onsdag, januari 14, 2009

Skall vi kasta paj eller möta krisen

Det går inte att spara sig ur en kris, det lärde mig en driftig förtagsledare när jag knappt hade fyllt tjugo. Nu mer träffar jag Mats Hultin som han heter genom politiken och jag är glad över det han lärt mig och glad att han är en riktig moderat. I DN idag så kan vi läsa att de borgerliga partiledarna meddelar att det inte finns något utrymme för att kunna göra några nya satsningar. Vi har ju å andra sidan hört detta förut som när Maud Olofsson åkte till Volvo i Göteborg och berättade att det inte blir någor räddningspaket för bilindustrin, det tog bara ett par dagar så var paketet inslaget och klart. Vi får hoppas för Sveriges skull att det sker igen och att Mats kontaktar sina kompisar han har på Rosenbad.

Sven-Otto Littorin har sagt att det blir ett riktigt skitår och med tanke på hur den moderata regeringen nu resonerar så kommer det inte bara bli ett skitår, det kommer bli ännu värre. Det kommer bli ett kräk-sjuke år. Istället för att att rusta skutan för hård sjö så skall man enligt den borgerliga regeringen sitta still i båten och inte ta ett enda nytt årtag. På borgerligt språk kallas detta att ta ansvar. Att sysselsättningen kommer att minska med 145 000 personer för 2009 och 2010 och att arbetslösheten kommer stiga till 9% under 2010 skall alltså möts med passivitet. Istället för att föra tillbaka pengar till vuxenutbildningen som den moderata regeringen tagit bort så anklagas istället Mona Sahlin för att ha en sedelpress i källaren. Istället för att återinföra investeringsstödet för hyresrätter så begär man att oppositionen skall lämna besked på vilka områden man är överens på.

Nej, ingen sedelpress i källaren hos Socialdemokraterna

Ser man till hur oppositionen vill hantera krisen så blir skillnaden knivskarp. Socialdemokraterna presenterar idag sitt förslag på att investera Sverige ur krisen med ett kompetenslyft. 50 000 nya utbildningsplatser per år föreslås för att möta arbetslösheten. Vi vill låta personer som blir arbetslösa ha möjlighet att få ett förmånligare studiemedel som motsvarar nivån på deras a-kassa under studierna. Vi vill också uppmuntra till studier i naturvetenskap och områden där det förväntas råda arbetskraftsbrist i framtiden, och vill därför höja studiebidraget för dessa studenter. Vi vill att i stället för att företag ska tvingas realisera varsel ska företagen kunna ingå samarbete med Arbetsförmedlingen. Om företagen är med och bidrar kan staten stå för både utbildning och en del av lönekostnaden givet att utbildningen riktas mot områden som är avgörande för företagens långsiktiga konkurrenskraft.

Det har väl aldrig varit en så tydlig skillnad på den moderata alliansens politiken och den röd-gröna oppositionens. Borgerligheten kastar paj medans vi vill kvala upp ärmarna och göra det som behöver göras för att möta jobbkrisen.

Gammelmedia på detta:
SvD, DN, DN2, Aftonbladet, Aftonbladet2
Nymedia på detta:
Jinge, Linnébloggen 2, Eva-Lena, Mitt i steget

Krassman, In Your Face

11 kommentarer:

Anonym sa...

Om Mona Sahlin och hennes rödgröna socialiströra fick bestämma så skulle vi förblöda sverige genom skatter. När ska de förstå att: 1) Billig el (fler kärnkraftverk) och låga drivmedelskostnader samt förmånligare företagsklimat, att det är SÅDANA åtgärder som skapar jobb. Fler skatter och Sverige kommer definitivt att förlora det sista vi har av tillverkningsindustri.

Krassman sa...

Olbap: Så när tror du att den borgerliga regeringen infria dina förhoppningar om 1)Billig el (fler kärnkraftverk)och låga driftsmedelskostnader samt ett förmånligare företagsklimat?

Det jag vet att den borgerliga regeringen gjort är att höja skatten på el från vattenkraft, höjt bensinskatten och givit företagen fler och snårigare reglerer att följa.

Höjdbensinskatt hade du fått leva med i vårt styre oxå men de övriga två hade du i alla fall sluppit. Sedan får du gärna utveckla hur det sista och tredje steget i jobbavdraget som vi är emot skulle drabba tillverkningsindustrin. Mig veteligen så är det endst Socialdemokraterna som lanserat ett entreprenörsprogram på 540 miljoner med:
- Trygghetsgaranti
- Småföretagarstipendium
- Innovationslån
- Kostnadsfri exportrådgivning

Lägg även till vår sänkning av arbetsgivaravgiften med 2,6 miljarder mer än vad den borgerliga regeringen har i sin budget.

