Inte helt oväntat så vill nio av tio svenskar vill hellre ha bättre vård, skola och omsorg än sänkt skatt. Deltagarna i undersökningen ställdes bland annat inför scenariot att den egna kommunen, eller det egna landstinget, skulle göra ett mycket bra ekonomiskt resultat kommande år. Vill man då helst få sänkt skatt, eller ökad kvalitet i olika verksamheter?
Den visade oxå att åtta av tio är öppna för att betala högre skatt än nu, om sjukvården blir bättre för alla. Undersökningen visar att 85 procent av alliansblockets väljare kan tänka sig att avstå sänkt skatt till förmån för ökad kvalitet inom sjukvården. 91 procent om det gäller pengar till äldreomsorgen, 89 procent om skolan och 76 procent om det gäller kvaliteten inom barnomsorgen. Inte helt oväntat visar det sig oxå att oppositionens väljare visar något högre vilja att avstå skattesänkningar till förmån för ökad kvalitet inom sjukvården (95 procent), äldreomsorgen (95), skolan (92) och barnomsorgen 85 procent.
Undersökningen är beställd av Sveriges kommuner och landsting (SKL) och gjordes i februari av företaget Synovate. Tydligen så har den orättvisa borgerliga poltiken som först inte lett till en minskad solidaritet. Orättvisa är inget som Sverige tjänar på, det budskapet är väl ganska tydligt vid det här laget.
Krassman, In Your Face
10 kommentarer:
Svenska folket är så otroligt naiva och förda bakom ljuset sedan flera decennier av vänsterpropagandan.
Vi tror att vi lever i den bästa av världar. Jag tror att det är rädsla! Rädslan att förlora det lilla man har av hyresrätten, A-kassan och bostadsbidraget. Vi är helt enkelt ett fattigt folk som äter oss mätta.
Om man bara höjer blicken något mot horisonten framtonar en helt annan bild, en där andra samhällen lyckas betydligt bättre med både vården och skolan. Samhällen där folk mår bra och har pengar över, där man kan leva på sin egen lön och är stolt över det.
Sverige är i mångt och mycket en chimär där statlig PR och propaganda tutat i oss hur "lyckligt lottade vi är". Ändå mår vi såå dåligt, har ont överallt, kan knappt jobba, blir utbrända och "kränkta" för minsta motgång och leder självmordstatistiken..
Det är något som inte står riktigt rätt till va?
Dessutom undrar jag om du verkligen tror att höga skatter i sig, i vårt fall världens högsta skatter, leder till framgång och välfärd?
Jag menar om det räckte med "bara", säg 40% , och ändå alla fick trygghet, finns det något egenvärde i sig att ta ut så höga skatter som vi gör? Eller är det bara ett nödvändigt ont?
Jag menar allvar! OM det gick att ta ut mindre skatter och ändå ha en bra skola, vård och omsorg, tycker DU då att man faktiskt kunde sänka skatten?
Johan: Som tidigare så kanske du börjar i en lite väl hög tonart om konspirationer och förtryck men kommer lite mer till sans efter en stund. Så väljer att börja någonstans i mitten.
Visst finns det länder som kan lyckas bättre på ett visst område men det blir oxå att jämföra äpplen och bananer. Skall vi tala nationellt välstånd kan vi ju använda oss av OECD:s lista eller kanske ännu bättre UNDP:s human development index (HDI). Men oavsett så kan det bli lite trubbigt.
Skatterna ger oss välfärd och prioriteringen mellan förbättrad och utbyggd välförd och sänkt skatt måste alltid göras. Det finns ju inget egenvärde i att ta ut avgifter och skatter som inte fyller en funktion eller ändamål när det gäller nytta och kavlité.
Själv klart skall skatter och avgifter sänkas om kunderna är nöjda med den verksamhet som erbjuds.
Men då måste ju ändå våra politiker få ett enormt underbetyg som måste ta så otroligt bra betalt, mest i hela världen för sina, inte alltid "bästa" tjänster!?
