Läser på Alliansfritt Sverige och hos Roger Jönsson om ett ämne som har några dagar på nacken, men som jag ändå måste uppmärksamma. I Ystads Allehanda finna att läsa om 29-åriga Anette Matsson som nekas köpa sin medicin. I sex år har 29-åriga Anette Mattsson hämtat ut medicin i Skurup. Men när apoteket såldes till nya ägare vägrades hon sina livsviktiga mediciner. Den nya ägaren Medstop hänvisar nämligen till att Anette har betalningsanmärkningar hos CSN.
Sedan 2004 har hon haft ett delbetalnigskonto hos apoteket som fördelat medicinkostnaderna över året. Räkningen på 170 kronor har hon betalat varje månad under sex år men är alltså något som inte Medstop accepterar. Hon tror sig inte vara ensam om problemet. Varken hon eller andra kunder till apoteket har på förhand informerats om att apotekskedjan Medstop valt att ompröva kreditvärdigheten hos kunderna.Ytterligare en nackdel som drabbar de som är i behov av hjälp i spåren av borgerlighetens hysteri att sälja ut våra gemensamma resurser.
En annan bieffekt av utförsäljningarna är det faktum att läkare som skriver ut medicin inte vet vilket apotek som har varan hemma. Eftersom det nu är olika privata aktörer som skall tillhandahålla den receptbelagda medicinen så måste nu kunderna ringa och kolla först till de olika apoteken för kontrollera om de har just den medicinen som ordinerats. Något som min gode vän Paul Melén uppmärksammat tidigare.
Reformen utlovar att det nu kommer att komma nya apotek likt svampar i vårt avlånga land, frågan är ju bara vilka priser, service och vilka varor vi konsumenter kommer att få tack vare denna avreglering. Uppenbart är ju i alla fall att det finns tydliga bieffekter av avregleringen och de två nämnda påskyndar knappast tillfrisknandet.
Gammelmedia på detta:
DN / SvD / Ystad Allehanda / Sydöstran / Aftonbladet / Aftonbladet2 /
Nymedia på detta:
Roger Jönsson / Alliansfritt Sverige / Alliansfritt Sverige2 / Kulturbloggen /
Krassman / In Your Face
2 kommentarer:
Apropå priser.. läkemedelspriser.. Jag tittade precis på CNN, där de pratade om att de flesta läkemedel tillverkas i Kina, att Kina har "oengagerad" övervakning, och att FDA sällan åker över för att själva övervaka att det blir rätt.. ..och att det därför kan bli lite fel ibland i läkemedel. Om det verkligen stämmer, varför är inte läkemedlen MYCKET billigare än idag? När jag var liten var man tvungen att jobba i ca 20h för att tjäna ihop till ett par byxor, men nu när produktionen flyttats över till Kina så räcker det ju att bara jobba 1-2h för att ha råd med byxor... Men när det gäller läkemedel så känns det ju som om prisskillnaden bara blivit jämförelsevis marginell, typ bara 30% lägre pris eller nåt.. Men i Kina kan man ju köpa premiumbyxor för 40kr som sen säljs här för ca TRETTIO gånger så mycket, så varför har inte läkemedelspriserna sjunkit med typ 90-95% sen de flyttade produktionen till Kina? Eftersom läkemedelsbonusar baseras på vinst, hade läkemedelspriserna kunnat sjunka om läkemedelspatent antingen var giltiga motsvarande 10xFramtagningskostnad eller 10år, vilket som än kommer först?
Privatiseringarna ....
Var det någon som trodde att de privata företagen som nu gått in som "Apotek" gör detta av humanitära skäl. Glöm de i så fall, så naiv får man inte va!
Medstop och andra aktörer på denna marknad finns där av endast ett enda skäl, pengar, mycket pengar. Man ser en chans att käna mycket stora pengar på denna marknad.
Var inte så naiva så ni tror att priserna skulle gå ner. Dom vill käna pengar och då går priserna upp. Var inte heller så naiva så ni tror att dom etablerar sig någon annan stans än där som det finns mest folk, dom känar inte tillräckligt med pengar om dom etablerar sig i glesbygden.
Bästa samhällsmedborgare vakna upp, var inte så naiv så du tror att privatiseringshysterin gynnar dig
// Danne
Skicka en kommentar