onsdag, september 19, 2007

KD en svag och tossig partner

Återigen så kan vi konstatera att KD beifinner sig på en egen planet i det borgerliga solsystemet. Kristdemokraterna har både under och efter valrörelsen stått för idéer och politiska inslag som de övriga borgerliga nobbat benhårt. Idag så meddelar man att den nya fastighetsskatten (nu kallat fastighetsavgift) kommer att kosta 6000 kronor. Kristdemokraternas vallöfte om att fastighetsskatten skulle bli högst 2.800 kronor känns ganska långt borta.

Här ses Hägglund be till gud att KD inte skall åka ur riksdagen 2010

Samma Kristdemokrater gnällde högljut om en sänkning av bensinskatten och det var väl inte direkt det som den borgerliga alliansen presenterade här om dagen. Andra områden där KD skiljer sig från de övriga är deras idé med ett gemensam plattform till EU-valet 2009 och kanske framförallt deras syn på religiösa friskolor. Kristdemokratena kämpar med näbbar och klor för att hitta en tydlig linje och plattform. Helt uppenbart är att dom har problem och framstår mer och mer som en svag och tossig partner till Reinfeldt. Deras existensberättigande kommer vara klart ifrågasatt 2010.

Krassman, In Your Face

12 kommentarer:

Anonym sa...

Men vad bitter, sur och trist du är!! Vad kommer du ifrån för planet? Det är en bedrift för ett parti att alls få igenom specifika (egna) frågor, även om de inte blir precis som ursprungsförslaget. Du verkar helt okunnig om parlamentariskt arbete.

Det är helt otroligt bra gjort att få ner den högsta skatten till 6.000:-.

Krassman sa...

Anonym: Om nu KD skulle vara det enda partiet inom den borgerliga alliansen som ville sänka fastighetsskatten så får du nog läsa på lite. Nja, helt okunnig i det parlamentariska arbetet skulle jag nog inte säga att jag är men inte skulle se det som en seger att missa ett vallöfte till skilnad från hur du kanske ser det.

Tycker du även att det är bra att de som bor i inlandet som har en fastighetskatt under 6000 kr får en höjning och på så sätt subventioner de som bor vi kusten?

Det kanske är det som ni kallar rättvisa ni borgare. Mycket vill ha mer och den som inget har skall inget få. Orättvist, oansvarigt och omodernt kallar jag det.

Anonym sa...

Men se där - du håller med om att någon annan faktiskt kan se det nya förslaget som en seger för KD. Ärligt av dig, tycker jag.

Obs att 6000 kr är MAX-skatten. Du skrev: "Tycker du även att det är bra att de som bor i inlandet som har en fastighetskatt under 6000 kr får en höjning och på så sätt subventioner de som bor vi kusten?". Förslaget är en procentsats (0,75) av tax-värdet, dock högst 6000 kr. INGEN får alltså höjd fastighetsskatt. Inte ens de i inlandet (!). Där finns ju f.ö. också dyra hus....

Även begränsningsregeln för att skydda fattiga* som är rika** blir kvar
(* avser inkomst medan ** avser förmögenheten som huset representerar). Den här tilläggsregeln visar väl ändå hur sjukt detta skatteuttag är. Skatten kanske syftar till att få bort de fattiga* från deras hus så att fastighetsbeståndet utnyttjas maximalt effektivt till "det allmännas bästa" istället för att nyttjas av sin fattige* ägare? Översitteri är det hur som helst. Rätt fastighetsskatt är 0%, en liten avgift med tydlig koppling till verkliga kostnader kan vara OK.

Tänk att det finns många människor som är helt lyriska om fastighetsskatten för dess indrivbarhet; "den är jättebra enär hus inte går att flytta, man kan inte smita från den". Men det är ju bara argument för skattmasen! Det går att hitta på fler skatter på olika föremål utan avkastning - gör det och se hur sjukt det blir. Klipphällar, gräsmattor,.... men förlåt, det är ju redan skatt på dessa saker. Det är ju fastighetsskatten! Låt oss därför börja med årlig beskattning av tatueringar! Tänk er den årliga tatueringstaxeringen ("är ni tatuerad med text som täcker mer än 10% av armen? Bägge armarna? Används kinesiska tecken i er tatuering (det ger extra poäng)?")

