Idag skriver Marcus Ridung på DN opinion om sin föräldraledighet. Han hade ingen avsikt att göra sitt föräldraskap till en fråga om jämställdhet, men det blev ändå en debattartikel i DN. Orsaken till detta är hans erfarenheter från föräldrasajter och föräldrabloggar. Han skriver att efter hans besök på dessa det blev uppenbart att han klivit in på ett område där stereotypa könsroller cementeras och uppfattningen där är att kvinnor ska vara hemma medan mannen jobbar.
Marcus efterlyser i sin artikel vart kritiken finns, kritiken över att män tar ut cirka 20 procent av föräldraledighet och att 60 procent av männen inte tar ut någon föräldraledighet alls under barnets första år (2007). Detta är Marcus upplevelser, men jag delar hans erfarenheter. Efter att själv besökt ett antal föräldraforum och bloggar så undrar även jag varför inte dessa platser används bättre i jämställdhetsdebatten. Att bloggar och sajter är en viktig del i det politiska opinionsbildade vet vi idag, men på detta område så verkar det inte ske så mycket. Läs gärna Marcus Ridungs artikel och besök dessa sajter som Allt om barn och Vi föräldrar. Läs några bloggar och ni kanske kommer fram till ett annat resultat än vad Marcus Ridung och jag själv gör, eller så gör ni det inte. Vill vi ha ett jämställt samhälle så ligger det även på oss att agera, om inte så kommer nämligen andra att göra det.
Gammelmedia på detta:
DN, DN2
Nymadia på detta:
Åsa mitt i världen, Västgötskan, Lisa Olsson, Världen enligt J, Genusnytt
Krassman, In Your Face
9 kommentarer:
Intressanta slutsatser. Bekräftar väl den verklighet som råder där ute. Det beklämmande är ju att folk som läser sånt *skit* som Vi Föräldrar och andra liknande blaskor är osäkra och vill ha råd. Att då mötas av en konservativ bild med "mannen jobba - kvinna skall vara hemma" är ju inte så bra. Känner dock inte alls igen detta bland mina yngre kolleger på jobbet där de allra flesta tagit ut längre pappaledigheter. Eller är det KD som infiltrerat dessa närforum?!
Nu har jag besökt diverse familjeforum och föräldrabloggar och .. nu mår jag bara illa.
Ja, det är synd att kvinnorna inte vill släppa in männen på de områden där de har makten:
http://www.dn.se/nyheter/politik/kvinnor-hindrar-pappaledighet-1.640699
Sex av tio kvinnor har ensamma och i förväg bestämt fördelningen av föräldradagarna. Hur många av de andra fyra som haft en diskussion, men ändå fått sin vilja igenom vete gudarna.
Fram för delad föräldraledighet, och helst rakt av!
@ Paul "Silfverryggen" von Born
That right brother, hade helt glömt den rapporten som Karl-Petter Thorwaldsson lämnade. Helt makalöst att kvinnor tar ut längst föräldraledighet på inrotade könsroller, inte familjeekonomiska kalkyler. Vi kan ju konstatera att Föräldrasajter och bloggar vidmakthåller detta. Helst utökad och delad föräldraförsäkring, rakt av.
Påminner mig om en kvinne för en tid sedan som var liten till växten och inte klarade de fysiska proven under en brandmannautbildning där det gällde att dra med sig brandslangen uppför en hög stege.Tyvärr klarade hon inte detta och blev underkänd där kvinnan genast gick ut med att hon blivit underkänd i detta yrke pga sitt kön.Brandstyrelsen som utbildade svarade med att vi kan inte godkänna (någon) som inte klarar detta yrke fysiskt när folk riskerar att mista livet vid te x brand pga att en kvinna som inte klarade sin arbetsuppgift fick till ansvar att rädda dessa innebrända personer.
Svårare än så är det inte ibland.Inser man inte detta själv så spelar det nog inte så stor roll hur diskussionen går.
Detsamma gäller i vården där där det sneglats snett ibland på många män som inte är läkare.Sanningen är att många sjuka män gärna föredrar en manlig vårdare och ibland föredrar kvinnor manliga vårdare liksom det är tvärtom naturligtvis.Vi är alla olika och behövs alla på olika poster oavsett kön så länge vi klarar uppgifterna rent psykiskt och fysiskt som sagt.
Samtidigt vill jag påpeka för peroner som (PeO) att somliga personer undrar kanske mycket i t ex sin föräldraroll och har kanske ingen annan att fråga och söker därför efter svar i tidningar som Vi Föräldrar mfl.Där du ju nu sett ner på hela ämnet genom att förklara det som ren (skit).
NetRunner
Säg efter mig:
Allt börjar vid det sexuella urvalet.
Kvinnor väljer oftast en man som är högre upp lönemässigt och socialt.
Då kan man aldrig nå det ni kallar jämställdhet ALDRIG ALDRIG ALDRIG.
Alla diskussioner som bortser från detta är HELT meningslösa. Gör något vettigt istället.
//S
@S
Aha, så vi män då? Gör vi aldrig ett sexuellt urval kanske? Jag tror att jämställdhet går att uppnå, men det blir ett tufft jobb med din hållning i frågan S.
@Krassman.
Män väljer i första hand på utseende.
Då kan han välja en städerska eller en VD. Problemet är bara att en kvinlig VD aldrig väljer en enklare man. M a o Män o kvinnor väljer men det är kvinnors val som skapar problemen med jämstäldhet. Så säg efter mig igen:
Allt börjar vid det sexuella urvalet.
Kvinnor väljer oftast en man som är högre upp lönemässigt och socialt.
Då kan man aldrig nå det ni kallar jämställdhet ALDRIG ALDRIG ALDRIG.
M a o vi har ett skeft urval vid parbildning. Det är där man måste börja om man vill förändra något. Det man håller på med idag(feminismen) gör bara att människor mår dåligt.
@ S
Män väljer efter utseende, ja de gör de (det gör kvinnor också), men de har också ofta svårt för kvinnor som de upplever stå "över" dem i hierarkin. Men nu talar vi enbart om stereotyper något jag inte tycker om att göra. Ska vi ta ansvar och faktiskt jobba mot jämställdhet måste alla börja granska sig själva efter fel, hur jobbigt det än är och börja rätta till dem. En lekstuga där man pekar på den andra och säger "men han/hon gör ju si eller så det är inte mitt fel" når ingen stans.
Hur har du själv valt i den här frågan och kan du själv ärligt säga att du skulle välja en kvinna som var mer dominant, tog mer plats än du och som tjänade betydligt mer än vad du själv gör? Kan du det säger jag grattis, för då betyder det att du inte låter dig påverkas av stereotyper om hur män och kvinnor bör vara.
Skicka en kommentar