måndag, september 03, 2007

Missfall vanligare vid passiv rökning

En rapport som säkert kommer att tända (förlåt) debatten om passiv rökning har precis släppts. I mitt tidigare inlägg om rökförbudet på krogar i Danmark så var det ett antal kommentarer som handlade om "storebrors" fasoner och att man inskränkte på äganderätten. Påståenden om att passiv rökning skulle döda kallades för bedrägeri och att folk som andas in passiv rök gör det genom att frivilligt befinna sig nära någon som röker. Vi får väl se om dessa kloka språkrör får luft igen (luftrör) och bemöter denna rapport som visar att flickor som utsätts för passiv rökning under uppväxten löper större risk att drabbas av missfall när de kommer upp i vuxen ålder.

Dags att fimpa kära föräldrar.....

Redan efter en halvtimmes exponering för passiv rökning kan man se retningar på kärlväggarna. Orsaken är att den så kallade sidoröken till och med innehåller fler cancerframkallande ämnen än vad den aktive rökaren själv får i sig, säger läkaren Göran Boëthius, docent, lungläkare och ordförande i Läkare mot tobak. Hög tid att fimpa kan man tycka, speciellt ni som är föräldrar.

Krassman, In Your Face

1 kommentar:

Hillevi Larsson sa...

Det är tragiskt när skadorna av aktiv och passiv rökning viftas bort.

Tobakbolagen tar livet av hälften av sina kunder. Ytterligare ett stort antal "ryker" till följd av passiv rökning. Är inte det skäl nog för att skona sin omgivning från oönskad rök!

Rökförbudet på svenska krogar och restauranger har hittills enbart varit positivt. Både för gästerna och personalen!