onsdag, augusti 15, 2007

De livsnjutande Danskarna

I Danmark införs på onsdag rökstopp inomhus på restauranger som har en serveringsyta större än 40 kvadratmeter. Varje gång jag besöker detta vackra land med sina dessa livsnjutande medborgare så slås jag av detta ständiga rökande. Inte helt oväntat så har branschorganisationen Danmarks restauranger och kaféer tagit emot runt 25 samtal om dagen de senaste månaderna från näringsidkare som undrar hur de kan möblera om för att serveringsytan ska bli mindre. Just så att kroggästerna därmed ska kunna fortsätta röka.


Tonerna gällde krogkris i Sverige när rökstoppet infördes 2005 är samma i vårt grannland. Den danska branschorganisationen orolig för att många krogar kommer att slå igen efter förbudet. Danskarna är inte vana vid restriktioner av det här slaget och många kommer säkert välja bort krogen för att äta och dricka hemma i stället där de kan röka i fred säger branschen. Vi får väl se om man möts av en vägg av rök nästa gång man besöker en krog i Danmark, en krog som har en serveringsyta mindre än 40 kvm.


Krassman, In Your Face

8 kommentarer:

Anonym sa...

Skrämmande att Storebror Staten skall styra vad medborgarna skall göra, det bevisar än en gång den skendemokrati som finns i dagens samhälle. Det personliga ansvaret är borttaget och överförmynderisamhället tar över.

Krassman sa...

Anonym: Wow, vilken sida vaknade du på idag då? Det var inga glada toner det inte. Lite väl mycket "sköt ditt och skit i andra" i kaffet idag kanske. Det faktum att rökarna hittar andra platser att utöva sin primära hobby på har du missat, likaså missar du att detta är en åtgärd som tar hänsyn till majoriteten av besökarna och de anställda som inte vill vara offer för den passiva rökningen. Jag tycker alla rökare har ett personligt ansvar över andra som inte röker eller inte vill röka. Men med lite för mycket "sköt ditt och skit i andra" i kosten så kan man lätt resoner som du gör. Nu skall jag ta en cigg.......

Anonym sa...

"Det Danska Gemytet" är ju ändå bara en stor myt. Kan man sluta bolma på Irland kan man göra det i Danmark. Om dom sen började göra lite bättre öl så...

Krassman sa...

Jon Rutger: Ha ha, du bjuder alltid på ett skratt. Italien har ju oxå lyckats med detta, men några upplopp blev det.

Ingenen Iro sa...

Krassman: Du anklagar anonym för att ha en 'sköt dig själv och skit i andra'-attityd, men det är lätt att vända på steken och anklaga dig för samma sak: Du sköter dig själv och din egen hälsa och skiter fullständigt i krogägarens äganderätt. Med andra ord sköter du dig själv och skiter i andra. Så länge du får tillgång till rökfria lokaler så skiter du fullständigt i att krögarens rättigheter kränks.

Alla som andas in passiv rök gör det frivilligt. Folk som andas in passiv rök gör det genom att frivilligt befinna sig nära någon som röker. Ingen håller en pistol mot ditt huvud och tvingar dig stå nära en rökare - du väljer av egen fri vilja att befinna dig i den röktillåtna lokalen.

Krassman sa...

Liam: Det var en rolig liknelse. När det gäller krogägarna så är just de som i många fall drivit på detta. Det är nämligen en arbetsmiljö åtgärd och det är ägarna som ansvarar för det anställdas miljö. Jag tror nog att du kan spänna av när det gäller krögarens rättigheter och att de skulle kränks av rökförbudet. Jag vet inte hur många konkurser eller åtal om kränkade behandling som du kan använda som argument men det skall bli spännande att se.

Catarina sa...

Just att röka och att köra bil verkar vara riktigt heliga kor som man ska försvara rätten till till varje pris. Det är förknippat med frihet. Men det finns väl ingen rättighet att njuta på andras bekostnad? Det finns ingen frihet om någon annan görs ofri. Även om krögaren äger/arrenderar eller driver sin krog så är den ju också ett offentligt rum. Det är ju inte som att gå hem till någon att gå på restaurant.

Anonym sa...

Att stifta en lag som gör det kriminellt för privata företagare att tillmötesgå önskemål och behov hos en viss befolkningsgrupp är något oerhört illavarslande för vår civilisation. Det är förföljelse av människor som leder tankarna till mörka perioder i vår historia. Nästa gång kan det vara ditt sätt att leva som majoriteten ger sig på.

Det ska givetvis vara företagarens/ägarens beslut hur han/hon vill tillmötesgå allmänhetens önskemål. Det är givetvis statens ansvar att tillse att det sker på ett sätt som följer arbetsmiljölagstiftning och andra liknande krav på luftkvalitet. Kan inte företagaren uppfylla kraven måste verksamheten upphöra alternativt ändras inriktning på. Svårare än så är det inte.

Men den enklaste och naturligaste lösningen tillämpas inte på tobakens område, då skulle nämligen påståendena om att passiv rökning dödar hundratals eller tusentals människor varje år avslöjas för vad de är - bedrägeri.