1, Ena partiet
SvD slår fast att de senaste månaderna har dominerats av olika fraktioner som stått emot varandra. En förklaringsmodell som är både enkel att ta till sig, men inte för det helt med sanningen överensstämmande. Lena Sommestad mfl. har på ett bra sätt belys detta och vi kan alla konstatera att det finns en styrka med en idékonflikt och att det bör ses som en tillgång och inte bara som ett problem. Detta faktum verkar inte ligga i medias intresse att beskriva, lika lite som att man vill beskriva den idékonflikt som råder inom den borgerliga alliansen.
Mitt betyg på analys och påståenden: IG
2, Förnya
SvD slår fast att Juholt måste leda arbetet för att forma en ny socialdemokratisk politik som blir tydlig för väljarna. I denna fråga spelar det organisatoriska arbetet som partiet måste göra en avgörande roll. När vi väljer företrädare väljer vi även politik. Nu har vi kriskommissionens rapport på bordet, som föreslår en rad organisatoriska förändringar. Om de genomförs, kommer detta att påverka politiken. Irene Wennemo slår fast att det inte finns så mycket politiskt att hålla sig i just nu, i sin analys. Vilket håll klyftorna i Sverige är på väg mot har dock de flesta uppfattat, även vilken politik oppositionen står för.
Mitt betyg på analys och påståenden: IG
3, Visa ledarskap
Här slår SvD fast att Juholt har stora kunskaper om försvarsfrågor men måste nu på kort tid visa att han behärskar hela det politiska fältet och kan matcha sin huvudmotståndare Reinfeldt. Här glömmer man ganska enkelt Juholts långa politiska gärning och det faktum att han varit biträdande/tillförordnad partisekreterare för Socialdemokraterna under fem års tid. Att tro att denne Juholt visar ledarskap genom att kunna politiska frågeställningar är en sammanblandning av gigantiska format. Visar Reinfeldt sitt ledarskap genom att behärska hela det politiska fältet, men snälla SvD.
Mitt betyg på analys och påståenden: IG, Sorry Ulf Bjereld för den sågningen...
4, Vända opinionen
SvD konstaterar att Socialdemokraternas opinionsfall måste upphöra och vända. Juholt måste visa att partiet har kraft att vinna inte bara valet 2014 utan även kommande val. Det som talar för är att han är en god talare med förmåga att entusiasmera. Här konstaterar Christer Isaksson att problemet för S länge har varit att man måste locka väljare som står i mitten för att man ska växa som parti. Han måste framställa Socialdemokraterna som ett brett välfärdsparti för att kunna locka medelklassen i landet. En bra analys av Isaksson, men ett problem som inte på något sätt är omöjligt att lösa. Det finns ett parti i Sverige som vid varje mätning ligger i topp när det gäller att förstå människors vardag. Det partiet är Socialdemokraterna och detta skall vi använda.
Mitt betyg på analys och påståenden: VG
5, Ta bort machostämpeln
SvD påvisar att Juholt måste lyfta starka kvinnor till ledande positioner. Till exempel bör nästa ekonomiskpolitiska talesperson vara en kvinna, anser Ursula Berge. Huvudet på spiken Ursula och här har jag full tillit till att ett feministisktparti som (S) inte har några svårigheter att enas om en bra lag. Det verkliga problemet är dock inte posterna i sig utan möjligheterna till påverkan och inflytande. Moderaterna har gruppledare i riksdagen, partisekreterare, och sex stycken statsråd som är kvinnor. Deras inflytande och påverkan jämfört med de fem män som är statsråd kan ju vara en intressant jämförelse.
Mitt betyg på analys och påståenden: svagt G
6, Locka unga väljare
SvD slår fast att der krävs mer än bara Juholt för att locka unga väljare. Juholt och Jämtin kan uppfattas som traditionalister inom (S), och inte självklara magneter för yngre väljargrupper. Samt att Juholt måste också bli bättre på att använda sociala medier. Om SvD tror att den här typen av frågor var orsaken till att förstagångsväljarna i valet 2006 valde Göran Persson som statsminister, och att de röstade rödgrönt i valet 2010 så misstar dig sig grovt. De unga är starka ideologiska väljare vilket gjort att högern är lika stark nu som den var under 68:a vänsterns storhetsdagar.
Mitt betyg på analys och påståenden: IG
Där har ni alltså min analys av SvD:s spekulationer kring Juholts kommande utmaningar. Vill ni han något mer intressant att läsa så föreslår jag istället Eric Sundströms analys av Juholts utmaningar på Dagens Arena. En analys som är betydligt mer rätt i sakfrågan och dessutom är mer underhållande att läsa.
Gammelmedia på detta:
SvD / DN / DN2 / SvD2 / SvD3 / Expressen / Aftonbladet / Aftonbladet /
Nymedia på detta:
Röda Berget / Magnus orerar / Svensson / Kommunisternas blogg / Kildén & Åsman / Thomas Böhlmark / Lena Sommestad / Martin Moberg / Partistaten / Peter Högberg / Johan Westerholm / Röda Berget2 / Annika Högberg / Röda Malmö / Signerat Kjellberg / Mikael Persson /
Krassman / In Your Face
5 kommentarer:
@Gianni
Jag vet att det är ohövligt att bemöta en fråga med en motfråga men i ditt fall skiter jag i det. Vann inte Göran Persson några val?
Sedan måste väl även du förstå att det är skillnad på olika partiledare, och att om de är män eller kvinnor påverkar. Mona Sahlin var (S) första kvinnliga partiledare, glöm inte det.
Det var inte SvD som som stipulerade punkterna "Fyra tunga S-kännare pekar ut tuffa utmaningar för Håkan Juholt i hans nya roll som ledare för Socialdemokraterna."
B.la Ursula Berge, Bjereld och Isaksson, som alla är sossar.
Lite mer sanning och fakta skadar inte...
@Anonym.
Helt sant, det skall jag förtydliga. Dock så står det inte att det är dessa fyra som gjort den inledande analysen under rubrikerna. Men tack för att du tog upp det.
"Fyra tunga S-kännare pekar ut tuffa utmaningar för Håkan Juholt i hans nya roll som ledare för Social- demokraterna"
Och förutom överskriften är det dessa fyra sossars egna analyser...
Möjligen kan SvD ha gjort själva problemformuleringen, men "Efter de senaste månaderna med olika fraktioner som stått emot varandra gäller det nu att ena partiet. Partifolket måste dra åt samma håll och landsändarna fogas samman. Det som talar för att Håkan Juholt lyckas är att han stått utanför partistriderna. Han saknar politiska fiender, vilket kan ge honom en plattform att samla partiet." är inte särskilt kontroversiellt. Inte heller "Håkan Juholt måste leda arbetet för att forma en ny socialdemokratisk politik som blir tydlig för väljarna. Redan under extrakongressen måste ombuden bjudas in till samtal om färdriktningen. Kriskommissionens rapport måste tas på allvar, och interna arbetsgrupper måste få fria tyglar för att kunna jobba självständigt och kreativt."
Så din frustration borde inte drabba SvD som ju inte lägger in egna värderingar, utan faktiskt låter fyra "experter" själva definiera och problematisera, och den typen av journalistik gillar i.a.f jag...
Slutspekulerat! Juholt kommer ut som socialt handikappad...
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/hakan-juholt-jag-ar-lite-socialt-handikappad_6000821.svd
Skicka en kommentar