Så skulle jag vilja sammanfatta Östros och Sahlins debattartikel från DN idag. När jag nu satte mig ner för att läsa den så var det "bara" 83 personer som bloggat på den så det är ju ingen risk att man sparka in några nya dörrar med det här inlägget. Thomas och Mona visar tveklöst att vi Socialdemokrater sätter jobben först och är villiga att invetser Sverige ut ur krisen. Även om 5 miljader i skattehöjningar kan ses som en blygsam satsning om man jämför med de borgerliga skattsesänkningarna på 80 miljader som genomförts. Socialdemokraterna kommer i vårbudgeten att satsa på dessa prioriterade områden:
• Unga måste få möjlighet till jobb, praktik eller utbildning. Vi socialdemokrater kommer i vårbudgetmotionen att presentera ett paket med jobb, praktik och utbildning till Sveriges unga.
• Kommunerna måste få mer resurser. Jobbkrisen har redan utvecklats till en kvalitetskris i välfärden. I vårbudgetmotionen föreslår man minst 5 miljarder kronor till kommuner och landsting 2009.
• Ett brett kunskapslyft med 50 000 nya utbildningsplatser. På så sätt står svenska löntagare bättre rustade när krisen väl vänder.
• Investera i gröna jobb. Parallellt med jobbkrisen står hela världen inför en omfattande klimatkris. Vi vet att vi behöver ställa om Sverige.
• Reparera A-kassan. Regeringen har kraftigt höjt avgifterna till A-kassan och sänkt ersättningen. Resultatet har blivit att en halv miljon löntagare har lämnat försäkringen.
Även Anders Borg har medgivit att den Socialdemokratiska jobbpolitiken ger upp 20 000 fler jobb så det finns ju ingen anledning att tvivla till att dessa insatser är till för att investera Sverige ur krisen. Den orättvisa borgerliga politiken effekter måste motverkas. Klyftorna i Sverige har ökat med de skattesänkningar för de som tjäner mest och nedrustning av tryggheten för de som behöver den mest. Därför måste denna investering för att lyfta Sverige ur krisen tas från rätt konton. En ny förmögenhetsskatt, där de som har en förmögenhet som överstiger 2 respektive 4 miljoner kronor får betala 1 procent i förmögenhetsskatt. En rättvisare fastighetsskatt. De med villor som är taxerade till mer än 5 miljoner kronor ska betala en extra fastighetsskatt på 1 procent av taxeringsvärdet över denna nivå. höjd inkomstskatt för dem med riktligt höga inkomster. Den som tjänar närmare en miljon kronor om året kommer få betala mer i skatt än i dag. Thomas och Mona avslutar sin artikel med att även meddela att det kan behövas ytterligare skatteförändringar. Krisen är djup – och alla måste axla sin del av ansvaret skriver dom.
Gammelmedia på detta:
DN, SvD, SvD2, Aftonbladet
Nymedia på detta:
Röda Berget, Ett hjärta rött, Morian, S-buzz, Sjölander på Alliansfritt, Morgan Johansson, Callenberg, Krantz, HD:s ledarblogg, Peter Andersson, jobbävning
Krassman, In Your Face
6 kommentarer:
Skattesänkningarna har gått till Lo kollektivet, 3000 för en vanlig familj. Jag vill se den som lovar dra in 36000 från en arbetarfamilj.
Anonym:
Detta kan ändå bli verklighet om krisen spiller över i den kommunala ekonomin. Där finns inte mycket att ta av, mellan all lagstadgad verksamhet och krav och förväntningar från allmänheten.
Frågan är vilket som gynnar en arbetarfamilj mest? 3000 kr mer i plånboken (samtidigt med höjd a-kasseavgift, sänkt sjukersättning och a-kassa om de blir arbetslösa)kanske inte är värt så mycket om man samtidigt ser att barnen får än sämre förskola och skola...
