tisdag, mars 31, 2009

Lika oväntat som att det finns rasister i SD

KI (Konjunkturinstitutet) spår en mycket dyster framtid i den prognos som publicerades idag. Enligt KI prognos som mycket väl följer Danska Banks natt svarta profetia så kommer 250 000 jobb att försvinna till och med 2010. Dessutom kommer BNP att falla enligt KI med 3,9% som jämför nedgången med 90-talskrisen som vi alla smärtsamt minns. Arbetslösheten bedöms enligt KI stiga till 10,7 procent nästa år. Konjunkturraset slår häftigast mot exportindustrin, där raset för varuexporten beräknas till 15 procent. KI räknar med att Riksbanken gör allt den kan för att dämpa krisens effekter och att den sänker styrräntan till typ noll. KI tycker också att det behövs mer åtgärder från regeringen för att hålla farten i ekonomin. De föreslår åtta miljarder i år och 50 miljarder nästa år i åtgärder. Med andra ord så görs det alldeles för lite åt jobbkrisen som Sverige befinner sig i.

Jag tänker på inslaget som jag såg med Nobelpristagaren i ekonomi, Paul Krugman, här om kvällen. Han har funderat en hel del på krisen som vi nu ser slår med fullkraft först och främst i västvärlden. Nu när Barack Obama tar nya politiska initiativ och genomför nya investeringar på
miljarder och åter miljarder dollar, vad säger då Paul Krugman? Jo han tycker det är för lite, det behöver göras mycket mer. Men vad säger då Paul Krugman om de satsningar man nu gör i Europa. Förmånliga lån till industrin och bankgarantier för att säkra finanserna. Jo han tycker att Europas ledare inte förstått allvaret i situationen och att dom gör ännu mindre än vad Barack Obama gör.

Jag skulle gärna vilja ha en kommentar från Paul Krugman när det nu gäller Sveriges statsministers kommentarer på KI:s önskemål för att motverka lågkonjunkturen. Så här säger statsminister Fredrik Reinfeldt nämligen till media. - De vill få oss att tro på den självfinansierande utgiftsökningen. Det finns ingen som har en sådan trollmedicin. En ansvarsfull regering kan inte föra en sådan politik. Då skulle följa många år av nedskärningar, säger han. Paul Krugmans råd till regeringar välden över är gratis, Reinfeldts rådgivare kostar en ordentlig slant, det kanske är därför han litar mer på dom. Själv tycker jag att Reinfeldts uttalande är lika oväntat som scoopet att det finns rasister i SD.

Gammelmedia på detta:
DN, SvD, DN2, SvD2, Aftonbladet, DN3

Nymedia på detta:
Westerholm, Spånbinge, Anna Vikström, Jobbävningen, Peter Andersson
, Alliansfritt, Mattias J

Krassman, In Your Face

söndag, mars 29, 2009

Oväntat!

Återigen så har SD:s strategi att försöka att dölja sin rasistiska agenda fallerat. Att tro att partier som SD och ND skulle lyckas med att dölja sina rasistiska åsikter för att sedan kunna ta plats som etablerade och demokratiska partier måste ändå ses som deras största misstag. Medvetet försöker dessa rasistiska organisationer städa upp i leden från de värsta stolpskotten, men när dörrarna låses och medias vanliga bevakning stängts av så kommer sanningen fram. Sveriges Radios P1-program Kaliber har deltagit i ett 30-tal möten med SD som visar att rasistiska åsikter finns hos flera förtroendevalda i partiet, oväntat!

Någon som är förvånad att SD är rasistiska?

Kaliber har låtit tre medarbetare bli medlemmar i Sverigedemokraterna; i Stockholm, Göteborg och Skåne. De tre har utrustats med dold mikrofon för att spela in vad som förs fram på partiets möten. Syftet har varit att ta reda på om främlingsfientliga åsikter förekommer och inte helt oväntat så är det naturligtvis så. Partiordföranden Jimmie Åkesson säger att partiet inte har någon tolerans mot rasistiska åsikter, det är dock skillnad på att säga en sak och sedan göra en annan sak Jimmie.

Gammelmedia:
SvD, DN, Aftonbladet

Nymedia på detta:
Guero, Nilsson, Bahlool, Röda Malmö
, Ola Möller

Krassman, In Your Face

Nätcensur vi minns

Den statliga spelutredningen är inne på sista varvet och den har redan nu lyckats samla på sig en hel del kritik, och den är verkligen befogad. Spelutredningen har nämligen förslag på att införa ett statligt filter på internet som ska stoppa svenska nätanvändare från att surfa in på utländska spelsajter. Vi har sett flera regeringar i Europa som levererat lika naiva, integritetskränkande och yttrandefrihets påverkade förslag för att blockera internet användandet, alla med Folkrepubliken Kina som förebild. Jag kan inte förstå denna att dessa protektionistiska tänkande kan få ett så stort utrymme i dagens samhälle.

Otaliga är de gånger som jag hört personer som t.ex Stig Malm stå och dra sin slitna gamla skämt om gubbarna som grävde ett hål i gatan där de nya "avloppsledningarna" skulle gå. Själva poängen i skämtet är att det var bredbands utbyggnaden som dom jobbade med. J det det är väl för hemskt med allt det där som finns på internet, problemet är ju bara att det redan finns i verkligheten och att peka med fingret på internet är ju bara ytterligare ett sätt att skjuta pianisten. Det finns ju fler fall av nätcensur som vi kan dra oss till minnes här i Sverige.

Så sent som i höstas beslutade chefen på regeringens förvaltningsavdelning, Jan Landahl, att ett system för att blockera internetsidor ska införas av etiska skäl. Nätcensur för ministrar och anställda på regeringskansliet var för att förhindra besök på webbplatser som handlar om krig, terror, vapen och sex. Något som alltså skulle gälla för de 5000 anställda som jobbar med kärnan av Svensk politik, människans dumhet uppvisar dagligen nya erövringar och framgångar kan vi konstatera. Hur det gick med denna fråga vet jag faktiskt inte, de slutgiltiga remissvaren skulle nämligen inte bli offentliga.

Ett annat fall av nätcensur vi minns är stängningen av SD-kuriren. Det var i februari 2006 som Sverigedemokraternas partiorgan, SD-kuriren, publicerade teckningar av Mohammed. Kort därefter fick webbhotellet Levonline, som hyste SD-kuriren, en påringning från UD och Säpo. Bara dagarna efter stängdes hemsidan ner. Den 20/3-06 avslöjas det att Laila Freivalds diskuterat med Stefan Amér på UD om att stänga ner delar av Sverigedemokraternas hemsida som innehöll dessa karikatyrer. Detta trots att hon tidigare hävdat att hon inte känt till denna åtgärd och lagt skulden på Amér.

