måndag, februari 01, 2010

Starka bevis enligt åklagaren

Ytterligare ett ämne som diskuterades under gårdagens festivitas innan Depeche Mode konserten på Globen var den dråpmisstänkta barnläkaren från Astrid Lindgrens barnsjukhus. Fredrik Antonsson (Tokmoderaten) arbetar på nämnda sjukhus så vi brukar tala lite om det som händer och sker på hans arbetsplats, man kan väl säga att det blivit ett par gånger den senaste tiden.

Åklagaren anser sig kunna bevisa att den lilla flickan medvetet gavs narkosmedlet Tiopental, att det var läkaren som personligen gav henne medlet och att det orsakade flickans död. Åtalet grundar sig på de rättsmedicinska och medicinska utredningar som gjorts, samt vittnesmål från personer som befann sig i sjukhussalen i samband med att barnet dog, står det i ett pressmeddelande. Chefsåklagare Peter Claeson räknar med en fällande dom i tingsrätten. - Bevisningen är stark. Den består bland av en rättsmedicinsk -och en medicinsk utredning och uppgifter som lämnats av personer som var närvarande i sjukhussalen när flickan avled, uppger Claeson till TT.

Den inblandade personalen och barnläkaren har hela tiden nekat till att Tiopental använts under behandlingen av Linnea, som flickan hette. Socialstyrelsen gjorde sommaren 2009 på eget initiativ en utredning av fallet. Den mynnade ut i slutsatsen att inget fel hade begått i vården av flickan alldeles innan hon dog. Deras experter lyckades dock aldrig förklara hur flickan kunde dö med så höga halter av Tiopental i blodet. Ingenstans fanns dokumenterat att läkemedlet hade använts överhuvudtaget. Jag hoppas verkligen för Linneas föräldrar, barnläkaren, sjukvården och för Astrid Lindgrens barnsjukhus att sanningen bakom Linneas död kommer fram i den här rättegången. 

Gammelmedia på detta:
SvD , DN , Aftonbladet , Expressen , SvD2 , DN2

Nymedia på detta:
Åsikter om allt , Mårten Schultz , Den galna mamman , Norah4you , Johan Westerholm
 
Krassman, In Your Face

6 kommentarer:

Anonym sa...

Varför har det inte kommit fram att en av föräldrarna har ett multihandikappat syskon ....
Detta har föräldrarna liksom syskonen hjälp till att sköta, vana vid allt som hör sjukvården till.
Enl uttalande av Advokat Hurtig i ett tidigt skede och löpande, Det är ngn annan som givit injektionerna.
Spekulationerna fortgår.

Krassman sa...

@Anonym
Hur menar du då? Att föräldrarna skulle injicerat Tiopentalet i sin sin felbehandlade dotter och sedan anmält sjukhuset? Detta efter att de begärt ut få ut flickan journaler, vilket dom vägrades för att kunna flytta flickan till Akademiska i Uppsala? Nu får du allt hjälpa mig lite här....

Anonym sa...

Vad vinner en läkare av att döda en patient? En mycket sjuk patient dessutom som inte skulle överleva i vilken fall....

Krassman sa...

@Anonym
Det barnläkaren är misstänkt för är ett så kallat "barmhärtighets mord". Det skall väl vara det som "vinsten" som du uttrycker det. I den här historian finns dock inga vinnare what so ever.

Även om det är en mycket sjuk patient som kommer att dö så får man inte i Sverige påskynda dödsögonblicket. Aktiv dödshjälp är förbjudet.

Anonym sa...

Jag är inte samma annonym...men det är många som tror att någon annan än läkaren är skyldig.

Barnet var enligt journalen redan döende efter att man enligt gällande rutiner bestämt sig för att avbryta vården och låta barnet dö. Tiopental används för att häva kramper som kan drabba den döende.

Scenariot som utmålas är alltså att läkaren står redo med tiopental utifall kramper uppstår. Inga kramper sker men läkaren råkar ändå ge en massiv överdos av tiopental. Läkaren glömmer dock att detta skett och skriver inget i journalen.

Ledsen, men det låter inte troligt någonstans och det finns inget rimligt motiv. Sjukhusets läkare hade redan beslutat om att barnet var för sjukt för att transporteras och led för stort för att man skulle fortsätta vården. Att någon gav överdosen efter att barnet var dött, verkar tyvärr högst sannolikt.

Krassman sa...

@Anonym 22.14
Det finns ett problem med den frågeställningen kring detta med "någon annan". Det är att barnläkaren som är ansvarig för vården.

Det är helt rätt det du skriver om Tiopental, det är ett kramplösande läkemedel. Vad som dock är ett problem är att personalen hävdat att Tiopental aldrig använts.

Det skulle absolut kunna vara enligt det scenario du beskriver. Alla är trötta och situationen är ansträngd. Linneas kritiska läge är orsakat av en felbehandling på sjukhuset vilket även det säkert påverkar personalen och föräldrarna.

Rutinerna har brustit när det gäller denna injektion, eftersom hon har fått i sig Tiopentalet på något sätt. Synd att det skall behöva bli en rättegång för att bringa klarhet i detta men det verkar ju tyvärr vara det enda som kan leda till att sanningen kommer fram. Är det så som du skriver att läkaren "råkar ändå ge en massiv överdos av tiopental" så skall detta fram, det får nämligen inte ske.