tisdag, september 04, 2007

Borgerligheten satsar på bidrag

Under valrörelsen så trumpetade borgerligheten om att alla skall jobba, ingen skall leva på bidrag. Socialförsäkringarna blev kallade för bidrag och det var fult att använda sin rätt till dessa. Lagom så här 93 dagar efter det borgerliga övetragandet så presenteras den nya bogreliga bidrags politiken. Ett bidrag som innebär att kommunalskatt skall betalas ut till enskillda individer, detta istället för att de jobbar. Vårdnadsbidraget kan bli verklighet från och med nästa år.

Naturligtvis är man inte överens inom den borgerliga alliansen om detta. FP har varit negativa och kritiken lät inte vänta på sig. Många kommuner vill ha vårdbidrag. Men när kostnaderna för det stiger och kommunerna måste ta aktiva beslut om att skära ner i barnomsorgen, sade Karin Pilsäter. Det här är en kvinnofälla. Att jämställdhetsbonusen införs samtidigt mildrar, men det är ändå ett steg framåt och två bakåt, säger riksdagsledamoten Birgitta Olsson.

Bidrag istället för jobb, självklart säger borgerligheten

Den starkast lysande stjärnan i denna kritik är ändå min personliga favorit Thomas Eneroth. Han tycker det är fel att låta svenskarnas familjepolitik ändras efter vem som styr. Norge avskaffar nu sitt kontantstötte som är som vårdnadsbidraget. Av dem som valde bidraget i Norge var 96 procent kvinnor. Deras etablering på arbetsmarknaden försämrades kraftigt, och den stora gruppen utgjordes av invandrarkvinnor i miljonprogramsområden, säger Eneroth. Så mycket för den så kallde jobb linjen av borgerligheten, bättre att lyfta bidrag istället för att använda barnomsorg och är alltså den nya melodin.

Krassamn, In Your Face

20 kommentarer:

Anonym sa...

Vårdnadsbidrag och avdrag för hushållnära tjänster, det är borgerlighetens jämställdhetspolitik. Så att vissa kvinnor kan få mer tid till barnen, medan andra kvinnor får ta städjobben. Dags för lite klasskamp..

Krassman sa...

Hanna: Word...Hanna. Vilket hycklande, och liberalerna skriker valfrihet falskare än någonsin.

Anonym sa...

Kan bara konstatera att samma folk som vurmade för friår skyr vårdnadsbidraget. Ändå var det till stor del lågavlönade kvinnor som utnyttjade friåret? Vari ligger skillnaden? Mer än att vårdnadsbidraget ger valfrihet till barnfamiljer.

Krassman sa...

Mattias: Ja du, det är rätt många skillnader kan man säga. Friåret var en arbetsmarknads åtgärd.Det var riktat mot personer som varit arbetslösa mer än två år, arbetshandikappade och invandrare.

Det var inte en möjlighet för de som har råd att kunna stanna genom att lyfta ett kommunalt bidrag på 3 tusen i månaden.

Man fick under ett år lämna sin anställning under förutsättning att någon annan fick det jobbet man hade (en som var arbetslös) för att prova ett annat jobb, skola om sig eller gör det man ville. För detta fick man motsvarende ersättning som A-kasssan gav på den tiden.

För dessa lågavlönade kvinnor som du nämner så var friåret säkert det enda sättet att kunna skola om sig eller ta tillfället och prova ett nytt jobb. Frågan är inte vad skillnaden är mellan dessa helt två olika reformer är Mattias, frågan är vilka likheter som finns. Jag tror nämligen att det bara är du som ser dom.

Valfrihet att stanna hemma med sina barn på beskostnad av andra istället för att jobba och bidra. Jo du, snyggt för att vara jobblinjen måste jag säga. Hyckleri enligt mig, snart kallar ni väl att leva på socialbidrag och A-kassa valfrihet oxå.

Anonym sa...

Fattar inte varför (s)venskar inte kan myndigförklara kvinnor i detta land. Ni resonerar som om alla kvinnor är dumma i huvudet och inte kan fatta egna beslut. Min fru har själv valt att vara hemma med vår son i snart 4 år. Det har orsakat oss båda/hela familjen stora ekonomiska bekymmer men, ett val vi inte ångrar.

Vår son började dagis denna vecka några veckor innan han fyller 4. Han är en trygg, harmonisk, självsäker liten kille som nu verkligen ser fram emot förskola. Inskolningen går som en dans och han kan inte få nog.

Pension mellan makar går att fixa. Om nu gumman vill vara hemma några extra år kan väl gubben betala lite extra åt frun? (el sambon). Pengar och karriär går att återställa. Men, de första 0-4 åren i dina barns liv KOMMER ALDRIG TILLBAKA!!!!

mvh
Daniel

Anonym sa...

Till Daniel, varför var inte du hemma också en del av dessa fyra år, hälften av tiden kanske??
Eller menar du att det är mammans sak att ta hand om de små. Mina änglar började på dagis vid 1,5 års ålder, också lugna och trygga. De älskar sitt dagis och den stimulans de får där, av både andra barn och utbildade vuxna. Även om jag själv är pedagog så kan inte jag ge barnen det som dagis kan.

