tisdag, juli 05, 2011

Dag ett i dalen: Ohlys kapital

Jaha, då var man på plats, Almedalen 2011. Sitter just nu med ett antal bloggare inom NetRoots, Martin Moberg, Staffan Lindström och och Helena Ericsson. Dagens ämne är helt klart den förtroende mätning som publicerats när det gäller Lars Ohlys ordförandeskap i Vänsterpartiet. Att som Ohly, inför sitt tal i kväll i Almedalen, få en undersökning publicerad med ett sviktande stöd internt måste naturligtvis skaka om en del. Ohly är rutinerad och är van att det blåser på toppen, men den här dagen kommer han att minns för en lång tid framöver.

Jonas Sjöstedt har tidigare meddelat att han inte tänker kandidera, om Ohly avser att sitta kvar. Nu har han dock meddelat att han tänker göra det, samtidigt som över hälften av partidistriktens ordföranden vill att Lars Ohly ska avgå. – Ja, jag fick kritik för att det var en sorts utpressning mot Lasse och det tog jag till mig. Därför säger jag som det är. Jag kandiderar om jag får stöd av partiets lokalavdelningar, säger han till media. Vänsterpartiet kommer ha en spännande kongress i vinter att se fram emot.

Den frågan som jag tror kommer att avgöra, till Jonas Sjöstdets fördel, är frågan om delat ledarskap inom Vänsterpartiet. Ohly är skeptisk till delat ledarskap. Men om kongressen fattar beslut om ett delat ledarskap kan han tänka sig att fortsätta som en del i ledarduon. Sjöstedt däremot förespråkar ett delat ledarskap och har själv talat om det tidigare. – Ja, jag tycker att det vore klokt. Jag tror att det skulle ge en mycket bättre bild av vilken sorts parti vi är, att vi som feministiskt parti ska ha minst en kvinna på partiledarposten, säger han till SvD. Jag tror tyvär Ohly lämnar walkover genom backa in i frågan och det kan komma att kosta, i ett läge då hans förtroende internt verkar sakna kapital.

Gammelmedia på detta:
Aftonbladet / Aftonbladet2 / Aftonbladet3 / DN / SvD / DN2 / DN3 / SvD2 / Expressen /Expressen2 /

Gammelmedia på detta:
RADIKALEN / DHE / Mer Vänster i Uppsala / Jinge / Ulf Bjereld / Tokmoderaten / Peter Högberg /

1 kommentar:

Jocke S sa...

Att Ohly suttit kvar så länge han gjort är ett mysterium. Allt har ju gått åt pipan för honom sen han tog över, ja bortsett då från att S bjöd in honom i det rödgröna samarbetet mot Sahlins vilja. Och se hur det slutade. Sammanfattar man Ohlys tid som ledare för V blir betyget underkänt på gräns till fiasko.