Och under tiden avstår människor att "riskera" framtiden med att starta företag, utbilda sig mer eller arbeta extra. Nästa IKEA eller ABB kanske aldrig blir av bara för att skattenkilen är för hög..
Visst är det en paradox!
Johan: Det handlar väl om att vilja hålla en jämn kvalitet i välfärden före att plocka russinen ur kakan och vara bäst på ett eller två. Alla företag som tillverkar eller säljer något vill vara bäst på alla produkter eller tjänster, men ändå så satsar man mer på vissa gerjer än andra.
Nivån på antalet nystartade företag är det nog inget fel på skulle jag vilja säga. Jag tror nog att vi kommer se många nya framgångsrika företag. Många företag som har klart fler anställda än ABB med sina 8700 i Sverige och IKEA med sina 9500. Det är inte den här typen av "storföretag" som kommer att göra Sverige till vinnare i den internationella konkurrensen.
Nu råkar det vara så att det är en helt bedövande majoritet av svenska folket som anser att bättre vård är viktigare än sänkta skatter.
I den skaran ingår en massa människor som förmodligen röstade borgerligt, och som skulle göra det igen. De tycker ändå så här - så hur ska de nyliberala debattörerna klara av det här? I ena läget är folket förslavat och indoktrinerat, men i nästa läge - jobbfrågan - är de säkert pålästa och duktiga.
Det måste vara jobbigt att vara borgare just nu.
Dessutom har vi som bekant inte världens högsta skatter längre. Och omvärlden kryper närmare oss - inte för att vi sänker, utan fastmer för att de höjer!
Men nu finns det inget rakt samband mellan höja skattesatser och mer pengar till gemensamt finansierad välfärd.
Prova att höja marginalskatten till 100% så får du se om det blir mer pengar till det offentliga.
"Undersökningen är beställd av Sveriges kommuner och landsting". Och vad stod det i den beställningen tro? Vad lever Sveriges kommuner och landsting av? Vad vill dom INTE ha mindre av? Kom igen nu gott folk - lite vanligt bondförnuft säger att resultatet kan hänföras till kategorin "som man frågar får man svar". Det den offentliga apparaten fruktar mest i dag är förändringens vindar, effektivisering, nya arbetsätt, kanske rentav nedläggning av landsstingen (vad GÖR dom , egentligen?). Själva knepet att sätta en sak MOT en annan fungerar alltid, ett välkänt knep från S som vi sett i åratal. Måste det alltid vara det ena eller det andra?
Hej,den svenska modellen med "hög" skatt o generell välfärd har ju oxå visat sig väldigt framgångsrik i ett internationellt perpektiv. Mycket forskning på området visar att Sverige är bäst eller bland de bästa! Bla inom områden som jämlikhetl, kreativitet, barnen situation, produktivitet, sysselsättningsgrad etc. Läs mer på www.sverigearbast.blogspot.com/
Eller för att citera CIA:
"Aided by peace and neutrality for the whole of the 20th century, Sweden has achieved an enviable standard of living under a mixed system of high-tech capitalism and extensive welfare benefits. It has a modern distribution system, excellent internal and external communications, and a skilled labor force. "
Hilsen Svante
OM nu Sverige, precis som sosse-propagandan föreskriver, och man har regerat i snart 80 år, varför gnälls det så enormt inom vänstern mot "orättvisor"?
Vi lever ju redan i världens mest underbara samhälle! Varför måste vi "satsa" på vården när den redan är "bäst", eller "trycka" på behovet av jämställdhet när vi är världens "mest jämställda" land?
Vad har hindrat er att genomföra allt detta "underbara" i ett redan "fantastiskt" samhälle?
Jag går inte på den här smörjan, och tror på andra lösningar. Och i en sann demokrati måste det råda balans mellan olika lösningar. Persson och hans pompösa ministerium, började alltmer likna sovjet-eliten, med sina Orwellska ordvrängningar.
Jag tycker det känns otroligt upplyftande med lite andra vinklar på problemen. Luften är inte lika tung och grå längre..
Skicka en kommentar