Franska spritjätten Pernod Ricard har vunnit budstriden om att få köpa statliga Vin & Sprit. Ett pressmeddelande på måndagsmorgonen bekräftar uppgifterna. Köpesumman uppgick till cirka 55 miljarder kronor. Mats Odell kommenterar det hela genom att säga att "genom en noggrant genomförd försäljningsprocess har vi uppnått en mycket bra affär för V&S och det svenska folkhushållet".
Klart man köper Svenskt....säger Pernod
Vad Mats Odell menar med att detta är bra affär för Svenska folkhushållet är för mig en gåta? För det första kan man ju undra vad katten folkhushåll betyder och för det andra så vore väl den bästa affären för dessa folkhushåll att behålla Vin & Sprit. Statliga Vin och sprit går bra och vinsten för 2007 är nästan 1,5 miljarder. Av vinsten så kommer 800 miljoner ges till oss ägare av bolget, vi som är folkhushållet. Regeringens ideologiska motiv att sälja Vasakronan, Vin &Sprit, SBAB och aktieinnehaven i OMX, Nordea och Telia Sonera är inget som kommer förbätra läget för den borgerliga regeringen, och knappast det dåliga läget för KD och utförsäljningsminster Odell.
Krassman, In Your Face
13 kommentarer:
Skål!
“Sådan är kapitalismen….”
En kortsiktig försäljning är bättre, än en långsiktig försörjning. Det blir min tolkning av den primära informationen av den här affären. -Jag skulle behöva läsa hela dokumentet, för att förstå den till 100 %.
Jag vill att vi ställer oss frågan om alla “second hand effekter”.
- Den primära gäller det svenska åkerbruket. Hur länge är de skånska böndernas produktion garanterad?
- Den andra gäller det “svenska namnet” på världsmarknaden. När blir “Absolut” ett “rent franskt varumärke”?
- Osv, osv, osv……
Men det kanske var det bönder, “marknads- och bankfolket” ville vid utförsäljningen av “statens tryggheter” i form av eget företagande?
En enkel till cederhaus.
Din kommentar finns överallt och jag har börjat fundera över vad är din slutkläm.
Blir det "och TACK" eller "Fy Fan"?
Om man nu vill att staten ska tjäna pengar på företagande, vore det inte bra om staten investerade i snabbväxande, innovativa företag istället för att bara sitta och hålla på gamla företag som V&S och Telia? Borde inte staten köpa upp alla företag som kan förväntas bringa pengar till statskassan?
Ett enkelt samt förvånat svar till eldh.
Ditt inlägg avslutas med meningen. "Borde inte staten köpa upp alla företag som kan förväntas bringa pengar till statskassan?" Du måste läsa på i SAOL.
Förväntan innebär en uttalad risk, något som du hoppas på. De "gamla statsföretagen" var en trygghet, något du kunde lita på.
Skall vi vänta med att sälja när V&S går dåligt istället?
Om staten nu är mest lämpad att äga och driva företag, borde vi inte förstatliga alla företag då?
Vad har vi då?
Kan ni nämna ett enda kommunistiskt land som leder utvecklingen i världen..
Hallå?!
Min poäng med den förra kommentaren var att visa på moralen i frågan. Antingen vill man att staten ska agera riskkapialist och driva företag till höger och vänster, eller också tycker man att staten ska ägna sig åt sina kärnverksamheter.
F ö är inga företag, inte heller telia och V&S, säkra inkomstbringare. Om målet är att maximera vinsten skulle det nog vara smart att investera i andra företag.
Johan: Min kritik till försäljningarna är att det är kortsiktigt och att Sverige bör behålla vinsterna i ett väl skött företag. Vi skall inte sälja vin&Sprit oavsett resultat tycker jag.
Jag har inte skrivit att staten är mest lämpad att driva företag. Likaså bör man inte förstatliga företag men undantag kan behövas göra om viktiga samhällsfunktioner hotas. Däremot tycker jag att stat, kommun och landsting skall kunna starta nya företag.
Räntorna på 55 miljarder är betydligt mycket mer än vad utdelningen någonsin har varit eller kommer att bli..
Sen har vi principen! Staten skall inte äga och driva företag! Den är helt enkelt inte lämpad..
Med ditt resonemang bör ju staten vara bäst lämpad att driva alla företag, var går gränsen?!
V&S blev ju förstatligat..
Varför bör man inte förstatliga alla andra företag?
"Likaså bör man inte förstatliga företag men undantag kan behövas göra om viktiga samhällsfunktioner hotas"..
Som att sälja sprit till världen då?!
Hur viktigt kan det vara? Prioriterad samhällsnytta!?
Johan: Tack för dina synpunkter. Det där med att räntan på 55 miljarder skulle vara mer än vinsterna någonsin får väl framtiden utvisa. Känns ju då lite märkligt att ett privat bolag som Pernod är så korkade att köpa bolaget istället för att förvalta sina stålar, tycker inte du det?
Att V&S blev förstatligat är knappast något argument för eller emot förstatligande av andra företag, i alla fall om man kollar historien bakom. Vin & Sprit grundades 1917 i samband med införandet av Brattsystemet (motboken). Huvudsyftet var att ta bort det enskilda vinstintresset från alkoholindustrin. Vid skapandet av Vin & Sprit tvångsinlöstes samtliga sprittillverkare och spritimportörer i Sverige och kom då under V&S:s kontroll.
Att mena på att sälja sprit till världen är omoraliskt och inte är något som staten bör hålla på med är aspekt som det kan finnas en poäng i. Dock vill jag påstå att ett statligt bolag som för tillbaka stora pengar till statskassan och inte till privata ägare har ett högre moraliskt värde. Sverige är inte heller det enda landet i världen som har alkoholtillverkning som ägs av samhället. Har själv varit på ett kommunalt ölbryggeri i Prag.
Prioriterad samhällsnytta skulle kunna vara en bank som riskerar att gå under om inte staten tar över ägandet. Eller om viktiga energibolag skulle hotas av konkurrs. När det gäller den typen av saker så skulle det kunna vara försvarbart att förstatliga privata bolag, tycker jag i alla fall.
Det är inte korkat av Pernod att betala ett överpris, eftersom det var den enda bjudande som direkt kan inkorporera V&S direkt i sin verksamhet. Dessutom har de letat efter en high-end-vodka under lång tid för att komplettera sitt sortiment. I detta fall hamnade p/e-talet en bra bit över 20, vilket i sig är högt, men samtidigt förståeligt då lönsamheten kan väntas öka som en följd av företagets goda distributionskanaler på marknader utanför Europa och USA. Dessutom har Pernod-företrädare själva sagt att det är ett högt pris, men en del av en medvetens strategi i att bli ett "fint" märke som konkurrerar på high-end-marknaden.
Jag tycker det var en bra försäljning, inte kortsiktig, oavsett vad man tycker om statligt ägande. Detta då man fick ut ett bättre pris än väntat. Lätt okunnighet kan skönjas i många kommentarer.
Skicka en kommentar