Mona Sahlin kommer nu att lämna ordförandeskapet i Socialdemokraterna efter valförlusten. Ny kandidat till partiledare är Håkan Juholt och det har redan börjat att möbleras om i den yttersta toppen av partiet. Detta är behövligt och välkommet eftersom ett nytt ledarskap kräver ett nytt lag, så att nya valframgångar skall kunna nås. Det skall bli spännande och se hur partiets styre kommer att utvecklas och vilka fler nya spelare som kommer att ta plats jämte ny partiordförande och partisekreterare.
Däremot så verkar insikten om förändring och dess vindar inte nå så långt. DN:s kartläggning visar att tre av fyra lokala S-ledare sitter kvar trots att de tappat ännu mer än de 4,4 procentenheter man förlorade på riksplanet i valet 2010. DN konstaterar dock att det verkar finnas ett sätt till att nå en starkare lokal framgång. I många av de 106 kommuner där S gick framåt är en gemensam nämnare att unga personer tagit över ledningen av partiet.
I Ragunda talas det om en Terese Bengard-effekt sedan 34-åringen bidrog till att lyfta partiet från 40 till 55 procent. – Framgångsrecept. Tja, en ung kvinna i glesbygd som ställer sig upp och säger: Jag vill bo här! Jag älskar det här stället! smäller rätt högt. Jag representerar något nytt, säger Terese till DN. I min egen kommun så tappade vi Socialdemokratrer 3,62 procentenheter och igår var det årsmöte. De enda som har lämnat sitt uppdrag är undertecknad, som valledare, och arbetarekommunens vice ordförande. Resterande av den gamla ledningen sitter kvar.
De finns en kultur inom mitt parti, att man sitter den perioden man är vald på. Det gör man oavsett hur det går och vad man preseterar. Politik är en förtroendebransch och Mona Sahlin fick inte väljarnas förtroende. Jag som valledare för Socialdemokraterna i Norrtälje kommun levererade inte heller en valseger och därför har jag ställt min plats till förfogande, en tanke och handling som tydligen slagit skrämmande få på ledande positioner på lokal nivå.
Gammelmedia på detta:
DN /
Nymedia på detta:
Krassman / In Your Face
4 kommentarer:
Ragunda verkar vara ett "happening" ställe även på andra sätt än politiskt. Basketsporten kan göra arrangemang där som man inte lyckas med i städer med 100´invånare!
Det finns inte bara en sjuk kultur att vi ska sitta under valperioden. Det är värre än så. Många förväntar sig att få ett uppdrag och sedan behålla det tills döden skiljer dem åt. I stället för att byta uppdrag, utvecklas och lära nytt. Sad but true.
Rospiggen slumrar...
Verkar vara en kulturell grej inom t.ex S. Man ser politiken som livstids anställning, ett vanligt jobb typ. Komma åt maktens köttgrytor. Frottera sig med makten, lokalt och kanske nationellt.
Precis som som alla dessa tokiga "presidenter" och diktatorer som trots förlorade val vägrar lämna makten. Elfenbenskusten?
Skicka en kommentar