torsdag, mars 20, 2008

En tragedi - för Irak, USA, FN, sanningen och den mänskliga värdigheten

Så summerar Hans Blix invasionen av Irak så här på femårs dagen efter irakkrigets början. "Ansvaret för kriget måste läggas på dem som struntade i sanningen för fem år sedan", skriver Blix och syftar på det faktum att inga bevis för massförstörelsevapen någonsin hittades i Irak, vilket inte hindrade USA att invadera landet. Sedan krigets början har nu 82,249 – 89,760 civila dödats (enligt IBC). Lägg då till siffrorna från Iraq Coalition Casualties (ICC) som är 4300. Så baserat på de lägsta antagna antalet dödade civila så har denna tragedi för Irak, USA, FN, sanningen och för den mänskliga värdigheten kostat 86 549 människor livet.
Inga glada miner på femårs dagen, från någon.

Om det finns någon som tycker att detta är försvarbart så får ni gärna höra av er. Jag håller fullt ut med Hans Blix när han säger att det enda positiva av detta är "att det uppenbara fiaskot att försöka uppnå nedrustning med våld och att införa demokrati genom ockupation kanske kommer att verka för en större användning av diplomati och mildare maktutövning".

Krassman, In Your Face

5 kommentarer:

Anonym sa...

Det är tragiskt med så många omkomna. Dock måste det väl ändå sägas att det är positivt att Hussein är borta, eller? Lite nyansering är kanske på sin plats?

Krassman sa...

Magnus U Föhrare: Visst är det bra att S Hussein är borta. Jag hade verkligen kunnat säga det(skriva det) med glädje om det Irakiska folket hade haft det bättre idag men jag tror tyvärrr inte det. Visst har Kurderna fått det bättre i Norr men sen då. Irak är inte fritt och cevilbefolkningen lider.

Trots att landet badar i olja och skulle kunna bada i rikedommar så badar man i blod och rädsla.
Var läget så kritiskt i Irak att man var tvungen att invadera? Utan lögnerna om massförstörelse vapen så hade man aldrig tagit det steget. Hade man värnat om cevilbefolkningen och grannländerna så borde man väl agerat med samma kraft i många andra länder som till ex.Tchad och Rowanda.

Flashman sa...

Blix har ju givetvis helt rätt!

Att demokrati inte kan framtvingas under en ockupation, eller nedrustning med våld visas ju klart i den närliggande historien från WWII.

Blix, Annan och de andra mutade pratkvarnarna i FN-nomenklaturan lyckades ju bättre med den mjuka diplomatin i Rwanda.

Hampus Eckerman sa...

Fast alla gjorda undersökningar pekar ju på en miljon döda? T.o.m den gjord av den irakiska regeringen säger 150 000 döda direkt av våldet och utöver det en ökad dödsfrekvens på 60% genom hela Irak.

Krassman sa...

Hampus Eckerman: Jag kan bara hitta en undersökning (snabb koll) som visar desssa siffror. Det är rapporten som The Lancet publicerat. Det är svårt att säga hur det ligger till med antalet civilia offer men man kan ju konstatera att om Iraq Body Counts siffror är fel så är det minst 86 549 som dödats.

Iraq Body Counts rapport är svår att jämföra med Lancets rapport då det beskriver olika sorts dödsfall, olika sorters tidsperioder, passiv monitorering vs. surveyundersökning osv. The Lances rapport ser jag som ett mer vetenskapligt försök att komma fram till antalet dödsoffer i Irak precis som den FN-studien som gjorts. Oavsett så kan vi väl vara helt överens om att detta är ett fiasko och en tragedi.