Syndare sa...

bra skrivet herr krassman! så skönt att nån kunde formulera mina tankar i ord! Jag är så upprörd över detta hyckleri från regeringens sida att det nog knappt inte blir nån nattsömn... håhåjaja.

Syndare sa...

Du är givetvis fri att använda dig av min genialitet i kampen för rättvisa! Peace.

Anonym sa...

"Bidrag i stället för jobb". Klingar inte det ganska välkänt från årtionden av S-märkt styre? Orkar inte ens försöka lista ut hur många olika bidragsformer S har lanserat.

"Arbetsmarknadsåtgärder" är ju trots allt bara ett annat ord för bidrag. Med syfte att hyfsa till arbetslöshetssiffrorna. Bidrag är väl det S är mest hågkomnna för sen 50-talet? Hyckleri sa Bill...

Krassman sa...

Peo Steneryd: Yea right....Socialdemokraternas främsta uppdrag har ALLTId varit och kommer ALLTID att vara allas rätt till ett arbete. Försök inte skrämma barnen med att påstå något annat. Tror du att marknaden helt väljer att sköta arbetsmarknaden och vill se full sysselsättning kanske, nej du Peo. Tillbaka till skolbänken med dig.

Anonym sa...

mmm....har lyssnat på debatt efter debatt på radion i dag angående vårdnadsbidrag....Och så kommer jag hem och läser detta...Ja...

Måste ryta till lite. "valfrihet "heter det så fint. För vilka då? För vem kan leva på 3000 spänn i månaden??? Ja antagligen den som har en sambo/make/maka som tjänar så att de räcker för resten av familjen. Och vanligtvis så är det ju "mannen" som drar in mest pengar så då är det frugan som får va hemma och sköta barn och hushåll. Och det var ju väldigt förvånande....nytänkande. Kan inte KD eller något annat parti i Alliansen komma på nåt nytt sätt att öka snedställdheten i vårt land? Nåt nytt påfund som gör det ännu trögare för kvinnor att komma upp till samma löner som män??....jag bara undrar ...

Hörde en kvinna säga på radion: "Men de e ju ändå barnen vi får tänka på i första hand...de är de som mår bra av att vi är hemma"....tänkte att henne skulle jag vilja prata med. Hur tänker hon? In your face hela rackarns förskolan.....eller???

Min son mår bra av att vara på dagis. Helt ärligt så tror jag att han lär sig mer där med en häftig grupp ungar och balla pedagoger än han gör hemma ensam med mig elle rhans pappa. "väx upp och funka u grupp liksom"...

Word up för en bra förskola!!

Krassman sa...

Sofie: Word up för det, eller för att citera från Syndares blogg -Låt familjen själv få välja, men låt inte oss betala!

Anonym sa...

"Word up för en bra förskola". Låter ju ball och lite sådär lagom (s)treet..haha. Ja jävlar vad balla ni sossar blivit!

Tyvärr är verkligheten som vanligt en annan än i era fantasier. Ta Uppsala där man metodiskt under lång S-tid monterat ner och ner. Alla skall göra mer med mindre. Idag går personalen på knäna och allt snack om pedagogisk verksamhet och liknande skär i öronen. Dagis ida är i många fall ren förvaring - 3 vuxna på 21 småbarn, oj vilken "word up" förskola.

Vad som verkligen rimmar illa i debatten är ju den S-märkta propagandan om att det nu, plöstligt på bara några månader blivit så mycket sämre i Sverige. Jävla nys! S har ju under de senaste 25 åren metodiskt monterat ner sitt eget bygge.

"Allas rätt till ett arbete" sen då, Kassman. Vad har ändrats efter valet? Jo - den sittande regeringen gör nåt för att uppfylla detta. S bara jamsade, pytsade ut miljader i meninglöst AMS-trams, prova-på jobb och annat. Verkligheten är enkel - antingen har man ett jobb eller inte. Bidragsfinansierade vuxendagis av AMS-typ kan ju inte kallas job, eller hur? Åtgärder? HUr tror du det känns att vara en del av "åtgärder"? Skulle det vara mindre skämmigt än Vårdnadsbidrag?

Krassman sa...

Peo Steneryd: I ditt första inlägg kunde man ändå skönja en viss form av tanke och idé bakom dina slarvigt sosseföraktande rader. Nu är du bara larvig. Tycker du att förskolan i Uppsala är dålig, ja men då önskar jag dig lycka till i framtiden då den kommer att vara ännu sämre eftersom skattepengarna har gått som bidrag till vuxna som är fullt kapapla att jobba men istället vill leva påbidrag för att ta hand om sina egna barn.

Att jämföra arbetsmarknadsåtgärder och ett riktat bidrag kanske funkar i din skalle men knappast utanför den samma. Ta till ex. nystartsjobben som borgerligheten har presenterat. Är inte det en arbetsmarknadsåtgärd tror du? En bra idé tycker jag själv förutom att arbetsgivaren inte betalar en spänn i arbetgivaravgift.