Den 21/3-06 tillkännager Laila Freivalds att hon avgår på en presskonferens tillsammans med vår dåvarande statsminister Göran Persson (S). Detta kan utan tvekan ses som den dummaste nätcensuren vi upplevt i Sverige, men det finns ju i dagsläget onekligen två nya utmanare till den titeln. Spelutredningen och Nätcensuren på regeringskansliet.

Gammelmedia på detta:
SvD, SvD2, SvD3, Aftonbladet, DN, DN2, DN3, DN4, Aftonbladet2

Nymedia på detta:
Kent Persson, Karl Sigfrid, Stenskott, Intesifier, Jinge, Blogge Bloggelito


Jobbävningen:
Roger Jönsson,


Krassman, In Your Face

lördag, mars 28, 2009

Lågkonjunkturen har nått handeln

Handelns Utredningsinstitut (HUI) och siffror från SCB visar att lågkonjunkturen nu på allvar nått handeln. Mätt i löpande priser föll försäljningen med 4 procent under februari månad. För att hitta en lika stor nedgång av handeln får man gå tillbaka till mars 1996. - Man kan säga att lågkonjunkturen nu nått handeln. Konsumenterna är oroliga och oron för att bli arbetslös är stor. Därför är hushållen försiktiga med att konsumera. Vi tror att det kommer att bli bättre under andra halvåret. De hushåll som inte blir arbetslösa får ju förstärkt köpkraft. Förklaringen är lägre räntor och sänkta skatter, säger Jessica Lindblom, analytiker på HUI till DN.


Samtidigt som vi ser att hushållen nu börjar se över sina utgifter och vissa delar av handeln backar kraftigt så levererar Världshandelsorganisationen (WTO) dyster rapport inför framtiden. I det största raset sedan andra världskriget kommer världshandeln att minska med ungefär 9 procent. WTO-chefen Pascal Lamy noterar att eftersom material ofta hämtas från många länder för att plockas ihop till en enda vara finns en multipliceringseffekt, att handeln faller ännu snabbare än efterfrågan minskar. - Regeringarna måste undvika att göra denna dåliga situation värre genom att gå tillbaka till protektionism, skriver Lamy.

Det är nu poltiken måste ta initiativ för att motverka lågkonjunkturens effekter. Vi står i mitt i en jobbkris med siffror på 100 000 varsel lagda i Sverige. Bara under februari månad varslades 16 000 personer om uppsägning. Det är det högsta registrerade värdet för en februarimånad. Lågkonjunkturen sätter nu djupa avtryck på arbetsmarknaden. Det är många som tycker att den borgerliga regeringen inte gör något, men det gör den ju faktiskt. Den borgreliga regeringens ovilja och passivitet skapar ju faktiskt 1000-tals arbetslösa varje månad. Nu kan inte hela arbetslösheten skyllas på den borgerliga regeringenfel helt och hållet men det är dock deras ansvar att göra något åt den. Vi får väl se vilka riktade satsningar som kommer i regeringsens vårbudget. Mer pengar till kommunerna för att hejda den begynnande välfärdskrisen ser det ju tyvärr inte ut som det blir.

Gammelmedia på detta:
DN, SvD, Aftonbladet,


Nymedia på detta:
Jobbävningen, Peter Andersson, Arvid Falk, Arvid Falk 2


Krassman, In Your Face

Spökskrivare i nya media, scoop eller snark?


Att det finns spökskrivare i alla sorters färg och form i gammelmedia kan knappast ses som någon nyhet. Författare, musiker, skribenter och kändisar har väl använt sig av fenomenet spökskrivare så länge skrivspråket har funnits. Nu får jag ändå känslan av att gammelmedia tror sig gjort ett scoop när det visar sig att detta med spökskrivare även förkommer bland sociala media. Notera även den höga graden av att misstänkliggörande som DN i detta fall använder mot Mona Sahlin i sin artikel. Att det finns spökskrivare på bloggar, Facebook, Myblock, Twitter och Myspace är jag helt övertygad om. Att dessa nya media på något skulle stå fritt från de traditionella medias arbetsformer tror jag inte, inte ens när det kommer till spökskrivare. Visst skulle det vara en underbar värd om alla böcker, artiklar, krönikor, bloggar och twittrar var skrivna av de som står som undertecknare men den världen tror jag faktiskt inte ens har funnits.

Nymedia på detta:
Widén

Krassman, In Your Face

fredag, mars 27, 2009

Oansvariga sänkningar räddas av ansvariga höjningar

Så skulle jag vilja sammanfatta Östros och Sahlins debattartikel från DN idag. När jag nu satte mig ner för att läsa den så var det "bara" 83 personer som bloggat på den så det är ju ingen risk att man sparka in några nya dörrar med det här inlägget. Thomas och Mona visar tveklöst att vi Socialdemokrater sätter jobben först och är villiga att invetser Sverige ut ur krisen. Även om 5 miljader i skattehöjningar kan ses som en blygsam satsning om man jämför med de borgerliga skattsesänkningarna på 80 miljader som genomförts. Socialdemokraterna kommer i vårbudgeten att satsa på dessa prioriterade områden:

• Unga måste få möjlighet till jobb, praktik eller utbildning. Vi socialdemokrater kommer i vårbudgetmotionen att presentera ett paket med jobb, praktik och utbildning till Sveriges unga.

• Kommunerna måste få mer resurser. Jobbkrisen har redan utvecklats till en kvalitetskris i välfärden. I vårbudgetmotionen föreslår man minst 5 miljarder kronor till kommuner och landsting 2009.

• Ett brett kunskapslyft med 50 000 nya utbildningsplatser. På så sätt står svenska löntagare bättre rustade när krisen väl vänder.

• Investera i gröna jobb. Parallellt med jobbkrisen står hela världen inför en omfattande klimatkris. Vi vet att vi behöver ställa om Sverige.

• Reparera A-kassan. Regeringen har kraftigt höjt avgifterna till A-kassan och sänkt ersättningen. Resultatet har blivit att en halv miljon löntagare har lämnat försäkringen.

