torsdag, september 04, 2008

Det börjar lukta Berlusconi

Fru Reinfeldt har tagit plats i Svenska Dagbladets ägarstiftelse, en organisation med stor insyn och två ledamotsplatser i SvD:s bolagsstyrelse. Själv så ser Fru Rienfeldt inte detta som något problem eller risk för jäv, eftersom stiftelsen äger mindre än 1 procent. - Den har ingen som helst påverkan på det redaktionella innehållet eller nyhetsvärderingen säger Filippa till DN. I samma andetag så uppger hon att detta är intressant eftersom SvD är en oberoende moderat tidning. - Jag är moderat och intresserad av mediefrågor sedan många år tillbaka. För mig är det spännande att få vara med och diskutera de moderata värderingarna i den styrelsen säger hon.

Media-snubben som är en förbild för (m) ?

Eftersom jag läst 240 poäng i konspirationsteorier på universitetet så blir jag inte ett dugg lungnare när jag sedan ser vad stiftelsen ordförande Johan Gernandt har att säga om det hela. - Det möjliggör absolut ingen otillbörlig påverkan. Vi litar helt och fullt på Filippas självständighet, och vår betydelse för tidningens drift är väldigt begränsad säger Johan. Yea right, en aktiv politiker som är gift med landets statsminister, vem försöker dom lura? Att Flippa Reinfeldt sedan hänvisar att ägarrätten på 1% skulle vara för liten för att påverka tycker jag är mycket intressant, som om det skulle ha med kritiken kring hennes uppdrag i stiftelsen att göra överhuvudtaget. Det börjar lukta Berlusconi och det är väl tur att man har sitt eget media att styra över. Ännu så har inte SvD kommenterat det hela, märkligt kan tyckas.

Macro på detta:
DN, DN igen, SVT

Krassman, In Your Face

9 kommentarer:

Anonym sa...

LO äger 50.1% av Aftonbladet. LOs ordförande är Sosse, ja hela ledningen är sossar i LO. Du är säkert med i något LO-förbund! Ja jävlar, KRISTIAN KRASSMAN sitter praktiskt taget och styr hela AFTONBLADET!!! VARNINGSKLOCKA; VARNINGSKLOCKA: KRISTIAN KRASSMAN ÄGER AFTONBLADET OCH KAN PÅVERKA REDAKTIONELLT INNHÅLL!!!!

Nej, men allvarligt, granska er egen byk först.

Krassman sa...

Anonym: Kul att du tar upp "vårt eget byk" som svar på min oro över Filippas nya position. Hittade detta om Aftonbladet och LO kopplingen på Aftonbladets hemsida:

Aftonbladet Hierta AB ägs av den norska mediekoncernen Schibsted ASA och Landsorganisationen, LO. Schibsted äger 49,9 procent och LO 50,1 procent av aktierna

Schibsted har i kraft av sitt aktieinnehav det fulla industriella och ekonomiska ägaransvaret för Aftonbladets utveckling.

LO:s innehav utgörs av preferensaktier med fast avkastning. LO har vetorätt vid tillsättandet av politisk chefredaktör och dess ägande garanterar att ledarsidan förblir oberoende socialdemokratisk.

Schibsted utser ordförande
Styrelsen i Aftonbladet Hierta AB består av sju ledamöter, valda av bolagsstämman, samt två ledamöter med suppleanter som utsetts av de anställda.

Ordförandeposten tillsätts av Schibsted och vice ordförande av LO. Av de sju ledamöter som utses av bolagsstämman representerar tre ledamöter Schibsted och fyra ledamöter LO.

Utöver dessa uppdrag har ingen av styrelserepresentanterna några uppdrag inom Aftonbladetkoncernen. Tjänstemän anställda i koncernen deltar i styrelsens sammanträden som föredragande.

Vårt byk kanske är smutsigt det oxå men jag ser ett par skillnader jämfört med Filippa och SvD. Nu när Mona blir statsminister 2010 skulle jag reagera på samma sätt om Bo Sahlin fick sitta i styrelsen för Aftonbladet.

Anonym sa...

Apropå Bo Sahlin, dags att läsa vad han gör:
"Bo Rune Sahlin, född den 25 april 1952 i Sala, är en svensk socialdemokratisk politiker. Han är verkställande direktör i AiP Media Produktion AB, som ger ut nyhetstidningarna Aktuellt i Politiken, Stockholms-Tidningen och Ny Tid samt producerar tidskrifterna Tiden, Morgonbris och Scen & Salong och nättidningen aip.nu. "
källa:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Bo_Sahlin

Anonym sa...

Ja, visst är det fantastiskt. Det är nog mycket som avhandlas vid det Reinfeldska köksbordet.
Svd är tydligen inte tillräckligt moderat stödjande...
Och till annonym kan jag säga att det finns en landstäckande tidning som är oberoende socialdemokratisk. Medan Svd, Expressen, DN är konservativa/liberala...

Anonym sa...

Det som varit lite bestickande i bla.a DN:s rapportering är Filippa Reinfeldt har angivts som "statsministerns fru".
Detta faktum äger visserligende facto sin juridiska riktighet, men man ska inteb förglömma att Filippa Reinfeldt är en myckt högt uppsatt (m)-politiker och inte bara ett (ursäkta ordvalet) bihang och kuttersmycke vid statsministerns sida.

Så som varande Landstingsråd i Stockholm är hon Sthlm:s läns högste politiker, dessutom är hon, om jag inte missminner mig, orförande i Moderaternas arbetsgrupp för sjukvårdsfrågor.

Det är således en av de absolut tyngsta politikerna i Sverige som tar plats i SvD:s styrelse.
Detta faktum gör dessutom att jämförelsen med Bo Sahlinn haltar - till Filippa Reinfeldts nackdel.

Här blir det uppenbart att den första statmakten kommer att sitta i påverkansposition i förhållande till tredje statsmakten.

Det svenska folket bör vara uppmärksam på hur mediebevakningen och nyhetsförmedling krinh Moderat politik kan komma att påverkas.

Anonym sa...

DN´s ansvariga utgivare är sosse och hela SVT/SR, tillsammans med 75% av alla Sveriges journalister!

Du tycker inte att det liknar glas i stenhus nu?!

Jesus vilken taskig verklighetsförankring man kan ha då..

Krassman sa...

Spiff: Tack för ännu ett väl nyanserat, faktaspäckat och icke generaliserade inlägg. Du är en riktig hejare du.

Anonym sa...

Men räcker det inte med 75% av journalisterna och media, samt hela statstelevisionen och riksradion Krassman?

Allvar, kan en moderat störa er nästan absoluta dominans?!

Svara istället för att håna, tack..

Krassman sa...

Anonym: Det kanske är så att många journalister röstar vänster men håller en väldigt väldigt hård yrkesetisk linje för att inte bli beskyllda för att inte vara objektiva, vilket gör att ett höger/liberat perspektiv blir övervägande.

Sedan skall vi inte heller glömma att ägarstrukturen hos privata media påverkar innehållet i det samma mycket mer än det media som inte styrs av politiska eller kommersiella syften, SR och SVT that is.

Se hur det ser ut bland de regiona media som finns i Sverige. Borgerligt ägande vilket betyder att chefs/politiskaredatörer uteslutande är borgerliga. Lägg då till de största nationella media som med något undantag är socialdemokartisk oberoende och vi har ett kraftigt borgerligt övervägande i media. Hoppas att du känner dig nöjd med tonen i mitt svar. Ge mig nu ett lika tillbaka.