Du kan spänna av med dina enkla beskrivningar av landets nedmontering och använda din förmåga att läsa till det som bergerligheten lovade under valet istället. Du hade väl fördragit att borgarna haft majoriteten under förra mandatperioden så att klyftorna nu hade varit ännu så mycket större än med S, V och MP i majoritet. 3 vuxna på 21 barn i Uppsala! Det skall jag kolla och det kan du räkna med din skojare.

Anonym sa...

Det är till och med värre än du tror. 2,75 vuxna per 21 barn på min frus arbetsplats.

Vad gäller nedmonteringen av det S byggt upp sedan 30-talet kan jag förstå att detta är ett rött skynke för er. Förnekelse kallas det visst. Men oavsett att S försöker lura i oss att den sittande regeringen har skulden ligger denna långt tillbaka i tiden, hos S själva dessvärre. Och detta i kombination med de oerhörda (i era S-ögon) att folket faktiskt röstade bort en visionslös, trött, betonghäcks-regering som trodde makten var nåt självklart kan ni inte hantera. Dåliga förlorare?

Krassman sa...

Peo Steneryd: Fel igen grabben. Om du tror att den saneringen som den Socialdemokratiska regeringen under Ingvar Carlsson tvingdes göra efter krisen som drabbade landet är något som vi förnekar så har du nog inte lyssnat eller läst. Borgerlighetetn klarade inte av jobbet och vi sattes till makten för att man visste att det var bästa att Socialdemokratin skulle hålla i kniven när det skulle skäras. Att vi Socialdemokrater sedan inte kunnat kopensera alla grupper efter denna nedskärning är en anna sak.

När det gäller antalet vuxna per barn så ser det ut att ligga under genomsnittet som 8,2 heltid på 100 barn. Jag hoppas verkligen att du påpekat detta för dina förträdare som du valt och att de ser till att förtäta bemanningen.

Ja, jag tycker det var dåligt att vi förlorade. Men det gör mig inte till en dålig förlorare. Folket har sagt sitt och vi förtjände inte att behålla makten. Som tur är kommer de även att säga sitt till valet 2010. När du skriver att vi Socialdemokrater säger att regeringen har skulden, vad syftar du på i detta fall?

Anonym sa...

Med "skulden" menar jag det faktum att S med eller mindre låt-gå attityd till våra skattepengars bruk under lång tid har resulterat i de nedskärningar vi idag ser - och har sett en lång tid. Ett systemfel helt enkelt. De facto har ju vi fått mindre och mindre för våra skattepengar de sensate 10-15 åren. SAMTIDIGT som det aldrig funnits så mycket pengar i systemet. Vart har våra skattepengar tagit vägen? Bidrag, mer eller mindre flummiga åtgärder, en ohälsosamt stor statsapparat osv.

Att nu komma och skylla allt detta på den sittande regeringen - nä, det köper vi inte. Men som sagt - 2010 gäller det. Då kommer vi att ha en begynnande lågkonjuktur så S kan ju få visa vad dom går för och vi får hoppas det kommit lite nya visioner och ideer. Men än så länge har ni inte lyckats med annat än gnäll efter valförlusten.

Krassman sa...

Peo Steneryd: Låt gå attityd med meborgarnas skatter. Ursäkta ordvalet nu Peo men fan vad du skrivet mycket skit. Att hålla budgeten och att inte komma med ofinansierade reformer är och har alltid varit Socialdemokratins styrka. Ditt påstående om att det är tidigare Socialdemokratiska regeringars fel att vi ser nedskärningar idag kan du knappast komma undan med.

Ditt generaliserade över hur skatter används, nedskärningar, statsapparaten och åtgärder är direkt hämtat från skattebetalarns förening och vi vet alla vad de går för och vad deras politik står för. Mycket vill ha mer sammanfattar det ganska bra tycker jag.

Jag tycker ändå att det är konstigt att du trots din inställning mot bidrag och slöseri med pengar ännu inte tagit avstånd från det borgerliga vårdnadsbidraget.

Du är alltså för ytterligare bidrag Peo? Tycker inte du som jag att folk skall jobba och bidra till samhället istället?

Anonym sa...

Krassman: På ett område kan jag hålla med dig. 3000 är för lite, det borde var högre. Fast de kanske inte var så du menade? ;-)

Klart jag ser skillanden, men om vårdnadsbidraget, skulle vara en kvinnofälla då var definitivt friåret det också.

Krassman sa...

Mattias: Nej, det var inte så jag menade :). När du menar att friåret var en kvinnofälla så får du nog utveckla dig. Friåret var för många en möjlighet att prova ett annat arbete och vidare utbilda sig. Visst var det flest kvinnor som sökte friåret (75%) men å andra sidan var snittåldern för dessa 47 år. Det är ganska stor skillnad på jämfört med att vara 29 år (sitt) och vara hemma och ta hand om sina barn.