Även Anders Borg har medgivit att den Socialdemokratiska jobbpolitiken ger upp 20 000 fler jobb så det finns ju ingen anledning att tvivla till att dessa insatser är till för att investera Sverige ur krisen. Den orättvisa borgerliga politiken effekter måste motverkas. Klyftorna i Sverige har ökat med de skattesänkningar för de som tjäner mest och nedrustning av tryggheten för de som behöver den mest. Därför måste denna investering för att lyfta Sverige ur krisen tas från rätt konton. En ny förmögenhetsskatt, där de som har en förmögenhet som överstiger 2 respektive 4 miljoner kronor får betala 1 procent i förmögenhetsskatt. En rättvisare fastighetsskatt. De med villor som är taxerade till mer än 5 miljoner kronor ska betala en extra fastighetsskatt på 1 procent av taxeringsvärdet över denna nivå. höjd inkomstskatt för dem med riktligt höga inkomster. Den som tjänar närmare en miljon kronor om året kommer få betala mer i skatt än i dag. Thomas och Mona avslutar sin artikel med att även meddela att det kan behövas ytterligare skatteförändringar. Krisen är djup – och alla måste axla sin del av ansvaret skriver dom.

Gammelmedia på detta:
DN, SvD, SvD2, Aftonbladet

Nymedia på detta:
Röda Berget, Ett hjärta rött, Morian, S-buzz, Sjölander på Alliansfritt, Morgan Johansson, Callenberg, Krantz, HD:s ledarblogg, Peter Andersson, jobbävning

Krassman, In Your Face

torsdag, mars 26, 2009

Står hoppet till Europaparlamentet alena?

Ett flertal steg har tagit inom svensk lagstiftning mot den personliga integriteten. FRA-lagen och Ipred måste ses som de två största stegen men även förslaget om datalagring andas en form av integritetskränkande lagstiftning. Vi har i Europa kunna sett ett flertal initiativ när det gäller begränsning av internet och övervakning av våra medborgare, men idag så har historia skrivits.


Europaparlamentet har återigen sagt nej till förslaget att man skall kunna stängas av personer från internet om de t.ex fildelar upphovsrättsskyddat material upprepade gånger. Något som den ett franska regeringen drivit hårt. Dessutom betonas att "systematisk övervakning" av internetanvändare ska förbjudas och att möjligheterna för myndigheterna att bedriva hemlig övervakning av internettrafik ska begränsas. Parlamentet vill också kraftigt begränsa de fall där internetoperatörer ska tvingas lämna ut uppgifter om sina kunder till myndigheterna och fördömer "statlig censur" av information på internet. Hur nu detta betänkande kommer att påverka redan inaktuell lagstiftning som Ipred och det ännu mer oseriösa FRA-lagen får vi nu se. Så här säger Inger Segelström (S) till SvD om de fattade besluten.

– Vi är väldigt bestämda med att medborgarna inte ska kontrolleras av myndigheterna, och att det inte ska vara tillåtet att övervaka medborgarna bara för att det är tekniskt möjligt. Det ska krävas domstolsbeslut eller misstanke om brottslig handling för att internetanvändare ska kontrolleras. Där ligger den svenska regeringen lite illa till, och måste titta över FRA-lagen.

Naturligtvis så har Moderaterna i Europaparlamentet en annan syn på frågan när det gäller kopplingen till FRA. Christofer Fjellner (M) delar inte uppfattningen att betänkandet kan kopplas till FRA-lagen i Sverige. Så här säger Fjellner som påstår sig företräda ett part som bäst representerar Sverige i EU.

– Rätt eller fel, men FRA handlar om säkerhetstjänstens och underrättelsetjänstens verktyg. Där har EU ingen kompetens, och jag uppfattar inte att den här rapporten har någon koppling till FRA.

Att sedan han och hans kamrater inom Moderaterna driver frågan att EU skall avgöra vilken vård svenska skattemedel skall betala istället för att Sverige själva skall avgöra detta när den görs utomlands är inget som han tycker är konstigt. Han tycker väl att EU har massor med kompetens på området att avgöra vilken vård svenska skattepengar skall gå till. Skillnaderna mellan röd och blå politik kommer aldrig att ha varit så tydlig som i det kommande valrörelsen till Europaparlamentet.

Gammelmedia på detta:
SvD
, DN, Aftonbladet, DN2

Nymedia på detta:

Fritänk, Innerlighet-Ytterlighet, Sådd bland tistlar

Jobbävningen:
Graf, S-Buzz, Åsa Westlund, Björn Fridén, Luciano, Arvid Falk

Krassman, In Your Face

onsdag, mars 25, 2009

Jobben först, inte bara för Socialdemokraterna

Arbetslösheten är den viktigaste frågan för väljarna i dag, precis som inför valet 2006. Dessutom har klimat- och miljöfrågorna växt i betydelse. Detta visar en rykande färsk opinionsmätning av Synovate, ett och ett halvt år före nästa val. Samtidigt har skattefrågan som låg på tredje plats efter valet 2006 nu åkt ut från tio-i-topplistan. Endast 2 procent av väljarna anger den som en av de tre viktigaste samhällsfrågorna. Allt pekar på att den borgerliga regeringens tillkortakommanden när det gäller jobben och att prioritera skattesänkningar istället för överskott i statsfinanserna är ett misstag.

Gammelmedia på detta:
DN,

Krassman, In Your Face

Är det någon som lyssnar?

Redan när förslaget till Ipred låg i sin linda så var det som det heter på ren svenska ”out of date”. Tekniken kommer alltid att ligga steget före lagstiftningen och utvecklingen av nya program för att kunna fildela anonymt har fått ett uppsving, olika alternativ dyker upp titt som tätt. Fildelningssystemet OneSwarm har figurerat en hel del i media och hur det har påverkat dess spridning vet jag dock inte. Något som jag dock vet är att The Pirate Bay:s senaste satsning i form av Ipredator kommer att användas flitigt tvivlar jag inte på. Skyttegravskriget mellan de som möjliggör fildelning och de som jagar de förstnämnda fortsätter alltså med samma intensitet som tidigare. Hur man skall kunna bringa fred i detta krig kan ses lika svårt som att bringa fred mellan Israel och Palestina, men det finns dock vissa som har tankar och idéer som skulle bidra till i alla fall en vapenvila.

Jag har till skillnad från vissa att inse att olaglig fildelning inte kommer att upphöra genom lagstiftning som Ipred och att Antipiratbyrån och skiv- och filmindustrin för större möjligheter att jaga fildelare. Det som jag ser som en lösning är att fortsätta att verka för att göra den lagliga nedladdningen på internet bättre och billigare. Enligt STIM som är Musikbranschens intresseorganisation så kan 86 % av de svenska musikanvändarna på internet tänka sig att betala för ett abonnemang som ger dem laglig rätt att fildela musik. Undersökningen visar även att två tredjedelar av musikanvändarna tycker att det är en nackdel att fildelning är olagligt och att musikskaparna inte får betalt. När de svarande själva fick ange hur mycket de skulle vara beredda att betala för ett lagligt fildelningsabonnemang svarade en majoritet, 51,8 procent, att de kan tänka sig att betala mellan 50 och 150 kronor i månaden.

