tisdag, mars 22, 2011

Ett efterlängtat besked, på gott och ont

Det som hände tre månader gamla Linnéa sista dagen i hennes liv kommer nu med stor sannolikhet att bli känd. Åklagare har i dag meddelat att man tänker väcka åtal mot den dråpmisstänkta barnläkaren på Astrid Lindgrens barnsjukhus. Oavsett om man tycker detta är rätt eller fel så är jag glad att Åklagaren äntligen tagit beslut om nästa steg, den ovisshet som alla inblandade parter levt i sedan den 31 maj i fjol är oacceptabel.

Jag har skrivit ett antal inlägg om Linnéa och vad som kan ha hänt det sista dygnet i hennes liv, och det har väckt mycket känslor. Frågan om aktiv och passiv dödshjälp är otroligt laddad men jag anser att alla de oklarheter som finns i fallet måste klargöras. Svensk sjukvård måste klara att hantera denna förtroendekris som fallet innebär och jag kan bara hoppas att sanningen nu kommer fram. Detta eftersom den tydligen inte gjort det tidigare, trots alla de polisförhör som hållits.

Barnläkarens advokat, Björn Hurtig, meddelar att han kommer att begära så kallad överprövning av åklagarens beslut att låta målet gå vidare till rättegång. Det betyder överklagandet går till Riksåklagaren (RÅ), landets högste åklagare. En norsk specialist har för Rättsliga rådets räkning utrett om det går att slå fast att babyn dog av en överdos tiopental. Specialistens analys är alltså det som ligger till grund för att åklagaren nu går vidare. Denna sorgliga tragedi kommer alltså dra ut ännu längre på tiden och jag skriver som så många gånger tidigare, i den här historian finns bara förlorare.

Gammelmedia på detta:
DN / SvD / Expressen / Aftonbladet /

Mina tidigare inlägg på ämnet:
1 , 2 , 3 , 4 , 5 , 6 , 7 , 8 , 9 , 10


Nymedia på detta:
Mårten Schultz /


Krassman / In Your Face

3 kommentarer:

Anonym sa...

Vad jag tycker synd om läkaren. Först bli utsatt för familjens inte särskilt trevliga beteende, där alla dessutom samlades i rummet (10 stycken). Det var säkert mycket störande och fadern lär ha skrikit att hon måst agera och när hon gör det anklagar han henne för mord.Hoppas en av slutsatserna blir att inte ta hänsyn till någon etnicitets egna normer om det går stick i stäv med sjukhusets egna säkerhetskrav.

Anonym sa...

Håller med, i denna historien finns bara förlorare.
Omänskligt att det har gått så lång tid.
Vi som har någon gång arbetat eller arbetar inom vården vet att där finns gråzoner som är så svåra, men de zonerna är oftast så individuella så det går inte att sätta rätt eller fel eller lagstifta eller riktlinjer.
Det som man kan diskutera är etik men det är också en gråzon.

I många fall har vi dödshjälp i Sverige men ingen pratar högt om det. Det kan vara vårdteamet som låter bli att sätta in en behandling som förlänger livet för det orsakar ett oehört lidande för den sjuke att bara andas.
Det finns så många omvägar till aktiv dödshjälp och vad jag tror är viktigast är att det får inte bli en slentrian i de besluten utan varje fall är unikt och måste tas utifrån etikens grunder inte utifrån lag och slentrian.
Gydvan

Krassman sa...

@Anonym
Jag tycker synd om Linnéa och familjen som misst sin dotter. Att arbeta som läker har risker med sig, risker som man som läkare trots allt känner till.

Ingenstans finns dokumenterar i journaler att Linné skulle fått Tiopental i sig, tror du verkligen själv på det du skriver egentligen? 19 personer vistades i rummet där Linnéa fanns sista dagen i hennes liv, INGEN har sett något eller givit henne några droger. Här är det uppenbart en/flera som ljuger om vad som hänt.

Vad fan skriver du om etnicitet för, är du helt knäpp? Du vet ju för fasen ingenting om den här frågan. Lägg ner dit vidriga ryktesspridande om att försöka få frågan att handla om något den inte gör.

Föräldrarna hade begärt att få Linnéa flyttad till Uppsala men läkarna vägrade, man ville inte ens ge ut jornalerna så att Akademiska i Uppsala skulle kunna läsa in sig.