigt att ta tag i det problemet.
Det har inte slagit dig in att det kan kännas provocerande att kallas misshandlare eller våldtäktsman bara för att man är man? Om du känner att du är en del av det misshandlade manskollektivet så varsågod. Själv har jag aldrig slagit någon och blir provocerad när alla män dras över en kam.
Att säga att män är våldtäktsmän och misshandlare är inget problem, men om man skulle påstå, vilket jag inte gör, att kvinnor inte kan köra bil så blir man uthängd som sexistisk mansgris och idiot. Märkligt.
Jag tycker att alla som slår är idioter och jag vet att de flesta som slår är män, men de flesta som slås är också män. Slutsats. Bekämpa alla former av våld oberoende av vem som misshandlas och se till att aldrig skuldbelägga den misshandlande. Men peka inte heller ut hela grupper som skyldiga. Historien säger oss att det inte leder till något bra....
@Johan: Mer än varannan kvinna utsätt för någon form av våld under sin livstid, enligt svensk forskning och statistik från FN, skriver Ekot. Gräv lite själv här så skall du nog hitta det. http://www.unifem.org/gender_issues/violence_against_women/facts_figures.php
@Peter Strobel: Att män står för merparten av våldet i samhället är ingen nyhet, oavsett mörkertal. Tanken om att våldet skall ses som könsneutralt är intressant, tyvärr så faller det eftersom vi lever i en patriarkal värld där mannen är normen.
Att män står för flest övergrepp mot kvinnor, män och barn är tämligen bevisat. Här har du lite siffror från BRÅ gällande detta.
Förra året anmäldes omkring 27 200 fall av misshandel mot kvinnor över 18 år i Sverige.
Andelen kvinnor som uppger att de utsatts för våld eller hot har ökat påtagligt. Mellan 2000 och 2007 var ökningen 31 procent.
Ungefär två tredjedelar av de kvinnor som anger att de utsatts för våld, uppger att det orsakat kroppsskada.
Cirka två tredjedelar av kvinnorna uppger att de blivit misshandlade av en bekant gärningsperson.
Cirka 85 procent av de som misstänks för misshandel mot kvinnor är män.
Två kvinnogrupper är mer utsatta än andra. Ensamstående mödrar och kvinnor som blir utsatta för våld i yrkeslivet.
Varje år mördas runt 15 till 20 kvinnor av sin partner. Av dem har vid tidigare tillfälle sökt vård för att ha blivit misshandlade.
@Anonym: Enligt de som kan detta så spelgar rapporten smnittet i smahället.
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=4852000
Sedan kan inte sjukvården dömma någon, men där emot så kan de se till att den som blivit utsatt för ett brott anmäler det samma.
Kristian, jag är väl bekant med de siffror du nämner. Jag har tyvärr i min omedelbara närhet upplevt både kvinnor och män som blivit misshandlade av sina partners. Med samma traumatiska resultat som följt. Med irreparabla följder.
I det sammanhanget, borttaget den patrarkatiska situationen så är det ännu mer skam för en man att anmäla övergrepp från sin kvinnliga partner.
Det finns ett stort mörkertal eftersom statistiken utgår från antagandet att det är bara kvinnor som slår män. DEt tragiska i båda fallen är med vilket ingrepp det blir i den egna privata livssituationen. En livssituation som sätts i stand -by i åratal.
Kristian, jag är väl bekant med de siffror du nämner. Jag har tyvärr i min omedelbara närhet upplevt både kvinnor och män som blivit misshandlade av sina partners. Med samma traumatiska resultat som följt. Med irreparabla följder.
I det sammanhanget, borttaget den patrarkatiska situationen så är det ännu mer skam för en man att anmäla övergrepp från sin kvinnliga partner.
Det finns ett stort mörkertal eftersom statistiken utgår från antagandet att det är bara kvinnor som slår män. DEt tragiska i båda fallen är med vilket ingrepp det blir i den egna privata livssituationen. En livssituation som sätts i stand -by i åratal.
Män som slår kvinnor är fega skitar. Punkt. Män som försöker rationalisera bort sin egen och andra mäns skuld (könsneutralt våld?! BS!) är bara ännu fegare skitar. Steg 1: Erkänn att mäns våld mot kvinnor är ett strukturellt problem i samhället. Steg 2: Kolla dig själv i spegeln och ta en funderare.
Våld i nära relationer förekommer oavsett kön, sexuell läggning och etnicitet.