Sen kan man ju fundera på vad som händer med ungdomsarbetslösheten om sossarna får sin vilja igenom och driver igenom chockhöjda arbetsgivaravgifter för just ungdomar.
5,6 miljarder kronor ska dras in där enligt den socialdemokratiska skuggbudgeten som är lagd i riksdagen.
Förslaget backar upp offentligt genererad sysselsättning utan att belasta statsfinansen medan undanträngd privat genererad sysselsättning får bedömas minimal med hänsyn till rådande läge med skyhög sparbenägenmhet. Fråga Thomas Östros, fråga Anders Borg! De är sakkuniga, och det är jag med.
Det socialdemokratiska initiativet är i princip utmärkt, men det handlar om kaffepengar, och något annat är heller inte politiskt möjligt, varför det hela saknar större intresse. Desto löjligare det formliga RAMASKRI som utbryter i bloggsfärens alltför bortskämda oduglingskonkarong av nyliberalt sinnade slaskmeloner. Därmed avslöjar dessa sig själva i all sin småttighet, och vi får hoppas att Maktens Toppar härav drar relevanta slutsatser. Det är nämligen inte bra för vare sig samhället eller bolagen att dylikt jidder får skrika sin vilja igenom.
Hårda ord på plats; här må samhällsfara avvärjas.
Alliansen gör maktpolitiskt klokt att ge elastiskt vika. Ty vad har skattekverulanterna för alternativ? De lägger slokörat sin röst på (m) i nästa val; i gengäld kan den slipade kampmänniskan Reinfeldt fröjda sig åt att trillfoga stackars Mona Sahlin ytterligare en präktig tugga i form av tappat väljarstöd.
- Peter Ingestad, Solna
Gröna jobb? Kunskapslyft? Har vi inte hört dessa floskler förr och även då ledde de till noll och intet. Satsa i stället på att göra utbildning attraktivt och möjligt så att våra ungdomar kommer i kapp resten av världen. Och vill man inte satsa på utbildning får man vl staka burgare på McD då. Där komemr det ju att komma mer o ch mer arbete ju fler som har tid att äta döda kor om dagarna.
@Henrik
Visst kan det vara svårt att läsa en budget men jag tror att du fått det här lite om bakfoten om jag skall vara ärlig. En budget består av inkomster och utgifter och det du beskriver är de utgifter på 5,6 miljarder kronor som staten får i Socialdemokraternas budget.
Detta eftersom vi föreslagit en skattereduktion som motsvarar hela arbetsgivaravgiften för den som anställer en ung arbetslös människa. Jag kan förstå att det ser ut som en chock höjning av arbetsgivaravgiften om man läser det baklänges.
@Anonym 28/3
Ledde till noll och intet? Du kanske kommer ihåg att vi då hade en arbetslöshet på runt 4% jämfört med dagens 9%. Vill gärna i sammanhanget peka på det citat som jag har längre ner på min blogg.
Från SVT 26/9-08
"Den studie som Riksrevisionen gjort av ungdomsstödet visar att mer än hälften går till unga som redan har jobb och att varje ungdomsjobb kostar statskassan omkring en miljon kronor.
Det kan jämföras mot att en arbetsmarknadsutbildning i genomsnitt kostar 270.000 kronor och ett nystartsjobb 75.000 kronor, enligt Riksrevisionen. -Man kan tycka att det är ett märkligt sätt att hantera statliga pengar, konstaterar riksrevisor Karin Lindell"
Självklart så måste våra utbildningar vara attraktiva och de bästa i världen. Det är ju just därför vi vill göra dessa satsningar på utbildningar och stötta kommunerna. Vi kommer aldrig kunna konkurrera på en globaliserad marknad genom att tvätta skjortor åt varandra. Men allt det här är som vi önskar göra med politiken för att investera Sverige ur krisen är väl oxå floskler i dina öron förmodar jag?
Skicka en kommentar