torsdag, augusti 30, 2007

Ny friskola trots bättre vetande

Denna artikel har vi skickat till Norrtelje Tidning och UNT efter utbildningsnämnden i Norrtälje igår. Det gäller etableringen av en ny friskola i kommunen och här ser man tydligt att den borgerliga alliansen inte tvekar när det gäller att gå sina egna ärenden med medborgarnas skattemedel och det görs med elevernas risk för utebliven utbildning. Se även dessa nya artiklar om friskolor.

"I det moderatstyrda Norrtälje är det inte en friskolas inriktning och kvalité som avgör utbildningsnämndens remissyttrande till Skolverket. Däremot verkar det ha betydelse vem som vill starta en friskola. Anderon AB har för avsikt att starta ytterligare ett energiprogram i Norrtälje kommun. Ett program som i dagsläget finns på Norrtälje Teknikgymnasium, och där samtliga sökande erbjudits en utbildningsplats.

I sitt förslag till yttrande skriver Utbildningsförvaltningen att en etablering av ytterligare ett energiprogram i kommunen inte breddar det lokala utbudet. Istället föreligger stor risk att ett medgivande om ytterligare en fristående gymnasieskola med energiprogrammet får som effekt att vare sig Norrtälje Teknikgymnasium eller Energitekniska gymnasiet kan få tillräckligt många elever för att kunna garantera en långsiktigt uthållig och stabil verksamhet.

Socialdemokraterna delar förvaltningens bedömning och anser att en etablering av ytterligare ett energiprogram med stor sannolikhet kommer att innebära påtagliga negativa följder för skolväsendet i Norrtälje kommun. Just den enda frågeställningen som vi politiker har att ta ställning till i ett yttrande. Trots detta så är moderaterna, folkpartiet och kristdemokraterna positiva till etableringen.

Moderaterna blundar inte för statistiken. De kan rimligtvis inte tro att dubbelt så många elever helt plötsligt ska söka till energitekniska programmet. Moderaterna, folkpartiet och kristdemokraterna i utbildningsnämnden väljer helt enkelt att bortse från att de elever som väljer energitekniska programmet nästa läsår kommer att få en mer osäker framtid när två olika utbildningsanordnare ska slåss om samma elever.

Det är helt enkelt så att i det moderata Norrtälje skall varje privat initiativ inom skolan beredas plats trots riskerna som föreligger. En annan fråga som man inte kan undvika att ställa är om moderaternas iver att stötta Anderon AB har något att göra med att dess ägare är aktiv moderat och representerar dem i flera nämnder och kommunfullmäktige i Norrtälje kommun? Det kanske är en bisak för moderaterna men vi frågar oss om det är så att Moderaterna håller sina egna intressen främst och inte medborgarnas i Norrtälje kommun?"

Kristian Krassman, s
Lars-Erik Jansson, s
Leif Oscarsson, s
P-O Lindell, s
Ulla Bratt, s
Ulrika Falk, s

Krassman, In Your Face

1 kommentar:

Unknown sa...

Bra artikel säger Mona