Så här sammanfattar Eva Modin som är Stim vice vd det hela. – Internetleverantörerna bör snarast ta fram nya abonnemang som tillgodoser marknadens önskemål. Stims förslag om en licensieringsmodell för att möjliggöra laglig fildelning lanserades för ett år sedan och kvarstår som ett erbjudande till internetleverantörerna. Den aktör som först tar fram ett lagligt fildelningsabonnemang tar samtidigt sitt ansvar för mångfald och bredd i framtidens kulturliv, säger hon. Lösningar för att få fred i denna fråga finns, frågan är om någon av sidorna i skyttegravkriget och internetleverantörerna lyssnar.

Gammelmedia på detta:

Nymedia på detta:

tisdag, mars 24, 2009

Jag skulle också gärna se att ni gjorde mer

De nya experterna på svensk ekonomi, nu när den borgerliga regeringen tappat bollen, Danske bank säger i en prognos att Sveriges BNP krymper med 4,6 procent i år och att arbetslösheten stiger till 12 procent nästa år. Något som ligger i linje med arbetsförmedlingens siffror som kom här om dagen. De nattsvarta siffrorna om ekonomin och jobben avlöser varandra runt om i landet. Om denna prognos stämmer så kommer nationen som hade ett överskott på över 70 miljarder i slutet av 2006 bli ett av de värst drabbade länderna i hela västvärlden, och då är det vårt Sverige vi talar om. Sveriges egen arbetsmarknadsminister uppger till Expressen att han önskade att den borgerliga regeringen gjorde mer.

Det kanske är någon annan som skall göra ditt jobb Sven-Otto!

Ja ni läste rätt, ansvarig minister säger att han önskade att regeringen gjorde mer. Något som brukar vara Sven-Erik Österbergs (S) eller Thomas Östros (S) replik i kammaren när det gäller det borgerliga tillkortakommandet om jobben. Littorin säger så här. - Ja, är det något som vi vet fungerar väl så är det att satsa på utbildningsplatser. Där har vi gjort ett par stora steg, och jag skulle gärna se att vi gjorde mer, säger han. Samtidigt säger ministern att det även kan bli fler åtgärder på arbetsmarknadsområdet, även om han hellre satsar på vuxenutbildningar, komvux och yrkesvux, än på "ams-utbildningar". - Men man ska aldrig säga aldrig. Vägen till att minska utanförskapet går via en aktiv arbetsmarknadspolitik, säger Sven-Otto Littorin (M). All vet detta Sven-Otto, men varför den borgerliga regeringen inte gör något åt det är det tyvärr ingen som vet, inte ens den ansvarige ministern som är han själv.

Gammelmedia på detta:
Expressen, SvD, SvD2, DN, Aftonbladet

Nymedia på detta:

Meeri, Politik/Filosofi, Nilsson

Krassman, In Your Face

måndag, mars 23, 2009

Hur många fler lärare tänker Centern anställa?

Jan Björklunds ”tuffare tag” mot buset i skolan har inte gått någon förbi. Skolkare skall kunna hämtas av polis och drogtester skall kunna införas i skolan. Allt detta för att kunna motivera våra unga att prestera bättre resultat enligt en beslutsam Jan Björklund från Folkpartiet Liberalerna. Liberalerna som för övrigt betyder mer lagar och regler på fikonspråk. Nu verkar det dock som att Björklund har fått konkurrens när det gäller att ställa nya krav på våra unga. Sofia Larsen som är Centerpartiets skolpolitiska talesperson vill nämligen införa ett system med tre terminer i grundskolan.

Hur många nya lärare tänker du anställa Sofia?

Hur nu detta skall gå ihop är enkel mattematik för Centerpartiet. För att kunna införa ett treterminssystem redan från första klass så får helt enkelt sommarlovet kortas. Med den nya gymnasiereformen så skall införas kommer valen för våra elever att behöva göras tidigare än det görs idag. Våra elever skall tidigare vet vad de skall bli när de blir stora och om Centerpartiet får sin vilja igenom ökar pressen på våra unga ytterligare. Dock så lämnar Centerpartiets nya skolpolitik en hel del mer att önska. Frågan om vem som skall undervisa eleverna är obesvarad. Välfärdskrisen hotar och totalt 1000 lärare är varslade i dagsläget. Hur många fler det blir under -09 får vi väl se men det känns ju i alla fall skönt att Sofia Larsen och Centerpartiet har sin uppfattning klar för sig.- Lärare upplever ofta att tiden inte räcker till, och skulle gilla ett treterminssystem med fler undervisningstimmar, säger hon till SvD. Jag hoppas att hon börjar med att anställa lärare till dessa utökade studietimmar.

Gammelmedia på detta:
SvD, DN, Aftonbladet

Nymedia på detta:
Björn Fridén, Vonkis, Edvin, Yastory


Krassman, In Your Face

söndag, mars 22, 2009

Vad skall vi med kärnkraft till när det finns el?

Det var budskapet på en av alla konstiga dekaler som min gamle vän Johnny brukade sälja på MC och bilutställningar. Jag tyckte den alltid var lika rolig och skrattade jämt till när jag såg den. Då kändes det inte som att den var på allvar och ett dugg seriös, men idag är den faktiskt det. Just idag så presenterade den röd-gröna oppositionen att man nu löst frågorna kring synen på kärnkraften. Det blir linje två som man kommer att driva, linjen som 1980 företräddes av Socialdemokraterna och Folkpartiet. I folkomröstningen röstade då 39,1 % av väljarna på linje 2 och jag har god förhoppning att denna mer nykter inställning till kärnkraftsfrågan kommer få många borgerliga att tvivla på sin egna, ivriga och framforcerade uppgörelse. Resultatet av uppgörelsen visar på klara skiljelinjer mellan den Moderata alliansen och den röd-gröna oppositionen.

Ja, vad ska vi med dessa till när vi har el?