Anonym sa...

Kavla upp ärmarna! Jo jag tackar jag, det enda sossar som du vill är att andra skall försörja er!

Redan 1928 sa man
Det kan bevisas med statistik att högst tre timmars arbete om dagen är tillräckligt för att föda och kläda alla människor och ge dom tak över huvudet och förse dom inte bara med det de behöver utan också med den moderna tillvarons hela komfort.Problemet ligger i att inte en människa av fem idag utför något produktivt arbete.Hela mänskligheten försörjs av ett litet antal människor som arbetar hårt" - Alexander Berkman1928

Hämtad från "http://sv.wikiquote.org/wiki/Arbete"

Hanna sa...

Väl skrivet Krassman.
Är den hemliga planen från alliansen att krisen ska mildras med vårdnadsbidrag och hushållsnära tjänster?

Krassman sa...

Anonym: Men så aktuellt. Då kan jag väl kontra med fakta istället för dina floskler. Nedan har du en lista på vad moderaterna har röstat emot genom tiderna. Om du vill debattera vidare när du läst den får du gärna ta avstamp i rätt århundrade och ämnet för dagen.

Moderaterna genom tiderna:
1904–1918: Nej till allmän rösträtt.
• 1916: Nej till allmän olycksförsäkring i arbetet.
• 1919: Nej till åtta timmars arbetsdag.
• 1919: Nej till kvinnlig rösträtt.
• 1921: Nej till avskaffandet av dödsstraff i Sverige.
• 1923: Nej till åtta timmars arbetsdag.
• 1923: Nej till avskaffandet av dödsstraff i Sverige.
• 1927: Nej till folkskolereform.
• 1931: Nej til sjukkassan.
• 1933: Nej till beredskapsarbete.
• 1934: Nej till a–kassa.
• 1935: Nej till höjda folkpensioner.
• 1938: Nej till två veckors semester.
• 1941: Nej till sänkt rösträttsålder.
• 1946: Nej till fria skolmåltider.
• 1946: Nej till allmän sjukvårdsförsäkring.
• 1947: Nej till allmänna barnbidrag.
• 1951: Nej till tre veckors semester.
• 1953: Nej till fri sjukvård.
• 1959: Nej till ATP.
• 1960–talet: Ja till apartheid. Moderaterna tog avstånd från alla sanktioner mot apartheidregimen i Sydafrika och var emot det svenska stödet till ANC.
• 1963: Nej till fyra veckors semester.
• 1970: Nej till 40–timmars arbetsvecka.
• 1973: Nej till möjligheten till förtidspensionering vid 63.
• 1974: Nej till fri abort. Den 29 maj 1974 röstade riksdagen ja till fri abort, vilket resulterade i den svenska abortlagen som låter kvinnan själv besluta om abort upp till den 18 graviditetsveckan. Moderaterna röstade nej.
• 1976: Nej till femte semesterveckan.
• 1983: Nej till löntagarfonderna.
• 1994: Nej till partnerskapslag för homosexuella.
• 1998: Nej till erkännande av homosexuellas rättigheter inom EU. EU–parlamentet röstade för ett erkännande av homosexuellas rättigheter, men de moderata ledamöterna röstade nej.
• 2003: Ja till Irakkriget. Alla riksdagspartier demonstrerade mot och kritiserade Irakkriget utom moderaterna.
• 2004: Ja till sänkt a–kassa och sjukpenning.
• 2006: Nej till gröna jobb.
• 2006: Nej till sex timmars arbetsdag.
• 2006: Nej till upprustning av offentliga sektorn.
• 2006: Nej till höjd a- kassa.
• 2006: Ja till sänkt a-kassa.
• 2006: Nej till höjd sjukersättning.
• 2007: Ja till sänkt sjukersättning.

Hanna: Ha ha, vad hände med deras jobblinje och detta med "riktiga" jobb. Hur kan att inte göra något vara att ta ansvar. Göran Hägglund ville ju införa en cevilkurragelag, men nu så står hela borgerligheten och tittar på när krisen slår ner Sverige.

Anonym sa...

träffade jag på lilla tån med min förra som du tog bort?

