Den borgerliga regeringen backar från planerna att begränsa ersättningen i sjukförsäkringen. Tidigare har regeringen föreslagit att ingen ska kunna få mer än 75 procent i sjukpenning efter ett år, även om man haft en privat eller kollektivavtalsförsäkring som skulle ha gett mer. Svaret på orsaken till förslaget från Sveriges folkvalda statsminister (Fredrik Reinfeldt) är i klass med goddag yxskaft - Vi var oroade för att det skulle utvecklas en typ av försäkring i avtal som tar bort en del av de jobbskapande åtgärder som är syftet med våra förändringar, säger den folkvalda statsministern. Att kalla förslaget en jobbskapande åtgärd tar väl ändå priset. Varför talar han inte klarspråk, denna folkvalda statsminister?
Det verkar bäst tänka innan man lägger förslag, Reinfeldt!
Att den borgerliga politiken genomsyras av "hungrig hund, jagar bäst" är ingen hemlighet. Arbetslösa, sjuka och andra som inte ses som goda medborgare och bidrar skall tvingas att ta första bästa jobb till minsta möjliga lön. Även Svenskt Näringslivs vd Urban Bäckström kritiserar den borgerliga regringens idé om denna så kallande jobbskapande åtgärd. På frågan om det ett misstag av regeringen att lägga fram förslaget så svarar Urban - Ja, det är klart att det var ett misstag och det visar ju sig nu att man inte tänkt igenom detta. Det var väl något liknande med den planerade sänkningen av arbetgivaravgiften.
Krassman, In Your Face
3 kommentarer:
Men om jag som skattebetalare inte vill tvingas betala för att andra ska kunna vara lediga istället för att ta ett arbete då? Jag har inget emot att mina skattepengar går till dem som verkligen behöver det, men jag har svårt att sympatisera med någon som anser sig vara för "fin" för att ta de arbeten som finns. Visst, det är kanske inte det jobb man skulle föredra, men det är knappast särskilt hedervärt att avtvinga andra arbetare deras skattepengar istället för att ta ett B-jobb under tiden som man letar efter A-jobbet.
Kort sagt: jag tycker att alliansens jobbpolitik är rimlig. Det är dock synd att de inte gjort så mycket för studenterna ännu, t.ex. att avskaffa fribeloppet så att vanliga studenter lättare kan leva över fattigdomsgränsen.
Glasklart Krassman, jag deltar själv i en obefintlig arbetsmarknadsåtgärd. Den är katastrofal. Lång-blogg ska jag skriva lite senare.
Nils: Du skriver att du inte vill tvingas till att betala för andra som vill vara lediga. Tror du att en arbetslös själv väljer att bli av med jobbet i dag. Tror du en sjukskriven väljer att var sjuk? Nej du, det är inte 80-talet vi lever på Nils.Om någon annser sig för "fin" för att inte ta ett jobb så blir man av med sin ersättning, men det visste du nog redan misstänker jag.
Vad är det du ser som rimligt i den bogerliga jobbpolitiken? Du gör det lite väl lätt att skriva detta med dina skattepengar. Det är ju inte bara dina skattepengar som betalar A-kassan för en arbetslös. Egenavgiften finanierar en del av a-kassan och kallas för arbetsmarknadsavgift och ingår i arbetsgivaravgiften.
Denna är 4,75% på alla bruttolöner som utbetalas i Sverige. Sedan är det själva avgiften man betalar, innan höjningen bidrog den med c:a 10% av finansieringen. Vad själva avgiften bidrar med i år vet man inte riktigt, men uppåt 20%är en rimlig siffra, trots alla avhopp. Resten betals utav staten.
Det är inte heller bara dina skattepengar som betalar en sjukskrivens ersättning eller en förtidspensionär ersättning. Kom ihåg oxå att du som arbetare är den enda av dessa som får sänkt skatt dessutom. De andra får sänkta ersättningar.
Skicka en kommentar