lördag, december 19, 2009

Inte självklart att nedläggningen gynnar regeringen

Läser på SvD hemsida att dom talat med Henrik Oscarsson om SAAB nedläggningen. Oscarsson säger "inte självklart att detta kommer att skada regeringen”, vilket kanske inte är något scoop. Det skulle ju vara mer intressant om någon statsvetare valde att berätta att nedläggningen av SAAB gynnade regeringen. Så sent som igår krafsade jag ner på bloggen att det är kanske är regeringens hantering av SAAB, både för och efter, som kommer att lyfta Centerpartiet över fem procent i de kommande opinionsundersökningarna. 

Oscarsson pekar på den mobiliserande effekten som frågan kan ha. - Regeringen deklarerade att den inte tänkte rädda någon bilindustri som går med förlust. Det är något som borgerliga väljare kommer att kunna mobiliseras kring. Arbetarrörelsen kan samtidigt fokusera på att regeringen har förstört svensk bilindustri, menar Oscarsson.


Ett faktum är att Maud Olofsson (C) nu kommer att stå i händelsernas fokus, i alla fall när det gäller Trollhättan och bilindustrins framtid. Om hon nu är ett av regeringens dragplåster för att sluta leden kring den Moderata alliansen och hyfsa till opinionssiffrorna återstår att se. Flykten från hennes eget parti kan ju knappast någon ha missat och det är väl bara en tidsfråga innan TV4 börjar köra såpan "Bonde söker parti".  I programmet så kommer vi följa fem lantbrukare som försöker känna sig hemma i den tidigare folkrörelsen Centerpartiet. De har dock svårt att slappna av med Fredrik Federly när dom besöker Stureplan för en helkväll med Champagne-sprut, monokel bärande och kärnkraft kramande.

Gammelmedia på detta:
SvD , DN , Aftonbladet , Xpressen 



Nymedia på detta:
Öhman , Larneryd från Trollhättan , S-buzz , Westerholm , Peter Andersson 


Krassman, In Your Face

2 kommentarer:

Inge sa...

Jag tycker analytiker missar att vi är på väg mot en ny ideologisk inriktning,med ökat krav på rättvisa och jämlikhet. Man är trött på att riskkapital och högsta vinst ska styra utvecklingen. Förstår inte att det var så fel att vara anställd i kommunal verksamhet och ta hand om gamla och utbilda barnen.

Valutgången kommer därför inte att bero enbart på missnöje med statsråd eller enskilda händelser.

Ett utslag av brist på känsla för lika värde är Alliansens brist på tillit till den enskilde. Långtidssjuka blir sjukare för att de känner sig förnedrade.Jagas dagligen av Försäkringskassan. Samhället misstror dem.Sjukdom och förnedring raserar självförtroendet.

I nästan varje familj känner man nu av orättvisor i behandling av medborgarna. Det tär mer än enskilda händelser som skadar regeringen.

Lars sa...

Vettigt att regeringen inser att det inte lämpar sig att återupprepa ett skeppsvarvsfiasko. ett företag ska kunna gå med vinst på egen hand, annars finns det inget att hämta i det.