-----

Skatt på inkomster är mycket mer reko och naturligtvis även på vinster, som t.ex. reavinst vid fastighetsförsäljning.

Krassman sa...

Anonym: Om du anser att dagens resultat är en seger för KD så får du göra det. Då är ni i alla fall två (du och Hägglund. Du har naturligtvis rätt om max beloppet på 6000 tusen men det rättfärdigar ändå inte de enorma säkningar som detta ger de högst värderade fastigheterna.

En annan fin detalj med denna poltik för de rikaste är att man samtidigt slopar fastighetsskatten på privatbostäder i utlandet.

Du skriver att begränsningregeln blir kvar men jag kan bara läsa motsattsen. Regeringen avskaffar begränsningsregeln som innebär att ingen behöver betala mer än 4 procent av inkomsten i fastighetsskatt för sin permanentbostad. Men regeringen ska införa en ny liknande begränsningsregel som bara gäller pensionärer. Hur den ser ut och när den kommer får vi väl se. Som tur är så är det inte Göran Hägglund som lovar detta, så det kanske blir verkligen.

Anonym sa...

Hur skall du ha det... å ena sidan får kd igenom för mycket enligt dig, å andra sidan får de igenom för lite, hur skall du ha det.

... och angående existensberättigandet förstår jag inte din logik. Hade kd varit som alla andra partier, ja då kanske man kan ifrågasätta existensberättigandet, men nu anklagar ju du dem för att vara för avvikande. Det om något skulle väl motivera partiet!

Anonym sa...

KD kan väl få existera bäst dom vill. Det man kan ha åsikter om är att dom baserar sin politik och sin "ideologi" på innehållet i en sagobok som har ett par tusen år på nacken. I en modern värld, en förhoppningsvis upplyst sådan, där vi skriver 2007 i almanackan är det det verkligt skrämmande att såna tossingar kan få röster överhuvudtaget

Krassman sa...

Mattias: Som du säkert förstår så tycker jag att KD inte borde få igenom någon av sin poltik, men däremot så kanske de förtappade själar som röstat på dom känner sig svikna av bortprioriterade vallöften.

När du skriver "alla andra partier" vad menar du då, är det sekulariserade du syftar på eller är det något annat? KD:s hållning i många frågor är avvikande från de övriga borgerliga partierna som man bilder regering med. Om du tar det som ett bevis på att existensen är berättigad i ett samarbete så kan det vara till en viss gräns, innan det kommer att hämma samarbetet.

Anonym sa...

Det enda jag menar är att ett parti som är helt som andra har ett mycket tveksamt existensberättigande. Det är för övrigt en kritik jag hör oftare, att de borgliga (inklusive kd)blivit för lika, istället för tvärt om.

...och att du inte tycker att kd skall få vara med är väl inte så förvånande.

Anonym sa...

... dessa militanat ateister är nog de mest intoleranta i Sverige idag.

Anonym sa...

Mattias. Det verkligt dumma och puckat intoleranta är ju att försöka pracka på folk sagor som om det vore fakta. Jag sa ju att KD kan få finnas och tydligen finns det tossingar som röstar på dom. Fine by me. Men jag förbehåller mig rätten tänka själv och inte förlita mig på nån "högre makt" eller nån slags gud eller gudinna för den delen. I den sittande regeringen är ju KD med bara för dom övriga behöver dom. Precis som S behöver miljömupparna och Ohlys tokvänster. Pilitik är ett smutsigt spel!

Anonym sa...

:-). POLITIK skall det vara. Slirigt tangentbord idag...

Krassman sa...

Jon Rutger: Word killen...you go boy.