Vi måste göra förändringar i
Lex Britannica sade arbetsmarknadsminister
Sven-Otto Littorin på en presskonferens i dag. Nästa år ska regeringen lägga fram en proposition som ska ta upp en förändring av Lex Britannica. Lagen innebär att
svenska kollektivavtal ska gälla i Sverige och ger en möjlighet att tränga undan utländska kollektivavtal. Men EG domstolen underkänner nu den generella rätten att undantränga dessa avtal. – Vi håller inte med att om de uttalanden som säger att detta är ett hårt slag mot den svenska modellen. Jag såg något uttalande om att detta öppnar upp för en låglönemarknad i Sverige, och det tror vi inte alls, säger Littorin.
Tror någon att Littorin gråter sig till sömns över detta, knappast.Det är ju underbart att höra att
Littorin inte tror att detta är ett hårtslag mot den svenska modellen eller öppnar för en låglönemarknad. Frågan är kanske vad Littorin tror att det innebär då?. Att gästarbetare från andra länder skall nöja sig med löner som är en bråkdel av de löner som gäller i det land där jobbet utförs. Att dessa arbetare inte omfattas av de rättigheter och skyldigheter som som gäller de arbetare som jobbar på inhemska företag. Om inte det är att öppna en marknad där arbetare ställs mot arbetare med löner och villkor som främsta konkurrens medel, med enorma skillnader dessutom. Ja, vad kan det betyda Littorin?
En annan fråga är om arbetare från Svenska företag skall få löner enligt gällande lagar och avtal när men jobbar i andra länder, vi får väl se i vilka länder vi väljer att jobba då i så fall. Självklart har
Littorin inget emot att det som facken byggt upp i över hundra år skall raseras genom att ställa arbetare mot arbetare. Gemensamt de stå, kluvna de falla. Detta moderaternas rop då och föralltid skalla.
Krassman, In Your Face