fredag, januari 11, 2008

Skola på lika villkor

SVD har gjort en granskning av de tio friskolorna i Stockholm där eleverna får högst betyg. Flera skolor ber föräldrarna om ekonomiska bidrag, trots att grundskolan ska vara gratis. Om dessa eknomiska gåvor uppfattas som obligatoriska avgifter strider det mot skollagen eftersom grundskolan skall vara kostnadsfri. Tre av de tio skolorna – Carlssons skola, ­Enskilda ­gymnasiet och Fredrikshovs slotts ­skola – tar emot ­ekonomiska bidrag från föräldrarna. Vi skall inte heller glöma TV3.s intressanta program om Europaskolan där föräldrarna tidigare fick betala en "frivillig avgift" och där man sedan berättade i brev hem till alla föräldrar vilka som inte hade betalat den.

Skola på lika villkor sa Bill, frivillig avgift sa Bull....

Alla skolor får ersättning för sina elever via kommunlaskatten. På hemsidan till Fredrikshovs slotts skola har det fram tills nyligen angetts att föräldrarna betalar ett ”frivilligt utvecklingsbidrag” på 1000 kronor per termin och barn. Efter SvD:s intervju med rektorn har summan 1000 kronor ­raderats från hemsidan. Jag kan bra tänka mig vilket liv det skulle bli om kommunalaskolor skulle införa samma system för att få in lite mer pengar till verksamheten. Oavsett driftsform så skall skolorna konkurrera på lika villkor och dessa altenativs sätt att dryga ut kassan och förändra konkurrensen måste upphöra.

Krassman, In Your Face

2 kommentarer:

Catarina sa...

Ja, men om vi inte ser till att fördela tillräckligt med pengar till skolorna kommer allt fler svenskar att vara för att föräldrarna ska kunna bidra med medel. Jag träffade en f d arbetskollega från en kommunal skola häromveckan och hon berättade att de har 275 kronor per elev och termin att spendera och då kostar en mattebok 100 kronor per termin. Resten ska räcka till allt annat. De flesta som hör detta reagerar med att "hur kan man då förbjuda föräldrarna att hjälpa till?" i stället för "omfördela medel och sänk för allt i världen inte skatten". Tyvärr.

Krassman sa...

Catarina: Det där låter ju helt knäppt. Du borde kolla de där siffrorna. Det kan ju knppast räcka till hyra, löner, mat och städning för att nämna några av grejerna som skolan måste betala. Men helt klart är att skolan skall få kosta, varje elev skall synas.