måndag, mars 31, 2008

Kina drar in pressfriheten, oväntat?

Kina kommer inte att tillåta utländska journalister att arbeta fritt under OS i sommar. Det framgår av ett hemligt arbetsdokument från Kinas ledning som pressfrihetsorganisationen Reportrar utan gränser har kommit över. I det hemliga dokumentet framgår svart på vitt hur regimen planerar att kontrollera och påverka utländska mediers rapportering från det prestigefyllda sportevenemanget.

Pressfrihet och yttrandefrihet under OS i Peking, yea right.

Gunilla Lindberg, vice ordförande i IOK, säger till Ekot i Sveriges Radio att hon ska se till att IOK:s ledamöter får se dokukmentet. Hon säger att Kinas myndigheter är helt medvetna om att det inte är tillåtet att försöka påverka journalisternas arbete i samband med OS. Och så har vi tokiga lilla mig som tycker att vi måste diskutera en bojkott av OS i Pekning, vilken knäppis jag är va?

Krassman, In Your Face

10 kommentarer:

Anonym sa...

Krassman, jag sympatisear i och för sig med bojkott-tanken men...DETTA skulle man tänkt på för länge sen. Kanske rent av innan man gav OS till Kina? Vi har ju vetat om Kommunist-Kinas övergrepp i decennier. Varför denna yrvakna bojkotthets just nu? Och tror ni på allvar att Kina bryr sig? Med en fjärdedel av världens befolkning kan dom helt skita i oss och klara sig bra ändå. Sverige är ju inte ens en flugskit i jämförelse.

Och som jag skrev nån annanstans i en kommentar - varför kräva av idrotten nåt som staten och företagen inte vill göra?

Krassman sa...

Peo Steneryd: Tack för alla dina synpunkter på detta med OS och du är helt och håller ursäktad att du tog i lite mycket tidigare.

Jag håller med om att man skulle agerat hårdare och fram för allt tidigare, men det i sig är inte ett argument att inte göra det nu. Jag tror absolut att Kinas ledning skulle bry sig om kända politiker, idrottare och företag skulle genomföra en bojkott under OS. Ditt motsatts förhållande som du ställer när det gäller befolkningsmängd mellan Kina och Sverige förstår jag inte riktigt. Kina är ju helt beroende av omvärlden för att klara sin tillväxt, se bara på hur man dammsuger Europa på metall för att klara sin inhemska produktion.

Jag vet inte om du läst mitt tidigare inlägg om kopplingen mellan poltik och idrott, och idrott och politik. Glöm inte att varje enskilld människa har ett ansvar, ett ansvar att tänka tanken. Oavsett om man heter Holm och hoppar höjd eller om man heter Krassman och jobbar i Riksdagen. Vi skall inte ställa kraven att våra idrottare skall gör si eller så, de kraven kan de ställa på sig själva.

Anonym sa...

Hmm. Idrottarna har ett ansvar som du skriver ja men har VI rätt att kräva att dom för vår talan? Lätt att sitta i TV soffan och kräva saker. Speciellt som dessa krav kommer från politiker typ "Pretty Boy" Bodström på jakt efter billiga PR poäng? Eller att dom skall ställa sig bakom aktioner som dom inte sympatiserar med? Och få ännu mer skit för att dom inte tar ställning och gör det rätta?

Vad jag menar är att vi nu ställer idrottsmän och kvinnor i skottgluggen på ett ovärdigt sätt. OM dom bojkottar eller markerar kommer massor av människor att reagera starkt - samma sak om dom INTE gör det. På engelska - damned if you do, damned if you don't. Jag anser inte att "Svenne Banan" eller Thomas "Pretty Boy" Bodström kan kräva detta. Lika lite som du eller jag.

"DE kraven kan de ställa på sig själva". Det låter ganska självrättfärdigt och inte så lite arrogant. Visar väl även vilken infekterad fråga detta är och kommer att vara.

Krassman sa...

Nej nu du Peo, nu blir jag riktigt ledsen på dig. Jag har inte bett någon idrottare föra min talan och det har inte Thomas Bodström krävt heller. Thomas Boström tycker att man skall bojkotta invigningen, precis som Nicols Sarkozy. Är det du hakar upp dig på eller? Det är inte en idrottsgren och är säkert bäst att se från läktarn ändå.

Visst kan du tycka att jag är arrogant som vill att vi skall lyfta frågan om bojkott och att varje person skall ta ett ansvar att ta ställning. Vad du tycker är ju ganska uppenbart och då får du gärna tycka att jag är arrogant. Jag väljer i alla fall att stå för en åsikt och vädja till att fler gör det. Själv då Peo? vad tycker du att man skall göra för att lyfta frågan om Kinas förtryck om sitt eget folk och Tibets.

Anonym sa...

Bra parad där Krassman! Jag har inte nån patentlösning på vad vi i lilla välmående Sverige skall göra för att hjälpa Tibet och alla andra förtryckta folk i världen. Upplysning? Lära sig av historien?

Vad jag reagear på i denna fråga är när tyckare tar till brösttoner och använder idrotten och dess utövare som ett slagträ i nåt mycket större och komplexare än att springa 100 meter.

Återigen - vi gav Kina OS. Varför gjorde vi det om vi egentligen inte vill att dom skall ha spelen? Jag tror man övervärderar ett OS ur politisk synvinkel. Och min åsikt om hyckleri står kvar när t.ex den svenska staten villigt skickar delegationer till Peking för att slicka makten i röven.

Fokuseringen på Tibet känns ju även den lite konstig med tanke på att Mao hade ihjäl 50-60 miljoner av sina egna landsmän under 50-70 talet. För en annan bild av Tibet kan man ju t.ex läsa följnade:

http://tianmi.info/blogge/posts/08/03/18/Hans-skenhelighet-den-fjortonde-dalai-laman-Tenzin-Gyatso/

Anonym sa...

Blogge Bloggelito gar alltså en lite annan bild av Tibet. Kan vara bra som motvikt.

http://tianmi.info/blogge/

Krassman sa...

Peo Steneryd: Ja du, om man inte vill kan man ju alltid vara upptagen. Tänk vad mycket bättre det vore om man kunde diskutera framtid istället för historia när det gäller att hitta lösningar som behövs i nutid. Din kommentar om att Mao hade ihjäl 50-60 miljoner av sina egna landsmän under 50-70 talet kan väl knappas ses som något som berör eller bidrar till ämnet.

Vi "gav" Kina OS i och den här frågan handlar inte om att ta OS från Kina, du mixar ihop det lite väl lätt där. Det handlar om att göra en markering mot Kinas förtryck. Tiden att ställa frågorna till Kina är nu, innan spelen. Det är nu det finns ett tillfälle att påverka.Du kanske har mycket information om vad Reinfeldt och hans regering skall tala med Kinas ledning om men jag tror inte bara det är fjäsk, eller jag hoppas att det inte bara är fjäsk.

Anonym sa...

OK - vi ser på detta olika. Lets agree not to agree.

Men jag kan inte låta bli att reagera på ditt lätta avfärdande av Maos terror-regim och de miljontals offer som skördades. Oviljan att se på historien, att se sammanhang och kopplingar verkar vara särdeles stor hos de som har åsitkter till vänster om mitten så att säga. Beror det på att ni delar en historisk ideologisk gemenskap? Beror det på att man inte vill erkänna att kommunisn, socialism, maoism etc etc dödat betydande mängder folk genom historien? Om man inte ser bakåt kan man aldrig se framåt.

Sen tycker jag fortfarande att en bojkott, om så bara av invigningen, är mindre intressant. Speciellt när ett antal självupptagna västerländska politiker (Sarkozy typiskt, när stödet hemma sviktar!) koketterar med sina tunga markeringar - tufft att utebli från ett sömnpiller som utgörs av en OS invigning. Antingen är vi där eller så inte.

Så - nästa ämne, tack! Kina börjar kännas uttjatat. Vi väntar väl bara på vad Madonna och Richard Gere skall hitta på...

Krassman sa...

Peo Steneryd: Okej, lets agree not to agree. Men jag blir lite trött i ögat på dig. När du skriver om Maos terror-regim och de miljontals offer som skördades så har jag svårt att se kopplingen till ämnet förutom att förtrycket av Kinas folk blir ännu tydligare.

Det är ju därför vi alla bör agera. Agera på de sätt vi ser passande och inte sitta i soffan och grotta chips.

Din fråga, eller förtäckta påstående om en ovilja att se på historien, att se sammanhang och kopplingar till nutiden så tar du naturligtvis helt fel. Visst skulle vi kunna tala om historia i detaljer, så som det blev på mitt inlägg om Kososvo och Serbien men inte på varje område käre Peo.

När du antyder att vi som placerar oss till "vänster" på en förlegad politiska skala skulle ha en ovilja att kritisera de fruktansvärda övergrepp som skett och att det skulle handla om historisk ideologisk koppling. Det är ju lika dåligt argument och föga troligt som om du inte skulle kunna ifrågasätta alla de liv som släckts i kristendommens namn bara för att du jag själv är kristen. Kom igen Peo, du kan bättre än det.

Anonym sa...

Hade lovat mig själv att imnte skriva mer i detta men...

Egentligen borde vi aldrig låtit Kina arrangera OS. Som markering hade ju det varit det mest effektiva av allt, eller hur? Ni får INTE vara med och leka förräns ni kammat till er. Men nu är vi i denna soppa som väl bara blir värre ju nämre spelen kommer. Personligen tycker jag synd om de idrottsmän som hamnar i skottgluggen och används som slagträn. Detta extra tryck kommer knappast att hjlpa till när dom skall springa, hoppa eller kasta. Tyvärr.