onsdag, november 12, 2008

Nationell lagstiftning passar inte globalt

Den olagliga fildelning är åter i rampljuset och vad som gör den aktuellt nu är det kommande förslaget från regeringen gällande IPRED. 2005 ändrades upphovsrättslagen i Sverige vilket betyder att innehavaren av upphovsrätten alltid måste godkänna publicering av sitt verk. Sverige är ett av de sista länderna i Europa att ratificera EU-direktivet från 2004 till nationell lagstiftning och propositionen med namnet "Civilrättsliga sanktioner på immaterialrättens område" skall möta sitt öde i slutet av november. Lagen skall göra det möjligt för upphovsrättsinnehavare att vända sig till domstol för att få ut uppgifter som vem som står bakom ett visst IP-nummer när man har sannolika skäl om olaglig fildelning.

Vi har just haft ett seminarium på Socialdemokratiska riksdagsgruppen inför beslutet som skall fattas och vi minns alla dagen då Fredrik Reinfeldt och Mona Sahlin satt i TV-soffan och båda berättade att vi inte skall jaga en hel generation av unga för att de illegalt fildelar, frågan är vart vi hamnar när vi får se regeringens förslag till beslut. Samtidigt är upphovsrätten grunden och möjligheten för många att kunna leva och bidra, och hur skulle den kulturella tillväxten se ut om skaparna av sina verk inte ägde rätten till deras publicering. Frågan är mot denna bakgrund långt från lätt men jag vill även lyfta in en aspekt till som många missat vilket gör frågan ännu svårare.


Jag kan tycka att det finns många konstiga lagar i vår värld och jag vill helst att de lagar som stiftas skall kunna fungera i det praktiska. Jag tror att skivbolagen och samtliga upphovsrätts innehavare vill komma åt den verksamheten som är i kommersiellt syfte likt piratkopiering och frågan är om denna lagstiftning gör detta. Jag tror att nationell lagstiftning för att komma åt ett problem som befinner sig i en globaliserad värld knappast kan vara vägen till framgång. Vill man fildela så är det bara placera en server i ett annat land där inte lagstiftningen finns och vips så har de stora fiskarna klarat sig och småfiskarna blir lunch för skivbolagens jakt. Jag väljer att citera min egen bror Joakim Krassman "vi är inte längre en isolerad stat uppe vid polcirkeln med unika IP adresser. Gränserna är bortsuddade och Internet är inte en fluga". Film/skivindustrin som är de största aktörerna som driver frågan måste inse att tekniken att kringgå IPRED finns och att de måste tänka sig andra lösningar. STIM har som exempel pekat på en tänkbar lösning för den musik som olagligt fildelas. De förslår en "internettavgift" som varje abonnent betalar och som på så sätt betalar för den fria publiceringen till upphovsrätts innehavaren. Precis som STIM fungerar idag alltså, ett förslag som naturligtvis avfärdats av skivbranschen.

Gammelmedia på detta:

Nymedia på detta:
Farmorgun, Arga gubben, Brahneborgs, Eva-Lena

Krassman, In Your Face

3 kommentarer:

Anonym sa...

Du:
"Jag tror att skivbolgen och samtliga upphovsrätts innehavare vill komma åt den verksamheten som är i kommersielt syfte likt piratkopiering och frågan är om denna lagstifning gör detta."

Lars Gustafsson, vd för Ifpi:
"jag tänker inte sitta i media och lova att vi inte kommer att gå efter personer som fildelar även i mindre utsträckning [t ex. fyra Abba-låtar]"

Du tror nog fel. Skivbolagen är intresserade av en så avskräckande effekt som möjligt och att statuera exempel. Inget konstigt med det - det ligger ju i deras (kortsiktiga) ekonomiska intresse.

Anonym sa...

Bra skrivet Krassman. Det har blivit för mycket hysteri åt båda håll i denna debatt. Skiv och filmindustrin ylar om stämningar och skadestånd och piratlobbyn skriker om nya tider, nya teknologier och intrång i integriteteten. Ingen lyssnar på den andre och framför allt - ingen kommer med ett bra svar på frågan "så HUR skall upphovsmän få ersättning egentligen?". För det är ju det det handlar om i botten. Övervakning och FRA frågan är ju bara löjligt - Echelon, FRA och NSA och alla andra har övervakat oss i decennier. Och vad tror ni t.ex Microsofts programvaror gör med all infromation ni skriver in?

Själv tycker jag det är synd att de få röster, t.ex STIM, som försöker komma med konstruktiva förslag bara drunknar i den allmänna yran.

Krassman sa...

Tor: Såg oxå den kommentaren från Lars på IFPI och det är ju bara för sorgligt. Lars hade även sagt följande i SvD "Antingen skall vi ha lagen eller inte ha den. En uppluckring skickar ju bara en signal att det här inte är olagligt och därför tycker vi att man skall följa direktivet".

Sorgligt är ordet och EG-domstolen har funnit att medlemsstaterna i inte är skyldiga att, i ett fall som det här är i fråga, föreskriva skyldighet att lämna ut personuppgifter i ett tvistemål, i syfte att skapa ett effektivt skydd för upphovsrätten. De talar om att en korrekt balans måste hittas mellan upphovsrätten och andra grundläggande rättigheter. Det är ganska tydligt vad IFPI vill i alla fall. Mer polis som jagar barn, tror jag det var KSMB sjöng och det ligger väl åt det håller kan tyckas.