lördag, september 08, 2007

Sveket mot anställda, kärnväljare och stridisar

Regeringen vill stoppa Sveriges utveckling av egna stridsfartyg, torpeder, minor och robotar. Bantningen i det kommande budgetförslaget drabbar ett antal kommuner särskilt hårt. På måndag besöker statsminister Fredrik Reinfeldt Karlskrona där försvarsmaterieljobb nu hotas, enligt källor som uppges ha insyn i regeringens budgetproposition.
Visby-korvetterna byggs av Kockums i Karlskrona med en rad underleverantörer

Saabs undervattensvapen som utvecklas i Motala är ett annat projekt som får tummen ner av regeringen. Där arbetar i dag 170 personer med torpeder. Ett projekt som Saab Bofors Dynamics i Karlskoga stoppas också i budgetförslaget. Det sysselsätter för närvarande 30—40 tekniker och utvecklas ihop med Frankrike och Storbritannien. Vi får väl se vilka fler orter som blir drabbade om den nya borgerliga försvarspolitiken. Denna politik om säkert chockat ett antal av deras kärnväljare.

Krassman, In Your Face

14 kommentarer:

Anonym sa...

Skall man gråta över det eller? Om det nu går som S hoppas kommer man ju att utlokalisera nåt onödigt statligt verk för att kompensera som man alltid gjort.

Anonym sa...

är det fel att vi lägger ner ett område exporterar död till världens länder? de anställda gråter över sina jobb, men det är ju endast av egoistiska skäl. Blodet på deras samvete spelar ingen roll. Jag har svårt att få medkänsla för människor som bidrar till att världen blir ett värre ställe att leva på. Om de anställda slutade tänka på bara sig själva så skulle dem förhoppningsvis inse att det dem jobbar med är förkastligt.

Anonym sa...

Pasefitidiot. Jag förstår inte erat jävla tänk. Krigen i asien och afrika utkämpas med gamla vapen från öst. För att vi ska kunna ordna upp dessa situationer behöver vi utrustning och vapensystem som är bätre än deras. När Svensk trupp åker ut är det inte för att "spilla blod" utan för att motverka detta.
Vad är då felet med att ha tillgång till det bästa? Det försvarsmakten gör främjar ju din sak i slutändan.
Tänk ett steg längre innan ni börjar svärta ner oss som jobbar för freden med ett vapen i hand.
Det är inte till för att spilla blod utan för att motverka detta.

MVH en bitter soldat med gott samvete!

Krassman sa...

Anonym I: Jag vet inte om man skall gråta över det eller inte. Kanske så gör en del borgerliga väljare det eftersom dessa besparingar inte är något som de gick till val på. Känns som att du tycker att den kompensation som man gjorde under den stora försvarsreformen inte var bra. Vad tycker du kan skall göra då? Bara lägga ner och sedan skjuta över allt ansvar till de drabbade kommunerna?

Anonym II: Nu tror jag du blandar ihop två frågor. Detta handlar inte om vapenexport utan om vapenidustri.Jag tycker vi skall ha en vapenidustri kvar till skillnad från vad du kanske tycker. Tycker inte att Sverige skall Vara beroende av andra länder för att kunna ha ett försvar. Det är en HELT annan fråga än att sälja våra Svensktillverkade vapen till andra än Sverige.

Krassman sa...

Anonym III: Mycket bra kommentar. Kommer direkt att tänka på detta med besparingarna på pengar till våra killar och tjejer i ISAF-styrkan i Afghanistan. Detta skulle nu göra så deras nya utrustning och uniformer anpassade för terrängen i Afghanistan skulle dröja ännu längre.

Anonym sa...

De drabbade kommunerna kanske skulle jobba lite med att få annan verksamhet hos sig och inte bara litea på pappa staten? Uppmuntra egna initiativ, företagande och entrprenörskap. Det är i slutändan enda vägen. Man måste inse att dagarna är förbi då vi skattebetalare sväljer att bra pengar slängs efter dåliga. Personligen tycker jag att vi skall lägga ner försvarsindustrin helt. Eller låta den agera fritt och kränga kanoner åt alla.

Anonym sa...

Det finns billigare sätt än försvarsindustrin att idka regionalpolitik. Sedan är det kanske felaktiga beslut ändå, men det är en annan sak.

Krassman sa...

Anonym: Den kommunen som inte försöker få företag att etablersig finns nog inte i det här landet. Om du tror att kommunerna försker få staten att utveckla dom själva så pratar du nog om fel land, det sytemet finns nog bara i Kina, Nordkorea och någon till.

Att lägga ner vapenindustrin kan bara vapenindustrin själva besluta över, de är inte statliga företag. Jag tror aldrig vi kommer ha en regering som förbjuder Svensk vapentillverkning och din kommentar om att släppa den fri och sälja till den som betalar tror jag inte ens du förstår vad den innebär.

Mattias: Kan du utveckla din kammentar, jag förstår den inte alls faktiskt....

Anonym sa...

Om vi skall ha en försvarsindutri kvar måste dom ju få sälja. INte som idag vara kopplade till vad den sittande regeringen finner passsande. DET landet kan vi säljan till men INTE DET eftersom dom är dumma och krigar. Jävla hyckel. Men det är ju Sverige bra på historikt sett.

DU har fel i det där om kommunerna. Alla uppvaktar ju regeringen och riksdagen hela tiden med divese krav på ersättningsindustrier eller liknande när ett centralt beslut påverkar nån håla ute i busken. Och traditionellt har S böjt sig och utlokaliserat nåt från Stockholm. Bara för att köpa stöd från avkroken i fråga.

Anonym sa...

Jag är kritisk till att dom lägger ner ytfartygtillverkning då det handlar om 900 jobb. Men det andra har jag inte åsikter om (än).

Anonym sa...

Jag är själv anställd i Försvarsmakten men jag tycker att det är bra att man grundligt granskar materielförsörjningen. Under lång tid har materielbeställningar gjorts av andra skäl än försvarsmässiga. Jag anser att sådana satsningar är lika tokiga som varvsstödet som gavs på 70-talet. Man får inte en livskraftig industri genom att ge statsstöd.
Vad gäller försvarsministerns avgång som kommenterar jag den i ett podcastinslag som finns på min blogg http://dinledamot.se

Göran Pettersson

Krassman sa...

Göran Pettersson: Aha, ny blogg adress alltså. Den får man väl hålla lite koll på, som om man inte fick nog av dina inlägg i fullmäktige. Namnet till trots så kommer du nog aldrig bli "min ledamot" :)

Krassman sa...

Göran Pettersson: Rätt intressant att du lyfter fram detta med en grundlig granskning av försvarets materiel. Det som just Odenberg hade som ett argument för hans avhopp. Det finns ingen gransnkning gjord utan vad regeringen gör är att gå ut och stoppa ett antal prohjekt utan att den grundliga granskningen som du nämner är gjord. Eller är det det Reinfeldt själv skall göra i Karlskrona idag kanske?

Anonym sa...

Du blandar ihop olika saker. De projekt som troligen kommer stoppas i budgetpropositionen är behandlade vid försvarsdepartementet. Dessutom sägs det att finansplanen kommer innehålla skrivningar om kommande rationaliseringar inom materielförsörjningsområdet. Man grundar det senare påståendet på analyser som gjorts vid finansdepartementet. Dessa analyser fanns troligen redan under den förra regeringen. Det var troligen med denna analys som grund som Pär Nuder uttalade sig om att det borde gå att minska försvarets anslag för materiel.

Göran Pettersson