onsdag, december 15, 2010

Något väsentligt mycket viktigare

Spekulationerna och debatten om Morgan Johanssons utspel under gårdagen tar kraften från det mesta i dag inom svensk media och jag ställer mig frågan hur stort utrymme detta uppenbara klavertramp skall erhålla i det som kan ses som allmänintresset. Både DN och SvD har detta som huvudnummer på sina ledare men jag tänker trots den obefintliga medialogiken och skriva om något väsentligt mycket viktigare.

Denna vecka genomför P3 sin, sedan 2008, återkommande insamling Musikhjälpen. Årets insamling går under namnet "Barn är inte till salu" och alla insamlade pengar går till projekt som motverkar människohandel. Samma vecka som detta genomförs så skall EU-parlamentet rösta om skärpta regler om människohandel, ett sammanträffande om något för att lyfta debatten om prostitution och människohandel.

Agera mot människohandeln, och önska en låt!

För sanningen är ju den att det sker även i Sverige och att det finns politiker som vill se att den lag som motverkar spridningen av detta tas bort. Rikskriminalpolisen ser att förbudet mot sexuella tjänster har blivit en barriär för människohandlare och kopplare som tänkt etablera sig i Sverige. Visst förekommer det men inte alls i samma utsträckning som i andra EU-länder, detta alltså tack vare sexköpslagen. Nu ligger alltså frågan om skärpta regler på Europanivå men motviljan mot att kriminalisera sexköp är uppenbar, trots att forskning visar att legalisering av prostitution driver på grov kriminalitet, illegal prostitution och människohandel.

Så här skriver Anna Hedh (S) och Margareta Winberg (S) i sin dagsaktuella artikel om motståndet. "Våra mångåriga försök att exportera den svenska sexköpslagen vinner sakta terräng, men de ekonomiska motkrafter och män, med en självpåtagen rätt att handla med kroppar, mobiliserar på ett sätt som är fullständigt oacceptabelt för oss".

Enligt FN:s organ mot brott och narkotika består 80 procent av människohandel av handel för sexuella ändamål. Att kriminalisera förövarna har varit utgångspunkten för de förhandlingar som Anna Hedh varit ansvarig för i Europaparlamentet. Trots att det finns en uppenbar ovilja hoppas jag att man i EU-parlamentet kommer att rösta för skärpningar i lagen mot människohandel. Att som Fredrick Federley (C) och andra nyliberaler driva frågan om att skrota sexköpslagen är nämligen inte rätt väg för att motverka människohandeln.

Gammelmedia på detta:
SvD / SvD2 / DN /

Nymedia på detta:
Kildén & Åsman /Peter Andersson / Johan Westerholm / Tro, hopp och kärlek / Martin Moberg / Johan Westerholm /


Krassman / In Your Face

Inga kommentarer: