fredag, januari 16, 2009

Lite mer av kristna högern, sedan slipper vi Kd

Idag kan vi se vad Bengt Germundsson tycker om Kd kollapsen. Läget i Kristdemokraterna är allvarligt, och snabba åtgärder krävs säger Bengt som vill att en särskild grupp ska få i uppdrag att vända opinionen. – Vi får inte den credit i valmanskåren som man hade förhoppningar om när vi lanserade fastighetsavgiften och vårdnadsbidraget, säger Bengt Germundsson. Jag hoppas verkligen att Bengt Germundsson får sin grupp och att Kd:s politik kommer fram ännu mer. Jag gör nämligen en liknande analys som Bengt när det gäller orsaken till Kd:s läge och varför de inte får cred av valmanskåren.

Kd har två avgörande misslyckanden från valrörelsen 2006 som säkert fått många som röstade på dom då att nu istället sympatisera med moderaterna. Att Kd tog frågan om att sänka bensinskatten under valrörelsen var det första misstaget. Att sedan lova att avskaffa fastighetsskatten var nummer två. Kd har inte klarat av att ställa kraven inom alliansens och få leverera sina vallöften och har fått vika sig på båda dessa punkter. Sedan har vi Kd:s nästa misstag, nämligen vårdandsbidraget. Att införa ett bidrag inspirerat från 1900-talets början istället för att driva jobblinjen och en familjepolitik för människor som lever på 2000-talet har åter visat sig vara ett misstag.

Helt otroligt att känslan som Kd haft för vårdnadsbidraget varit så stark, när efterfrågan nu visat sig vara något helt annat. Jag har svårt att tro att ett värdekonservativt parti som Kd någonsin kommer klara att gå i takt med samhälletsutveckling och vi vet alla vad som händer med partier som inte klarar av att sammanföra sin politik med en fungerade verklighetsbeskrivning. Vi får väl se om Kd nu plockar upp tankarna om att lagstifta om moral igen. Kanske förslaget om Civilkurrage lagen kokas om på nytt eller så kanske vi får se lite högre svansföring i abortfrågan. Mer nationalromantisk politik för att konkurrera med SD är inte heller otänkbart. Oavsett så tror och hoppas jag att den delen som tillhör den kristna högern inom Kd får ett större inflytande över deras politik, då slipper vi säkert se Kd i riskdagen 2010.

Gammelmedia på detta:
SvD, DN, SvD2

Krassman, In Your Face

Inga kommentarer: