torsdag, augusti 30, 2007

Pippi Långstrump, en sann förebild

Sif och HTF går ihop och blir Unionen. Det nya storförbundet inom TCO får en halv miljon medlemmar. Mari-Ann Krantz ordf. i Sif kommer att leda Unionen fram till den första kongressen. HTF:s ordförande Bengt Olsson blir andre ordförande och HQ blir i det tidigare Sif-huset på Olof Palmes gata. – Det blir ett stort och starkt förbund. Men, som Pippi Långstrump säger, den som är mycket stark måste också vara mycket snäll, sade Bengt.

Man skall inte bråka med Pippi, det vet ju alla....

Förbunden håller parallella kongresser i Västerås den 1-3 oktober, och om det blir grönt ljus där föds Unionen vid årsskiftet. Hoppas att detta kan leda till en ökad facklig verksamhet och att alla medlemmar känner att detta är ett steg i rätt riktning för de två förbunden. Det har ju tidigare vait fusioner av förbund, Industrifacket och Metall som blev IF Metall för att nämna en. Byggfacken har försökt men det blev inget, då i alla fall.

Krassman, In Your Face

7 kommentarer:

Anonym sa...

Unionen?!? Hahaha vad löjligt. Låter som nåt ur Orwells 1984 eller nån kass SciFi roman. Större betyder ju även "större avstånd till fotfolk och medlemmar". Bigger är inte alltid better.

Anonym sa...

Det var faktiskt Bamse som sa det där om att vara snäll fast man är stark.

Anonym sa...

Vem säger att Unionen kommer att bli starka? Interna maktkamper, pissa revir, skitkastning, ineffektivitet, suboptimering och annat skit brukar utmärka denna slags sammanslagningar. I det privata näringslivet såväl som i det offentliga.

Krassman sa...

Anonym I: Större betyder även större inflytande och det är väl de som är gemensamt för dessa tre anonyma inlägg. Räddslan för ett större fackligt inflytande.

Anonym II: Måste säga att du har rätt och fel i det. Som småbarns förälder så kan jag vittna om att i filmen Pippi Långstrump från 1969, när Pippi flyttar in i Villa Villekulla så säger även hon det.
Bamse hade premimär 1966 med två svartvita filmer men jag vet inte om han säger det i någon av dom eller möjligtvis i den tecknade serien. Vet dock att Bamse säger det i det filmerna som är i färg och de kom först 1973.

Anonym III: Vilken facklig sammanslagning har du tagit denna lärdom från undrar jag till att börja med. Alla dessa saker som du pekar på tycker jag verkar finnas hos alla grupper av människor. Det är en naturlig del av psykologin i en grupp eller organisation av människor. Det har inget med driftsform att göra. Det är mänskligt betingat. Dock finns det en styra i antalet medlemmar och de antalet arbetsplatser som Unionen representerar på arbetsmarkanden.

Alexandra Einerstam sa...

och jag hittar inte din mauderat-affisch - trots att jag sökt via din sökmotor

Anonym sa...

Har insikt från bl.a Livs, Grafikerna samt TCO-S i denna fråga. Har på nära håll sett rövslickandet när poster skall tillsättas. Har som ombud (Livs) sett hur medlemmarna mest ses som nåt man bara får pengar av. Har på nära håll sett fackombud brutalt köra över sina egna medlemmar - enligt mitt sätt att se det för egen positions skull. Läs: slickat röv hos arbetsgivaren.

Numera inom den privata sektorn. OK samma sak finns där men det är rakare och inte så mycket hyckel och nattståndna paroller från 30-talet.

Tyvärr har jag inga som helst illusioner om att Unionen skall bli nåt annat än ytterligare en toppstyrd, ineffektiv organisation som lever i en förgången tid.

Krassman sa...

Anonym III: Det var inga trevliga erfarenheter det inte. Hoppas att de medlemmar som kördes över såg till att deras egna ombud inte valdes om. Det där med hur det är i det privata är nog lite olika. Min erfarenhet har pekat på mobbing och hot med paroller från 1900 blankt. Vi får se om din analys om Unionens framtid blir verklighet. Jag hoppas det dock inte.