tisdag, april 14, 2009

Det heter väl ändå EP-val


Enligt en Sifo-undersökning som gjorts på uppdrag av Sveriges Radios Ekoredaktion visar att nästan två av tre väljare struntar i EP-valet i juni. Trots att man envisas med att kalla det EU-valet i samtliga rapporteringar så fortutsätter jag att det gäller EP-valet. Formuleringen EU-valet tycker jag påminner om att detta skulle handla om ett ja eller nej till EU, vilket sedan länge är överspelat. Nåja, endast 48% svarar att de tänker rösta i valet, lika många som i undersökning 2004. Trots det magra resultatet så ser jag ändå att vi kan vara på väg mot ett trendbrott när det gäller valdeltagandet. Så här har trenden sett ut de tre senaste EP-valen.

1995 = 41,6%
1999 = 38,8%
2004= 37,9

Detta betyder att valdeltagandet minskat med 3,7 procentenheter under dessa tre EP-val. Det jag tycker talar för att trenden är bruten är tre saker. Först och främst så är det SCB:s undersökning från slutet av 2008. Den visar att stödet för Sveriges EU-medlemskap ökar bland väljarna. 56 procent sade då att de är för medlemskapet, medan 21 procent var emot. I maj 2008 var övervikten för anhängarna 51 - 23. Lägg sedan till att nu så startar valrörelsen till EP-valet, samtidigt som arbetet med Sveriges övertagande av ordförandeskapet i EU intensifieras. Något som även borde påverka stödet för Sveriges EU-medlemskap. Lägg då till denna senaste undersökning från Sifo. Det skulle kunna betyda att den negativa trenden är bruten och att vi förhoppningsvis kan förvänta oss ett ökat valdeltagande. Däremot inte sagt att det görs tillräckligt för att uppmärksamma det kommande EP-valet. Det görs alldeles för lite, av alla.

Gammelmedia på detta:
Nymedia på detta:
Krassman, In Your Face

7 kommentarer:

Unknown sa...

Jag tackar för detta inlägg. Håller med om vikten att kalla saker vid sitt rätta namn. EU-valet är avklarat och det blev ja. Nu ska vi ta fram vilka som ska styra parlamentet under de kommande fem åren. Höger eller vänster. inget svårare än så.
Diskussionen kring att vi kan för lite om EU-organnisationen är bara skitsnack enligt mig. Hur många väljare vet hur riksdagen och departementen fungerar.

Hannah sa...

Mycket bra inlägg Krassman. Efter att ha knackat dörr i 4 dagar så är det mycket tydligt att det viktigaste argumentet är att tala om att det INTE är ja och nej till EU.

Och att ordval är viktiga vet vi ju sedan tidigare. Så inget mera EU utan val till Europaparlamentet heter det. (de flesta vet inte vad EP-val är)

Länkar upp ditt inlägg både från min egen nya blogg www.detperfektalivet.se och från vår kampanjblogg http://www.skitinteieu.se/

Mvh Hannah

Tokmoderaten sa...

EP=Epilepsi. iaf i min värld... Varför skall vi välja just detta tillstånd?

jenku sa...

Ett val handlar inte om för eller emot företeelsen. Riksdagsvalet handlar heller inte om huruvida vi ska ha en riksdag eller ej. Då blir det en omröstning. EU-omröstning har vi haft nu har vi EU-val, svårare än så behöver det ju inte bli?

Krassman sa...

@Jenku
Den var bra, tar med mig de kloka orden.

Anonym sa...

Hur bemöta detta?
http://www.dn.se/opinion/debatt/s-och-m-rostar-likadant-vid-omrostningar-i-eu-1.841443

Krassman sa...

@Anonym
Det är väl inte så konstigt. Förslagen som läggs till parlamentet läggs inte av en regering. Den läggs av kommissionen som består av en blandning av politiska ideologier.

Jag skall göra ett helt inlägg på detta istället så det kommer mera men att det är typiskt Junilistan att rösta ja i 40% av fallen är ju också intressant. Det kan ju knappast vara så att 40% av förslagen som läggs till parlamentet är till för att minska EU:s inflytande, alltså det som Junilistan vill.