onsdag, augusti 11, 2010

Långtidsarbetslösheten i fokus

Det var den 3/7-2009 som finansminister för första gången uttryckte att fokus nu låg på att arbetslösheten inte skulle få bita sig fast. Det var över två år sedan och med tanke på vad som då sades så trodde jag i alla fall att den borgerliga passiva arbetsmarnadspolitiken skulle ersättas av en aktiv, men det var ju att hoppas på för mycket. I dag så presenterar Mona Sahlin och Thomas Östros ett nytt politiskt mål när det gäller att bekämpa arbetslösheten, något som den borgerliga regeringen helt överlåter åt marknaden istället.

Sahlin och Östros besked är att kampen mot långtidsarbetslösheten ska bli en central del av den ekonomiska politiken och pressas tillbaka till en procent. Så här skriver de i dagens DN: "Regeringens senaste prognos visar att det dröjer till 2013 innan arbetslösheten är tillbaka på 2006 års nivå. Det innebär minst sju år av jobbstopp. Och då är ändå regeringen betydligt mer optimistisk än IMF, Riksbanken och Konjunkturinstitutet. Självklart har finanskrisen påverkat den här utvecklingen, men det är anmärkningsvärt att arbetslösheten sedan hösten 2006 har ökat mer i Sverige än genomsnittet i EU. För detta bär rege­ringen ett stort ansvar."

Antalet långtidsarbets­lösa har ökat dramatiskt och uppgår i dag till 140 000 personer. Nästan var tredje arbetslös är i dag långtidsarbetslös. Prognoserna talar också för att långtidsarbetslösheten kommer att öka ytterligare. Att fokus från politiken måste ligga på de som står längst från arbetsmarknaden är avgörande, om långtidsarbetslösheten fortsätter att öka som kommer Sveriges ekonomiska återhämtning att dröja ännu längre och vi kommer få se ett Sverige som hamnar ännu längre efter snittet i Europa.

Den borgerliga arbetsmarknadspolitiken lyser sedan Littorins avhopp med total frånvaro och frågan om arbetslösheten verkar bara vara ett ämne som Anders Borg är tvingad till att beröra flyktigt under sina ekonomiska föreläsningar för den samlade pressen. Politiken som skall göra skillnad för de långtidsarbetslösa har inte haft i närheten av de förhoppningar som den borgerliga regeringen haft, och ändå så gör dom inte mer.

Gammelmedia på detta:
DN / SvD / Aftonbladet / Expressen /

Nymedia på detta:
Viktor Tullgren / S-Buzz / Johan Westerholm / Peter Andersson / Peter Högberg / Röda Berget / Aurora Gullberg / Robert Noord / Mikael Abramsson / Rödgrön.se / Kulturbloggen / Veronica Palm / HBT-Sossen / Malin Ängerå / Martin Moberg / Michael Granstedt /


Krassman / In Your Face

7 kommentarer:

Åsa sa...

Hur menar du över genomsnittet? Det stämmer inte. http://nymnchen.blogspot.com/2010/08/svensk-arbetsloshet-ur-ett-europeiskt.html

Krassman sa...

@Åsa
Tack för påpekandet, du har naturligtvis helt rätt. Måste tänkt på ungdomsarbetslösheten...

Anonym sa...

Det som behövs för att verkligen komma till rätte med långtidsarbetslösheten. Det är inte någon "justering" i kanten av statistiken. Det är en genomgripande reformering där alla måste vara med, inte bara den en "kanten" av den politiska skalan.

Det största problemet idag för de långtidsarbetslösa är inte lagar o regler, det är attityder.

Krassman sa...

@iMike
Tjena killen, du har verkligen en poäng. Det faktum att just långtidsarbetslösa är de största förlorarna på alla sätt, även för samhället talar för att man måste göra en förändring på hela systemet.

Detta har vi Socialdemokrater naturligtvis redan en plan för och det första är att samla alla resureser på ett ställe.

Ett stöd för de som är i behov av det, inte flera olika isnatanser som försäkringskassa, arbetsförmedling och socialtjänst.

PeO lustig sa...

Åhå. Är förslaget alltså att skapa en jättemyndighet typ "arbetslöshetsfixarverket" (ehh AMS?!). Där skapas det ju tusentals nya jobb åt pappersvändare, ehh "jobbcoacher" skall det ju vara numera.

Är det nåt nytt i detta, egentligen. En massa valfläsk i en fråga som S satsat på som sin strategiska inför valet. MEN - som verkar glida ur radarn då det visar sig att skolan är numero uno bland "verklighetens folk". Var är han Blajlan nu när han behövs....

Krassman sa...

@PeO tradig
Detta förslag är första gången som man samlar samhällets resurser på ett och samma ställe oavsett huvudman. Kommun, landsting och stat på ett och samma ställe för att ingen skall kunna falla mellan stolarna på grund av byråkratin

Detta handlar alltså om att omorganisera, inte bygga nytt och samtidigt behålla det gamla. Visst kan det vara värt att prova PeO?

PeO sa...

"Detta handlar alltså om att omorganisera, inte bygga nytt och samtidigt behålla det gamla. Visst kan det vara värt att prova PeO?"

Absolut! Det jag tjatat om tidigare t.ex att vi bör slänga saker som landstingen på tippen. Men utmaningen blir ju inte mindre bara för att man omorganiserar. Du talar om att falla mellan stolarna och byråkrati. Vad säger att inte denna nya vad-det-nu-e-frnåt inte har samma problem? Egentligen förstår jag inte vad det som är nytt. Men det är väl jag som är dum och inte fattar det fina i den rödgröna sköna nya världen...