För det första så är oppositionen angelägen om en bred energiöverenskommelse. De deklarerar tydligt att valet 2010 bjuda in till nya energisamtal för att arbeta fram ett brett förankrat och hållbart beslut om den svenska energipolitiken. Något som den Moderata alliansen vägrade och satte sin "bulldog" Maud Olofsson vid förhandlingsbordet. Det blev Mauds uppgift att skjuta dessa framkrystade samtal i sank. Alla visste att den borgerliga regeringen inte var intresserade av några nya överenskommelser, deras utspel var redan beslutat och klart. Klappat och klart, trots att beslut för att bygga nya kärnkraftverk tidigast behöver fattas 2015. Det viktigaste beskedet i uppgörelsen är ändå att kärnkraften skall successivt fasa ut med hänsyn till sysselsättning och välfärd och i den takt kärnkraftselen kan ersättas med el från förnybara källor samt energieffektivisering. Samt att en prövning av detta måste göras varje mandatperiod. Kan ändå inte låta bli Maud Olofsson kommentar som hon hade i SvD kring oppositionens uppgörelse.
- De vill allting samtidigt, bjuder över på allting men redovisar inte hur man ska komma fram till målen, säger hon.

Gammelmedia på detta:
SvD, DN, Aftonbladet,

Nymedia på detta:

Åsa Westlund, Peter Andersson, Högberg, Norrblogg, Sjölander, Morian, Frykman, Kent Persson, Jonssons funderingar, Ja´ ä inte bitter


Krassman, In Your Face

fredag, mars 20, 2009

-Nu är det välfärdens tur.....

Under den tidigare debatten hos K-G Bergström så var Fredrik Reinfeldt tveksam till ytterligare stöd till kommunerna. Denna myndiga och till retoriken så ansvarsfulla statsman sa under debatten att SKL (Sveriges kommuner och Landsting) är att se som vilken intresseorganisation som helst. Dagen efter kom beskedet från den borgerliga kartellen att det inte blir några mera pengar till kommunerna. SKL har varnat för att 15 000 kan förlora jobbet om inte kommunsektorn får mer pengar i år. Om nu detta inte är bara ett i raden av minutiöst planerade utspel från den borgerliga regeringen, för att senare skapa rubriker i gammelmedia så är krisen inom välfärden ett faktum. Idag presenterar Ekot på Sveriges radio en enkät som visar att var tredje kommun redan i år kommer att säga upp anställda för att minska sina kostnader.

Så här mycket bryr vi oss egentligen säger Borg och ler....

Kommunerna har redan fått tillskott från staten men precis som med tidigare insatser från den borgerliga regeringen så är de sena och för små. Kommuner och landsting har fått 9 miljarder kronor för i år och skall få 12 miljarder för nästa år, något som SKL konstaterat är 8 miljarder lite för bara innevarande år. Om nu detta inte är ett mediaspel från den borgerliga kartellen så är det precis som Fredrik Reinfeldt tidigare har lovat. "Nu är det välfärdens tur" sa Fredrik Reinfeldt på den moderata partistämman i oktober 2007, och han håller vad han lovar. Nu är det välfärdens tur att få smaka stålet. Så här sade Anders Borg i en intervju på SR.

– Vi har sagt att vi ska titta på situationen för kommunerna men jag tror att det är väldigt viktigt att understryka att vi har mycket konjunkturkänsliga offentliga finanser. Vi kan nog konstatera att det kommer vi att se även den här nedgången. Manöverutrymmet är mycket begränsat.

Detta säger alltså den finansminister med nästan kirurigsk precision har utformat skattesänkningar på 80 miljarder som gjort att 10 % av de rikaste fick mer än de 60 % av de fattigaste i skattesänkningar. För 2009 så kommer statens nu att behöva låna 135 miljarder för att klara sina utgifter. Det begränsade manöverutrymmet som Anders Borg talar om har han själv skapat. Jag får känslan av att Anders Borg, Fredrik Reinfeldt och delar av det Svenska folket som röstade fram dessa två till retoriken ansvarsfulla och myndiga herrar behöver påminnas om detta faktum.

Gammelmedia på detta:
SvD, SvD2, SvD3, E24, DN, DN2, DN3, Aftonbladet, Aftonbladet2

Nymedia på detta:
Calle Fridén, Peter A, Sjölander, Arvid Falk, Alexandra, Åsa Westlund, Kent, Rosblogg, Lakejerna, Björn Fridén, Tant oppositionsråd, Eva-Lena, Veronica Palm,

Krassman, In Your Face

torsdag, mars 19, 2009

Det är inte finanskris, det är jobbkris

387 000 personer var arbetslösa i februari-09. Det är en ökning med 94 000 personer jämfört med samma månad föregående år. Arbetslösheten uppgick därmed till 8,0 procent av arbetskraften under februari månad, vilket är en ökning med 1,9 procentenheter jämfört med februari -08. De är de unga som har drabbats värst så här långt i jobbkrisen. I åldersgruppen 15–24 år ökade arbetslösheten med över 5 procentenheter, från 19,0 procent till 24,8 procent.
De unga tackar säkert för tipset......

Sven-Otto Littorin ger nu som tips till de ungdomar som blir arbetslösa att det nu handlar om att studera. Vart alla dessa unga skall studera och vem som skall betala kalaset är dock oklart. Den borgerliga regeringens insatser när det gäller att rusta utbildning för jobb eller högrestudier är långt från tillräckliga. Den sittande regeringen har Den borgerliga regeringen har tagit bort 70% av jobb utbildningarna och infört jobbcoacher, nystarts jobb, instegs jobb och jobbgarantin för ungdomar. Projekt som kostat skjortan mer än tidigare plusjobb och som i dagsläget inte kan ses som något annat än misslyckanden.

Gammelmedia på detta:
SvD, DN, Aftonbladet

Nymedia på detta:
Ett hjärta rött, La Montage, Karin

Krassman, In Your Face

onsdag, mars 18, 2009

Han talar gärna om sänkt skatt, ogärna sänkt lön

Igår var det debatt mellan Mona Sahlin och Fredrik Reinfeldt. Under debatten sade Mona Sahlin till Fredrik Reinfeldt att den borgerliga passiviteten gör att Metallarna får ta smällen. Reinfeldt talar gärna om Metallarnas sänkta skatt men han är uppenbart inte lika intresserad av att tala om deras sänkta löner. Idag så rapporterar IF Metall att i spåren av uppgörelsen mellan IF Metall och arbetsgivarna så pågår nu hundratals lokala förhandlingar om sänkta löner. Det var för två veckor sedan som IF Metall och en rad arbetsgivarorganisationer inom industrin enades om ett unikt krisavtal. Uppgörelsen innebär att fack och arbetsgivare lokalt kan teckna avtal om sänkt lön i kombination med minskad arbetstid för att förhindra ytterligare massuppsägningar i den ekonomiska krisens spår.

