Har under den senaste månaden haft ett antal debattartklar publicerade i kobladet gällande borgerlighetens ovilja och oförmåga att göra prioriteringar och satsnigar på omåden där behoven är som störst. Fick ett äntligen ett svar från den Moderata riksdagsledamoten Göran Pettersson. Här ser ni mitt svar som jag rafsade ihop och skickade in i fredags:
Göran Pettersson, vinnare i tävlingen bonde söker riksdagsplats.
Torsdagen den 15 mars så kom då äntligen en replik från moderaterna gällande kommunens och statens överskott och vilka satsningar som de tänker göra på eftersatta områden. Vi konstaterar efter att läst kamrer Petterssons inlägga att vi knappast kan förvänta oss mycket satsningar på dessa områden där behoven finns.
Pettersson beskriver ordning och reda med ett inslag av myndighet som nu är borgerlighetens retorik när det gäller det ekonomiska samtalet. Det hade ju passat Pettersson ännu bättre om de politiska besluten som hans parti nu fattar även gick i linjen med hans myndiga predikan. Vi Socialdemokraters råd till borgerligheten att investera och satsa på miljön i både stat och kommun bemöts av Pettersson med argumentet att det inte finns utrymme för finansiella utsvävningar.
Sanningen är väl den att om man inte vill, kan man alltid vara upptagen. Ett av mina inlägg berörde miljöbilspremien där kostnaden inte skulle vara större än 0,43 % av statens budgetöverskott, inte ens en halv procent av de 41 miljarderna är Pettersson alltså villig att satsa på att fler skall välja miljöbilar. Som sagt Pettersson, det finns inte utrymme för finansiella utsvävningar?!
När det sedan gäller vår egen kommun som gör ett överskott på 113 miljoner så efterlyser vi Socialdemokrater vilka satsningar på miljön som den borgerliga ledningen i kommunen kommer att göra. Jag tolkar svaret från Pettersson som en blandning av återhållsamhet och problembeskrivningar utan visioner och framtidstro. När Pettersson skriver om långsiktiga och ekonomiskt sunda beslut brister hans myndiga ekonomiska retorik. Om detta nu var Moderaternas politik så skulle utförsäljningen av Järnvägsparken, de planerade utförsäljningarna av de statliga bolagen som SBAB, Vin&Sprit , Vattenfall och Telia-Sonera knappast vara en verklighet.
Genom dessa utförsäljningar så får man kortsiktiga vinster, men i långa loppet så tappar kommun och stat viktiga inkomster. Inkomster som är att beskriva som just långsiktiga och ekonomiskt sunda. Vi Socialdemokrater är emot detta kortsiktiga agerande från Pettersson och hans kamrater. Det skall bli intressant att höra kamrer Petterssons argumentation, om den är lika myndig och återhållsam när de planerade skattesänkningarna från Moderaterna inom kommun och stat skall presenteras. Detta trots att satsningar på en rad områden är behövda.
Vi Socialdemokrater kommer att sänka skatterna när utrymme finns, tillskillnad från Moderaterna som kommer att göra det trots ökad miljöförstöring, underbemanning i barnomsorgen, äldre som köar inom omsorgen och elever som saknar stöd och trygghet i sin undervisning.
Krassman, In Your Face
Inlägget är pingat på intressant.se
Andra bloggar om: politik, socialdemokraterna, moderaterna
2 kommentarer:
Hej Kristian!
För att dina läsare på bloggen ska förstå sammanhanget så tar jag mig friheten att bifoga den insändare du skrivit en replik på. Om Norrtelje Tidning publicerar din artikel kommer jag givetvis besvara dina frågor där.
Med vänlig hälsning!
Göran
P.S
Bildtexten var mycket fyndig!
DS
I återkommande artiklar i Norrtelje Tidning har socialdemokraten Kristian
Krassman förordat att såväl staten som kommunen ska sätta sprätt sina ekonomiska överskott. Detta är samma Kristian Krassman som för mindre än
ett år sedan förespråkade att Norrtälje kommun skulle tillsätta en ekonomisk krisgrupp för att sanera kommunens ekonomi. Jag anser att hans nuvarande råd är lika illa underbyggda som de han gav för ett knappt år sedan.
Jag har ägnat mina första månader som riksdagsledamot till att fördjupa mina kunskaper om de offentliga finanserna. Såväl Sveriges som Norrtäljes finanser är i gott skick men det finns inget utrymme för finansiella utsvävningar. Den offentliga ekonomin visar för närvarande stora överskott men det är nödvändigt för att vi ska klara de utmaningar som väntar de kommande åren.
Under de närmaste tio åren kommer ett stort antal medborgare att gå i ålderspension. Årskullarna som lämnar arbetsmarknaden kommer att vara större än motsvarande årskullar som lämnar skolan för yrkeslivet. För kommunernas del finns dessutom stora pensionsåtaganden gentemot de kommunalt anställda som går i pension. För Norrtäljes del bedömer jag att pensionsutbetalningarna om fyra-fem år kan bli uppemot 30 miljoner kronor/år högre jämfört med i år. För att kommunen långsiktigt ska kunna bibehålla den kommunala servicen på nuvarande nivå krävs därför att man redovisar relativt stora överskott under de närmaste fem-tio åren. Kommunfullmäktige i Norrtälje har därför beslutat att kommunen ska budgetera för ett överskott på 2 % vilket motsvarar cirka 40 miljoner kronor. För 2006 redovisade Norrtälje kommun ett överskott på 113 miljoner kronor. Men en stor del av detta överskott berodde på intäkter av engångskaraktär. Dels gav försäljningen av Järnvägsparken HB ett stort överskott dels var skatteintäkterna ovanligt höga bland annat på grund av ändringar i fåmansbolagsreglerna. Rensat från dessa intäkter av engångskaraktär så hamnade förra årets resultat nära det uppsatta målet på 40 miljoner kronor.
Det är viktigt att en kommun har goda finanser. Det skapar stabilitet i den kommunala verksamheten. Med stabila finanser i botten kan kommunen fatta långsiktiga och ekonomiskt sunda beslut. En kommun med dåliga finanser tvingas ofta till kortsiktiga ekonomiskt ofördelaktiga beslut. Lite förenklat brukar jag säga: “Det är dyrt att vara fattig!”
Göran Pettersson, m
Ledamot av riksdagens finansutskott
Göran: Tack för det Göran, det var verkligen behövligt. Vi får väl se när NT kan bjuda alla på artiklar och dyligt via nätet. Jag hoppas att du har ett svar på väg till tidningen, det var lång kö fick jag just meddelat av Reidar.
Skicka en kommentar