Anonym sa...

De felaktiga beslut som sossarna tagit räcker inte min tid till att skriva.
Men du har väl tid som sitter mitt i röran betald av mig som har ett riktigt jobb.

Krassman sa...

Anonym: Nej, förlåt. Jag höll på och trasslade med en egen kommentar som jag gjorde så jag måste tagit bort din av misstag. Prova den igen så får vise om min tå ömmar.

Om det känns bättre för dig så kan du ju säga att dina pengar går till ditt gäng du håller på och att alla de som röstar på mitt parti (som var störst 2006) betalar oss, demokratiskt och vackert va?

Anonym sa...

Allt snack om att S skulle stötta småföretagana är ju trams. Genom historien har man ALLTID lutat sig mot de stora kapitalisterna, typiskt Walleberg-sfärden, frö att det är de enda som i slutändan kan skapa jobb genomm sitt entreprenörskap. Stora statliga jättesatsningar blir ju oftast fel i slutändan och kostar oss em massa BRA pengar som skulle kunna användas bättre.

"Riktiga jobb" är jobb skapade genom att drifitiga företag skapar produkter och tjänster som marknaden vill ha. INTE att staten pumpar in miljarder bara för att folk skall ha "sysselsättning". Och här har vi ju den ideologiska knuten - S och V vill ha folk "sysselsatta" så att dom inte börjar tänka för mycket och inse att den röd-gröna röran bara kaster våra skattepengar ner i ett svart hål.

Littorin är ju kanske en tönt men han har rätt i att statens pengar inst skall betala lönerna i privata företag.

Krassman sa...

Peo "det svarta hålet": Du har verkligen hittat ditt favorit uttryck Peo. Det där svarta hålet tror jag finns med i varje kommentar du lämnat den senaste tiden. Oavsett det så tycker jag du har både en del rätt men även lite fel när det gäller småföretagarna.

Historikt så har naturligtvis storföretagen varit viktiga för Sverige men att vurma för Wallenberg-sfären tror jag bara inte (S) gjort eller gjorde på den tiden. Storföretagen har haft sin tid och nu är det en annan tid som gäller. Jag har ju själv jobbat på IF-metall och vet hur avgörande de små och medelstora företagen är.

Vi skall adrig använda skatter till konstgjord andning för branscher eller företag som inte har något existensberättigande. Verksmaheter som inte klarar den internationella konkurrensen, våra löner och skatter får flytta eller gå omkull. Men vi skall inte vara för snabba att bara dömma ut en branch, ta bilindustrin som ett exempel.

Din sista lilla släng om att människor inte skall tänka och hållas sysselsatta låter jag vara så länge eftersom jag förutsätter att du bara är bitter över hur regeringen sköter vårt land och väljer att ta ut din frustration på oss sosssar som du brukar, det är liksom din stil att göra så.

Men det här med löner i privata företag som betalas med skatter får jag lite svårare att förstå. Inte för att jag tycker att det är fel men ta en friskola som ett exempel då? De får ju alla sina löner betalda med skatter, men det kanske är skillnad eller? Vinster är dock en helt annan sak.

Anonym sa...

Krassman, jag ä int' bitter! ;-). Tvärtom, jag är oerhört glad, tacksam och lycklig över att få leva i landet Falukorv. Tittar man ut i världen finns det få bättre ställen just nu, tror jag. Och min övertygelse är att det kräver en hel del återhållsamhet de närmsta åren för att detta tillstånd skall bestå.

Vad vi än tycker är t.ex bilindustrin i Sverige ingen framtida arbetsgenerator att satsa på. Överkapaciteten i världen är enorm och det kommer att ske en massiv konsolidering de närmsta åren. Volvo kommer kanske att finnas kvar men i en helt annan skepnad.

Ta sen SAAB som exempel. Dom har gått back ca 19 år i rad. Och nu är det snart slut vad vi än tycker. En j*vla tur i det fallet att staten inte blivit tvungna att kast in alla dessa miljarder i "det svarta hålet" (där kom det igen!). Skillnaden mellan oss är att ditt parti vill kasta in pangar i ett annat svart hål, nämligen Volvo medan "mitt parti" vill att de skall visa livskraft. Och om det inte tar slut där? Vilka brancher skall vi rädda? Vilka skall vi säga nej till? Börjar vi är det svårt att stoppa. Titta bara på USA, där PORRINDUSTIN vill ha pengar. Jag menar - stick å brinn!!!