Talar gärna om Metallarnas sänkta skatt, deras sänkta löner är han inte så intresserad av

Att den borgerliga regeringen inte gör tillräckligt för att stötta vår hårt drabbade industri är ett faktum. IF Metall spår att 20-25% av alla deras medlemmar kommer att vara arbetslösa till sommaren, om dessa avtal nu kan mildra varselvågen så är det bra för både anställda och företag. De hade dock blivit ännu mycket bättre om Sveriges borgerliga regering hade uppvisat mer handlingskraft och inte låtit Metallarna få ta smällen. Dessutom börjar det talas om frysta löner inom den offentliga sektorn. Välfärdkrisen är snart här vänner, håll er friska.

Gammelmedia på detta:
SvD

Nymedia på detta:

Röda Malmö, JJ.n, Mina tankar..., Svensson


Krassman, In Your Face

Förtroendet för Hessius och styrelsen är orubbat

Jag har tidigare ritat och berättat om Tredje AP-fondens vd Kerstin Hessius otroligt dåliga omdöme och dess styrelse om möjligt ännu sämre omdöme. Nu när bonusavtalen blottläggs i rasande fart bland bolag och fondförvaltare så har tydligen Hessius fått sitt moral tillbaka. Enligt ett pressmeddelande så skall hon nu betala tillbaka gratifikationen (fikonspråk för bonus) på 500 000 kronor som hon fick för 2007.

Någon som hört JoJo med låten " Too Little Too Late" ?

Beslutet har tagits av styrelsen och Hessius för att stärka förtroendet för fonden, enligt ett pressmeddelande. Jag får verkligen hoppas att
Kerstin Hessius nu klarar sig på sina ynka 250 000 kronor i månaden som hon får i lön för sina insatser i Tredje AP-fonden och att hon nu inte riskerar att hamna i ett utanförskap. Mitt förtroende för henne och styrlesen är dock orubbat, det ligger kvar på samma bottennotering som tidigare.

Gammelmedia på detta:
SvD, DN, Aftonbladet


Krassman, In Your Face

tisdag, mars 17, 2009

Mona 16 - Fredrik 13

Hade svårt att få upp ångan idag inför debatten men efter att fått sett Maud Olofsson stå på nyheterna och prata strunt om att LAS är ett sådant enormt problem för våra företagare så var jag laddad igen. En bonus för kvällen är att Laakso nu är en del av kvällens etablissemang och fått möjlighet att blogga på Aftonbladet kvällen till ära. Har gjort en snabb genomgång och poängsättning på de ämnen som diskuterades, poängen är mellan 0-5.


Första ämnet: Bankkrisen
Mona: Regeringen är för passiv och bankgarantin skulle vart obligatorisk från början. Bankerna måste ges långsiktiga besked.

Fredrik: Gör en historieskrivning kring krisen och är lätt teknokratiskt. Talar om skattebetalarnas pengar och tar in internationella exempel. Staten behåller sitt ägande i bankerna just nu, i alla fall.

Poäng och motivering:
Mona 3
Pekar på att den borgerliga försiktigheten har gjort saken värre med ett klart eftertryck.
Fredrik 2
Han är lite tam och visar uppenbart att det som i alla fall är gjort är tack vare EU.

Andra ämnet: Jobbkrisen
Mona: Utbildning för att mildra lågkonjunkturens effekter. Återigen den borgerliga passiviteten, Staten drar sig undan och låter Metallarna få ta smällen. Tyskland har infört en generös skrotningspremie, här hemma i Sverige är det passivitet som råder.

Fredrik: Det finns inga enkla lösningar. Vi vill göra det som är långsiktigt rätt, det måste löna sig att arbeta. Vi tänker i ta resurser från samhället till att lyfta problemen från företagen. Ni lovar så mycket så ni inte kommer att ha råd med välfärden. Vi tar inte på oss löpande förlust teckning som Socialdemokraterna lovar.

Poäng och motivering:
Mona 4
Nu måste man agera och Mona vill kämpa för jobben.
Fredrik 3
Visar tydligt att företagens problem är deras egna, jag har fullt upp med statens problem och visar på så sätt ansvar.

Tredje ämnet: Välfärdkrisen
Fredrik: Vi har begränsat med utrymme. Man skall vara försiktig för vi vet inte hur djup krisen är och hur förgrenad den är i världen. Kommunerna försöker skjuta över ansvaret på staten.

Mona: Hyckleri. Staten lånar pengar för att sänka skatterna för höginkomsttagarna. Vi möter SKL:s önskemål med 10 miljarder. Ibland är politik att välja Fredrik Reinfeldt.

Fredrik 2
Vi tar ansvar för staten, kommunerna försöker skjuta över på staten.
Mona 3
Välfärdskrisen är över oss, vad gör regeringen åt det?

Fjärde ämnet: Klimatet
Fredrik: Klimatgas satsning. Socialdemokraterna bara lovar och lovar, jag tar ansvar för ekonomin. Era verktyg för miljön är trubbiga och dyra. 1000-lappen till Sjuksköterskor och Metallare. Vi kommer höja bensinskatten. Ger Socialdemokraterna kredd för tidigare beslut. Socialdemokraterna har sedelpressar. Pratar om Kina och sitt budskap till dom när det gäller jordbruk.

Mona: Investeringar för att skapa nya "gröna" jobb. Du behöver inte skriva mig på näsan vad som gäller de rika länderna i klimatfrågan. Låtsas inte som att detta handlar om vem som har mest pengar säger hon. Återigen så gör den borgerliga passiviteten att Sverige missar viktiga jobb.

Fredrik 4
Ger ett bättre intryck av att vara statsman i denna fråga. Trist anklagande ton har infunnit sig hos Fredrik och berättar nu med Mona vill innan hon fått frågan.

Mona 3
Gled lite från ämnet och fick inte till kopplingen till jobben riktigt.
Femte ämnet: Energi
Mona: Beslut om nya kärnkraftsverk behöver först tas 2015. Idag så har vi överskott på el. Kärnkraften skall avvecklas i takt med att det finns förnybar energi att ersätta den med och det är inte som Fredrik Reinfeldt säger att vi snabbt skall stänga av all kärnkraft. Investeringar idag eller ny kärnkraft om 15 - 20 år, det är det debatten handlar om.

Fredrik: Det är marknaden som skall avgöra. Jag tror inte att många fackliga företrädare tror att vår politik kring kärnkraften är bara ett spel som du säger är Mona Sahlin. Vi har överskott nu men vad händer om vänster alliansen börjar stänga av kärnkraftverk.