Unifem undersökningen har kritiserats för att vara överdriven.
@Peter Strobel: Okej, då förstår jag din synpunkt. Hur man hanterar ett övergrepp ä naturligtvis oilka och att människor tar skada av övergrepp är inte i sig något nytt.
Visst finns det kvinnor som slår män, jag har själv varit utsatt för detta under ett långt förhållande så på den här punkten kan du vara trygg med att jag vet hur det är.
Jag förstår dock inte riktigt ditt resonemang kring att det skulle finnas ett stort mörkertal, eftersom statistiken utgår från antagandet att det är bara kvinnor som slår män.....que?
@FV
Att våld i nära relationer förekommer oavsett kön, sexuell läggning och etnicitet är det ingen som tagit upp, vilket inte är så konstigt. Det är inget som behövs poängteras.
När det gäller kritiken mot Unifems siffror så finns den säkert, men har du några andra siffror att bemöta med eller vill du bara skriva att du hört det på stan eller? Detta är en allvarlig fråga så skall du vara med i debatten så ta ansvar i så fall. Kom igen nu, lär mig mer om detta, vilka siffror har du?
http://wwwc.aftonbladet.se/nyheter/0003/13/dokument.html
Enligt ditt resonemang borde således alla invandrare, ta ansvar för andra invandrares våldtäkter. Särskilt de som kommer ifrån Algeriet, Libyen, Marocko och Tunisien.
Om alla som har en penis är ansvariga för andra penisbärares brott, är det då likadant med hudfärg, ras, ögonfärg etc?
För mig låter det som rena SD-argumenten.
Snacka om att generalisera och skapa klyftor istället för att gå på problemet, troligen alkohol och psykisk störning. Problemet är knappast att det finns män.
Jag undrade, vilken/vilka undersökning/ar du har som källa, när du hävdar att "siffror" visar, att "mer än varannan kvinna utsätt för någon form av våld från män under sin livstid".
Du hänvisar till "svensk forskning" och ger en URL till en sammanställning.
http://www.unifem.org/attachments/gender_issues/violence_against_women/vaw-prevalence-matrix-2011.pdf
De svenska siffrorna är tyvärr hämtade från den ökända "Slagen dam". Detta är en helt horribel "omfångsundersökning", i vilken man betraktade alla ovälkomna ageranden (av en man visavi en kvinna) - inklusive en ovälkommen kommentar (!) - som "våld"...
Från "Slagen dam":
"46 procent av alla kvinnor [har] efter sin 15-årsdag erfarenheter av våld från någon man."
"Var fjärde kvinna, 25 procent, har efter sin 15-årsdag upplevt fysiskt våld från någon man."
Notera, att nästan hälften av de kvinnor, som enl. undersökningen har "erfarenheter av våld från någon man" saknar någon erfarenhet av fysiskt våld...
Betr. att var fjärde kvinna, 25 procent har upplevt fysiskt våld, så inkluderas att få en knuff (!).
"Slagen dam" har således påtagligt vida ramar för vad undersökningen definierar som "våld" - det betonas, att våld skall ses som "ett kontinuum", varför man i undersökningen, som sagt, har valt att även betrakta ovälkomna kommentarer som "våld".
Undersökningen har dessutom så pass vida ramar för fysiskt våld, att det knappast är seriöst att utgå från "Slagen dam", när man ska diskutera det våld, som man kan se på en akutmottagning.
-----
Du skriver, att du "tycker, tänker och skriver alldeles för fort". Tja.. vare mig fjärran att motsäga dig... ;-)
Innan du kastar dig över tangentbordet och påstår: "Mer än hälften av dessa kvinnor [som arbetar i sjukvården] ingår i den gruppen som utsätt för någon form av våld från män under sin livstid" - så borde du försöka efterforska:
1. varifrån kommer dessa "siffror" och
2. hur har svensk s.k. "forskning " valt att definiera "någon form av våld" samt
3. hur är frågan/frågorna formulerad/e, som media påstår visar, att "en tredjedel av personalen lägger ansvaret i kvinnans händer när hon utsätts för ett övergrepp".
Har jobbat inom vården i totalt 24 år och har sluppit träffa på folk med den attityden mot kvinnor, som tur är. Vad de tänker vet man inte , men har iaf sluppit höra det sägas. Tydligen går vissa ränder aldrig ur.
Bra inlägg och tack för det !
Skicka en kommentar