Fredrik 2
Populistiskt och flörtar med de fackliga företrädarna. Ropar varg kring kärnkraften och vill att detta skall vara en valfråga, hellre det än jobben och utanförskapet.

Mona 3
Mer nykter syn på frågan och pekar på att det inte är en akut fråga.

Summa:
Mona Sahlin 16 Fredrik Reinfeldt 13

Gammelmedia på detta:
DN, SvD, Aftonbladet


Nymedia på detta:

Lasse Online, Kent Persson, Kalle Sandström, Krantz


Krassman, In Your Face

Förstagångsväljarna och första data-generationen

Att sparka in öppna dörrar är det bästa sättet för att driva sin politik, det har jag snappat upp från PR-byråerna. Om detta nu är ett framgångskoncept så pekar SvD/Sifo:s undersökning gällande Ipred en ny riktning som politiken behöver ta. Enligt undersökningen så är bara 32 % av 1 000 tillfrågade som är för Ipred. Störst är motståndet bland unga män – i åldersgruppen 15 till 29 år svarar 79 procent av männen att de är emot lagstiftningen. Även i gruppen 30 till 49 år är motståndet stort bland männen – 65 procent svarar att de tycker att lagen är knas. Den första gruppen är våra förstagångsväljare 2010 och den andra tillhör vår första data-generation som var det som höll sin VIC 20 och Commodore 64 kära i sina ungdomens dagar.
Vet du vad det här är Ask? Det är början på slutet för Ipred

SvD har även frågat
hur många som i dag olagligt laddar ner material från internet och 21 % svarar att de gör det. En ytterligare utveckling som man även uppfattat sedan tidigare är att de som i dag fildelar olagligt tänker fortsätta med det även efter den 1 april. Att tro att dessa förstagångsväljarna och vår första data-generation har glömt denna lag på valdagen 2010 är jag inte lika övertygad om som Betarice Ask (M) är. Gruppen "övriga partier" har ökat i de senaste opinionsunderökningrana och att Pirat Partiet gynnas av Ipred och FRA-lagen är känt sedan länge. Jag tror även att den alanlys som Toivo Sjörén på Sifo gör när det gäller hur många som kommer att sluta att ladda ner kommer att komma på skam. Slutsatsen som Toivo gör är att en fjärdedel kommer att sluta ladda ner som effekt av den nya lagen. Jag tror dock att den tekniksutvecklingen med bland annat Oneswarm kommer att få många nya användare i framtiden.

Gammelmedia på detta:
Aftonbladet, SvD, DN, DN2, IDG, IDG2

Nymedia på detta:

HAX, Westerholm, TKJ, Viktor, Scaber Nestor


Krassman, In Your Face

söndag, mars 15, 2009

Glidning på ett sluttande plan, del 3

Idag kan vi läsa av en artikel av Daniel Tarschys, ordförande i Statens Medicinsk-Etiska Råd (SMER) på SvD:s brännpunkt. Artikeln som har den spännande rubriken "återhållsamhet kan skapa onödigt lidande" handlar inte som alla tror om den misslyckade borgerliga jobbpolitiken utan om vård i livets slutskede. Så här skriver bland annat Daniel i sin artikel:

"
Både bland läkare och åklagare känner man nu den professionella integriteten ifrågasatt. Men saken rör inte bara två viktiga yrkeskårer utan också oss alla som framtida patienter. Om sjukvården blir alltför återhållsam med lindrande insatser kan många fler döende få uthärda sina sista dagar i svåra kval och smärtor."


Jag delar naturligtvis dessa farhågor. Daniel skriver även i sin artikel att den senaste veckans meningsutbyten kring Astrid Lindgren-fallet tyder på att gällande rätt inte riktigt klaffar med de riktlinjer som sjukvården följer. Min fråga blir vad han tycker att man skall göra åt detta problem? I detta fall med Linnea som Daniel referera till som Astrid Lindgren-fallet så är Daniel Tarschys analys solklar, det rör sig om palliativ behandling och palliativ sedering. Något som jag har lite svårt att förstå med tanke på att lejonparten av förundersökningen fortfarande är belagd med sekretess. Daniel avslutar med dessa rader sin artikel:

"Hägglund varnar för förhastade åtgärder, och sådana bör förstås undvikas. Men en större risk ligger nog i det permanenta uppskovet". Denna typ av beslut fattas med all säkerhet inom sjukvården i Sverige varje dag. Jag kan förstå att önskemål på direktiv och regler för varje tänkbar och otänkbar situation skulle vara att föredra men jag tycker ändå det är märkligt att detta inte har kommit fram på ett tydligt sätt tidigare. Det krävdes att en barnläkare skulle bli häktad misstänkt för dråp för att rösterna från läkarkåren blev högljudda. Att Daniel Tarschys artikel är till för att öka trycket på socialminister Göran Hägglund är uppenbar, om detta är bättre för frågans lösning istället för att som tidigare lägga trycket på kammaråklagare Elisabeth Brandt är jag tveksam till. Jag kan nog lungna Daniel Tarschys oro med att fråga inte är bortglömd från politikens håll, men låt nu arbetet med att klarlägga vad som skedde med Linnea den där dagen på Astrid Lindgrens Barnsjukhus ha sin gång.

Krassman, In Your Face

Krisen kommer ha effekter fram till valdagen

Sören Holmbergs analys av den senaste SvD/Sifo väljarbarometern tycker jag sitter som en smäck. Så här resonerar Sören kring krisen och lyftet för Moderaterna. Han menar att det största regeringspartiet främjats i den ekonomiska och finansiella krisens första fas. Han säger att yttre hot skapar inre enighet och det gynnade framför allt Moderaterna. Nu går krisen in i en andra fas som enligt Sören har det mer att göra med krishantering och vad som behöver göra för att klara av välfärden, arbetslösheten, ekonomin, fordonsindustrin och allt annat. Här tycker jag att det är helt uppenbart att den borgerliga regeringen saknar initiativ, långsiktig politik och rätt fokus. Sören menar att hanteringen av den ekonomiska krisen kommer att få effekter ända fram till valdagen 2010 och jag kan inte annat än att hålla med.

Kloka tankar Sören....

15 802 varslade i landet under februari månad vilket nu gör att vi har över 100 000 varslade. Den begynnande välfärdskrisen runt om i våra kommuner pekar på att 20-25 000 arbetstillfällen kommer att försvinna. Genom sina försämringar och avgiftshöjningar så har den borgerliga regeringen tvingat ut en halv miljon personer från A-kassan vilket betyder att 1/3 av alla som går ut i arbetslöshet inte har tillräckligt skydd. Vilket gör att lågkonjunkturens effekter kommer att bli ännu mer långvariga. Den borgerliga regeringen har tagit bort 70% av jobb utbildningarna och infört jobbcoach projekt som i dagsläget inte kan ses som något annat än misslyckande. Långtidsarbetslösheten ökar och frågan om jobben som den borgerliga regeringen vann valet på 2006 vill de knappast debattera längre. Hanteringen av krisen kommer att få effekter fram till valdagen 2010, var så säker.

Gammelmedia på detta:
SvD, DN, Aftonbladet


Nymedia på detta:
Toker, Inte min ledamot, Feel in the blogg, Krantz


Krassman, In Your Face

lördag, mars 14, 2009

Borgs skattesänkningar räckte väl inte?

Den smärtsamma lågkonjunkturen under 90-talet skapade ett kraftigt efterskalv för bolagstopparna. Vi kunde se bataljoner och mindre stridsgrupper av bolagstoppar som dalade i sin fallskärmar ner mot en säker trygghet med fickor och bankkonton fulla med pengar. Samtidigt som småsparare med bolån, arbetslösa och vanligt folk gick på knäna under den då rådande lågkonjunkturen. De kapitalstarka branscherna med höga löner och arvoden uppvisar en imponerade grad av teflonminne när det gäller detta. Den förtroendekris som drabbade de stora bolagen med sina fallskärmshoppande skaror gick ingen förbi, förutom kanske just dessa nämnda styrelser och bolag. Vi kan nu följa ”avslöjanden” med bonusar och arvoden som innehåller summor som helt saknar proportioner, kanske inte i rummen där styrelseborden står men satt i ett sammanhang som kan kallas för vanliga människors verklighet blir det verkligen motbjudande.

Minnet är kort hos de giriga


Dessa personer i AMF-pension, SEB och Tredje AP-fonden och alla de andra som tillhör gruppen av människor som nu fått Anders Borgs och den borgerliga regeringens största skattesänkningar är inte nöjda med bara detta. Den borgerliga regeringen har genomfört skattesänkningar på 80 miljarder som gjorde att 10 % av de rikaste fick mer än de 60 % av de fattigaste i skattesänkningar. För 2009 så kommer statens att få låna 135 miljarder för att klara sina utgifter. Idag så lånar vi med andra ord till dessa skattesänkningar, som merparten gått till de som har de största inkomsterna och mest pengar på banken. Girighetens elitstyrka har fått nya ansikten. Jag står fortfarande häpen inför det faktum att moralen hos de som redan mycket har alltid vill ha mer, oavsett om det är från Anders Borg eller från kunderna.


Gammelmedia på detta:

SvD, DN, DN2, SvD2, Aftonbladet


Nymedia på detta:

Backnilsson, Svensson, Kildén&Åsman

Krassman, In Your Face

Girighetens elitstyrka och moraliskt fritt fall

Moralen hos toppföreträdare är inte i gungning, den är i ett läge av fritt fall. Rapporter om bonusar, gratifikationer och liv i lyx har avslöjats hos näringsliv, styrelsetoppar, banker och fondförvaltare. Allt i spåren av varsel, besparingar, sänkt utdelning och minskade pensioner för ”vanligt folk”. Tredje AP-fonden, SEB och nu senast AMF-pension kan nu ställa sig till denna skara som vi nu kan titulera som girighetens elitstyrka. Hur mycket mer som finns att hitta vet vi inte men att det är slut här kan jag knappast tro. För att ge debatten lite ny näring så dammade jag av en rapport från revisionsföretaget Öhrlings Pricewaterhouse Coopers från november 2008.

Rapporten visade på följande siffror. 30 procent av de svenska börsföretagen sjösatte nya bonusprogram under första halvåret av 2008, trots tydliga tecken på kommande lågkonjunktur. Motsvarande siffra för samma period 2007 är 24 procent. Samtidigt minskade antalet bonusprogram riktade till företagens samtliga anställda. Att sko sig så länge det går tycker jag väl kan sammanfatta de nyligen avslöjade affärerna. Det som dessutom skrämmer ännu mer är dessa styrelser och ledningars reaktioner när deras löner, bonusar och gratifikationer avslöjats. Där har de stått, till synes oförstående med bortförklaringar och givit ett handlingsförlamade intryck. De skickar verkligen signalen att de tycker att de är värda alla dessa pengar. Moraliskt fritt fall är ordet.

Gammelmedia på detta:
DN, DN2, Aftonbladet, SvD, SvD2, SvD3, DN3

Krassman, In Your Face

fredag, mars 13, 2009

Centerpartiet drar vapen mot tryggheten

Centerpartiet har sedan tidigare tagit på sig uppdraget att bli det parti som mest av allt hotar de anställdas rättigheter på arbetsmarknaden. Parollen från Centerpartiet har tidigare varit att stå på företagens sida och att just de företräder näringslivet bäst. Sagt och gjort, Maud Olofsson åker land och rike kring och klappar företagarna på huvudet och säger att det är dags att börja anställa. Nu verkar det dock som att denna strategi verka vara lösningen för att få fler i arbete. Så återigen riktar nu Centerpartiet svärdet mot det som är deras utmålade fiende nummer ett mot företagen, nämligen de anställdas rättigheter.

Centerpartiets valaffisch 2010?

Centern har tidigare föreslagit att unga själva ska kunna gå med på att bli uppsagda om de får ett fast jobb. Nu går man ett steg längre och föreslår en ändring lagen om anställningsskydd så att alla som får sitt första fasta jobb i Sverige ska kunna sägas upp när som helst under de första två åren. Självklart vill gruppen som är fast övertygade om att det blir fler jobb om man försämrar de anställdas villkor och rättigheter att man skall förlänga tiden för provanställning från sex till tolv månader. Centerpartiet har naturligtvis lite socker i botten för att denna beska medicin skall slinka ner i och det är att de tre första månaderna man är arbetslös så ska man få en högre a-kassa än man får i dag. Detta är som de flesta kanske redan vet inga nyheter. Innan det borgerliga korståget mot A-kassan så var ersättningen 730 kr/dag de första 100 dagarna för att sedan sänkas till 680 kr/dag resterande. Centerpartites föreslag till en återställning är bra men den hjälper dock föga de som befinner sig längst från arbetsmarknaden i utanförskapet. Den gruppen som får minst och är fattigaste är gruppen långtidsarbetslösa, gruppen som ökat med över 6 000 personer det senaste året.

Gammelmedia på detta och LAS generellt:
SVT, SvD, DN

Nymedia på detta:
Ung vänster, Hartman, Broder strand

Krassman, In Your Face